Γυναικτονίες στη Βρετανία: Πάνω από τις μισές γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην συντρόφους τους

Η Απογραφή Γυναικοκτονιών για το 2018 δείχνει 149 γυναίκες δολοφονημένες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην απογραφή

Το Femicide Census είναι μια μοναδική πηγή ολοκληρωμένων πληροφοριών για τις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους άντρες που τις δολοφόνησαν.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2018, υπήρξαν θύματα νυν ή πρώην συντρόφων, ενώ ήδη είχαν κάνει κίνηση να εγκαταλείψουν τη σχέση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

Η τέταρτη απογραφή Femicide, που διεξήχθη από την Κάρεν Ιγκάλα Σμιθ, διαπίστωσε ότι 149 γυναίκες δολοφονήθηκαν από 147 άντρες το 2018. Ο αριθμός των θανάτων έχει αυξηθεί κατά 10 από το προηγούμενο έτος και πλέον είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί.

Από τις αποθανoύσες γυναίκες, 91 (61%) δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην σύντροφο. Μόνο το 6% των δολοφονιών διεπράχθη από κάποιον ξένο. Από τις 58 γυναίκες που δεν δολοφονήθηκαν από κάποιο σύντροφο, 12 σκοτώθηκαν από τους γιους τους ενώ 5 σκοτώθηκαν από γαμπρούς ή πρώην γαμπρούς.

Στις μισές περιπτώσεις, οι δράστες είχαν ασκήσει ξανά βία στο παρελθόν στα θύματα ή σε άλλες γυναίκες ενώ τρεις από τους εγκληματίες είχαν ξανά σκοτώσει στο παρελθόν. Ένας από αυτούς είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία το 1996 και φυλακίστηκε για τρία χρόνια. Ένας άλλος όπου είχε ποινικό μητρώο για καταδίωξη, αποφυλακίστηκε το 2014 ύστερα από τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του το 1999. Ακόμα ένας από τους δράστες είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία το 1992, όπως επίσης και για σοβαρές βιαιοπραγίες το 2001 και το 2010.

Η πιο κοινή μέθοδος δολοφονίας ήταν επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο, ενώ το δεύτερος πιο συχνός τρόπος ήταν ο σταγγαλισμός. Η πλειοψηφία των δολοφονιών (68%) συνέβησαν είτε κοντά είτε μέσα στο σπίτι των γυναικών.

Η Κάρεν Σμιθ, η οποία διαχειρίζεται την φιλανθρωπική οργάνωση για την ενδοοικογενιακή βία, Nia, δήλωσε ότι πολλές γυναίκες είχαν εκφράσει φόβο για τον δολοφόνο τους και είχαν αρχίσει να προειδοποιούν την αστυνομία, την οικογένεια και τους φίλους τους.

Από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν το 2018, το 41% δολοφονήθηκε πρώην συντρόφους ή νυν που ήταν σε διαδικασία χωρισμού -με το 30% αυτών των γυναικών να δολοφονούνται εντός του πρώτου μήνα και το 70% εντός του πρώτου έτους μετά τον χωρισμό. «Είναι σημαντικό να αμφισβητήσουμε την πεποίθηση πως κατόπιν χωρισμού και απομάκρυνσης από τους βίαιους συντρόφους, οι γυναίκες παραμένουν ασφαλείς» ανέφερε η Σμιθ.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, διαπίστωσε ότι το 56% των περιπτώσεων είχαν υποστεί ακραία, υπερβολική βία, ακόμα και μετά τον θάνατο τους. Οι νεότερες γυναίκες ηλικίας μεταξύ 26 -35 ήταν πιθανότερο να εκτεθούν σε ακραία βία, σύμφωνα με την έκθεση. Πρόσθεσε ότι παρόλο που τέτοιες επιθέσεις συχνά περιγράφονταν ως «φρενίτιδα» που προέκυπταν από «απώλεια ελέγχου», τα στοιχεία έδειξαν ότι δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα.

Σε μια γυναικοκτονία, η ιατροδικαστική εξέταση έδειχνε ότι τα περισσότερα από τα 70 τραύματα του θύματος ήταν πολύ μελετημένα και βαθιά, υποδεικνύοντας έναν υψηλό βαθμό αυτοελέγχου από την πλευρά του δράστη και την πρόθεση του να βασανίσει το θύμα προτού προκαλέσει τα θανατηφόρα τραύματα, διαπίστωσε η έκθεση.

Η έκθεση που εκπονεί κάθε χρόνο η Απογραφή Γυναικοκτονιών σκοπεύει στο να επισημάνει τα πρότυπα και τις τάσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν πολιτικές και υπηρεσίες για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

«Συχνά η βία από τους άντρες προς τις γυναίκες κανονικοποιείται, με πλήθος δικαιολογιών» ανέφερε η Σμιθ. Η διακοπή λειτουργίας και η ανεπαρκής κάλυψη εξειδικευμένων γυναικείων υπηρεσιών σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία επιλογή για όσες γυναίκες επιθυμούν να φύγουν από μια βίαιη, ελεγχόμενη και κακοποιητική σχέση».

πηγή: The Guardian

in

Αξιολογήστε το άρθρο

13 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Lachesis77 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Lachesis77
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Aυτά από Αυστραλία για το “σύστημα δικαίου” που συγκαλύπτει με κάθε τρόπο τους ενόχους: Η αστυνομία του Κουίνσλαντ ανακοίνωσε ότι ο άνδρας που σκότωσε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους, περιλούζοντάς τους με βενζίνη και πυρπολώντας τους, είχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και τον είχαν ύπο παρακολούθηση (τρόπος του λέγειν!). Η αστυνομία κρατάει “όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά” (an “open mind”) ότι ο σύζυγος/δολοφόνος “έφυγε εκτός ελέγχου” (had been “driven too far”) και ζητάει από γνωστούς του ζευγαριού να επικοινωνήσουν μαζί τους για να κατανοήσουν τα κίνητρά του!!! Οι υπερασπιστές κατά της ενδοοικογενειακής βίας λογικά ‘έχουν μείνει κάγκελο’ σύμφωνα με… Διαβάστε περισσότερα »