Γυναίκες στον Κινηματογράφο: «Ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή όσον αφορά την εκπροσώπηση»

Οι ταινίες με τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 2018- όπως Black Panther, Avengers: Infinity War, Incredibles 2- σκηνοθετήθηκαν όλες από άντρες.

Αυτός είναι ο κανόνας όταν πρόκειται για τις σπουδαιότερες ταινίες του Χόλιγουντ, σύμφωνα με την Αμερικάνικη εκστρατεία Time’s Up.

Στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί αποκαλύπτουν ότι μόνο το 4% των μπλοκμπάστερ ταινιών έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες την τελευταία δεκαετία.

Τώρα καλούν τα στούντιο και τους μεγαλοπαραγωγούς του Χόλιγουντ ώστε να αλλάξει αυτό.

Το Time’s Up ξεκίνησε την εκστρατεία #4percentchallenge, με τους αστέρες Tessa Thompson, Brie Larson και Bryce Dallas Howard να είναι μεταξύ των ονομάτων που προσφέρουν την υποστήριξη τους.

«Οι γυναίκες προσλαμβάνονται βάσει εμπειρίας ενώ οι άντρες βάσει δυνατοτήτων» 

Με σκοπό να επιστήσει την προσοχή σε αυτήν την ανισότητα, η καμπάνια του Time’s Up, ταξίδεψε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο όπου έγινε ευπρόσδεκτη από το αυξανόμενο, γυναικείο κινηματογραφικό δυναμικό. «4% είναι αρκετά απογοητευτικό νούμερο αλλά τέτοιες προκλήσεις είναι απολύτως αναγκαίες» δήλωσε η Βρετανίδα σκηνοθέτης Georgia Parris σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία «Mari» η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου BFI. «Είναι αυτό το κλασικό πρόβλημα που οι γυναίκες προσλαμβάνονται βάσει εμπειρίας ενώ οι άντρες βάσει δυνατοτήτων» δήλωσε.

«Αν δεν μας δοθούν ευκαιρίες να αποκτήσουμε αυτήν την εμπειρία, τότε πώς θα αλλάξει το πρόβλημα;».

Ωστόσο αναφέρει πως η επιτυχία της Wonder Woman το 2017 είναι ένα πρώιμο ελπιδοφόρο σημάδι. «Νομίζω πως υπάρχει η αίσθηση ότι οι γυναίκες τείνουν να σκηνοθετούν πιο ευαίσθητες, ”γυναικίες” θεματικές, αλλά αυτές είναι που κοστίζουν και τα λιγότερα χρήματα» προσθέτει.

«Ταινίες όπως η Wonder Woman είναι καλό σημάδι πως οι παραγωγοί εμπιστεύονται γυναίκες σκηνοθέτες και κάνουν ταινίες με μεγαλύτερους προυπολογισμούς».

H Beatrice Sutcliffe

Eλικρινής, ακατέργαστη απεικόνιση των γυναικών.

Καμπάνιες όπως το #4percentchallenge εμπνέουν εμπιστοσύνη στις μελλοντικές κινηματογραφίστριες, φοιτήτριες και νέες καλλιτέχνιδες, όπως η Beatrice Sutcliffe.

«Ζούμε στη σκοτεινή εποχή όταν πρόκειται για την εκπροσώπηση των γυναικών στον κινηματογράφο και στις μεγάλες παραγωγές» λέει η Sutcliffe.

«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στις γυναίκες. Πρέπει να στρέψουμε περισσότερους προβολείς προς τις νέες κινηματογραφίστριες, και να σταματήσει η ανισότητα» προσθέτει.

«Είμαι ένθερμη υποστηρίκτρια του εγχειρήματος».

Παράλληλα με την πιο «ειλικρινή απεικόνιση των γυναικών» η Sutcliffe λέει πως θέλει να δει ένα τέλος στις ταινίες όπου οι άντρες σκηνοθέτες χρησιμοποιούν το γυναικείο σώμα ως αντικείμενο ή ως ανέκδοτο.

«Θέλω να μια ταινία στην οποία η γυναίκα θα έχει περίοδο αλλά αυτό δεν θα την εμποδίζει να είναι λειτουργική» λέει.

«Αυτό είναι αληθινό, είναι πραγματικό, είναι αυτό που όντως περνανε οι γυναίκες. Στις πιο πολλές ταινίες όταν μια γυναίκα έχει περίοδο σε μια ταινία, τείνει να εκχυδαΐζεται και να παρουσιάζεται ως αστείο ανέκδοτο».

«Μια γυναίκα σκηνοθέτης μπορεί να φέρει την ωμή, ειλικρινή απεικόνιση των γυναικών».

Σκοπός είναι να αναπτυχθούν όλες οι ομάδες.

Το Time’s Up υποστηρίζει ότι οι ταινίες που κινηματογραφούνται από γυναίκες, περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες ηθοποιούς, γυναικείους ρόλους άνω των 40 ετών, όπως επίσης φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

«Οι γυναίκες σκηνοθέτες προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες και τις τοποθετούν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους».

Στόχος είναι να εξανθρωπιστούν οι διαδικασίες παραγωγής έτσι ώστε όλες οι ομάδες να μπορούν να αναπτυχθούν στην εργασία σε ασφαλή περιβάλλοντα.

Αίτημα είναι να δεσμευτούν οι ηθοποιοί πως για τους επόμενους 18 μήνες θα δουλεύουν μόνο με γυναίκες σκηνοθέτες. Ήδη αρκετοί φορείς έχουν προσυπογράψει για να υποστηρίξουν την εκστρατεία.

Στην ιστοσελίδα του Time’s Up, στη λίστα με τους υποστηρικτές βρίσκονται-μεταξύ πολλών- γνωστά ονόματα όπως: Αmy Schumer, Armie Hammer, Jordan Peele, Jussie Smollett, Reese Witherspoon and Zazie Beetz.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταβληθεί προσπάθειες για την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών. Στο γνωστό κινηματογραφικό φεστιβαλ BFI του Λονδίνου, το 38% των ταινιών που προβλήθηκαν ήταν σκηνοθετημένο από γυναίκες.

Τα μεγάλα στούντιο αρχίζουν επίσης να κάνουν αλλαγές. Η JJ Abrams’ Bad Robot, η Universal και η Disney έχουν υπογράψει για να υποστηρίξουν το #4percentchallenge.

Μεταξύ των σχολίων υποστήριξης για τη στάση της Disney, ορισμένοι λένε ότι θέλουν απλώς τα στούντιο να προσλαμβάνουν «αυτόν που είναι ικανότερος για τη δουλειά», ανεξαρτήτως φύλου.

Αλλά η Georgia πιστεύει πως οι αφηγητές πρέπει να εκπροσωπούν την κοινωνία, περισσότερο από ό,τι προτείνει αυτή η άποψη. «Οι άντρες μπορούν επίσης να σκηνοθετήσουν υπέροχα, ευαίσθητες και γυναικείες ιστορίες. Ωστόσο, στην τελική, αν έχουμε μόνο μια οπτική γωνία, μια αρσενική άποψη, πολλές φορές δεν είναι αντιπροσωπευτική για την κοινωνία που ζούμε» λέει.

«Πρέπει να υπάρχει μια ποικιλομορφία και πολυφωνία στο χώρο, ώστε να εξομαλύνθει η ανισότητα».

Η επόμενη μεγάλη ταινία της Disney, Captain Marvel, έχει δύο σκηνοθέτες μια γυναίκα και έναν άντρα(Anna Boden και Ryan Fleck).

«Πιστεύω είναι πολύ σημαντική η στιγμή, τώρα και με τον ερχομό του Captain Marvel, όπου οι γυναίκες σκηνοθέτες- ειδικά εκείνες που θέλουν να δουλέψουν στην mainstream βιομηχανία του Χόλιγουντ, να βγουν μπροστά και να αγωνιστούν» αναφέρει η Sutcliffe.

Πολλές από τις μεγαλύτερες ταινίες της Disney που βρίσκονται στο στάδιο παραγωγής όπως: Avengers: Endgame, Aladdin, Toy Story 4, Star Wars IX και The Lion King σκηνοθετούνται όλες από άντρες.

Παρ’ όλα αυτα άλλες ταινίες της Disney όπως- Marvel: The Eternals και Black Widow και το ριμέικ της  Mulan σκηνοθετούνται από γυναίκες.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο BBC 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-4 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για