in

Για τρίτη φορά μέσα σε 117 χρόνια, μια γυναίκα κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής

«Υπάρχει για κάποιο λόγο μια πολιτιστική αντίληψη ότι η συγκεκριμένη επιστήμη είναι αντρική υπόθεση»

Από το 1901, όταν για πρώτη φορά δόθηκε το ετήσιο βραβείο Νόμπελ Φυσικής, και κάθε χρόνο απονέμεται σχεδόν αποκλειστικά σε άντρες. Μόνο δύο φορές κατάφεραν να το κερδίσουν γυναίκες. Αυτό άλλαξε καθώς αυτή τη βδομάδα ο αριθμός αυξήθηκε. Η Καναδή, Donna Strickland που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, έλαβε το βραβείο την Τρίτη για τη μελέτης της σχετικά με τους παλμούς λέιζερ υψηλής έντασης ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 7

Από το 1901, όταν για πρώτη φορά δόθηκε το ετήσιο βραβείο Νόμπελ Φυσικής, και κάθε χρόνο απονέμεται σχεδόν αποκλειστικά σε άντρες. Μόνο δύο φορές κατάφεραν να το κερδίσουν γυναίκες. Αυτό άλλαξε καθώς αυτή τη βδομάδα ο αριθμός αυξήθηκε. Η Καναδή, Donna Strickland που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, έλαβε το βραβείο την Τρίτη για τη μελέτης της σχετικά με τους παλμούς λέιζερ υψηλής έντασης.

Η Dr Strickland μοιράστηκε το βραβείο με τον Γάλλο φυσικό Gerard Mourou, 74 ετών, με τον οποίο εργάστηκε ως φοιτήτρια όταν δημοσίευσε μια πρωτοποριακή επιστημονική εργασία το 1985 και τον Arthur Ashkin, 96 ετών, Αμερικανός επιστήμονας που πρωτοστάτησε χρησιμοποιώντας το φως με διάφορους τρόπους ώστε χειραγωγήσει φυσικά αντικείμενα.

Ο Dr Ashkin θα λάβει το μισό χρηματικό έπαθλο, αξίας περίπου 1ος εκατομμυρίου δολαρίων. Ο Dr Mourou και η Dr Strickland θα μοιραστούν το υπόλοιπο.

Σε συνέντευξη στο NobelPrize.org , η Dr Strickland δήλωσε ότι όταν έμαθε για πρώτη φορά ότι είχε κερδίσει, πίστεψε πως πρόκειται για φάρσα. «Ήταν πολύ διασκεδαστικό και μου άρεσε να περνάω αρκετές ώρες στη δουλειά» είπε για την μελέτη των χαμηλής έντασης λέιζερ, που διήρκησε περισσότερο από 30 χρόνια.

Το έργο αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο δημοσιευμένο επιστημονικό άρθρο της Dr Strickland το 1985, πάνω στο οποίο βασίστηκε για να συνεχίσει τη διδακτορική της διατριβή.

Εκείνη την εποχή οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους παλμούς λέιζερ με υψηλότερη ενέργεια χωρίς να καταστρέψουν τους ενισχυτές. Η Dr Strickland πρότεινε να επεκτείνουν τη χρονική διάρκεια των παλμών, να τις ενισχύσουν και να τις συμπιέσουν ξανά στο επιθυμητό επίπεδο έντασης.

Το έργο της με τον Dr Mourou «άνοιξε το δρόμο προς τους συχνότερους και πιο έντονους παλμούς λέιζερ που δημιούργησε ποτέ το ανθρώπινο είδος» σύμφωνα με το NobelPrize.org.
Η μέθοδος ενίσχυσης γνωστή ως Chirped Pulse Aplification(CPA) επέτρεψε μεγαλύτερη ακρίβεια στην τεχνολογία των λέιζερ και την καλύτερη εφαρμογή στη βιομηχανία και την ιατρική. Μερικοί φυσικοί πιστεύουν ότι μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση υποατομικών σωματιδίων, όπως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.

Η Dr Strickland γεννήθηκε στο Γκουελφ του Οντάριο το 1959. Σε δήλωση ανέφερε ότι το έργος της εξαρτάται εν μέρει από το έργο των δύο γυναικών που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ πριν απο αυτήν.

Η Marie Curie ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο το 1903 για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας. Η δεύτερη ήταν η Maria Goeppert Mayer, που κέρδισε το 1963 για την ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα μπορούσε να προβλέψει τις ιδιότητες των ατομικών πυρήνων.

Ωστόσο για 54 χρόνια το βραβείο Φυσικής κέρδιζαν μόνο άντρες. Λίγες γυναίκες κατάφεραν να κερδίσουν βραβείο και στις άλλες επιστημονικές κατηγορίες: χημεία, φυσιολογία, ιατρική. Πέρυσι οι εννέα άνθρωποι που κέρδισαν βραβείο Νόμπελ σε αυτές τις κατηγορίες ήταν άντρες από Δυτικές χώρες.

Τα βραβεία Νόμπελ έχουν επικριθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια λόγω της έλλειψης γυναικών σε όλες τις κατηγορίες.

«Αν και οι γυναίκες γενικώς υποεκπροσωπούνται σε τομείς όπως η επιστήμη και η τεχνολογία, οι διαφορές στη Φυσική φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονες» δήλωσε η Rachel Ivie, διευθύντρια του Κέντρου Στατιστικής Έρευνας στο Αμερικανικο Ινστιτουτο Φυσικής.

Αναφέρθηκε σε θεσμικά θέματα που εμποδίσουν τη σταδιοδρομία των γυναικών, όπως η άδεια μητρότητας η οποία μπορεί να τις απομακρύνει από το χώρο εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές φορές και για χρόνια.

Η Dr Ivie πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολιτιστικοί λόγοι για αυτές τις ανισότητες, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η αλλαγή στη φυσική ήταν ιδιαίτερα αργή, παρόλο που οι γυναίκες δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα.

«Υπάρχει για κάποιο λόγο μια πολιτιστική αντίληψη ότι η συγκεκριμένη επιστήμη είναι αντρική υπόθεση»

 

 

Πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Επί τη ευκαιρία ενδιαφέρουσα και η περίπτωση της Τζόσελυν Μπελ-Μπερνέλ η οποία (αντιγράφω από τη wiki) “πραγματοποίησε τη σημαντικότερη ανακάλυψή της, την ανίχνευση του πρώτου πάλσαρ στα ραδιοκύματα, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια το 1967. Για την ανακάλυψη αυτή ο επιβλέπων την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής της καθηγητής Άντονυ Χιούις μοιράσθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον αστρονόμο Μάρτιν Ράυλ. Η Μπελ αγνοήθηκε ως προς αυτό, παρά το ότι υπήρξε η πρώτη που παρατήρησε και ανέλυσε με ακρίβεια πάλσαρ. Η Μπελ-Μπερνέλ διετέλεσε πρόεδρος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και αργότερα πρόεδρος του Ινστιτούτου Φυσικής του Λονδίνου. Τον Οκτώβριο του 2014 εκλέχθηκε πρόεδρος της… Διαβάστε περισσότερα »

silverstuddedblue_butterfly
silverstuddedblue_butterfly
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Όπως ακριβώς και η Rosalind Franklin η οποία απεικονισε πρώτη τη διπλή ελικα του dna, για την οποία οι Watson κ Crick πήραν το βραβείο νόμπελ Ιατρικής το 62, αν και πλέον η ανακάλυψη αποδίδεται σε 4 ονόματα: Watson, crick,Wilkins, Franklin

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  silverstuddedblue_butterfly

Rosalind Franklin, πράγματι. Το νόμπελ του ’62 το μοιράστηκαν οι τρεις άνδρες. Οι Crick, Watson, Wilkins, αλλά η Franklin είχε ήδη πεθάνει απ’ το ’58. “Sexism in science: did Watson and Crick really steal Rosalind Franklin’s data? The race to uncover the structure of DNA reveals fascinating insights into how Franklin’s data was key to the double helix model, but the ‘stealing’ myth stems from Watson’s memoir and attitude rather than facts” https://www.theguardian.com/science/2015/jun/23/sexism-in-science-did-watson-and-crick-really-steal-rosalind-franklins-data _______________ “Η Dr Strickland μοιράστηκε το βραβείο με τον Γάλλο φυσικό Gerard Mourou, 74 ετών, με τον οποίο εργάστηκε ως φοιτήτρια όταν δημοσίευσε μια πρωτοποριακή επιστημονική εργασία… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα Ντορμούση
Εύα Ντορμούση
5 χρόνια πριν

Δυστυχώς, ο κ. Mourou, με τον οποίο μοιράζεται το Νόμπελ, είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του εκτρώματος: https://forbetterscience.com/2018/10/02/the-alpha-males-of-physics/