Ένα 13χρονο κορίτσι είναι «λεσβία» αν παίζει ποδόσφαιρο;

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν: Να πως συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στα αθλήματα

Όταν ήμουν στο σχολείο, πριν μερικές δεκαετίες, ήταν σίγουρο πως θα σε έλεγαν λεσβία αν τύχαινε να κλωτσήσεις μπάλα που έρχεται κατα πάνω σου στο γήπεδο. Βέβαια ήταν προφανές πως η μπάλα δεν ερχόταν τυχαία κατα πάνω σου αλλά στόχευε το κεφάλι σου, σε μια προσπάθεια να γελάσουν όλοι – μαζί με εμάς τα κορίτσια που έπρεπε αυτό να το πάρουμε ως αστείο ή ακόμη χειρότερα ως φιλοφρόνηση.

Λοιπόν, πλέον είμαστε στο 2018, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα ατελείωτο gif μιας μπάλας ποδοσφαίρου που χτυπάει το εξοργισμένο εφηβικό σου κεφάλι( το οποίο στη δική μου περίπτωση αποδείχθηκε αμφιφυλόφιλο) και που ένα 13χρονο κορίτσι ονομάζεται λεσβία…επειδή παίζει ποδόσφαιρο. Ορισμένα πράγματα, όπως η φύση και το περιεχόμενο των ομοφοβικών αποδοκιμασιών, δεν αλλάζουν.

Η Ντάρσι από το Μonmouthsire της Ουαλίας, έχει λάβει ενημέρωση από τους καθηγητές πως δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο στο σχολείο και πως αυτό το άθλημα δεν συνιστάται για εκείνη. Οι συνομήλικοι της την έχουν επικρίνει πολύ λέγοντας ότι «είναι άντρας ή λεσβία». Οι γονείς των άλλων παιδιών δεν φαίνεται να έχουν καλύτερη αντίδραση, φωνάζοντας δυνατά «μην αφήσεις μια κοπέλα να σου κάνει τακλιν» κατά τη διάρκεια αγώνων. Τα στερεότυπα των φύλων δεν θα μπορούσαν να είναι πιο εμφανή και τετριμμένα.

Αυτό που αρχίζει στην παιδική χαρά, καταλήγει σε κανόνα σε έναν κόσμο όπου μόνο το 7% των γυναικών συμμετέχει στα συνολικά αθλητικά γεγονότα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί να υπάρχει το γκολφ, ως ερασιτεχνικό άθλημα, για χαλάρωση και κοινωνικοποίηση, ωστόσο είναι και αυτό ανδροκρατούμενο με ελάχιστες γυναικείες συμμετοχές. Αυτό που θέλουμε να θίξουμε είναι η ανισότητα στην υγεία και την άθληση. Υπάρχει το ερώτημα, «τι κάνουν οι γυναίκες όταν οι άνδρες παίζουν ποδόσφαιρο με τους φίλους τους το Σαββατοκύριακο;». Να μαντέψουμε. Παιδική φροντίδα και οικιακή εργασία.

Οποιοσδήποτε που έχει μεγαλώσει παιδιά, που έχει περάσει έξω από το πάρκο της γειτονιάς ή από γήπεδο κάποια Κυριακή θα έχει σίγουρα μετρήσει τον τεράστιο αριθμό των αγοριών που παίζουν ποδόσφαιρο και τoν επίσης τεράστιο αριθμό μπαμπάδων που φωνάζουν με ενθουσιασμό. Θα έχει σίγουρα αντιληφθεί τον διαχωρισμό αγοριών και κοριτσιών στις αθλητικές δραστηριότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την εμφανή έλλειψη των κοριτσιών σε αυτές.

Ο σεβασμός στη συμβατικότητα κυριαρχούσε πάντα στη σχολική ζωή, απολιθωμένος για τόσους πολλούς από μας, αλλά τα στερεότυπα και ο διαχωρισμός των φύλων στον αθλητισμό εξακολουθούν να είναι εντελώς απαράδεκτα. Όπως για παράδειγμα όταν η Εθνική Ομοσπονδία Κολύμβησης στην Αγγλία, ανήρτησε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της όπου όριζε ποια είναι τα κατάλληλα κοστούμια για γυναίκες κολυμβήτριες, ανάλογα με το σωματότυπο τους. Η κατηγοριοποίηση των σωμάτων ήταν: «σχήμα αχλαδιού», «με μεγάλο ή μικρό στήθος», «με πλαδαρό στομάχι» ή «με σώμα αγοριού». Η ιστοσελίδα καταργήθηκε αργότερα. Αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν τo 2018. Στα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα. Είναι σαν το #thisgirlcan να μη συνέβη ποτέ.

 

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

24 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
βλαχάκι(το)lodErt1Eleanor OliphantVasilis Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Κλασικά και εικονογραφημένα, δυστυχώς. Αλλά έλεος Swim England! “Ensuring you have the right swimwear for body shape is vital. It’s important to be honest with yourself or the person you are buying for. It can make a world of difference (!!!!!!!!)”. “A pear shape has often been the plague (!!!!!!!!) of women, but it no longer needs to be so. To flatter a pear shape, try pairing an eye-catching bikini or tankini top with subdued bottoms in a dark color. This type of swimsuit will draw attention toward your more appealing characteristics.” “Flabby Stomach Choose a loose tankini instead of… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ιου!!!!!!

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ωραίο το άρθρο👍. Εγώ θα εκανα την εξης ερώτηση : με τη ίδια λογική και ενα αγόρι που πηγαίνει μπαλέτο, πρεπει να θεωρειται ομοφυλοφιλος ?
Αυτά τα στερεότυπα διαπιστώνουμε εν έτει 2018 οτι καλά κρατουν. Κρίμα. Γιατί μπορεί το συγκεκριμένο αγόρι ή κορίτσι να είναι πραγματικά ταλέντο σε αυτό που κανει και όλο αυτό να χάνεται εξαιτίας όλου αυτου του bullying που υφίσταται, γιατί για bullying πρόκειται.

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενα κορίτσι που παίζει ποδοσφαιρο πέφτει πολύ πιο στα μαλακά από ένα αγόρι που κάνει μπαλέτο. Δυστυχώς.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

…ναι, διότι όπως έλεγε και μία τουρκάλα σκηνοθέτιδα: ο άνδρας είναι σαν να καβαλά άλογο ενώ η γυναίκα γαϊδούρι, για ποιο λόγο να σε πάρουν στα σοβαρά αν -ως άνδρας- κατέβεις οικειοθελώς από το άλογο ν’ ανέβεις στο γαϊδούρι …μαζί με τις γυναίκες;

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν είναι το πόσο μαλακά πέφτει. Είναι ο στιγματισμος που γίνεται. Λάθος μεγάλο. Ανεπίτρεπτο. Να επιτρέπουμε την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και ολων μας, οπου κι αν τη βρίσκει ο καθένας μας την ταύτιση. Αυτό.

Ert1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμένα αυτό που με ανυσηχεί δεν είναι τόσο τα στερεότυπα. Τα στερεότυπα συνήθως φτιάχνονται με μια γερή δόση ισοπεδοτικής υπερβολής (πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι από τις δύο γυναίκες ποδοσφαιρίστριες που γνωρίζω η μια είναι λεσβία και η άλλη bi XD). Το πραγματικά ανησυχητικό είναι το ότι η λέξη λεσβία σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνει μια αρνητική χρειά. Δηλαδή έστω ότι μια γυναίκα η οποία παίζει μπάλα έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να είναι λεσβία σχετικά με το γενικό πληθυσμό (δεν έχω ιδέα αν ισχύει, αλλά έστω ότι). Ε, και; Γιατί το λέμε σα να ήταν κακό; Αυτό είναι κατ’ εμέ η… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

“πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι από τις δύο γυναίκες ποδοσφαιρίστριες που γνωρίζω η μια είναι λεσβία και η άλλη bi”

…αν δεν θεωρούταν “ανδρικό” άθλημα το ποδόσφαιρο και αν περισσότεροι οι γονείς “έγραφαν” τα κορίτσια τους στο ποδόσφαιρο, όπως τα γράφουν σε άλλες δραστηριότητες χωρίς κανέναν προβληματισμό, ενδεχομένως, η αναλογία straight/non straight παιχτριών να μην ήταν (τόσο) skewed.

Ert1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βλαχακι, όπως είπα δε γνωρίζω αν κάτι τέτοιο συμβαίνει πραγματικά, γι αυτό τονίζω ότι το παράδειγμα μου είναι ανεκδοτολογικο. Ακόμα όμως και αν κάτι τέτοιο όντως υφίσταται, τότε γιατί περισσότερα αναλογικά μη στρέιτ κορίτσια να παίζουν ποδόσφαιρο; Οι γονείς αυτών των κοριτσιών είναι δηλαδή λιγότερο προκατειλημενοι; Οι προκαταληψεις των γονέων τους δηλαδή δε μπορεί λογικά να είναι η μόνη εξήγηση για μια τέτοια ανισορροπια.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

…Και εμένα η υπόθεση που έκανα, ότι οι αναλογίες str8 και μη str8 παιχτριών ποδοσφαίρου είναι skewed υπέρ των later, ανεκδοτολογική είναι: Στην πραγματικότητα ΔΕΝ ξέρουμε τα ποσοστά αυτά γενικώς και παγκοσμίως και όλα τα πλαίσια εξάσκησης αυτού του αθλήματος. Ασε που, μία πιο athletic γυναίκα ούσα ποδοσφαιρίστρια, μπορεί να μας παραπέμπει σε lesbian (soft butch/power femme smth), ενώ η ίδια ακριβώς γυναίκα ούσα beach volleyστρια μας κάνει str8 (και cisgender), επειδή …φορά καυτά σλιπάκια ή επειδή το βόλλευ δεν είναι “αντρικό”. Χάριν της συζητήσεως, όμως, και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δλδ ότι το ποδόσφαιρο είναι “αντρική υπόθεση”, ας λάβουμε… Διαβάστε περισσότερα »

lod
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lod

Βλαχακι, σε γυναικεία ομάδα στην οποία συμμετέχει πολύ κοντινό μου πρόσωπο, η αναλογία straight / gay ή bi είναι 4/1 και η προπονήτρια είναι gay. Να αναφέρω ακόμα ότι το κοντινό μου πρόσωπο έφαγε άσχημο bullying στη νηπιακή του ηλικία εντός σχολής κλασσικού μπαλέτου (το κατάλαβε αργότερα) ενω εντος των γηπέδων κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Είναι ένα άτομο συνεσταλμένο και με αυτό το άθλημα ανέβασε πολύ την αυτοεκτίμησή του και το ψυχικό του σθένος.

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Γεια σου old dog! Φυσικά και η αναλογία 4(straight):1(non straight) είναι αρκετά skewed. Αν αποτελλεί αυτό παγκόσμια σταθερά δεν το ξέρω, δεν μου ακούγεται απίθανο κιόλας. Φαντάζομαι ότι σε γυναικεία ομάδα rugby θα είναι ακόμη πιο obvious το πράγμα. Χαχαχα! “Να αναφέρω ακόμα ότι το κοντινό μου πρόσωπο έφαγε άσχημο bullying στη νηπιακή του ηλικία εντός σχολής κλασσικού μπαλέτου”. Μιλάμε για κορίτσι μάλλον; Αν, ναι, και πάλι δεν μου φαίνεται περίεργο, διότι οι καθηγητές μπορεί να είναι ακατάλληλοι από άποψη ψυχολογίας (να υποτιμούν π.χ ένα πολύ ψηλό ή πολύ κοντό ή ένα παχουλό παιδί ή ένα αγοροκόριτσο κ.λπ.) και τα… Διαβάστε περισσότερα »

lod
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lod

Σου είχα ξαναπεί για το κοντινό (πιο κοντινό δεν γίνεται) πρόσωπο και το πάθος με τη μπάλα :Ρ. Ναι, συνεχίζει ως ενήλικ@. Τώρα, βράδυ, είναι στην προπόνηση με τόσο κρύο. Η δική μου πρώτη επιλογή ομολογώ ότι ήταν το μπαλέτο στην ηλικία των τριών (εκ των υστέρων, γελάω με το μικροαστισμό μου) αλλά δεν δίστασα καθόλου να συμφωνήσω με τις επιλογές τ@ όταν ήταν πια σε θέση να τις εκφράσει. Ο γιος δεν ήθελε ούτε να δει, ούτε να ακούσει για μπάλα και ποδόσφαιρο. Βασικός λόγος και γι αυτόν να φάει bullying. Kάθε χριστούγεννα έκανε πατινάζ στα οικογενειακά ταξίδια. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Το υπέθεσα, αλλά ετέθη κάπως κωδικά (sic) so i couldn’t be sure. Στην δική μου εποχή το ποδόσφαιρο δεν ήταν τόσο “must”, τα αγόρια έπαιζαν περισσότερο μπάσκετ. Figure scating is a tough ass sport, in my humble opinion. Αν δεν το έχεις δει, έχει πολύ ενδιαφέρον: https://en.m.wikipedia.org/wiki/I,_Tonya (αλλά όχι όταν είσαι down). Χαχα εμείς βλέπαμε καμιά φορά την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της βιέννης, υπό κωστάλα, πιο μεσοαστικό ακόμη 😛
Καλή κυριακή.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αυτή τη στιγμή μου ήρθε στο μυαλό μια συμμαθήτριά μου στο Δημοτικό που έπαιζε ποδόσφαιρο (late ’90s με early 2000s) και ποτέ κανένας δεν της είχε αντιγυρίσει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για την Ελλάδα κιόλας. Εγώ δεν έπαιζα ποδόσφαιρο και πάλι δεν θυμάμαι κανένας να με είχε πειράξει για κάτι τέτοιο.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Πολύ φοβάμαι ότι το 2038 θα λέμε εδώ ιστορίες και θα γράφουμε “είναι σαν το #metoo να μη συνέβη ποτέ”