Ελβετία: Ποινικό αδίκημα η ομοφοβία

Με ευρεία πλειοψηφία, οι Ελβετοί πολίτες επικύρωσαν στην κάλπη την απόφαση της Βουλής να θέσει την ομοφοβία εκτός νόμου

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι ψηφοφόροι ενέκριναν με 63,1% την επέκταση του ισχύοντος αντιρατσιστικού νόμου στην απαγόρευση της δυσφήμησης, της διάκρισης, και της έκφρασης μίσους κατά ανθρώπων βάσει της σεξουαλικής τους προτίμησης.

«Είναι ένα σημαντικό σημάδι για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ανεκτικότητα στην Ελβετία. Είναι μια σημαντική νίκη και ναι τώρα περιμένουμε να νομοθετηθεί ο γάμος. Στην Ελβετία δεν προβλέπεται γάμος μεταξύ ομοφύλων και αγωνιζόμαστε γι αυτό» δήλωσε ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ματίας Ρεϊνάρ. Ο Ρεϊνάρ, ο οποίος εκλέχθηκε βουλευτής το 2011 σε ηλικία μόλις 24 ετών και πλέον είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του.

Οι επικριτές της νέας νομοθεσίας ισχυρίστηκαν ότι παραβιάζει το δικαίωμα τους στην ελευθερία του λόγου και κατάφεραν να μαζέψουν τις 50.000 υπογραφές που χρειάζονται για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Από τα 26 καντόνια της Ελβετίας μόνο σε τρία υπερίσχυσε το «όχι». Παρ’ολα αυτά παραδέχτηκαν την ήττα τους κάνοντας λόγω για ένα σαφές μήνυμα που κατάφερε να περάσει η άλλη πλευρά.

«Σαφώς και διαφωνούμε όμως φαίνεται πως αυτό το επιχείρημα για τη διασφάλιση περισσότερης προστασίας, έπεισε τον κόσμο» ανέφερε σε δήλωση του ο γενικός γραμματέας της νεολαίας του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος Νταβίντ Τραχσέλ.

Ο αντιρατσιστικός νόμος υφίσταται στην Ελβετία από το 1995 και τον Απρίλιο ψηφίστηκε η επέκτασή του και στο ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων. Όπως προβλέπεται, οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινές που εκτείνονται μεταξύ χρηματικού πρόστιμου και τριετούς φυλάκισης. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία δεν καλύπτει το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, αφήνοντας τους διεμφυλικούς εκτός προστασίας.

πηγή: euronews.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

40 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Cryodragon Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cryodragon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η Ελβετία κάνει ποινικό αδίκημα την ομοφοβία και η Ελλάδα αλλάζει το άρθρο 5 του Συντάγματος για να μην αφήσει ίχνος αμφιβολίας ότι η ομοφοβία και ο ρατσισμός έναντι των ομοφυλοφίλων είναι κάτι νόμιμο στη χώρα μας.