Είναι τα γαλακτοκομικά εχθρός της υγείας μας;

Η διατροφολόγος του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά, εξηγεί

Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορεί μια φήμη που θέλει τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Διαβάζοντας κανείς σχετικά (αμφιβόλου προελεύσεως) άρθρα, το πρώτο πράγμα που θα πληροφορηθεί είναι ότι η κατανάλωση τους προκαλεί αρκετές ασθένειες (από οστεοπόρωση μέχρι καρκίνο, γιατί είναι γεμάτα χημικά και επικίνδυνες ορμόνες) και ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να τα καταναλώνουμε, αλλά έχουμε πέσει θύματα εκμετάλλευσης των κακών γαλακτοβιομηχανιών που μας έχουν πείσει για το αντίθετο.

Στην πραγματικότητα, φυσικά και δεν αγοράζουμε κάποιο είδος δηλητηρίου σε μπουκάλι όταν παίρνουμε γάλα από το σούπερ μάρκετ.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως το ασβέστιο είναι το κυριότερο δομικό συστατικό των οστών μας. Τα οστά αναπτύσσονται σε μήκος όσο ψηλώνουμε, δηλαδή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Με το τέλος της εφηβείας και για λίγα χρόνια ακόμη, τα οστά συνεχίζουν να ‘’χτίζονται’’, καθώς φτάνουν στη μέγιστη πυκνότητά τους. Από εκεί και έπειτα ξεκινά μια σταδιακή φθορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση. Η ταχύτητα μείωσης της οστικής πυκνότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα γονίδια, η άσκηση, πιθανές ορμονικές διαταραχές, η επάρκεια της βιταμίνης D, αλλά βεβαίως και η διατροφική πρόσληψη συστατικών όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη και ο φώσφορος.

Τα γαλακτοκομικά, ιδίως το γάλα και το γιαούρτι με ακόλουθα τα σκληρά τυριά, είναι οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό. Το ασβέστιο που περιέχεται σε αυτά, εκτός από αρκετό σε ποσότητα, είναι και αρκετά βιοδιαθέσιμο, δηλαδή απορροφάται σε μεγάλο ποσοστό. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο δεν εξαρτάται από το ποσοστό λίπους των συγκεκριμένων τροφίμων. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μας, καθώς περιέχουν λιγότερο αναλογικά ασβέστιο, το οποίο δεν είναι εξίσου βιοδιαθέσιμο.

Σχετικά με την επίδραση των γαλακτοκομικών στη γενικότερη υγεία και λειτουργικότητα του οργανισμού, πολλές μελέτες έχουν δώσει σχετικές απαντήσεις τα τελευταία χρόνια.

Πάνω στην επίτευξη καλής οστικής πυκνότητας, φάνηκε πως άτομα που εμφάνισαν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και δεν κατανάλωσαν γαλακτοκομικά τόσο κατά την ανάπτυξή τους όσο και μετέπειτα, είχαν σημαντικά μικρότερη οστική πυκνότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο για πρόωρη οστεοπόρωση. Επίσης, η κατανάλωση ιδίως γιαουρτιού και τυριού φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για κατάγματα, ενώ δεν έχουν επιβεβαιωθεί ορισμένα ευρήματα από μη σωστά σχεδιασμένες μελέτες που παρουσίασαν την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος ως παράγοντα κινδύνου για αύξηση των καταγμάτων.

Πέρα από την επίδρασή τους στην οστική υγεία, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ και υπέρτασης, όπως επίσης και καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού. Ακόμη, βοηθούν στη μεγαλύτερη απώλεια λίπους κατά τη διάρκεια υποθερμιδικής δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει μια επιβαρυντική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του καρκίνου του προστάτη, μόνο όμως όσον αφορά σε αυτά που είναι πλήρη σε λιπαρά, οπότε η επιβαρυντική δράση αποδίδεται εκεί. Επίσης, φαίνεται πως η κατανάλωση γάλακτος (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας σε λιπαρά) σχετίζεται με την επιδείνωση της ακμής σε ορισμένα άτομα. Aυτό οφείλεται σε έναν αυξητικό παράγοντα (IGF-1) που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο αγελαδινό κυρίως γάλα, αλλά συντίθεται και από τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί οπωσδήποτε, είναι ότι η χρήση ορμονών στη ζωική παραγωγή έχει απαγορευθεί στην Ε.Ε. από το 1980, ενώ η προληπτική χρήση αντιβιοτικών από το 2006. Η νομοθεσία εφαρμόζεται και για τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός Ε.Ε.

Τέλος, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά όχι γιατί τα φοβούνται, αλλά γιατί εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πέψη του συγκεκριμένου συστατικού δε λειτουργεί αποτελεσματικά, έχοντας ως συνέπεια συμπτώματα όπως γαστρεντερική δυσφορία, κοιλιακό πόνο και διαρροϊκές κενώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πάρουμε το ασβέστιο από ζωικά γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη, από φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών όπως το γάλα αμυγδάλου (εφόσον είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο) και από φαρμακευτικά συμπληρώματα. Όσον αφορά στα συμπληρώματα συγκεκριμένα, ενώ η απορρόφηση του ασβεστίου είναι παρόμοια με αυτή από τα φυσικά γαλακτοκομικά, φαίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ταυτόχρονη περιεκτικότητα των δεύτερων σε πρωτεΐνη και φώσφορο, συστατικά επίσης σημαντικά για τη δόμηση των οστών.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά. Αντιθέτως, μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας κάνοντας καλό στην υγεία μας γενικότερα και ειδικότερα στα οστά μας.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

53
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
37 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
ProfiterolΓβρμPeter PettigrewΣτεφανία Γεωργίου Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Profiterole
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Πόσο γέλασα με τα σχόλια μερικών στο συγκεκριμένο θέμα των γαλακτομικών. Μερικές δικές μου σκέψεις – και ας έχει περάσει 1 μήνας απ΄το τελευταίο σχόλιο. 1. Για όσους διαβάζετε τον ιστό nutrition.org, ελπίζω να ξέρετε πως ιδρύθηκε και ανήκει εξ ολοκλήρου στον Dr Michael Greger – ο οποίος προωθεί αυστηρά το veganism. Δικαίωμά του φυσικά, αλλά αυτό σημαίνει πως τα όσα γράφει ο συγκεκριμένος ιστός είναι biased προς την προώθηση όσων συμφωνούν με τις αρχές χορτοφάγων και vegans. Δεν έχω κάτι ενάντια σε αυτές τις ομάδες, ο καθένας τρώει ότι θέλει. ΑΛΛΑ, αν θέλουμε να συζητήσουμε εμπεριστατωμένα για την διατροφή… Διαβάστε περισσότερα »

ΑτελείωτοςΚαφές
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανουν τόσο κόπο τα διαφορα σαητ να μας πεισουν οτι το γαλα, το ψωμι και ο αερας που αναπνεουμε μας δηλητηριαζουν και ερχεστε εδω εσεις απ το αμπα να μας ανοιξετε τα ματια. Νομιζετε δεν καταλαβαμε οτι θελετε να μας βαλετε στον υπνο και να μας πεθανετε ολους και να μεινετε στον κοσμο αυτο μονο εσεις. Εσυ η α, μπα και δεν ξερω ποιοι αλλοι κρυβεστε πισω απ τα πληκτρολογια.

Δε θα σας περασει. ΘΑ ΣΑΣ ΞΑΙΣΚΑΙΠΑΣΟΥΜΑΙ

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξερω ειλικρινα αν θα πρεπει να γελασω η να κλαψω! Ποσο ουτοπικο αλλα και ποσο αναγκαιο να υπαρχει και η ηθικη μεσα στην οποιαδηποτε μορφη επιστημης κατα πρωτον. Κατα δευτερον τα γαλακτοκομικα ειναι η μεγαλυτερη διατροφικη αιτια δημιουργιας βλεννης στον οργανισμο.Βλενη παραγεται οταν οργανισμος προσπαθει να απομακρυνει κατι ξενο, ασυμβατο και επιζημιο. Κατα την διαδικασια παστεριωσης καταστρεφονται τα ενζυμα του ωμου γαλακτος με συνεπεια τεραστια μειωση της βιοδιαθεσιμοτητας στο ασβεστιο. Οσο και αν αποροφηθει θα αποβληθει ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟ εξαιτιας της διατηρησς της οξεοβασικης ισσοροπιας του οργανισμου.Το γαλα ειναι οξινο και ο οργανσιμος για να διατηρησει την ισοροπια του ph θα… Διαβάστε περισσότερα »

Clocloudaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με τις καλύτερες προθέσεις φυσικά, θα ρωτήσω το επάγγελμα σας! Αναφέρετε αρκετά επιστημονικά στοιχεία αλλά θα έχουν μεγαλύτερη βάση αν είστε πραγματικός γνωστής όπως πχ γιατρός ή διατροφολόγος και μπορείτε όντως να τα αξιολογησετε ώστε να τα μεταφέρετε στα σχόλια σας!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θα ηθελα να αναφερθω στο τι επαγγελομαι.Αποφευγω να δημοσιοποιω προσωπικα μου δεδομενα.Αλλωστε αυτο που εχει σημασια ειναι η πληροφορια να ειναι εγκυρη και ορθη.Και ο οποιοσδηποτε μπορει να επιβεβαιωσει την καθε πληροφορια που φτανει σε αυτον αν θελει.
Δραττομαι της ευκαιριας για να αναφερθω και σε αλλα δυο σημεια που δεν αναφερθηκαν στο αρθρο.Τα κορεσμενα λιπαρα.
Και ο συσχετισμος τους με την εμφανιση διαβητη και αντιστασης στην ινσουλινη.

WD40
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είναι κριτήριο πάντα το επάγγελμα ή οι σπουδές κάποιου. Προσωπικά γνωρίζω γιατρούς που πιστεύουν πραγματικά στη βασκανία ή πως η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν κώφωση στο έμβρυο, φυσικούς που πιστεύουν στα chemtrails και δε συμμαζεύεται… Πώς ξεκίνησαν κι οι antivaxxers; Στο ίντερνετ πάντα βρίσκεις πηγές που θα επιβεβαιώσουν τις πεποιθήσεις σου.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν, αλλά γιατί το λετε αυτό, Clocloudaki?? Τα επιστημονικά στοιχεία είναι επιστημονικά στοιχεία, οποιος και να τα μεταφέρει. Ανάμεσα σε έναν flat earther από ΑΕΙ (ναι υπάρχουν και τέτοιοι) κι έναν τσαγκάρη που θυμάται τα βασικά του Εμείς και ο Κόσμος, θα διαλέξω τα επιχειρήματα του τααγκαρεως! Κι εγώ έχω διαβάσει τα σχετικά που αναφέρει ο Αλέξανδρος Δεναξας στο σχόλιό του, με την ορεξη του γονιού που ανησυχεί για το παιδί του και τους άριστους βαθμούς στις φυσικοχημείες του λυκείου, μια χαρά τα κατάλαβα και μια χαρά νιώθω ότι μπορώ να τα μεταφέρω. Δεν νομίζω… Διαβάστε περισσότερα »

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Χρήσιμο θα ήταν να ανεβάσετε τα links των μελετών που αναφέρατε.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

https://www.foodmatters.com/article/the-truth-about-calcium-and-osteoporosis
https://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-for-our-bones/
https://nutritionfacts.org/2017/01/31/why-is-milk-consumption-associated-with-more-bone-fractures/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15775506
https://link.springer.com/article/10.1007/s12291-015-0524-y

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4580
https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

http://www.drkevinjackson.com/wp-content/uploads/2013/02/Dairy-Products-and-Osteoporosis-1.pdf

livescience.com/48503-3-servings-milk-linked-higher-mortality.html

bmj.com/content/349/bmj.g6015

sciencenews.org/article/heavy-milk-drinking-may-double-women%E2%80%99s-mortality-rates

consumerhealthdigest.com/health-news/milk-increases-risk-of-cancer-and-death-in-women.html

thelocal.se/20141029/high-milk-intake-may-be-deadly-swedish-study

nhs.uk/news/food-and-diet/milk-may-be-linked-to-bone-fractures-and-early-death/

uu.se/en/research/news/article/?id=3154&area=2,5,10,16&typ=artikel&na=&lang=en

opinionator.blogs.nytimes.com/2012/07/07/got-milk-you-dont-need-it/?_php=true&_type=blogs&_r=0

huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/milk-health-benefits_b_3551079.html?guccounter=1

youtube.com/watch?v=o6w7vH31cN0

Καποια απο τα παρα πολλα λινκς ειτε απευθειας στην επιστημονικη μελετη ειτε μεσω αρθρων,τα οποια δινουν τα λινκς για τις μελετες που βασιστηκαν.
Περιελαβα και ενα βιντεο (φυσικα υπαρχουν αμετρητα) στο κουτακι της περιγραφης του υπαρχουν ολα τα σχετικα λινκς με τις μελετες.

Ενα δειγμα ειναι μονο του υλικου που μπορει να βρει καποιος , μιλαμε παντα για επισημες επιστημονικες μελετες.
Οποιος δεν αρεσκεται στην ετοιμη μασημενη τροφη και θελει ο ιδιος να εντρυφησει στα πραγματα για να διαμορφωση ο ιδιος την αποψη του και γνωριζοντας απο πρωτο χερι επιστημονικα δεδομενα, υπαρχει απειρο υλικο στην διαθεση του.

Back to reality
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κυριε Αλεξανδρε Δεναξα, θα μπορουσατε να μας στειλετε τα links των αρθρων παρακαλω; Το ζητησε και αλλος αλλα δεν ειδα να στείλατε κατι. Εγω να πω ως διατροφολογος επισης, οτι το τι ακουν τα αυτια μας καθηνερινα με ερευνες της .. μην αποκαλεσω τωρα τετοια ωρα. Ο καθενας διαβαζει αρθρα μη υπογεγραμμένα, έρευνες που δεν αναλυουν ούτε το δειγμα της αλλα ουτε αν είχε στατιστικά σημαντική διαφορά (τι ειπα τωρα ε;) διαβάστε πρωτα για την στατιστικη, μετα την ερευνα και μετα το αποτελεσμα, επειτα αξιολογουμε και αναπαραγουμε αυτα που διαβασαμε. Ο διατροφολογος ειναι επιστημονας, δεν ειναι ενας τυχαιος της γειτονιας… Διαβάστε περισσότερα »

Kapoioskapoukapote
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Ο διατροφολογος ειναι επιστημονας, δεν ειναι ενας τυχαιος της γειτονιας που ετυχε να ακουσει κατι και το λεει”

Γι αυτό το 90% των διατροφολόγων δίνει “διατροφές” φωτοτυπίας; Πρώτοι εσείς υποβαθμίζετε τον κλάδο σας. Είχα πάει πιο μικρός σε δεκάδες, χωρίς υπερβολή, διατροφολόγους. Αν δείτε τις δίαιτες που μου δώσανε, χωρίς καμμία φυσικά κλινική εξέταση από κανέναν τους, θα νομίζετε ότι όλοι αυτοί δούλευαν στο ίδιο γραφείο. Οι περισσότεροι ανενημέρωτοι σε νέες έρευνες έχουν μείνει σε αυτά που νόμιζαν ως σωστά το 1960 που τελείωσαν το Χαροκόπειο.

Στεφανία Γεωργίου
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Στεφανία Γεωργίου

Πες τα! Εγω στην πραξη μονη μου τα εμαθα και βοηθησα τον εαυτο μου, οι γιατροι θα με ειχαν μια ζωη αρρωστη. Εκοψα γλουτένη και γαλακτοκομικά και ζαχαρη και ειμαι 80%πιο υγιης

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

K. Δεναξα, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στα άρθρα που επισυνάψατε να πω ότι τα περισσότερα δεν βασίζονται σε έρευνες ούτε έχουν link με τις έρευνες στο τέλος του άρθρου. Σχετικά με τις έρευνες που παραθέσατε: 1). [Calcium intake and osteoporosis in many countries]. Δεν κατάφερα να τη βρω ούτε μέσω του scopus, ούτε μέσω της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μου. Μάλιστα δεν βρέθηκε ούτε μέσω doi. Βρήκα μόνο κάποιες έρευνες του/της επιστήμονα σε ποντίκια. Διαβάζοντας τυχαία μία απο αυτές, μάλιστα, είδα ότι βρήκε ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης από τα γαλακτοκομικά ενισχύει την πυκνότητα των οστών. Στείλτε αν θέλετε το πλήρες άρθρο.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Λεγοντας τα περισσοτερα δημιουργειτε εσφαλμενες εντυπωσεις. Εν γνωση μου ειναι ελαχσχιτα που δεν πληρουν τα λινκς αλλα μπορει καποιος να βρει την σχετικη μελετη με φρασεις κλειδια,Ηθελα να το διευκρινισω πιο πανω και το ξεχασα. Δεν θα μπω στην λογικη αντιπαραθεσης μιας και ο καθενας με την κριση του.Ουτε θα αποπειραθω να απαντησω επι προσωπικου.Βεβαια η Σουηδοι δεν νομιζω να εχουν διαφορετικο Dna..τελος παντων ο καθενας ας διαβασει και ας αποφασισει και ας ξεχωρισει την αυθαιρετη λασπη και την ανηθικη δημιουργια εντυπωσεων απο την καθαρη εντιμη και εγκυρη αντιπαραθεση.Καποιοι τα διακρινουν ολα αυτα ειμαι σιγουρος. Εν κατακλειδι ομως μιας και… Διαβάστε περισσότερα »

Clocloudaki
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί γβρμ όπως και να το κάνουμε, δεν μπορεί ο καθένας να αξιολογήσει επιστημονικά δεδομένα αν δεν είναι γνώστης και αν δεν έχει την κατάρτιση να τα αξιολογήσει. Όταν ακολουθώ γιατρούς στα social media και γράφουν άρθρο σχετικά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού ή μια ανάλυση σχετικά με μεταλλάξεις του dna τότε είναι πιο εύκολο για μένα, ως άσχετη, να αξιολογήσω αυτά που διαβάζω. Είναι λογικό να μην έχουμε όλοι τις γνώσεις για να αναλύσουμε τέτοιες εξειδικευμένες πληροφορίες για αυτό υπάρχουν αυτοί που ξέρουν να μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα. Η βιολογία β΄λυκείου εξαντλήθηκε προ… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έτσι όπως το θέτετε Clocloudaki, όντως. Μου το έχουν ξαναπει ότι συχνά μιλάω σαν να μου διαφεύγει ότι δεν έχει ασχοληθεί όλος ο κόσμος με την έρευνα και ότι δεν είναι κανεις υποχρεωμένος να ξέρει τι να κοιταξει και πώς να αξιολογήσει την κάθε δημοσίευση. Όντως, στη φαρέτρα μου δεν έχω μόνο τη βιολογία του λυκείου, για κάποιο λόγο το ξεχνάω 🙂

Peter Pettigrew
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κύριε Δεναξά,
έκανα λογαριασμό για να σας δώσω συγχαρητήρια για την απάντησή σας! Θα την εκτυπώσω και θα την κολλήσω στο ψυγείο. Έχει μαλλιάσει το στόμα μου!

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ευχαριστούμε πολύ για τα εξαιρετικά άρθρα! Είναι καιρός πια να πάψει η παραπληροφόρηση σε αυτά τα θέματα!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το γεγονός ότι είμαστε τα μόνα θηλαστικά πάνω στον πλανήτη γη, που έπειτα από τον απογαλακτισμό μας, καταναλώνουμε ακόμη γαλακτοκομικά δεν θα έπρεπε να μας λέει κάτι; Όλα τα υπόλοιπα θηλαστικά που δεν λαμβάνουν ποτέ ξανά γάλα, έπειτα από τον απογαλακτισμό τους, γιατί δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και ζουν υγιέστατα; Αν χρειαζόμασταν εφ’όρου ζωής την κατανάλωση του, η φύση δεν θα προνοούσε με κάποιον τρόπο για αυτό; Επίσης, αν κάνω λάθος διορθώστε με, το σουσάμι δεν έχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου, πολύ περισσότερο από τα ζωικά γάλατα;

Kirky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συγγνώμη κιόλας αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα. Μόνο σε αυτό δηλαδή διαφέρουμε διατροφικά από τα υπόλοιπα θηλαστικά;
Τα υπόλοιπα θηλαστικά μετά τον απογαλακτισμό τρώνε ωμό κρέας και χόρτα, εμείς γιατί μαγειρεύουμε το φαγητό μας, γιατί καταναλώνουμε και άλλα είδη τροφής;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έλα μου ντε; Γιατί ενώ όλα τα υπόλοιπα παμφάγα όντα λατρεύουν το ωμό κρέας, μόνο ο άνθρωπος αηδιάζει ακόμη και η σκέψη του ωμού κρέατος; Γιατί ρίχνουμε ένα κάρο μπαχαρικά, αρωματικά και καρυκεύματα, για να γίνει πιο νόστιμο και σιχαινόμαστε να το φάμε ωμό μαζί με το αιματάκι του; Γιατί όταν βλέπεις ένα γουρουνάκι, ενστικτωδώς θέλεις να του χαιδέψεις την κοιλιά και όχι να το ξεσκίσεις και να το φας επιτόπου, όπως θα έκανε μια αρκούδα αν έβλεπε ένα γουρουνάκι; Ο άνθρωπος πλέον, έχει την επιλογή να κάνει πολλά πράγματα, ακόμη και να φάει σε κάποιο ταχυφαγείο ότι σαβούρα μπορείς… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβως αυτη η αναγκη επεξεργασιας της τροφης (μαγειρεμα) αποδεικνυει οτι καταναλωνουμε ασυμβατες τροφες που η φυση δεν προοριζε για εμας.Ολα τα υπολοιπα ζωα λοιπον τρωνε αυτο που εχουν σχεδιαστει να τρωνε εκτος απο εμας.Εχουμε φτασει επισης σε ενα σημειο που πινουμε ζαχαρονερο με χρωμα και ανθρακικο , τεραστιες ποσοτητες ζαχαρης , υδρογωνωμενα λιπη, γαριδακια, μπικσκοτα κλπ κλπΤο οτι τα τρωμε δεν σημαινει και οτι θα επρεπε να τα τρωμε η να χρησιμοποιηθει αυτη η τεχνητη αφυσικη διατροφη ως διατροφικο επιχειρημα .

Kirky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο σχόλιο μου δεν αναφέρθηκα πουθενά σε junk food, δηλητηριώδη ροφήματα και τεχνητή αφύσικη διατροφή. Αυτό που είπα είναι ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη διατροφή των ζώων με αυτή του ανθρώπινου είδους καθώς έχουμε άλλες διατροφικές ανάγκες. Από εκεί και πέρα ο κάθε ένας διαβάζει και κρίνει τι είναι σωστό για τον ίδιο και ανάλογα πράττει. Μπορεί να πίνει γάλα, μπορεί να μην πίνει, μπορεί ακόμα και να τρώει ωμό κρέας και βελανίδια όπως ήταν στη φύση του ανθρώπου την παλαιολιθική εποχή.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν καταλαβατε την ουσια στο σχολιο μου.Στην πραγματικοτητα απαντησα και πολυ ευστοχα αλλα δεν το κατανοησατε. Το ξαναλεω λοιπον πιο απλα και πιο περιγραφικα.Ρωτησατε και παραλληλα θεσατε ως επιχειρημα το γιατι εμεις μαγειρευουμε την τροφη μας(απαντησα γιατι τρωμε πραγματα ασυμβατα και αφυσικα, που δεν προοριζονται για εμας ΓΙΑ ΑΥΤΟ ακριβως και υπαρχει αναγκη μαγειρεματος). Ειπατε πως τα υπολοιπα θηλάστικα μετα τον απογαλακτισμο τρωνε χορτα και ωμο κρεας.Απαντησα λοιπον πως ΝΑΙ τα ζωακια τρωνε απλα αυτο που εχουν σχεδιαστει να τρωνε. Ως ενηλικα πλεον και με δοντακια ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ να ρουφανε γαλατακι και τρωνε οτι προοριζεται για αυτα να τρωνε.Για αυτο ακριβως… Διαβάστε περισσότερα »

Moura
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα απολαυστικό βιβλίο πάνω στους μύθους της διατροφής, για όποιον ενδιαφέρεται, όπου περνάει γενιές δεκατέσσερις τις ατεκμηρίωτες επιστημονικά διατροφικές μόδες των τελευταίων χρόνων, είναι αυτό:
goodreads.com/book/show/34638306-the-angry-chef
Ο συγγραφέας είναι σεφ και αρθρογραφεί κατά της ψευδοεπιστήμης στον τομέα της διατροφής.
Εδώ το μπλογκ του angry-chef.com/
και το fb -facebook.com/oneangrychef/

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Ίσως επειδή είναι και βράδυ κ δε στροφαρω..τελικά τα κλασικά αγελαδινα γάλατα στο σούπερ μάρκετ μας προσφέρουν όντως το απαραίτητο ασβέστιο κτλ; Γενικώς προσφέρουν κάτι; Γιατί έχω εξάρτηση από το γάλα, εξάρτηση όμως…3-4 ποτηρια τη μέρα κ αν δεν πιω τρέμω κ αγχωνομαι (ναι αυτό είναι ένα άλλο θέμα) αλλά όλοι με κράζουν λέγοντάς μου πως δεν προσφέρει τίποτα κ είναι πυον κ άλλα τέτοια αλλά δε φαίνεται να με αγγίζουν αυτά προς το παρόν.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μου έκανε εντύπωση αυτό το άρθρο. Όλα τα επιστημονικά άρθρα που έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες που ασχολήθηκα καπως με το θέμα, υπογράμμιζαν ποσο μη απαραίτητο είναι το γάλα στη διατροφή για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Αυτήν την έρευνα με την αυξημένη οστεοπόρωση μήπως μπορείτε να μας τη βάλετε σε λινκ; Και ο ίδιος ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας λέει ότι η καταναλωση γαλακτοκομικών δεν είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη και την υγεία, εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις (όπως ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, προφανώς).

Anna Karina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και εγω το ίδιο ακριβώς σκέφτηκα όσο αναφορά το άρθρο.

Seira
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ενδιαφέρον θέμα. Εγώ όσα άρθρα έχει τύχει να διαβάσω λένε τα αντίθετα, αλλά δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε την διάθεση να το ψάξω παραπάνω καθώς ποτέ δεν με ξετρελαιναν τα γαλακτοκομικά, ειδικά το γάλα. Καθώς εχω θέμα ακμής, όταν διαπίστωσα ότι μπορεί να την επιδεινώσει τα περιόρισα ακόμα παραπάνω, χωρίς να τα κόψω εντελώς. Ακόμα, αμφιβάλλω, βάσει όσων Έχω διαβασει στο παρελθόν,αν είναι όντως τόσο απαραίτητο όπως πλασάρεται το γάλα για την ανάπτυξη ειδικά των παιδιών. Αλλά όπως είπα δεν έχω τις γνώσεις να το αμφισβητήσω επιστημονικά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ έχοντας ακμή για τουλάχιστον 14 χρόνια, από τα 15 μου και δοκιμάζοντας σχεδόν τα πάντα από κρέμες μέχρι θεραπείες, όταν έκοψα τα γαλακτοκομικά μείωθηκε δραματικά η ακμή μου. Όταν τα άρχισα πάλι, ξαναγέμισα. Δεν ξέρω πόσο τυχαίο είναι αυτό. Πλέον τα έχω κόψει τελείως και είμαι acne free 😀

Seira
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παραθέτει και σχετική έρευνα πιο κάτω η αρθρογράφος, η οποια καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, σχετικά με το γάλα. Έγω εντελώς τυχαία το είχα διάβασει αυτό, σε φορουμ και είχα σοκαριστεί. Όλοι σου λένε να κόψεις σοκολάτες , ζάχαρη , κανένας δεν είχε αναφέρει τα γαλακτοκομικά σε μένα όταν ήμουν εφηβη! Γενικά Έχει τρελό μάρκετινγκ η βιομηχανία. Χαίρομαι για σένα προφανώς βρήκες τη δική σου αιτία, εγώ το ψάχνω ακόμα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε ευχαριστώ πολύ! Μακάρι να βρεις και εσύ λύση στο πρόβλημα σου!

ΥΓ : Τα 3 dislike στο σχόλιο μου τι φάση; Μάλλον δεν χάρηκαν που μειώθηκε η ακμή μου; χαχα 😅