in ,

Είναι αυτή η νέα μέθοδος αντισύλληψης πολύ καλή για να είναι αληθινή;

Μια εφαρμογή αντισύλληψης στο κινητό, χωρίς ορμόνες και παρενέργειες φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα

Στη σύγχρονη εποχή οι μέθοδοι αντισύλληψης εξελίσσονται συνεχώς. Νέα φάρμακα, ιατρικά βοηθήματα, χάπια, προφυλακτικά, η γκάμα των αντισυλληπτικών μεθόδων είναι μεγάλη και ολοένα διευρύνεται. Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο έχει αγνοηθεί και παραμεληθεί η υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια των χρόνων. Παθήσεις όπως, η ενδομητρίωση και η PPD παίρνουν επιτέλους μεγαλύτερη προσοχή. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 54

Στη σύγχρονη εποχή οι μέθοδοι αντισύλληψης εξελίσσονται συνεχώς. Νέα φάρμακα, ιατρικά βοηθήματα, χάπια, προφυλακτικά, η γκάμα των αντισυλληπτικών μεθόδων είναι μεγάλη και ολοένα διευρύνεται. Ο κόσμος έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί πόσο έχει αγνοηθεί και παραμεληθεί η υγεία των γυναικών κατά τη διάρκεια των χρόνων. Παθήσεις όπως, η ενδομητρίωση και η PPD παίρνουν επιτέλους μεγαλύτερη προσοχή. Επίσης οι γυναίκες υπερασπίζονται περισσότερο τον εαυτό τους- ακόμα και απέναντι στους γιατρούς- και έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους.

Στο θέμα της αντισύλληψης οι γυναίκες διεκδικούν περισσότερη ενημέρωση και επιλογές. Θέτουν σοβαρές ερωτήσεις σχετικά με το χάπι, την τοποθέτηση του κολπικού δακτυλίου, τα ορμονικά αντισυλληπτικά και τις παρενέργειες τους. Το Dot, είναι μια προηγμένη εφαρμογή παρακολούθησης του κύκλου και των γόνιμων ημερών, στην οποία εισάγει η γυναίκα τις ημερομηνίες περιόδου και εκείνη βγάζει με ακρίβεια το ποσοστό πιθανότητας σύλληψης. Δεν πρόκειται όμως για κάτι απλό, καθώς έγινε μια νέα μελέτη πάνω στην εφαρμογή ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της, εξίσου σημαντική και σοβαρή με τις έρευνες που διεξάγονται για την εξέταση της αποτελεσματικότητας του χαπιού και των άλλων παραδοσιακών μορφών αντισύλληψης.

Καταγραφή 55

Είναι οι εφαρμογές στο κινητό το μέλλον της αντισύλληψης;

Σίγουρα η είδηση για μια νέα «εφαρμογή αντισύλληψης από το κινητό» δημιουργεί δυσπιστία και κάνει πολλές να αναρωτιούνται για την εγκυρότητα μιας τέτοιας μεθόδου. Ωστόσο αυτό το νέο κύμα τεχνολογίας είναι πραγματικά πολύ πειστικό. Στη μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Υγείας και Αναπαραγωγής (IRH) στο Πανεπιστήμιο του Τζώρτζταουν, παρακολουθήθηκαν περίπου 700 γυναίκες για εώς και 13 έμμηνους κύκλους, ώστε να αξιολογηθεί η αξιοπιστία της εφαρμογής και η ικανότητα της να αποτρέψει την εγκυμοσύνη. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Η.Π.Α και αποτέλεσε μια δοκιμή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων όπως: εγκυμοσύνη ή ανάπτυξη νόσου.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Αντισύλληψης και Αναπαραγωγικής Υγείας, έδειξαν ότι η εφαρμογή είχε ποσοστό αποτυχίας 1% για «τέλεια χρήση» και ποσοστό 5% για «τυπική χρήση». Ο ρυθμός αποτελεσματικότητας της «τέλειας χρήσης« αντιπροσωπεύει πόσο καλά θα λειτουργούσε ένα αντισυλληπτικό αν χρησιμοποιούνταν ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες. Το ποσοστό αποτελεσματικότητας «τυπικής χρήσης» αντιπροσωπεύει πράγματα όπως η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, όπου η εφαρμογή ενημερώνει αν χρειάζεται ή όχι να ληφθεί επείγουσα αντισύλληψη ή το χάπι της επόμενης μέρας.

Πώς γίνεται όμως αυτή η εφαρμογή να συγκρίνεται με κοινές μεθόδους αντισύλληψης;

Συγκεκριμένα τα ποσοστά αποτυχίας «τυπικής χρήσης» είναι περίπου 0,1 εως και 8% για τα σπιράλ, 7% για τα αντισυλληπτικά χάπια και 13% για τα προφυλακτικά. «Αυτό σημαίνει ότι στον πραγματικό κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τη Dot σωστά και να προσατεύονται από την εγκυμοσύνη» σύμφωνα με τη Λέσλι Χέυερ, πρόεδρο της Cycle Technologies (μητρική εταιρεία της Dot).

BCTA 976246 001

Πώς λειτουργούν οι εφαρμογές αντισύλληψης;

Η χρήση αυτών των εφαρμογών είναι αρκετά απλή. Απλώς την κατεβάζεις, την εγκαθιστάς στο κινητό και εισάγεις τα δεδομένα σχετικά με τον κύκλο σου. Οι εφαρμογές είναι λίγο διαφορετικές μεταξύ τους και σε ορισμένες περιπτώσεις η εισαγωγή δεδομένων σημαίνει: λήψη της θερμοκρασίας κάθε πρωί, λήψη ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH)  για τη ρύθμιση των ωοθηκών ή την παρακολούθηση της περιόδου. Στην περίπτωση του Dot απλά εισάγεις τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου και στη συνέχεια με βάση τον έξυπνο αλγόριθμο- ο οποίος χρησιμοποιεί Bayesian, στατιστική ανάλυση- η εφαρμογή καθορίζει τον κίνδυνο για εγκυμοσύνη με μια καθημερινή ειδοποίηση «υψηλού» ή «χαμηλού» κινδύνου. Επιπλέον δίνει οδηγίες για τις μέρες που πρέπει να αποφευχθεί το σεξ ή να χρησιμοποιηθεί προφύλαξη.

Σύμφωνα με τη Βικτόρια Τζένινγκς, διευθύντρια και επικεφαλή ερευνήτρια της IRH, «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές ακολούθησαν το καθιερωμένο πρωτόκολλο αντισυλληπτικής αποτελεσματικότητας για να μελετήσουν τις γυναίκες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή γονιμότητας για αντισύλληψη». Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη σχεδιάστηκε αποκλειστικά για να δοκιμαστεί η Dot ακριβώς όπως το χάπι ή τα προφυλακτικά. «Η αυστηρή μελέτη μας επέτρεψε να καταλάβουμε πώς οι γυναίκες χρησιμοποιούν την εφαρμογή και πώς μπορούν να ενθαρρυνθούν ώστε να την χρησιμοποιήσουν σωστά» εξήγησε. «Η Dot μπορεί να συγκριθεί εξίσου σε αποτελεσματικότητα με άλλες μεθόδους αντισύλληψης με το πλεονέκτημα ότι δεν έχει παρενέργειες και είναι απολύτως φυσική».

Καταγραφή 53

Η Χέυερ, με σπουδές πάνω στις επιχειρήσεις και το μάρκετινγκ, ανακάλυψε το πάθος της για αυτό το πεδίο όταν εργάστηκε ως σύμβουλος στο χώρο. «Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στην αντισύλληψη και πόσο μεγάλη ήταν έλλειψη καινοτομίας». Κάποιος έπρεπέ να αναλάβει δράση. Η Χέυερ οραματίζεται ότι η τεχνολογία αυτή αυξάνει την πρόσβαση στην αντισύλληψη σε όλο τον κόσμο. «Ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατοχή των γυναικών στον έλεγχο των σωμάτων τους και της ζωής τους, είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε. Αυτό σημαίνει να τους παρέχονται επιλογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους- όχι αυτό που θέλει ο γιατρός ή η κυβέρνηση- αλλά αυτό που θέλουν οι ίδιες για τον εαυτό τους».

Με πληροφορίες από mindbodygreen

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

20 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Origami Lover
Origami Lover
5 χρόνια πριν

Πολύ άχρηστη μου φαίνεται παρά πολύ καλή 1) Δεν προστατεύει από τα ΣΜΝ 2)Δεν προστατεύει από ανεπιθύμητη κύηση (Ναι όσο και να μετρήσεις το σπέρμα επιβιώνει 72 ώρες στη μητρα) 3) Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν ειναι καραμέλα. 4)Θερμοκρασία; Αλήθεια; ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις 20 παιδιά. 5)Πάτησα το link τώρα θα γεμίσει ο τοίχος μου στο facebook με εναλλακτικές θεραπείες ew. Θα έριχνα τουλάχιστον ένα φορτίο αλάτι (και όχι μια πρέζα) σε ανακοίνωση από site που λέγεται “mindbodygreen”.
Και μία εφαρμογή σε SMARTPHONE θα βοηθήσει τον “αναπτυσόμενο κόσμο”; καλύτερα να τους στείλουν ενα κασόνι προφυλακτικά.

Matryoshka
Matryoshka
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Αυτά ακριβώς! Και τι είδους αντισύλληψη είναι το να μετράς τις γόνιμες και μη γόνιμες μέρες; Από το σχολείο ήδη μας έμαθαν ότι είναι η λιγότερο αξιόπιστη μέθοδος. Αν το ξέρω εγώ από τα 15 μου, σίγουρα το ξέρουν ένα μάτσο “επιστήμονες”

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Τέλεια εφαρμογή. 🙈Κι αν γίνει η στραβή και μείνεις έγκυος μπορείς να κανεις ομοιοπαθητική για να σου περάσει…. λολ

gimbozo
gimbozo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lifoworm

Η να πας σε ψυχολόγο και ακόμα καλύτερα ψυχίατρο! 🙂

Μίλτος Παπάρας
Μίλτος Παπάρας
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Οrigami, αυτή η εφαρμογή υπάρχει ήδη, σε πολλές χώρες έχει και στα Ελληνικά αλλά ποτέ δεν περίμενα κάποιος να είναι ΤΟΣΟ ανεύθυνος ώστε να νομίζει ότι αυτή η μέθοδος αποτελέι hitech αντισύλληψη. Με το χαζό μου το μυαλό νόμιζα ότι οι μέρες που είναι τσεκαρισμενες ως γόνιμες, είναι για τις γυναίκες που προσπαθούν για παιδί οπότε υπαρχει η υπενθύμιση ότι αυτές τις μέρες οι προσπάθειες έχουν πολλές πιθανότητες να πετύχουν. Από την ανάποδη είναι άκρως ανεύθυνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτό το άρθρο σε αυτό το σάιτ. Δεν βοηθάει σε τίποτα τις γυναίκες, ίσα ίσα ρίχνει νερό στο μύλο της… Διαβάστε περισσότερα »

BBQ
BBQ
5 χρόνια πριν

Χρησιμοποιώ χρόνια period tracker γιατί μου είναι πιο εύκολο να κρατάω σε αρχείο αυτές τις πληροφορίες από χαρτάκια, μπλοκάκια κτλ. Ακόμη και με φυσιολογικό κύκλο και με ιστορικό χρόνων, συχνά πέφτει μια δυο μέρες έξω στην προβλεπόμενη ημερομηνία περιόδου. Από μένα είναι όχι.

Zonkey
Zonkey
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BBQ

Κι εγώ χρησιμοποιώ αντίστοιχη εφαρμογή. Ακριβώς για τό λόγο ότι μπορεί να πέσει έξω κάποιες μέρες, έχει πολλές μέρες μαρκαρισμένες ως γόνιμες, πράγμα που σημαίνει ότι όλες αυτές τις μέρες χρειάζεται προφυλακτικό. Άρα, κατ’εμέ αν έχεις σταθερό κύκλο η εφαρμογή είναι χρήσιμη, αλλά δεν αποτελεί από μόνη της μέθοδο αντισύλληψης, παρά μόνο συνδυαστικά.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
5 χρόνια πριν

Όταν προσπαθούσα να μείνω έγκυος, υπήρξε μια περίοδος αρκετών μηνών που πήγαινα στο ιατρείο της γυναικολόγου πολύ τακτικά για να παρακολουθούμε μαζί την ωορρηξία μου με υπέρηχο. Σας πληροφορώ ότι δυο φορές (σε δυο κύκλους διαφορετικούς δηλαδή) πέσαμε έξω και δεν ωρίμασε το ωάριο όταν το περιμέναμε. Για παράδειγμα ήταν “προγραμματισμένο” να φτάσει σε Χ εκατοστά την 15η ημέρα του κύκλου μου (λέω παράδειγμα, δε θυμάμαι ακριβώς) αλλά κατόπιν εορτής διαπιστώσαμε ότι σε αυτό το σημείο έφτασε την 18η ή 19η ημέρα. Και πώς το διαπιστώσαμε; Είχα μείνει έγκυος και τις δυο φορές σε μη προβλεπόμενη ημέρα του κύκλου. Άντε… Διαβάστε περισσότερα »

bluesea
bluesea
5 χρόνια πριν

Παρακολουθώ εδώ και ένα χρόνο τη στήλη του Αμπα και απο την αρχή δημιουργίας τη σελίδα. Γνώμη μου είναι πως τέτοια άρθρα δεν έχουν θέση εδώ. Το θέμα μιας εγκυμοσύνης είναι σοβαρότατο για το αφήνουμε στην τύχη γιατί πραγματικά στην τύχη αφήνεται με αυτά που διαβάζω. Υπάρχει και γυναικολόγος που κατά καιρούς γράφει στη σελίδα, άραγε συμφωνεί με όλα αυτά; Είναι η δεύτερη φορά που εξοργίζομαι διαβάζοντας κάτι εδώ και τυχαίνει να αφορά το ίδιο θέμα. Η πρώτη ήταν δυο άρθρα πριν μερικούς μήνες που υποστήριζαν με σθένος και οργή οτι οι άντρες μόνο φταίνε για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Δεν… Διαβάστε περισσότερα »

gimbozo
gimbozo
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bluesea

Πεστα χρυσόστομη. Δηλαδή αν ο αντρας θέλει σεξ χωρίς προφύλαξη, η γυναίκα δεν μπορεί να πει “όχι, με αυτούς τους όρους δεν το κάνω”. Συναινεί στην πράξη με αυτόν τον τρόπο, και μετά φταίει ο άντρας. Κάπου τό χουμε χάσει.

idril
idril
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  gimbozo

Ο άντρας φταίει όταν ζητά ή απαιτεί σεξ χωρίς προφυλακτικό για την απόλαυσή του, ενώ δεν χρησιμοποιεί κανείς τους αντισύλληψη. Ακόμη κι όταν υπόσχεται να τραβηχτεί, με αμφίβολα αποτελέσματα. Ο άντρας επίσης φταίει όταν βγάζει το προφυλακτικό στη μέση της πράξης χωρίς τη συναίνεση της συντρόφου του. Το θέμα με τους άντρες που προκαλούν εγκυμοσύνες είναι μέρος της γενικότερης αντίληψης ότι οι γυναίκες τούς χρωστάνε απόλαυση και τι να κάνουμε, υφίστανται τις συνέπειες. Δεν απεκδύει τις γυναίκες από την ευθύνη να προσέχουν τον εαυτό τους, αλλά όπως και να γίνει, η προσοχή αυτή είναι ένας διαρκής και καθημερινός αγώνας και… Διαβάστε περισσότερα »

bluesea
bluesea
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  idril

Η εγκυμοσύνη απαιτεί δύο ανθρώπους. Οι γυναίκες που ανεχονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και απαιτήσεις είναι συνυπευθυνες. Σκοπός δεν είναι να δικάσουμε εδώ τους άντρες ή τις γυναίκες αλλά να μάθουμε πώς να προστατεύουμε τον εαυτό μας,πως να διεκδικούμε τα θέλω μας και αυτού του είδους τα άρθρα δεν βοηθούν. Μια νέα κοπέλα που ξεκινά τώρα τη σεξουαλική της ζωή είναι σωστό να στηρίξει την αντισύλληψη σε εφαρμογές που βασίζονται σε μεθόδους του περασμένου αιώνα; Ή είναι σωστό να βλέπει τους άντρες ως εχθρούς που το μόνο που θέλουν είναι να την εκμεταλλευτούν για την απόλαυση τους; Είναι προτιμότερο να μάθουν… Διαβάστε περισσότερα »

Κένταυρος
Κένταυρος
5 χρόνια πριν

Φοβερή πρόοδος το να μετράμε τις μέρες όπως οι γιαγιάδες μας !! Για υπολογισμό περιόδου ή για βοήθεια στην επίτευξη εγκυμοσύνης είναι πολυ χρήσιμο.

Princess Consuela Banana-Hammock
Princess Consuela Banana-Hammock
5 χρόνια πριν

Το άρθρο έχει αφήσει πολλές σημαντικές πληροφορίες από την αρχική έρευνα όμως. Η έρευνα αυτή, σε αντίθεση με τις έρευνες για τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλους τρόπους αντισύλληψης δεν περιλάμβανε φυσική εξέταση, παρά μόνο προφορικές πληροφορίες από τις γυναίκες που κατέβασαν την εφαρμογή. Οπόταν δεν έλαβε υπόψη τα επίπεδα υπογονιμότητας στις συμμετέχουσες ή μη ανιχνευμένες εγκυμοσύνες. Παράλληλα η εφαρμογή προβλέπει 16 μερες γονιμότητας που με την πάροδο του χρόνου μειώνονται σε 11 και παροτρύνει τις γυναίκες να αποφεύγουν την επαφή κατά τη διάρκεια ή να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης όπως προφυλακτικό. Πρακτικά δηλαδή η εφαρμογή σε παροτρύνει για μισό μήνα… Διαβάστε περισσότερα »

Mrs Dalloway
Mrs Dalloway
5 χρόνια πριν

Η εκτίμηση της πιθανότητας να είσαι γόνιμη δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης. Ουσιαστικά βάζεις ένα κάρο δεδομένα κάθε μέρα για να σου πει η εφαρμογή “είσαι γόνιμη άρα βάλε προφυλακτικό” ή ” μαλλον δεν είσαι γόνιμη σήμερα, πάρε τα ρίσκα σου”. Για να μη σχολιάσω ότι η αποτελεσματικότητα μετρήθηκε και ανάμεσα σε άτομα που χρησιμοποιούν σπιράλ η χαπι. Αυτές οι γυναίκες είναι ούτως ή άλλως ασφαλείς από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, τι μας νοιαζει πόσο γόνιμες είναι κάθε ξεχωριστή μέρα;

Evil
Evil
5 χρόνια πριν

Ωχου.. λίγο να μετακινήσω την καρτέλα με τα αντισυλληπτικά μου κ να μην τα δω μπροστά μου το πρωί ξεχνάω να τα παρω. Με ένα τέτοιο σύστημα θα έκανα ένα τσούρμο παιδιά.

Princess Consuela Banana-Hammock
Princess Consuela Banana-Hammock
5 χρόνια πριν

Βασικά στην τελευταία ερώτηση η απάντηση είναι ναι. Μπήκα να διαβάσω την αρχική έρευνα (και όχι το άρθρο) και λέει αυτό: If she has shorter, longer or more variable cycles than appropriate for Dot, the app advises her to use another method and encourages her to discuss her menstrual cycles with a health care provider.

τζιτζιμπύρα
τζιτζιμπύρα
5 χρόνια πριν

Πέρα από την πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητα ή μη, ας μην παραβλέπουμε και το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας. Αν η εφαρμογή είναι δωρεάν μιλάμε για ανεξέλεγκτο ξεπούλημα όλων των δεδομένων που καταχωρούνται. Η απόλυτη διαύγεια, και όχι με την καλή έννοια.