Γιατί μια «δεσποινίς» να πρέπει να δηλώνει ότι είναι ανύπαντρη;

Μια λέξη που παραβιάζει βασικούς κανόνες, αλλά στην Ελλάδα δεν λέει να καταργηθεί

LA Johnson/NPR

Η γλώσσα συνήθως χαρακτηρίζεται από συμμετρία. Για κάθε τύπο, υπάρχει ένα σύστημα χαρακτηριστικών που ακολουθούν μια δομή. Τα ρήματα, για παράδειγμα, χαρακτηρίζονται από το παρελθόν ή το παρόν, τον ενικό ή τον πληθυντικό αριθμό. Τα ουσιαστικά και τα επίθετα επίσης έχουν αριθμό, αλλά και γένος. Τα έμψυχα, μάλιστα, ουσιαστικά έχουν σχεδόν πάντα αρσενικό και θηλυκό γένος, το οποίο είναι το μόνο που διαφοροποιεί τη σημασία τους. Ο πατέρας, δηλαδή, είναι ο αρσενικός γονιός, ενώ η μητέρα ο θηλυκός και ούτω καθεξής.

Όταν δεν υπάρχει αυτή η συμμετρία, είναι γιατί η γλώσσα θέλει κάτι να δηλώσει με την έλλειψή της, η οποία γίνεται αντανάκλαση διαφόρων ιδεολογιών και κοινωνικών μηνυμάτων. Στην τριάδα, λοιπόν, των έμψυχων ουσιαστικών κύριος, κυρία, δεσποινίς δεν υπάρχει συμμετρία. Ενώ στο αρσενικό γένος δεν γίνεται καμία διαφοροποίηση ως προς το αν πρόκειται για παντρεμένο ή μη παντρεμένο άτομο, στο θηλυκό γίνεται. Φυσικά, αναφέρομαι στη συγκεκριμένη σημασία της λέξης δεσποινίς και όχι σε αυτή που ονομάζει μια νεαρή κοπέλα.

Παράλληλα, η διάκριση αυτή έχει επίπτωση και στη σημασία των παραπάνω λέξεων. Ενώ η λέξη κύριος αναφέρεται σε όλους τους άντρες που έχουν έτσι την κυριότητα του εαυτού τους, η λέξη κυρία είναι απλώς η αντιδιαστολή της λέξης δεσποινίς και συνεπώς σημαίνει τη γυναίκα που είναι παντρεμένη σε αντίθεση με τη γυναίκα που είναι ανύπαντρη. Είναι μια εκπληκτική περίπτωση της κοινωνικής επιρροής πάνω στη δομή της γλώσσας.

Προσωπικά, ήρθα σε επαφή πρώτη φορά με αυτή την παράξενη εκφραστική αποτύπωση όταν ήμουν μικρό παιδί, διαβάζοντας τον τίτλο της ελληνικής ταινίας «Δεσποινίς ετών 39». Μου φαινόταν ένας τίτλος άνευ σημασίας, αφού αντικαθιστώντας τον με την αρσενική εκδοχή του δεν καταλάβαινα τι το ιδιαίτερο δηλώνει μια φράση «κύριος ετών 39». Σχεδόν 30 χρόνια μετά, ακόμα θυμάμαι την έκπληξή μου, όταν μου εξήγησαν.

Σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, πάντως, αυτή η βαθύτατα προσβλητική διάκριση ανάμεσα στην παντρεμένη και την ανύπαντρη γυναίκα, διάκριση η οποία δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει, πόσο μάλλον να αποτελεί καθιερωμένο τρόπο κοινωνικής προσφώνησης, έχει ουσιαστικά αλλά και τυπικά καταργηθεί. Στα γερμανικά, η λέξη Fräulein καταργήθηκε το 1972 με νόμο, ο οποίος όριζε ότι σε όλα τα επίσημα έγγραφα οι άντρες προσφωνούνται ως Herr (=κύριος) και οι γυναίκες ως Frau (=κυρία). Εκτός, όμως, από την επίσημη κρατική αντιμετώπιση, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση και στο επίπεδο της γερμανικής κοινωνίας. Το 1981, γυναίκες γλωσσολόγοι δημοσίευσαν τις «Αρχές για την αποφυγή της σεξιστικής γλωσσικής χρήσης», ενώ το 1993 η γερμανική επιτροπή της UNESCO ανακοίνωσε την εξής λακωνική άποψη: «Το δόγμα της γλωσσικής συμμετρίας σημαίνει ότι, όταν ο λόγος αφορά γυναίκες ή άντρες, και οι δύο αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».

Στη Γαλλία, έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, για να εξαλειφθεί από τα επίσημα έγγραφα η λέξη mademoiselle, ενώ στα αγγλικά η λέξης miss περιπίπτει σταδιακά σε αχρηστία.

Στην Ελλάδα, πάντως, μπορεί η λέξη δεσποινίς στον προφορικό λόγο να ακούγεται κάπως παλαιική, όμως στο γραπτό καλά κρατεί. Στις φόρμες συμπλήρωσης στοιχείων οποιουδήποτε είδους, σε δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, η τριμερής διάκριση (Κος, Κα, Δις) είναι δεδομένη, σαν να είναι κάτι απολύτως φυσικό το να πρέπει μια γυναίκα να δηλώσει σε κάποιον άγνωστο γραφειοκράτη αν είναι παντρεμένη ή όχι. Στον άντρα, ο έγγαμος ή άγαμος βίος είναι ένα στοιχείο της προσωπικής του ζωής. Στη γυναίκα, είναι στοιχείο της τυπικής της υπόστασης, όπως το όνομα ή η ηλικία.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

82 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
29 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
23 Συντάκτες σχολίων
Marialadelbarriobozonio Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Πολύ ωραία παρουσίαση! Πίστευα λανθασμένα και εγώ ότι το να δηλώνεις παντρεμένη ή όχι σε επίσημα έγγραφα αποτελούσε πλέον παρελθόν μέχρι που χρειάστηκε να υποβάλλω αίτηση ανανέωσης άδειας διδασκαλίας, ηλεκτρονικά. Δεν υπήρχε η επιλογή “Δις” ,ούτε δήλωνες κύριος ή κυρία αλλά στη συνέχεια ζητούσε ονοματεπώνυμο συζύγου σε περίπτωση που η γυναίκα είναι παντρεμένη. Η γυναίκα! Για τους άντρες δεν υπήρχε αυτό το κουτάκι.
Ταιριάζει στον καζουαλ σεξισμό αλλά διαβάζοντας το κείμενο το σκέφτηκα αμέσως. Ακόμα λοιπόν κι αν λείπει ο χαρακτηρισμός της δεσποινής είναι απόλυτα φυσικό να δηλώνουμε την οικογενειακή κατάσταση.

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ όταν είδα το συγκεκριμένο στην δήλωση εκνευριστηκα πάρα πολύ και το άφησα κενό ΦΥΣΙΚΑ

bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Αρχικά νόμισα πως δεν διάβασα καλά! Τι σχέση έχει το αν είμαι παντρεμένη ή όχι με την ικανότητα διδασκαλίας; Και να υπήρχε το ερώτημα και για δύο φύλα να πω οκ, για στατιστικούς λόγους ίσως να το χρειάζονται. Είναι πραγματικά εξοργιστικό.
Στην ουσία έβγαλαν τις επιλογές “κύριος”, “κυρία” , ” δεσποινής” και ρωτούν ευθέως την οικογενειακή κατάσταση ΜΟΝΟ της γυναίκας.
Καλά κάνατε οι παντρεμένες και το παραλείψατε.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Αν δεν κάνω λάθος, το ονοματεπώνυμο συζύγου στις αιτήσεις το ζητάνε για τις γυναίκες που παντρεύτηκαν πριν το 1983 και έχουν το επώνυμο του συζύγου, για να ξέρουν αν το επώνυμο που δηλώνεται είναι το πατρικό (“το γένος”) ή του συζύγου. Αν δηλαδή μία γυναίκα παντρεμένη έχει το πατρικό της επώνυμο στην ταυτότητα, δεν χρειάζεται να αναφέρει ονοματεπώνυμο συζύγου. Τουλάχιστον εγώ έτσι κάνω στις αιτήσεις που συμπληρώνω.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Παρότι φεμινίστρια (στην θεωρία και στην ζωή) διαφωνώ με τις θέσεις του άρθρου. Δεσποινίς , στην κυριολεξία της σημαίνει νεαρή δέσποινα, δηλαδή μικρή κυρία . Είναι μια όμορφη λέξη , η οποία θαρρώ πως ουδόλως υποτιμά τις νεαρές γυναίκες , ίσα ίσα, εκφράζει την δευτέρα τη τάξει εξουσία τους επί του Οίκου (δεσποινίς < δέσποινα< δεσπότης *déms pótis < Οίκος + Κύριος ) . Δευτέρα τη τάξει, όχι λόγω διακρίσεων, αλλά καθαρά λόγω της νεαρότητάς τους , δεδομένου ότι την διαχείριση του Οίκου στον οποίον ζουν, την έχουν ακόμη οι γονείς τους. Δέσποινες , δηλαδή Κυρίες, θα γίνουν στον δικό… Διαβάστε περισσότερα »

bluesea
Επισκέπτης
Συμμετέχων
bluesea

Το πρόβλημα δεν είναι η λέξη,η οποία συμφωνώ ότι είναι όμορφη, αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται. Για την λέξη ανύπαντρη υπάρχει τουλάχιστον και η αντίστοιχη για τον άντρα,λέμε ανύπαντρος. Εγώ δεν είμαι παντρεμένη και ούτε το έχω σκοπό. Δεν μένω με τους γονείς μου,είμαι ανεξάρτητη…γιατί στα επίσημα έγγραφα του κράτους θα πρέπει να αποκαλούμε δεσποινής και όχι κυρία; Χάνεται η κυριολεκτική έννοια της λέξης! Δεν μιλάω για περιπτώσεις επιδομάτων ή διευκολύνσεων που παρεχονται σε άτομα παντρεμένα αλλά για άσχετα ζητήματα όπως η άδεια διδασκαλίας που ανέφερα. Και βλέπουμε ότι ακόμα κι όταν παραλείπεται τελικά η προσφώνηση μας ζητούν ξεκάθαρα να… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για τους νεανίες / νεαρούς/ νέους δεν υπήρχε η ανάγκη να υπάρξει λέξη, διότι άπαξ και έφευγαν από το σπίτι , συχνά πριν και από την τυπική τους ενηλικίωση, α ν δ ρ ώ ν ο ν τ α ν. Δεν παρέμεναν έως τα 50 με την μανούλα τους όπως συμβαίνει σήμερα. Αξιοσημείωτο επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία λέξη που να δηλοί ΕΞΟΥΣΙΑ επί του Οίκου για τους άρρενες νέους, εν αντιθέσει με τις Δεσποινίδες. Η επίθεση στις λέξεις καθ΄αυτές , εκτός από κακή προαίρεση , διατρανώνει και την γλωσσική ασχετοσύνη όσων την διαπράττουν. Στο παραπάνω ας πούμε παράδειγμα :… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Έχει τρομερή δύναμη το αμπα. Μόλις γράψει κάποιος εδώ ότι δε του αρέσει μια λέξη αμέσως κόβεται με μπαλτά. Οποίος την πει αποδώσει και πέρα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Καταραμένη πολιτική ορθότητα!
Ο,τι να ναι πραγματικά. Η γλώσσα εξελίσσεται μέσα από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ομιλητών της. Οταν δεν αρέσουν καποιες λέξεις σταματάνε να χρισημοποιουνται και όταν υπάρχει ανάγκη για νέες δημιουργούνται.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνούμε. Οι λέξεις φτιάχνονται από τις κοινωνίες. Και αν δεν χρησιμεύουν πια , απολιθώνονται α κ ο ύ σ ι α , πάλι από τις ίδιες τις κοινωνίες. Δεν θα πρέπει όμως να αναθεματίζονται και να μπαίνουν στην φορμόλη με το έτσι θέλω λόγω καθαρής ιδεοληψίας (η οποία κατά κανόνα συνοδεύεται και από επιφανειακή γνώση της γλώσσας ) . Η συντριπτική πλειονότητα των λέξεων είναι σαν τα νετρόνια. Είναι ουδέτερες και το φορτίο τους το αποκτούν από το συγκείμενό τους, το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο τοποθετούνται. Το να επιτίθεσαι στην λέξη , αντί για το ( ιδεολογικό, κοινωνικό κλπ) πλαίσιο… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ ότι οι λέξεις είναι προβληματικές στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. Αυτές τις λέξεις μπορούμε να επανοικειοποίηθουμε ή να τις αχρηστεψουμε. Το άρθρο εκφράζει τη γνώμη ότι τη λέξη «δεσποινίς» καλό είναι να τη βγάλουμε από την κυκλοφορία κάτι που έχει γίνει γενικά στον προφορικό λόγο. Εσυ λες ότι είναι οκ. Κάτι που δεν πείθει όπως βλεπεις γιατί δεν έχεις επιχείρημα για την ανισότητα ως προς το γάμο που προωθεί η συγκεκριμένη λέξη. Και φυσικά μπορούμε να γράφουμε άρθρα και να λέμε «αυτή η λέξη είναι προβληματική ας την αποσύρουμε», εσυ θα μας πεις τι θα γράφουμε; Και παριστάνεις και… Διαβάστε περισσότερα »

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μαριάννα, δε θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει και λέξη “δεσποινίδος” για τους νεαρούς άνδρες; Δεν υπάρχει όμως.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

έχω απαντήσει για αυτό στο πιο πάνω σχόλιο:
Για τους νεανίες / νεαρούς/ νέους δεν υπήρχε η ανάγκη να υπάρξει λέξη, διότι άπαξ και έφευγαν από το σπίτι , συχνά πριν και από την τυπική τους ενηλικίωση, α ν δ ρ ώ ν ο ν τ α ν. Δεν παρέμεναν έως τα 50 με την μανούλα τους όπως συμβαίνει σήμερα.

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συμφωνώ απολύτως! Ωστόσο, δεν είναι ούτε η αγγλική γλώσσα απαλλαγμένη από αυτού του είδους τα γλωσσικά ζητήματα στις επίσημες φόρμες. Άσε που ακόμη δεν ξέρω να τα ξεχωρίζω κι επειδή με βρίσκουν αντίθετη, βάζω ό,τι να ναι.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Miss: δεσποινίς – αντίστοιχο: Master
Mrs: κυρία – αντίστοιχο: Mister
Ms: συντομογραφία του Miss και του Mrs
Mr: συντομογραφία του Master και του Mister

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Για την ακρίβεια το Ms χρησιμοποιείται πλέον αντί του Miss και του Mrs (και προφέρεται με ζ στο τέλος για να το ξεχωρίζεις), ακριβώς για να να εκλείψει ο διαχωρισμός ανάμεσα σε κυρίες – δεσποινίδες, παντρεμένες και ανύπαντρες.
Στην Ελλάδα θεωρητικά πλέον είναι όλες κυρίες Τάδε, άλλο που στην πράξη ακόμα δεν έχει εκλείψει το δεσποινίς.

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Το master δεν χρησιμοποιείται και δεν έχει συντομογραφία. Τα miss, mrs και ms είναι όλα συντομογραφίες του mistress. Δεν υπάρχει διάκριση στα αγγλικά μεταξύ παντρεμένων και μη παντρεμένων αντρών όπως στις γυναίκες. Το ms βγήκε σχετικά πρόσφατα για να καλύπτει και τα δυο.

Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Θεωρητικά ναι, αλλά αυτο το master δεν το έχω ακούσει να χρησιμοποιείται παρά μόνο όταν ο Alfred απευθύνεται στον Batman ως Master Wayne.
Και φυσικά το ελληνικό δεσποινίς δεν έχει αρσενικό αντίστοιχο.

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και όμως χρησιμοποιείται το Μaster, μην περιμένετε όμως να το ακούσετε στις μικρομεσαίες τάξεις. Το Mr ξεκίνησε ως συντομογραφία του Μaster, που προέρχεται από το magister και δήλωνε γενικά τους (μεγαλο)κτηματίες, μέχρι που η έννοια “κύριος” αντικαταστάθηκε από το Mister και έτσι στο Master έμεινε η σημασία “νεαρός”. Στον Batman χρησιμοποείται για να δείξει ο Alfred ότι τον νιώθει σαν παιδί του, διαφορετικά θα ήταν προσβλητικό – θα έδειχνε ότι τον θεωρεί ανώριμο. Το Miss (που όπως και το Mrs πράγματι είναι συντομογραφία του Mistress) δεν ήταν ποτέ προσβλητικό. Μην ξεχνάτε ότι στη βρετανική κοινωνία και τάξη που ξεκίνησαν αυτοί… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Βρε marialadelbarrio τι σημάσια έχει αν χρησιμοποιείται ανάμεσα σε 10-20 high class οικογένειες; (Που έχω ακόμα τις αμφιβολίες μου, το έχω δει μόνο από υπηρετικό προσωπικό σε άντρες «κυρίους») Ζω στην Αγγλία και το master δεν υπάρχει σαν τίτλος σε κανένα δημιοσιο έγγραφο ούτε ακούγεται από κανέναν, όπως παραδέχτηκες και εσυ. Τα miss και mrs υπάρχουν ακόμα παντού και χρήσιμοποιουνται. Αρα η ανισότητα του να χαρακτηρίζεται μια γυναίκα από το γάμο της ένω ο άντρας όχι συνεχίζεται. Τελευταία γίνεται προσπάθεια να αντικατάσταθουν τα mrs και miss με το ms ώστε να υπάρχει μια ισότητα σε αυτό το θέμα. Το να… Διαβάστε περισσότερα »

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εχμ, όπως έγραψα το Mr είναι συντομογραφία του Mister και του Master, άρα μια χαρά το βλέπεις σε όλα τα δημόσια έγγραφα, μόνο που δεν γνώριζες ότι για τους νεαρούς σημαίνει Master. Επίσης, δεν είπα ότι δεν ακούγεται από κανέναν, αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα. Επί λέξει είπα ότι “μην περιμένετε να το ακούσετε στις μικρομεσαίες τάξεις”, καθώς όλοι οι σχετικοί τίτλοι (και το Miss) αφορούσαν πάντα τα ανώτερα στρώματα (upper middle και upper class) και αποτελούσαν πάντα προσφώνηση από κάτω προς τα πάνω (π.χ. υπηρετικό προσωπικό προς εργοδοσία) και όχι δεν είναι μόνο 10-20 οικογένειες! Ο Robert Graves, συγγραφέας… Διαβάστε περισσότερα »

SailorMoon86
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Miss= δεσποινίς (για ανύπαντρες γυναίκες) Μrs= κυρία (για παντρεμένες γυναίκες) Ms = κυρία, χρησιμοποιείτε όταν μια γυναίκα δεν θέλει να δηλώσει παντρεμένη ή ανύπαντρη Mr = κύριος για όλους τους άντρες ανεξαιρέτως Πάντως συμφωνώ με Betty ότι και στην Αγγλία σε όλες τις φόρμες υπάρχει η διάκριση, το οποίο με σόκαρε και με ενόχλησε, καθ’ ότι είχα συνηθίσει να μη χρησιμοποιείται το αντίστοιχο στα γερμανικά στην Αυστρία όπου ζούσα πριν. Τρου στόρυ, είχα πάει ν’ ανοίξω λογαριασμό τράπεζας στην Αγγλία: “εκπαιδευτικό επίπεδο;”, με ρωτά η υπάλληλος (γυναικά ήταν σημειωτέον). “PhD “: απαντώ. “Marital status?”: με ξαναρωτά. “Singe”: απαντώ. “Ε, τότε… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ούτε με διδακτορικό δεν γλυτώνεις, ε;

analphabet
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το άλλο το τραγικό : στα σχολεία, όλες είμαστε οι κυρίες του κυρίου. Πάντα με φωνάζουν με το επίθετο των παιδιών (που είναι του άντρα μου, εφόσον ρωτηθηκα κ δεν είχα αντίρρηση σε αυτό, μου πρότεινε μάλιστα να δώσουμε κ τα δύο επίθετα, αλλά στην Ελλάδα θα φαινοταν παράξενο το επιθετο/σιδηρόδρομος) . ΦΤΆΝΕΙ ΠΧΙΑ ΔΑΣΚΑΛΕΣ Κ ΔΆΣΚΑΛΟΙ. Οι γυναίκες κρατάμε εδώ κ 35 χρόνια, δια νόμου το επίθετο μας. Άρα δε γίνεται να με λένε Ταδετοπούλου, εφόσον Ταδετόπουλο λένε το σύζυγο κ το ξέρεις. Μη με φωνάζεις κα Ταδετοπούλου. Κ αν δε μπορείς να θυμάστε το επίθετό μου, φώναξέ με… Διαβάστε περισσότερα »

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Χεχεχε και το έχω πολλές μέρες στο μυαλό μου να το γράψω αυτό… Φαντάζομαι ότι η δικαιολογία είναι ότι δεν μπορούν να θυμούνται τόσα επίθετα. Από την άλλη, πήγα πριν 2 μήνες να γράψω τη μικρή στο Δημοτικό. 2 ώρες μετά την εγγραφή με παίρνει τηλ ο διευθυντής του σχολείου κάτι να με ρωτήσει. Για να με πάρει τηλ, σημαίνει ότι έπιασε την αίτηση στα χέρια του και τη διάβασε για να βρει το τηλέφωνο μου, σωστά; Σωστά! Εκεί αριστερά έγραφε και το επίθετο μου. Αλλά ΟΧΙ, δεν είμαι η κυρία Ταδοπούλου, είμαι η κυρία Δεινάκη, αφού Δεινάκη λένε τον… Διαβάστε περισσότερα »

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και απάντησες, λάθος κάνετε;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Εγώ προσωπικά της μητερες αν χρειαστεί να τις αποκαλέσω με κάτι θα πω η μητέρα του τάδε η της δεινα. Αν στο σχολείο των παιδιών σας επιμένουν να σας φωνάζουν με το όνομα τους άντρα σας κάτι μου λέει ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας. Και θα πω μόνο αυτό, οι εκπαιδευτικοί άνω των πενήντα παίζει να είναι οι πιο σεξιστες, μισογυνηδες και ρατσιστές που υπάρχουν, άντρες γυναίκες. Α και θρησκόληπτοι επίσης. Όταν εγώ λέω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάω τα παιδιά εκκλησία αν θουν να πάνε μόνα τους με κοιτάνε με μισό μάτι οι παλιοί.

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Analphabet, καλα αλλα και αυτο που θεωρεις δικο σου επωνυμο, του πατερα σου ειναι..

Marialadelbarrio
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το “Δεσποινίς” είναι μεταφραστικό δάνειο από το αγγλικό “Miss”. Στα αγγλικά το “Miss” είναι τιμητικός τίτλος και έχει συμμετρικό το “Master” που χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με το “Mister”. Στα ελληνικά “Master” και “Mister” μεταφράζονται “κύριος” και έτσι χάνεται η διάκριση, αν και υπήρχε διάκριση μεταξύ του “κύριος” και του “δεσπότης” με το δεύτερο να χρησιμοποιείται για παντρεμένους καθώς σημαίνει “κύριος του σπιτιού”, ενώ το πρώτο είναι πιο γενικό και χρησιμοποιούνταν για νεαρούς-ανύπαντρους. Για τη νεαρή γυναίκα χρησιμοποιούνταν και η λέξη “κοκόνα” ή “κοκκώνα”, το συμμετρικό του “κόκκων”/”κοκκώνης” που επιβιώνει σε επίθετα.

Magica De Spell
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Στα αγγλικά πλέον τόσο το Miss όσο και το Mrs τείνουν να αντικατασταθούν από το Ms ως θηλυκό του αντίστοιχου Mr.

boo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγω παντως δεν εχω δει δημοσιο εγγραφο που να εχει επιλογη κυριος κυρια η δεσποινις .Σε ολα μονο το ονομα σου ζηταει να συμληρωσεις.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Τα παλιότερα χρόνια μια γυναίκα έκανε σεξ την πρώτη νύχτα του γάμου ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε. Άρα η “δεσποινίς”, δηλαδή η ανύπαντρη γυναίκα ταυτιζόταν με την γυναίκα που δεν έχει κάνει σεξ. Και αναρωτιέμαι, μήπως οι υπερασπιστές αυτής της λέξης έχουν ως επιχείρημα ότι μια γυναίκα φαίνεται αν δεν έχει κάνει σεξ, αφού την πρώτη φορά που θα κάνει θα έχει αιμορραγία, σε αντίθεση με έναν άντρα που δεν μπορεί να φανεί αν έχει κάνει σεξ ή όχι. Άρα, γι αυτό τον λόγο έχει υπόσταση η λέξη “δεσποινίς” αλλά δεν έχει υπόσταση μία αντίστοιχη λέξη για το αντρικό φύλο.

Kleopatra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Kleopatra

Οταν πάει στις πόρνες και ο άντρας, φαίνεται μετά.

Κοντράριος
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Κοντράριος

Kleopatra δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις.

Aguafiestas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για την ιστορία, να πω ότι, στα ισπανικά, εκτός από τη λέξη señorita, υπάρχει και αντίστοιχη αρσενική, señorito, που αποδιδοταν κάποτε στους πολύ ευπορους νεαρούς άνδρες και είχε ελαφρώς υποτιμητικη χροιά, κάπως σαν “πλουσιοπαιδο”.

Ghost
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πάντως εδώ και πάνω από 15 χρόνια -για να μη πω 20- θυμάμαι ακόμα και όταν ήμουν πιτσιρίκα να με αποκαλούν κυρία. Συνήθως κάτι τέτοια πάντα τα πρόσεχα. 1-2 φορές μάλιστα όταν κάποιος είχε απορήσει με το κυρία, έπεσε ατάκα από τους γύρω “πλέον όλες τις γυναίκες κυρίες τις αποκαλούν” Και να πω ότι φαίνομαι και “σοβαρή”…χεχε… μαυροντυμένη ροκού που έτρωγα πόρτα στις ακατάλληλες τανίες στα σινεμα αν δεν έδειχνα ταυτότητα, και μέχρι τα 30 με ρωτούσαν τι σπουδάζω. Ο,τι επίσημο εγγραφο έχω συμπληρώσει και βάλει υπογραφή νομίζω με αναφέρει ως κυρία(οταν υπάρχει τέτοιου είδους αναφορά), δεν θυμάμαι ποτέ να… Διαβάστε περισσότερα »