in

Γυναίκες στο Σουδάν διαμαρτύρονται: «Δεν είμαστε καθαρίστριες»

Σε μια σειρά επιστολών Αφρικανών δημοσιογράφων, η δημοσιογράφος Zeinab Mohammed Salih  εξετάζει γιατί οι γυναίκες διαδηλώτριες είναι θυμωμένες με τους άνδρες ομολόγους τους

Οι αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στο Σουδάν παραμένουν ακλόνητες παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το Φεβρουάριο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

sudan farran

Οι αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στο Σουδάν παραμένουν ακλόνητες παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε το Φεβρουάριο.

Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις προσπάθειες του Συνδέσμου Σουδανών Επαγγελματιών(ΣΣΕ), ο οποίος διοργάνωσε τις διαδηλώσεις εναντίον της σχεδόν 30χρονης κυριαρχίας του προέδρου Omar al-Bashir.

Ο οργανισμός εκπροσωπεί μεταξύ άλλων, τους εργαζόμενους στο τομέα της υγείας, τους δικηγόρους και τους δασκάλους- αν και μερικοί διαφωνούν- παρόλο που εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους από το Δεκέμβριο είναι γυναίκες.

O ΣΣΕ έβαλε τον εαυτό του σε μπελάδες όταν πρότεινε οτι αντί το προγραμματισμένων διαδηλώσεων, το Σάββατο 9 Μαρτίου οι άνθρωποι να βγουν και να καθαρίσουν τους δρόμους.

Oι δρόμοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ είναι ιδιαίτερα βρώμικοι και θεωρήθηκε ότι μια γενική καθαριότητα θα επανέφερε μια αίσθηση υπερηφάνειας στην πόλη. Από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, ο ΣΣΕ έχει επιδοκιμαστεί για τον τρόπο που καλεί τους ανθρώπους να αναλάβει δράση.

Εντούτοις στην προκειμένη περίπτωση, έκανε το λάθος και αποδοκιμάστηκε αφού προέτρεψε  συγκεκριμένα τις γυναίκες να βγουν στους δρόμους, «γιατί είναι καθήκον τους να νοιάζονται περισσότερο για την καθαριότητα».

«Όλο αυτό με το καθάρισμα των δρόμων ξεκίνησε ως θυμός για τις σεξιστικές συμπεριφορές των ανδρών διαδηλωτών και έχει ανυψωθεί σε θυμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στη Σουδανική κοινωνία» δήλωσε η δημοσιογράφος, Zeinab Mohammed Salih.

cafb84c2 4cc1 48c6 a195 52e62f81ea0f
H δημοσιογράφος Zeinab Mohammed Salih

Το μήνυμα «να βγουν οι γυναίκες να καθαρίσουν» πυροδότησε συζήτησε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το σεξισμό της εξέγερσης. Σχόλια όπως «ακόμη και οι γυναίκες διαμαρτύρονται» υπήρξαν ιδιαίτερο σημείο διαμάχης. Μια ημέρα αργότερα ο ΣΣΕ εξέδωσε δημόσια συγνώμη.

Οι διαδηλώτριες δεν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο στο Σουδάν. Το 1946, 10 χρόνια πριν την ανεξαρτησία, η πρώτη γιατρός της χώρας, Khalida Zahir, βγήκε στους δρόμους ενάντια στην Βρετανική κυριαρχία και στο τέλος συνελήφθη και μαστιγώθηκε.

Ένα άλλο μελανό σημείο είναι η χρήση της λέξης «Kandaka» για να περιγράψει μια γυναίκα διαδηλώτρια. Η λέξη «Kandaka» ιστορικά αναφέρεται στις βασίλισσες του αρχαίου βασιλείου του Κους. Ο παραλληλισμός αυτός ξεσηκώνει αντιδράσεις με τις γυναίκες να υποστηρίζουν πως «δεν είναι βασίλισσες κανενός ούτε υπεύθυνες για την καθαριότητα του βασιλείου». Η αντιπαράθεση για τον όρο πηγάζει από το γεγονός ότι οι γυναίκες διαδηλώτριες δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως κάτι ξεχωριστό- είναι το ίδιο με όλους τους άλλους και έχουν να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους.

Η ειρωνεία της λέξης ενοχλεί πολλούς ακόμα που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ισότητα των φύλων στη μουσουλμανική χώρα, όπου εξακολουθεί να ασκείται ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων -σχεδόν το 90% των γυναικών του Σουδάν έχει υποστεί κλειτοριδεκτομή.

Γυναίκες όλων των ηλικιών και των υποβάθρων διαμαρτύρονται -κάποιες στην πρώτη γραμμή, άλλες μπροστά από τα σπίτια τους παρέχοντας προστασία σε όσες προσβάλλονται από τα δακρυγόνα. Επίσης διανέμουν φαγητά και νερά ενισχύοντας τον αγώνα.

Φωτοσοπαρισμένες εικόνες αντρών, που επικρίνουν τις διαδηλώσεις και υποστηρίζουν την κυβέρνηση, κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Αυτό οδήγησε μια ομάδα φεμινιστών να ξεκινήσουν μια εκστρατεία με τίτλο «Waqto wa naso» που σημαίνει «Έφτασε η ώρα», ζητώντας να καταδικαστούν τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές.

methode times prod web bin 7b1bee82 403b 11e9 889c a7e27b96460c

Σύμφωνα με την ομάδα «No To Women Oppression», περίπου 50.000 γυναίκες συλλαμβάνονται και μαστιγώνονται κάθε χρόνο από την αστυνομία για παραβίαση του νόμου περί δημόσιας τάξης της χώρας που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπασίρ. Ο νόμος ρυθμίζει μεταξύ άλλων, τι επιτρέπεται να φοράνε οι γυναίκες -σε περιπτώσεις που ντύνονται με άσεμνα ρούχα όπως παντελόνια ή βρίσκονται σε δημόσιο χώρο με κάποιον άντρα που δεν είναι συγγενείς τους, μαστιγώνονται.

Ενδιαφέρον είναι ότι νωρίτερα αυτό το μήνα ένα δικαστήριο ανέτρεψε τις φρικιαστικές ποινές για εννέα γυναίκες που κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες. Επίσης η ημέρα καθαρισμού των δρόμων πραγματοποιήθηκε στο Σουδάν με συμμετοχή τόσο ανδρών όσο και γυναικών. Ενδεχομένως, αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν θετικά σημάδια αλλαγής στο Σουδάν.

 

πηγή: BBC

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια