Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός: Πορεία και κάλεσμα σε πανελλαδική δράση

«Από το νέο ορισμό του βιασμού (αρ. 336), που προτείνεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, απουσιάζει παντελώς το ζήτημα της συναίνεσης, χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων, στην Ελλάδα και διεθνώς. Η ανοιχτή συνέλευση “Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός” συνεχίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην αντιδραστική τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, καλεί σε πορεία το Σάββατο 18/5 στις 12:00, στην πλατεία Βικτώρια» σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας.

Η ανοιχτή συνέλευση Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός”  συνεχίζοντας τις δράσεις της ενάντια στην αντιδραστική τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, καλεί σε: 

πορεία στις 18/5, στις 12:00, στην πλατεία Βικτώρια

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της συνέλευσης “Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός”: 

Από τον νέο ορισμό του βιασμού (αρ. 336), που προτείνεται στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, απουσιάζει παντελώς το ζήτημα της συναίνεσης, χρόνιο και επιτακτικό αίτημα των φεμινιστικών κινημάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιπλέον, ο ισχύων ξεπερασμένος και επικίνδυνος ορισμός -που απαιτούσε τη χρήση σωματικής βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου για να προσδιοριστεί μια πράξη ως βιασμός- αντικαθίσταται από έναν κατά πολύ αντιδραστικότερο που διατηρεί τη χρήση σωματικής βίας και περιορίζει την απειλή αποκλειστικά στις περιπτώσεις που αυτή αφορά τη σωματική ακεραιότητα του θύματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Καλούμε φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙΑ+, αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές, εργατικές συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και υποκείμενα σε διοργάνωση πανελλαδικών δράσεων το Σάββατο 18/5.

Απαιτούμε
●  την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού αποκλειστικά στη βάση της απουσίας συναίνεσης!
● η κυβέρνηση να θέσει σε πραγματική ισχύ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει ήδη υπογράψει και κυρώσει το κοινοβούλιο, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι για οποιαδήποτε «σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά μόνο προϋπόθεση είναι η εκούσια συγκατάθεση των ατόμων, συγκατάθεση που αποτελεί προϊόν ελεύθερης βούλησης».

Για την οικονομική ενίσχυση της πανελλαδικής δράσης που προγραμματίζεται στις 18 Μαΐου καλούμε σε πάρτυ οικονομική ενίσχυσης το Σάββατο 11 Μαΐου στις 22:00, στον νέο χώρο του AMOQA, Πατησίων 14, Στοά Φέξη, 5ος όροφος.

Η είσοδος του κτιρίου, το ένα από τα δύο ασανσέρ και η τουαλέτα είναι προσβάσιμα σε ανάπηρα άτομα.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

6
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
5 Συντάκτες σχολίων
Ert1leasPo the PandamongrelΚένταυρος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ξέρω οτι είμαι τελείως εκτός θέματος, αλλά μόνο σε εμένα χτύπησε άσχημα το “ανάπηρα άτομα” ;

Κένταυρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Γιατί;

mongrel
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δεν ξέρω αν είναι ορθός όρος – ξέρω ότι αυτά συνεχώς εξελίσσονται- αλλά είναι πολύ γενικό, ενώ στην περίπτωση αυτή αναφέρεται σε άτομα περιορισμένης κινητικότητα.

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό ακριβώς που λέτε mongrel, υπάρχει συγκεκριμένος όρος που περιγράφει με ακρίβεια και ουδέτερα το νόημα, ενώ η λέξη “ανάπηρος” όπως χρησιμοποιείται στην Ελλάδα παραπέμπει σε κάτι αρνητικό, ενώ δεν θα έπρεπε. Ίσως έχω επηρεαστεί απο την συνήθως κακή χρήση του όρου.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κάθε πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο ή τροπολογία τίθεται υποχρεωτικά μετά το 2010 σε δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάει στη Βουλή για ψήφιση, σε κάποιο επίσημο σάιτ, στο σάιτ της Βουλής ή στο ανάλογο σάιτ του επίσημου φορέα που ασχολείται με το θέμα. Εκεί μπορούμε όλοι ως ιδιώτες ή ως ομάδες ή ως σύλλογοι να γράψουμε ό,τι θέλουμε, ένα μικρό σχόλιο ή ένα κατεβατό ολόκληρο. Μπορούμε να τους βομβαρδίσουμε με τέτοια, πολύ καλό θα είναι. Ο αρμόδιος υπάλληλος συλλέγει και εκτυπώνει τα πεπραγμένα της δημόσιας διαβούλευσης και τα βάζει μέσα στο φάκελο (είναι υποχρεωτικό αυτό) ώστε όταν όλα τα… Διαβάστε περισσότερα »

Ert1
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βιασμός με ΣΥΡΙΖΑ… τώρα πιο εύκολος από ποτέ! Και τέτοια βιασύνη στο να περάσει αυτός ο νόμος-ντροπή…