Αυτός ο εικονογράφος δείχνει πώς τα αγόρια αναπτύσσουν το σεξισμό μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδραση με τους ενήλικες

O εικονογράφος Damian Alexander

Oι γονείς, οι δάσκαλοι και όλοι οι ενήλικες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή, στην κοινωνικοποίηση και στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην παιδική ηλικία έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου, γι’αυτό είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό, ώστε να αναπτυχθεί ένας σκεπτόμενος άνθρωπος. Ωστόσο είναι εύκολο να πάει κάτι στραβά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αναγνωρίζουμε αυτά τα λάθη και να βελτιωνόμαστε. Πρόσφατα ο καλλιτέχνης Damian Alexander δημιούργησε ένα κόμικ ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Στα αγόρια αρέσουν τα γυναικεία πρότυπα.

Ο Damian μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλλιτεχνών και είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών. Στις εικονογραφήσεις του μιλάει για πράγματα που βίωσε και ο ίδιος. «Μεγαλώνοντας ο αγαπημένος μου χαρακτήρας ήταν η Ματίλντα. Ήταν τόσο έξυπνη και ταυτιζόμουν με αυτά που περνούσε και ένιωθε» δήλωσε ο Damian σε συνέντευξη του. «Όλο αυτό με την τηλεκινητική ήταν συναρπαστικό. Στη συνέχεια ήταν η Aνν από το Green Gables, η Eρμιόνη από τον Harry Potter, η Μαίρη Πόπινς η Μουλάν και πολλές άλλες ηρωίδες.

Η οικογένεια του δεν φαινόταν να το είχε προσέξει αυτό. «Αν ήθελα μια κούκλα ή ένα παιχνίδι πάντα θα κατευθύνονταν σε φιγούρες αντρικές, δράσης. Τα αγόρια στην οικογένεια μου θα ξίνιζαν αν ήθελα να παίζω με γυναικείες κούκλες ή πριγκίπισσες».

Και αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο Damian πιστεύει ότι ο σεξισμός, ο μισογυνισμός και η ομοφοβία ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για το τρόπο που σκέφτεται η κοινωνία. Ότι ένα μικρό αγόρι δεν θα έπρεπε να θαυμάζει τις γυναίκες. «Πολλοί άντρες υποτιμούν τις γυναίκες και βλέπουν σε αυτές λιγότερες ικανότητες. Πιθανόν λόγο αυτής της τοξικής νοοτροπίας να λέμε στα αγόρια πως δεν πρέπει να θαυμάζουν τις γυναίκες, στη συνέχεια να μεγαλώνουν και να μην τις σέβονται. Πολλοί γονείς σκέφτονται επίσης πως αν ο γιος τους παίξει με γυναικεία παιχνίδια, πιθανόν να γίνει γκέι, κάτι που δεν ισχύει καθόλου».

«Αφήστε τα παιδιά να τους αρέσει αυτό που τους αρέσει» συνέχισε ο καλλιτέχνης. Είναι ένας τρόπος να σπάσει η κοινωνία αυτό το ταμπού. «Αν ένα μικρό αγόρι θαυμάζει την Έλσα απλά αφήστε τον και μην κάνετε φασαρία γι’αυτό. Έχω κουραστεί τόσο πολύ να βλέπω γονείς σε καταστήματα παιχνιδιών να κατευθύνουν τους γιους τους μακριά από το διάδρομο με τα γυναικεία παιχνίδια λέγοντας ”Όχι, αυτά είναι για κορίτσια”. Κάθε φορά φυτεύουν στα παιδιά τους το σπόρο του μισογυνισμού».

 

https://www.instagram.com/damianimated/

 

πηγη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

102 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Επίσης, έχω παρατηρήσει ότι πάρα πολύ συχνά και με πολύ ενθουσιασμό μια γυναίκα θα δηλώσει θαυμάστρια ενός επωνύμου άντρα (πολιτικού, καλλιτέχνη κτλ) ενώ πολύ σπάνια και πολύ συγκρατημένα ένας άντρας θα δηλώσει θαυμαστής μιας επώνυμης γυναίκας’ εκτός φυσικά αν πρόκειται για κάποιο σεξ – σιμπολ, την οποία θαυμάζει για την εμφάνιση της.