Αυτή η φυσικός έγραψε 270 βιογραφικά γυναικών επιστημόνων στη Wikipedia

Με σκοπό να τις αναδείξει

H Βρετανή φυσικός Dr Jess Wade έγραψε 270 σελίδες-προφίλ στη Wikipedia, για την ανίχνευση γυναικών επιστημόνων, σε μια προσπάθεια να αναδείξει κάθε γυναίκα που έχει επιτύχει κάτι εντυπωσιακό στην επιστήμη ώστε να πάρει την αναγνώριση που της αξίζει.

Η Wade, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα των πλαστικών ηλεκτροδίων στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι «έπρεπε να κάνω κάτι δραστικό, να αλλάξω τα πράγματα από μέσα» με σκοπό να ενθαρρύνει περισσότερα κορίτσια να ασχοληθούν με την επιστήμη.

«Η Wikipedia είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εμπλακεί ο κόσμος, καθώς όσο περισσότερο διαβάζουν για αυτές τις εντυπωσιακές γυναίκες τόσο περισσότερο παρακινούνται και εμπνέονται από τις πρωσοπικές τους ιστορίες» αναφέρει.

#EoFImperial ‘Engineer Our Future: Girls’ Hackaton’ hosted by Imperial College London and the Turing Lab

Η επιστήμονας αποφάσισε στις αρχές του έτους, πως θα γράφει ένα προφίλ ανά βράδυ.

«Στην πραγματικότητα κατέληγα να κάνω περισσότερα, γιατί υπάρχουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι που θα ήταν άδικο να μην τους αναφέρω».

Συνειδητοποίησε ότι οι γυναίκες μελετήτριες ήταν μειοψηφία στο πρόγραμμα της. Αυτό την ενθάρρυνε ώστε μιλήσει ανοικτά στις νεότερες κοπέλες να συμμετάσχουν στην επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική ή τα μαθηματικά.

Η Wade θεώρησε την Wikipedia ακόμα πιο αποτελεσματικό μέσο, που απευθύνεται σε γονείς, δασκάλους και όλον τον κόσμο. Άρχισε έτσι να δημιουργεί σελίδες για γυναίκες επιστήμονες.

Πλέον μοιράζεται της σελίδες αυτές στο twitter με το hastag #WomenInStem

 

Υπάρχει μια εκπληκτική παγκόσμια πλατφόρμα που ονομάζεται- 500 women scientists- αμερικάνικη μη κερδοσκοπική εταιρεία με πάνω από 20.000 γυναίκες επιστήμονες από 100 διαφορετικές χώρες. Βοηθά δημοσιογράφους, διοργανωτές συνεδρίων και ακτιβιστές να συνδεθούν με επιστήμονες, προμηθεύοντας τους επίσης και με πολύτιμες πληροφορίες.

Η συμβουλή της Wade στα νεαρά κορίτσια που προσδοκούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της επιστήμης είναι «Είστε εξίσου καλές (αν όχι καλύτερες) με τα αγόρια γύρω σας. Μπορεί να μην το αισθάνεστε τώρα, επειδή η ενηλικίωση είναι μια αρκετά ασταθής περίοδος, αλλά μια μέρα θα συνειδητοποιήσετε πόσο λαμπρές είστε. Και όταν αυτό συμβεί, θα βοηθούσε να ήσασταν επιστήμονες ή μηχανικοί, γιατί τότε θα κάνατε τον κόσμο καλύτερο μέρος για να ζουν όλοι».

Δείτε το βίντεο και το άρθρο στην HuffPost

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για