in

Αργεντινή: Η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις

O πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ανέφερε σε ομιλία του, πως θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες 10 ημέρες

«Η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος Φερνάντες, ανακοινώνοντας έτσι πως η Αργεντινή πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

116b4f4eb5464ca7be1f52a58d820672 18

«Η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος Φερνάντες, ανακοινώνοντας έτσι πως η Αργεντινή πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο.

Η έκτρωση είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε ένα κατα κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολικό καθεστώς 21 χωρών, είναι νόμιμη μόνο στην Κούβα και την Ουρουγουάη, με πληθυσμό 11,2 και 3,4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Είναι επίσης νόμιμη στη Βρετανική Γουιάνα με πληθυσμό 780.000 κατοίκων. Στην περίπτωση που το Κογκρέσο εγκρίνει το νομοσχέδιο, η Αργεντινή- με πληθυσμό 45 εκατομμυρίων- θα γίνει το πρώτο μεγάλο έθνος της περιοχής που θα νομιμοποιήσει την πρακτική.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των αμβλώσεων φτάνει στο Κογκρέσο, χωρίς όμως  να προχωρήσει η νομοθέτησή του. Αξιοσημείωτο, είναι πως οι αμβλώσεις τέθηκαν εκτός νόμου στη χώρα το 1921, θέτοντας πολλές σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών και οδηγώντας άγνωστο αριθμό στον θάνατο, εξαιτίας αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε παράτυπα κέντρα, υπό μηδαμινές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Τον Αύγουστο του 2018, ο τότε πρόεδρος της χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι, απέτυχε να περάσει το νόμο από τη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την Εκκλησία. Οι ακτιβίστριες της Αργεντινής που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και έχουν αγωνιστεί σκληρά εδώ και χρόνια για γίνουν νόμιμες οι αμβλώσεις, υποδέχτηκαν θετικά τις δηλώσεις του Φερνάντες.

c5cfc76bcbd04f729077e8741bbd2d9a 18

«Είμαστε χαρούμενες. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ανα Κορια, συμπληρώνοντας: «Η αποποινικοποίηση και η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι πιο κοντά από ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο θα ανταποκριθεί στον ρόλο που του έχει ανατεθεί».

Το δικαίωμα στην έκτρωση είναι αυστηρά περιορισμένο στην Λατινική Αμερική. Ο τερματισμός κύησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας.  Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2019, το δικαίωμα των γυναικών στην Αργεντινή που έχουν πέσει θύματα βιασμού και επιθυμούν να κάνουν άμβλωση, διασφαλίστηκε με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή.

Η ποινικοποίηση της έκτρωσης έχει καταδικάσει πολλές γυναίκες, κυρίως φτωχότερες, να κάνουν μόνες τους έκτρωση στον εαυτό τους, κρυφά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Η Μαριελα Μπέλσκι, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή, χαιρέτησε την ανακοίνωση του προέδρου. «Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος άκουσε τις απαιτήσεις των γυναικών, των εφήβων και των κοριτσιών και ότι πλέον πιστεύει ότι η Αργεντινή είναι έτοιμη για αυτό το νομοσχέδιο» ανέφερε.

πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια