Από τότε που αρρώστησα, μου έχει κοπεί η όρεξη

Η διατροφολόγος του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά, γράφει για τη δυσθρεψία

Το ότι υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία επιθυμούν να χάσουν βάρος και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά δυσκολεύεται είναι κάτι γνωστό, άρθρα γράφονται, συζητήσεις σε τηλεοπτικά πάνελ γίνονται, υποτιθέμενα θαυματουργά προϊόντα κατακλύζουν την αγορά.

Τι γίνεται όμως με εκείνη τη μερίδα ανθρώπων που βρίσκεται στον αντίποδα; Πιο συγκεκριμένα, με εκείνα τα άτομα τα οποία χάνουν βάρος χωρίς να το θέλουν και ταυτόχρονα βάζουν σε κίνδυνο την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία τους; Είναι πολύ πιθανόν όλοι μας να γνωρίζουμε κάποιον φίλο ή συγγενή που διαγνώστηκε με κάποιο πρόβλημα υγείας ή χρειάστηκε να χειρουργηθεί και έκτοτε έχει ”μείνει μισός”. Αυτό το φαινόμενο παρόλο που είναι κάτι εξαιρετικά σύνηθες, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και είναι σημαντικό να μην αντιμετωπίζεται ως κάτι αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτή η απώλεια βάρους είναι διάφοροι και τις περισσότερες φορές συνδυάζονται μεταξύ τους:

  • Αύξηση του μεταβολισμού λόγω φλεγμονής: Όταν υπάρχει κάποιο ”βαρύ” νόσημα ή τραύμα, όπως μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση, ένα εκτεταμένο έγκαυμα ή μία καρκινική εστία, ο οργανισμός βρίσκεται εκτός της συνηθισμένης του βιοχημικής λειτουργίας προκειμένου πχ να επουλώσει το τραύμα ή να πολεμήσει μια λοίμωξη. Αυτό έχει ως συνέπεια οι καθημερινές καύσεις και ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά να αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό.

  • Απώλεια της όρεξης: Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε οργανικούς παράγοντες, όπως η φλεγμονή που αναφέρθηκε παραπάνω ή ορισμένα φάρμακα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο όμως η όρεξη να μειώνεται ως αποτέλεσμα του ψυχολογικού στρες που βιώνει ένας άνθρωπος που νοσεί. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο ή άλλο χρόνιο νόσημα εμφανίζει κατάθλιψη ή/και αγχώδη διαταραχή, αλλά δεν παίρνει την αντίστοιχη φροντίδα από ειδικό ψυχικής υγείας.

  • Παρενέργειες θεραπειών / επεμβάσεων: Ανάμεσα στις παρενέργειες θεραπειών όπως οι χημειοθεραπείες ή στις συνέπειες ορισμένων επεμβάσεων περιλαμβάνεται η δυσκολία στην κατανάλωση τροφής. Ακόμη και το να καταπιεί κανείς το φαγητό του μπορεί να είναι επίπονο ή σε άλλη περίπτωση κάποιος μπορεί να αποφασίσει να μη φάει, γιατί ξέρει ότι 2 ώρες μετά θα υποφέρει από διάρροιες.

Το φαινόμενο αυτό έχει όνομα και λέγεται ”δυσθρεψία”. Πρόκειται για τον συνδυασμό υποσιτισμού και φλεγμονής και εμφανίζεται σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, νευρολογικά νοσήματα ή υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις στο πεπτικό. Η δυσθρεψία έχει ως αποτέλεσμα έναν αδύναμο οργανισμό και πολυάριθμες μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, μειωμένη αποτελεσματικότητα των θεραπειών, αυξημένα χρονικά διαστήματα νοσηλείας και χειρότερο επίπεδο ζωής των ατόμων που πάσχουν.

Ο λόγος που ήθελα να μοιραστώ αυτές τις πληροφορίες είναι ότι σχεδόν πάντα (τουλάχιστον στη χώρα μας) η δυσθρεψία περνάει αδιάγνωστη, με αρνητικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε φυσιολογικό το να μην έχει όρεξη κάποιος που κάνει χημειοθεραπείες ή να χάνει κάποιος άλλος 15 κιλά σε 1,5 μήνα γιατί χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο έντερο. Πολλές φορές μάλιστα όταν αυτός ο κάποιος ήταν και παχύσαρκος, η απώλεια αυτή αντιμετωπίζεται ως επιτυχία, ενώ προφανώς δεν είναι έτσι. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, αν την επόμενη φορά που θα μας παραπονεθεί κάποιος δικός μας άνθρωπος ότι θα ήθελε να φάει, αλλά ”δεν κατεβαίνει μπουκιά”, σταθούμε στα λόγια του και τον παροτρύνουμε να ζητήσει υποστήριξη για ό,τι τον απασχολεί.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

30 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
I need my medicine Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε φάση θα ήθελα τόσο πολύ να φάω αυτό που έχει το πιρούνι στην φωτογραφία αλλά ταυτόχρονα ξέρω πόσο θα με πειράξει και χάνω τελείως την όρεξη μου για οποιοδήποτε φαγητό.