Από το chat στο πρώτο ραντεβού

Και από την θεωρία στην πράξη

Πέρασες με επιτυχία την φάση της έρευνας και κατέληξες στο dating app που σου ταιριάζει. Σετάρισες ένα προφίλ συναρπαστικό και περιπετειώδες. Επένδυσες αρκετές ώρες μελετώντας ενδιαφέροντα προφίλ υποψηφίων εραστών, φωτογραφίες ακέφαλων κοιλιακών, παθιασμένα μίνι βιογραφικά.

Βρίσκεσαι στην επόμενη φάση της περιπέτειας του online dating, την πολυπόθητη διαδραστική επικοινωνία. Αν είσαι cis στρέιτ γυναίκα, βάλε στο αθόρυβο την εφαρμογή στο κινητό σου, καθώς τον πρώτο καιρό ως νέο αίμα θα έχεις αρκετή ζήτηση. Μην σε απογοητεύσει αν αυτό στην συνέχεια αλλάξει. Το προνόμιο αυτό είναι ζήτημα αλγορύθμου και marketing των εκάστοτε εφαρμογών.

Η ουσία είναι πάντως ότι η διαχείριση της διάδρασης μας στο κόσμο του online dating απηχεί αρκετά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε την επικοινωνία στην καθημερινότητά μας, έχει τις ίδιες – συνειδητές ή ασυνείδητες – προσωπικές στρατηγικές και απαιτεί εξίσου δεξιότητες και ένστικτο. Μας δίνει το πλεονέκτημα να κερδίζουμε χρόνο αν δεν είμαστε ατακαδόρικα πλάσματα, να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε τον έλεγχο της επικοινωνίας, μας επιτρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη μας σε ασφαλείς συνθήκες, ξανά και ξανά μέχρι να μάθουμε από αυτά.

Μερικές προτάσεις για να παραμείνεις στο παιχνίδι (μέρος Β):

 • Ξεκίνα πάντα από τσατ στο περιβάλλον της εκάστοτε εφαρμογής που χρησιμοποιείς. Μη βιαστείς να περάσεις στο επόμενο στάδιο που είναι η επικοινωνία από εφαρμογές αμιγώς τσατ όπως το Messanger, το Viber ή το WhatsUp, γιατί έτσι θα πρέπει να δώσεις πληροφορίες για προσωπικά σου δεδομένα, πράγμα που καλό είναι να αποφύγεις σε πρώτη φάση.
 • Πάρε τον χρόνο σου και δώσε όσο χρόνο χρειάζεται το πρόσωπο που συνομιλείς
 • Μην απογοητεύεσαι και μην ματαιώνεσαι αν δεν απαντήσει αμέσως. Οι χρόνοι της εικονικής πραγματικότητας δεν αντιστοιχούν σε εκείνους της πραγματικής πραγματικότητας. Μην απορρίψεις ένα πρόσωπο επειδή αργεί να απαντήσει – το παιχνίδι απαιτεί υπομονή και κατανόηση (καλά, μέχρι ενός σημείου φυσικά).
 • Συνήθως υπάρχουν πολύ βασικές ερωτήσεις που γίνονται στην πρώτη επαφή: όνομα (κυρίως όταν χρησιμοποιείτε ψευδώνυμα), περιοχή, με τι ασχολείσαι, τα ενδιαφέροντά σου. Αυτή η στρατηγική έχει το πλεονέκτημα της καθαρής και απλής επικοινωνίας. Αν είσαι πιο περιπετειώδης τύπος μπορείς να δώσεις έμφαση σε κάποια φράση από το bio του προσώπου που συνομιλείς, σε μια φωτογραφία ή κάτι που σου έκανε εντύπωση ή σου άρεσε. Αν δεν είσαι και τόσο, δεν χάλασε ο κόσμος. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις αν είστε και οι δύο single – αν φυσικά σε ενδιαφέρει μια μονογαμική σχέση ή δεν θα ήθελες να γίνεις το τρίτο πρόσωπο εν αγνοία σου.
 • Η ερώτηση «τι ψάχνεις εδώ μέσα» είναι μια σημαντική στιγμή στην συνομιλία. Έρχεται πάντα σε μια φάση που και οι δύο έχετε αποφασίσει να παραμείνετε. Δώσε μια ειλικρινή και ουσιώδη απάντηση.
 • Τερμάτισε την επικοινωνία αν ο,τιδηποτε δεν σου κολλάει ή παίρνεις αρνητικά vibes. Το όχι είναι όχι σε οποιοδήποτε στάδιο της συνομιλίας.
 • Να αποφεύγεις γενικότερα τις συνομιλίες που χρονίζουν αν δεν σε ενδιαφέρει μια επαφή αποκλειστικά online. Όταν το chat κάνει κοιλιά, σπάνια οι άνθρωποι περνάνε στην επόμενη φάση. Αν σε ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο να συνομιλείς (ή να κάνεις sexting) με κάποιο πρόσωπο online θα πρέπει να το δηλώσεις από την αρχή.
 • Ψάξε το άτομο με το οποίο συνομιλείς στο διαδίκτυο, αν σε ενδιαφέρει αρκετά ώστε να περάσεις στην επόμενη φάση. Χάνεται ίσως έτσι το μυστήριο κάπως, αλλά είπαμε ότι μας αρέσει η ασφάλεια.
 • Απέφυγε να στείλεις οποιοδήποτε οπτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) που θα σε φέρει σε δύσκολη θέση στο παρόν ή στο μέλλον. Αν όμως το κάνεις για οποιοδήποτε λόγο, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το εκμεταλλευτεί ή να σε εκβιάσει για αυτό
 • Dick pics. Όχι, όχι, όχι – εκτός αν το έχετε συμφωνήσει και οι δύο. Συναίνεση είναι η λέξη κλειδί.
 • Sexting. Εσύ επιλέγεις αν θα το συμπεριλάβεις στο μενού. Να ξέρεις πάντως ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών επιλέγει τα dating sites αποκλειστικά για το sexting και δεν ενδιαφέρεται για κάτι περαιτέρω. Η ασφάλεια είναι και εδώ προτεραιότητα.

Μετά από μερικές βδομάδες, ημέρες (ή και ώρες) συνομιλίας βρέθηκε επιτέλους αυτός, αυτή, αυτό που σε συναρπάζει. Έχεις ενθουσιαστεί, έχεις πειστεί, ή νιώθεις έτοιμος, έτοιμη να κάνεις το επόμενο βήμα, εκείνο του ραντεβού.

 • Προσπάθησε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην απογοητευτείς τραγικά αν αυτές διαψευστούν. Πολλές φορές τείνουμε να φτιάχνουμε τα πρόσωπα που συνομιλούμε online με τα δικά μας υλικά και απογοητευόμαστε όταν δεν ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα. Θα πέσεις κάτω 9 φορές και θα σηκωθείς 10.
 • Αν μετανιώσεις ή φοβηθείς να βρεθείς από κοντά με κάποιο πρόσωπο καλύτερα πες το. Το ghosting δεν είναι δίκαιο και πονάει.
 • Αν εξαφανιστεί, φοβηθεί ή αλλάξει γνώμη ξαφνικά αποδέξου το. Το ghosting δεν είναι δίκαιο και πονάει.
 • Δώσε ραντεβού σε δημόσιο χώρο, ήρεμο και χαλαρό, στον οποίο νιώθεις άνετα εσύ
 • Ενημέρωσε κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι, για το που θα βρίσκεσαι και πώς λέγεται το άτομο που θα συναντήσεις. Έχε ένα plan B έτοιμο αν είσαι τέτοιος τύπος. Αν όχι, και προτιμάς την ευθεία οδό να ξέρεις ότι εσύ ελέγχεις τη συνάντηση. Δώσε σήμα λήξης όποτε πιστεύεις ότι πρέπει.
 • Ταιριάζετε σε όλα, έχετε τις ίδιες αγαπημένες ταινίες, τα ίδια αγαπημένα συγκροτήματα, θέλετε τα ίδια πράγματα και όταν βγαίνετε για πρώτη φορά η χημεία σας στην πραγματική ζωή είναι απογοητευτική. Δεν είναι απαραίτητο να ξαναβρεθείτε.

Συγχαρητήρια! Έχετε περάσει από τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, σε εκείνο της πραγματικής. Νέες προκλήσεις, νέα δεδομένα, νέα ερωτηματικά. Ή μάλλον τα ίδια πανάρχαια, από καταβολής κόσμου ερωτηματικά για το σμίξιμο των ανθρώπων ως σώματα και ψυχές.

Ο Γάλλος φιλόσοφος, Alain Badiou, εξηγεί στο πολυδιαβασμένο στην Ελλάδα βιβλίο του Εγκώμιο για τον έρωτα: «Η παραδεδομένη αντίληψη σήμερα είναι πως ο καθένας κυνηγάει μόνο το συμφέρον του. Ο έρωτας είναι όμως η απόδειξη του αντιθέτου, καθώς πρόκειται για την εμπιστοσύνη στο τυχαίο και το άγνωστο».

Στείλε τις απορίες σου στη γνωστή φόρμα για τη νέα στήλη «Ο κόσμος του online dating»

Η στήλη θα συνεχίσει την επόμενη βδομάδα με μια κριτική θεώρηση των πιο καθιερωμένων dating apps στην Ελλάδα και ένα γλωσσάρι με βασικούς όρους του online dating.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
14 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
Madeline Ashtoncat lilyI_am_the_lawbittergirluser Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Η ερώτηση τι ψάχνεις εδώ είναι το χειρότερο που μπορεί να πεις κάποιος. Καταρχάς δε μου αρέσει το εδώ. Τι πάει να πει τι ψάχνω εδώ; Είναι σαν να λες ότι αλλά θέλεις στην υπόλοιπη ζωή σου και άλλα από τους ανθρώπους που συναντάς στο ίντερνετ. Αυτό το σκεπτικό είναι συνήθως ανθρώπων που βλέπουν υποτιμητικα το online dating και όσους το χρησιμοποιούν θεωρώντας ότι είναι μόνο για σεξ και όχι για να τους δεις σοβαρά εφόσον βρίσκονται εκεί. Και αυτό το σκεπτικό εμένα με θυμώνει παρά πολύ. Επίσης από τη στιγμή που είμαστε σε dating site τι πάει να πει… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Καλα, δε σου λεει με την πρωτη. Γραφει “οταν εχετε αποφασισει να παραμεινετε”, δηλαδη εχει αρχισει να σ αρεσει λιγο ο αλλος. Προσωπικα, επειδη δεν εψαχνα μονο σεξ, αλλα γνωριμια και ο,τι προκυψει, μου αρεσε οταν με ρωτουσαν τι ψαχνεις εδω, πώς και μπηκες εδω κλπ. Ενιωθα οτι ο αλλος ξερει τι θελει και θελει να δει κ εγω τι θελω. Τωρα, βεβαια, και ψεματα μπορει να πει και τα παντα. Αλλα για μενα αυτη η ερωτηση ειναι συν.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Σε καταλαβαίνω απόλυτα, ακριβώς το ίδιο νιώθω κι εγώ όταν σταματάει ο ταξιτζής, έχει ήδη άλλον μέσα, – “που πηγαίνεις παλικάρι;”
“Πειραιά”
“Α, κρίμα πηγαίνει Κηφισιά η κυρία”

Τι σταματάς τότε ρε; Αντε swipe left να πούμε.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Κοίτα δεν ξέρω και τι σχέση έχει ο Πειραιάς με την Κηφισιά στον χάρτη για να δω αν θα βόλευε κιόλας

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λογικό, είναι η αφετηρία και το τέρμα στη γραμμή 3 του μετρό (χωρίς να θέλω να ξύνω πληγές, εντάξει, ήθελα να το πω).

cat lily
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“99,99% αυτών που ρωτάνε έχουν αποφασίσει από πριν ότι θέλουν να κάνουν μόνο σεξ” guilty as charged. έχεις δίκιο σε όσα λες και καταλαβαίνω γιατί σε ενοχλεί. αν δεις όμως το θετικό του πράγματος, ξεσκαρτάρεις νωρίς αυτούς που δεν αξίζουν αν ψάχνεις κάτι άλλο. Προσωπικά ανήκω στο ποσοστό των ανθρώπων που το ρωτούσαν για να ξεκαθαρίσω νωρίς ότι ψάχνω για σεξ και τίποτα άλλο. Ειδικά όταν έπαιρνα απαντήσεις τύπου “δεν ξέρω”, ξενέρωνα και έλεγα αυτος βλαμμένος είναι, από μένα είναι όχι. Τώρα αν έλεγαν ότι θέλουν απλά να περάσουν καλά ή αν ήταν εντελώς ξεκάθαροι και απαντούσαν σεξ, πήγαινε ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Madeline Ashton
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς αυτό! Με εκνευρίζει αφάνταστα αυτή η ερώτηση. Νιώθω μία αμηχανία, συνήθως την αγνοώ. Και γι αυτό που λέει η/ο cat lily, ναι κι εγώ μπορεί να θέλω σεξ αλλά δεν θα το πω ποτέ ξεκάθαρα σε κάποιον άγνωστο που σκοπεύω να συναντήσω γιατί και πάλι δεν είμαι 100% σίγουρη ότι τελικά θα θέλω, νιώθω σαν να υπογράφω συμβόλαιο το οποίο θα γυρίσει εναντίον μου.

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ με ολα,αν και εχω μια ένσταση στην ερώτηση για το τι ψάχνει @ αλλ@.

Στο ταπεινό μου μυαλό,υποθέτω πως η πλειοψηφία ψάχνει για μια σχέση.Αν γνωρίσεις τ@ αλλ@ και σε ελκύει μόνο σεξουαλικά ή καθόλου,τότε τι λες;Ή και στην αντίστροφη περίπτωση,αν @ αλλ@ δηλώνει ότι ψαχνει για σεξ και έν τελει,θελει κάτι πιο σταθερο,τότε τι γίνεται;

Απο την μια,καλο ειναι να ξερεις για το τι ψάχνεις εξ’αρχής,απο την άλλη δεν πάει και λιγο με το σκεπτικό «βλέποντας και κάνοντας;»..Δεν ξερω,ας με βοηθησει καποιος/α!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Τι ψάχνεις ρωτάνε μόνο οσοι θέλουν να κάνουν σεξ με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια και να μη σε ξαναδουν μετά. Είναι αυτοί που θα σου πουν για πρώτο ραντεβού να έρθουν σπίτι σου, η τουλάχιστον να έρθουν να σε πάρουν για να έχουν πιθανότητες να σε ακολουθήσουν μέσα όταν σε γυρίσουν. Όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε βλέποντας και κάνοντας και εξαρτάται το τι θέλουμε από το ποιον γνωρίζουμε δεν το ρωτάνε αυτό.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Mitsi, δεν.ξερω τι περιπτωσεις σου εχουν τυχει. Scientist, αυτος που θελει σεξ μπορει να πει ειμαι πολυ πιεσμενος και δε μπορω τη δεσμευση αυτη την περιοδο, ψαχνω γνωριμια για να περασω καλα. Χιλια δυο μπορει να πει. Δε χρειαζεται να πει “ψαχνω να γ@μησω”. Απο την αλλη κανεις δε θα πει “ψαχνω σχεση” γιατι ξερει οτι θα ακουστει τουλαχιστον κριπι. Θα πει γνωριμια και ο,τι προκυψει. Αν δεν εχεις καταλαβει απο την απαντηση που πηρες ζητας διευκρινιση (με χιουμορ παντα, δε χρειαζεται να νιωσει ο αλλος οτι δινει συνεντευξη). Εγω αυτα εχω να πω απο την εμπειρια μου. (Αυτη τη… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Karlee δεν ξέρω αλλά μου τυχαίνουν πολύ κουλές περιπτωσεις. Ξέρω ότι υπάρχουν και νορμάλ ανθρώπου εκεί έξω αλλά δυστυχώς δεν είναι η πλειοψηφία. Και μένω Θεσσαλονίκη, πιο μικρή πόλη, πιο εύκολο να πέσεις σε γνωστούς, μεγαλύτερη προκαταληψη για τα dating sites άρα και λιγότερες επιλογές καθώς τα χρησιμοποιούν λιγότεροι άνθρωποι.

Inna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και γω ρωτάω τι ψάχνεις και σίγουρα δεν θέλω μόνο να γ>μηθω! Απλά θέλω να δω σε τι φάση είναι ο άλλος. Αν μου πει κατευθείαν σεξ (πράγμα όχι τόσο συχνό-που να την βρουν την ειλικρίνεια) , λέω πως ψάχνω αρχικά γνωριμία και βλέπουμε ,οπότε και αποχωρεί με γοργά βήματα ή ξενερώνω εγώ.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά φανταζομαι από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί ο συνομιλητής σου έχεις ήδη καταλάβει πολλά πράγματα

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Όχι απαραίτητα γιατί συνήθως η ερώτηση τι ψάχνεις εδώ είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει κάποιος μετά το γεια. Μη χάσει και χρόνο αν εσύ δεν είσαι με τα πόδια ανοιχτά για τον πρώτο τυχόντα.

Κοντή Λεμονιά
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συμμετέχων

Παλιά όταν χρησιμοποιούσα τιντερ το ρωτούσα. Ήταν πολύ συνηθισμένο να πάρω απαντήσεις τύπου α δεν ψάχνω κάτι σοβαρό. Ή μόλις βγήκα από μια σχέση, θέλω απλώς σεξ. Η πρώτη απάντηση είναι ξεκάθαρα παρακαλώ ο επόμενος. Όχι γιατί απαραίτητα εγώ έψαχνα κάτι σοβαρό. Αλλά μου φαινόταν δείγμα κολλήματος και στενομυαλιας. Προσωπικά το θεωρούσα ένα καλό πρώτο ξεσκαρτάρισμα. Είναι ωραίο να μην φοβάσαι να ρωτήσεις τι θέλεις. Αλλά στην τελική δεν σημαίνει κ τίποτα. Ακόμα κ αν σου πει ότι ψάχνει κάτι σοβαρό αν δεν κολλήσετε, δεν κολλήσετε. Θέλει κ λίγο ελαφρότητα.

user
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

+100, κι εγώ την ερώτηση ‘τι ψάχνεις εδώ ‘τη βρίσκω αρκετά πασε, κ συνήθως με υπόνοια υποτίμησης προς τα dating apps.DATING APP είναι τι λες να ψάχνω?ροκάνισμα τη ώρας με chat που μπορεί να καταλήξει ή όχι σε συνέχεια της επικοινωνίας/date/σεξ/σχέση/γάμο με 3 παιδιά.
Εκτος αν μιλάμε για ήδη δεσμευμένους ή άτομα που είναι στην περιοχή σου διακοπές 5ημερο, οι δεύτεροι πιθανότατα θα στο δηλώσουν άμεσα, οι πρώτοι ποτέ, οπότε και πάλι τσαμπα η ερώτηση.

bittergirl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βρε κορίτσια, τι ξενέρωμα αυτοί που θέλουν μόνο sexting κι όχι σεξ. Αν είναι δυνατόν

papia
Επισκέπτης
Συμμετέχων
papia

Πολύ ωραίο!

cat lily
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

χρησιμοποίησα το tinder 2 χρόνια στην Ελλάδα και μισό στο εξωτερικό, οπότε θα έλεγα ότι έχω μεγάλη εμπειρία στο θέμα. με αυτόν που τραβιέμαι τώρα τον γνώρισα εκεί και έχω κάνει αρκετό σεξ μέσω της εφαρμογής. Ώσπου μια μέρα κατάλαβα ότι προτιμώ να γνωρίζω και να μαθαίνω τον άλλον μέσα σε γκρουπ παρέας γιατί είμαι και γω πιο χαλαρή.