in

Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή

Φωτιά στην Ανατολική Αττική

Η φωτιά στην Ανατολική Αττική δυστυχώς είχε εκτός από τις υλικές ζημιές πάρα πολλούς νεκρούς και ανάμεσά τους βρέφη,παιδάκια, ηλικιωμένους αλλά και μεσήλικες. Οι τραγικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν αμέτρητες. Έτσι στην υπόθεση της Ηλείας ο Άρειος Πάγος καταδίκασε τον τότε Δήμαρχο και Νομάρχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, δεχόμενος ότι οι παραλείψεις τους συντέλεσαν στην επέλευση του αποτελέσματος. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1473779 fotia 2017 930 1

Η φωτιά στην Ανατολική Αττική δυστυχώς είχε εκτός από τις υλικές ζημιές πάρα πολλούς νεκρούς και ανάμεσά τους βρέφη,παιδάκια, ηλικιωμένους αλλά και μεσήλικες. Οι τραγικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν αμέτρητες.

Το τριήμερο πένθος πέρασε και η επιβολή σιωπής ως προς την απόδοση των ευθυνών με προβλημάτισε, σκεφτόμουν αν έχω το δικαίωμα να εκφέρω δημόσια άποψη για ένα τόσο τραγικό συμβάν αφού δεν έχω ειδικές γνώσεις. Έχω λοιπόν το δικαίωμα ως πολίτης να εκφράσω και εγώ τη γνώμη μου για όσα έχουν γραφεί ή θα πρέπει να σιωπήσω και να καταπίνω αμάσητα όσα δημοσιεύονται. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη εξοργίστηκα όταν άρχισα να διαβάζω κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι φταίει ο τρόπος ζωής μας, η αυθαίρετη δόμηση και η ατιμωρησία για τα θύματα. Φταίει η κοινωνία γενικά και αόριστα προκειμένου να μην αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Δηλαδή με απλά λόγια το βρέφος και τα παιδιά που κάηκαν φταίνε για τον τρόπο ζωής μας, που αυτός οδήγησε στον αυξημένο αριθμό θυμάτων σε ένα παραθεριστικό οικισμό κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Χειρότερη σκύλευση νεκρών δεν νομίζω ότι υπάρχει. Σε αυτό το σημείο προλαβαίνω τους υποστηρικτές αυτής της άποψης λέγοντας ότι σίγουρα αυτές οι παθογένειες που αναφέρουν υφίστανται και είναι εμφανείς στον κοινωνικό ιστό. Δεν οδήγησαν όμως αυτές στην καταστροφή. Είμαι ανοικτή να τις συζητήσουμε σε άλλο πλαίσιο και όχι στην εθνική τραγωδία την οποία βιώνουμε.

Με μεγάλη μου έκπληξη επίσης διαπίστωσα ότι δεν αναφέρεται ημεγάλη φωτιά της Ηλείας που στοίχισε τη ζωή και αυτή σε πολλούς ανθρώπους ή όταν γίνεται προβάλλεται το ανυποστήρικτο επιχείρημα ότι κανένας δεν τιμωρήθηκε.

Προς απογοήτευση όλων αυτών που προβάλλουν ένα κλίμα ατιμωρησίας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί αμετάκλητα για τη φωτιά στην Ηλεία και έχει αποδώσει ποινικές ευθύνες.

Το δικαστήριο συνεχίζει στην εμπεριστατωμένη απόφασή του με την ακόλουθη σκέψη: εφόσον η ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι έγκλημα ουσιαστικό ή αποτελέσματος, μπορεί να τελεστεί είτε με ενέργεια η οποία συνιστά θετική εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, είτε με παράλειψη.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση όπου ο νόμος για την ύπαρξη πράξης απαιτεί να έχει επέλθει ορισμένο αποτέλεσμα, η μη αποτροπή του τιμωρείται, όπως η πρόκληση του με ενέργεια, αν ο υπαίτιος της παράλειψης είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να παρεμποδίσει την παρέλευση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση εφαρμογής αυτής της διάταξης (δηλαδή του άρθρου 15ΠΚ)  είναι η ύπαρξη ιδιαίτερης, δηλαδή ειδικής, και όχι γενικής υποχρέωσης του υπαιτίου για ενέργεια. Η ειδική αυτή υποχρέωση μπορεί να πηγάζει από ρητή διάταξη νόμου, από σύμπλεγμα νομικών καθηκόντων που συνδέονται με ορισμένη έννομη σχέση  του υπαιτίου, από σύμβαση ή από ορισμένη συμπεριφορά του υπαιτίου  από την οποία δημιουργήθηκε ο κίνδυνος του εγκληματικού αποτελέσματος.

Το δικαστήριο συνεχίζει στην εμπεριστατωμένη απόφασή του με την ακόλουθη σκέψη: εφόσον η ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι έγκλημα ουσιαστικό ή αποτελέσματος, μπορεί να τελεστεί είτε με ενέργεια η οποία συνιστά θετική εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, είτε με παράλειψη. Αν στην επέλυση του θανάτου συντέλεσαν περισσότερες πράξεις ή παραλείψεις διαφόρων προσώπων (πολλαπλά αίτια), τότε για τον προσδιορισμό της ευθύνης του καθένα  σε σχέση με το επελθόν αποτέλεσμα (εν προκειμένω τον θάνατο) αρκεί η συμπεριφορά του να υπήρξε ένας από τους πολλούς παραγωγικούς όρους του αποτελέσματος, χωρίς τον οποίο αυτό δεν θα επερχόταν, ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΜΜΕΣΑ (η υπογράμμιση δική μου).

Συνεπώς, συνεχίζει το Δικαστήριο, αν το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι απότοκο της αμέλειας πολλών, το κάθε πρόσωπο υπέχει ευθύνη αυτοτελώς και χωριστά από τα άλλα.

Και τώρα, ας εξετάσουμε τι είναι πολιτική προστασία σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία και την ερμηνεία αυτής από τον Άρειο Πάγο στην υπόθεση της Ηλείας.

Χωρίς να θέλω να παραθέσω περαιτέρω νομικές λεπτομέρειες ο Άρειος Πάγος δέχθηκε αμετάκλητα ότι οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν συντάξει σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών στη ζώνη ευθύνης τους και να έχουν την αναγκαία οργάνωση, μέσα και υποδομή για την εφαρμογή του.

Η πολιτική προστασία της χώρας αποβλέπει στην προστασία της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών και από φυσικές (ταχείας ή βραδείας εξέλιξης) καταστροφές που προκαλούν εκτάσεις εκτάκτου ανάγκης σε ειρηνικές περιόδους. Για την επίτευξη του σκοπού  αυτού εκπονούνται σχέδια και προγράμματα πρόληψης, ανά κατηγορία κινδύνου. Στο άρθρο 12 του νόμου για την πολιτική προστασία καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Νομάρχη (πλέον Περιφερειάρχη ή αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη), ο οποίος έχει, εκτός των άλλων,  την ευθύνη  εφαρμογής του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση. Περαιτέρω, στο άρθρο 13 του ως άνω νόμου καθορίζονται οι αρμοδιότητες του Δημάρχου. Μεταξύ των άλλων, ίσως η πιο σημαντική κατά την άποψή μου, είναι η διατύπωση εισήγησης για το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του Δήμου. Χωρίς να θέλω να παραθέσω περαιτέρω νομικές λεπτομέρειες ο Άρειος Πάγος δέχθηκε αμετάκλητα ότι οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν συντάξει σχέδιο πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών στη ζώνη ευθύνης τους και να έχουν την αναγκαία οργάνωση, μέσα και υποδομή για την εφαρμογή του. Το σχέδιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι γενικό και αόριστο αντίθετα πρέπει να προβλέπει ασφαλείς χώρους συγκέντρωσης (και αυτοί δεν είναι μόνο η παραλία, αντίθετα μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχουν εκκλησίες, σχολεία, γήπεδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν βρίσκονται μέσα σε δάσος).

Το σημαντικότερο όλων όμως σε αυτή την απόφαση και το οποίο πολύ εύστοχα παρουσίασε στην εμπεριστατωμένη εισήγηση του ο συνάδελφος Χριστόδουλος Δερδεμέζης στο συνέδριο της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων “Περιβάλλον και Ποινικό Δίκαιο”  (τον οποίο και ευχαριστώ για τους γόνιμους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε για το ζήτημα), είναι ότι παρόλο που στο νόμο γίνεται αναφορά σε νομικά πρόσωπα, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ερεύνησε σε ποιο φυσικό πρόσωπο είχε ανατεθεί η ευθύνη αυτή κατά την κρίσιμη στιγμή, και αποφάσισε ότι η ευθύνη είχε μετακυλιστεί στους κατηγορούμενους Δήμαρχο και Νομάρχη βάσει των στοιχείων της δικογραφίας. Έτσι στην υπόθεση της Ηλείας ο Άρειος Πάγος καταδίκασε τον τότε Δήμαρχο και Νομάρχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, δεχόμενος ότι οι παραλείψεις τους συντέλεσαν στην επέλευση του αποτελέσματος.

Η δικαιοσύνη λοιπόν σε παρόμοια περίπτωση έχει καταδικάσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την μη ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου αντιμετώπισης και τη μη εφαρμογή του. Να επισημάνω ότι στην εν λόγω απόφαση προφανώς και δεν αναγνωρίστηκε έστω και πταίσμα στους θανόντες / θύματα γιατί ορθώς κρίθηκε ότι λειτούργησαν υπό καθεστώς πανικού χωρίς σωστή καθοδήγηση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι και στην περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι (αλλά και στις πλημμύρες στην Μάνδρα) θα εφαρμοστεί το νομολογιακό προηγούμενο και θα καταδικαστούν οι υπαίτιοι. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το σύνταγμα έχει πλήθος διατάξεων που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή, το παιδί και την οικογένεια, και το σύνολο της νομοθεσίας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το φως αυτών.

Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να γίνονται τηλεδικαστήρια και απόδοση ευθυνών από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όμως ως νομικός και ως πολίτης δεν μπορώ άλλο να ανέχομαι τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται για την αποφυγή των ευθυνών  και τη στοχοποίηση των θυμάτων. Το σχέδιο που έπρεπε να είχε συνταχθεί όφειλε να είναι λεπτομερές και να έχει λάβει υπόψη του την πραγματική κατάσταση του οικισμού (τυχόν αυθαίρετη δόμηση, μη προσβάσιμες παραλίες). Αυτή είναι η αλήθεια. Ο τρόπος ζωής μας φταίει για πολλά αλλά όχι για τα θύματα. Για αυτά φταίει η ανυπαρξία πολιτικής προστασίας. Εναποθέτω τις ελπίδες μου στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία είναι σίγουρο, ότι θα επιληφθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Την ύστατη στιγμή και μετά από τόσες καταστροφές (πλημμύρες στην Μάνδρα, φωτιά στο Μάτι) οι υπεύθυνοι φορείς, αντιλαμβανόμενοι έστω και αργά το φορτίο ευθύνης που φέρουν, καθώς τα δημόσια αξιώματα συνεπάγονται ευθύνη, ας συντάξουν σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και νομολογία για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Κλείνοντας, θα πρότεινα από σεβασμό και μόνο στα  νεκρά παιδιά, αθώα θύματα της φωτιάς, και κυρίως της ανικανότητας της κρατικής μηχανής να σταματήσει η επαίσχυντη απόδοση ευθυνών στον τρόπο ζωής και στην αυθαίρετη δόμηση. Η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών είναι που  οδήγησε στην τραγωδία που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, και κυρίως οι οικογένειες των θυμάτων είναι στις οποίες οφείλουμε συγγνώμη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

24 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Alexandros
Alexandros
5 χρόνια πριν

Διάβασα με προσοχή το άρθρο και (επειδή ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι ευθύνες δεν τελειώνουν στο Νομάρχη και την τοπική αυτοδιοίκηση) έχω μερικές απορίες: – (Βασίζεται σε αληθινή ιστορία): Διπλοπαρκάρω στην Πανόρμου για να πάω στην καφετέρια, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς οι δύο λωρίδες γίνονται μία εξ’αιτίας μου. Ευτυχώς δεν είμαι μόνος, έχω καλή παρέα κι άλλων διπλοπαρκαρισμένων. Στο μποτιλιάρισμα αυτό παγιδεύεται ασθενοφόρο που πηγαίνει στο μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου” με μια έγκυο με ακατάσχετη αιμορραγία. Η μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο πεθαίνουν επειδή δε φτάνουν έγκαιρα στο μαιευτήριο. Σύμφωνα με τη λογική του Αρείου Πάγου, ΔΕΝ φέρω ευθύνη… Διαβάστε περισσότερα »

Σανάνθη
Σανάνθη
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alexandros

Συμφωνώ με το Αλέξανδρο και να προσθέσω τα εξής: Εξ όσων έχω αντιληφθεί αυτές τις ημέρες, κανείς δεν στοχοποιεί τα θύματα, παρά μόνον οι συγκυβερνώντες. Εδώ να πω ότι βρίσκω τεράστια τραγική ειρωνεία το να στοχοποιεί ο Καμμένος τους καμμένους. Η λογική του “όλοι μαζί τα κάψαμε” με κάνει το λιγότερο έξαλλη, γιατί ο καταλογισμός των ευθυνών αφορά πρωτίστως τους έχοντες θέσεις ευθύνης και εξουσίας, οι οποίοι στη συγκεριμένη περίπτωση επέδειξαν πρωτοφανή ολιγωρία, ανευθυνότητα και έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης. Το γεγονός ότι κάηκαν άνθρωποι σαν τα ποντίκια δεν αναιρεί τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων αδρανούντων φορέων. Το Μάτι είναι οικιστική… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Μπούζη

Δυστυχώς βλέπω ότι πάρα πολλοί αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Ίσως είναι ακόμα νωρίς. Στην αρχή επικεντρώθηκαν στο γιατί δεν έσβησαν την φωτιά. Η φωτιά δεν έσβηνε, γιατί ήταν αδύνατο να σβήσει με αυτές τις καιρικές συνθήκες. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούσαν έστω να την καθυστερήσουν. Αρχίζουμε να το αποδεχόμαστε. Αυτό που θα έσωζε τους ανθρώπους θα ήταν να φύγουν προς κάποιο ασφαλές σημείο. Προφανώς δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης ή αν υπήρχε ήταν χωμένο σε κάποιο συρτάρι και είχε γίνει ακριβώς γιατί το όριζε κάποιος νόμος. Το βασικό σχέδιο για το Μάτι ήταν το “εντάξει μωρέ, αν δούμε τη φωτιά… Διαβάστε περισσότερα »

Alexandros
Alexandros
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Μπούζη

@Μαρίνα Μπούζη – “Ποτέ δεν ανέφερα στο άρθρο μου ότι η θεμελίωση της ποινικής ευθύνης γίνεται μόνο στο άρθρο 15ΠΚ.”. Υπάρχει λοιπόν ποινική ευθύνη για όποιον κτίζει αυθαίρετα και συμβάλει εμμέσως αλλά σαφέστατα στο αποτέλεσμα; Και ένας “απλός, ψιλοαυθαίρετος” μαντρότοιχος που κλείνει την πρόσβαση στη θάλασσα αρκεί. – Μπορεί να τα θεωρείτε “κενά και άνευ περιεχομένου”, όμως τα ειρωνικά σχόλιά μου καταγράφουν την πραγματικότητα. Γιατί μπορεί εσείς να ισχυρίζεστε αξιωματικά ότι “Εάν υπήρχε αυτό το σχέδιο δεν θα θρηνούσαμε νεκρούς”, όμως μπορώ κι εγώ να φανταστώ απολύτως ρεαλιστικά σενάρια όπου οι νεκροί είναι ΠΟΛΥ περισσότεροι: Διατάσσεται εκκένωση, όπως είναι λογικό… Διαβάστε περισσότερα »

JOAN DE BARK
JOAN DE BARK
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Alexandros

Να θέσω και μια ερώτηση κρίσεως: Πιστεύετε ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές στην Ελλάδα σαν το μάτι? Με άναρχη δόμηση, αυθαίρετα κτλ? Απαντήστε ελεύθερα και μετά κάντε τους απαραίτητους συνειρμούς για το τί σημαίνουν το “Περήφανοι”, “Τα κάναμε όλα σωστά” “Δεν βρίσκω κάποιο λάθος”.

Αμαρέττο πορτοκάλι
Αμαρέττο πορτοκάλι
5 χρόνια πριν

Έχω δουλέψει σε σχολείο που στεγάζεται σε παντελώς ακατάλληλο κτίριο για σχολείο. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης κάναμε πολύ συχνά ασκήσεις εκκένωσης του κτιρίου και όταν ήταν παρόντες και πυροσβέστες, μας έλεγαν πάντα ότι η άσκηση μπορεί ναι μεν να ήταν επιτυχημένη και βάσει σχεδίου, αλλά σε πραγματικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης θα είχαμε σίγουρα τραυματίες, αν όχι και θύματα. Τι θέλω να πω με αυτό: και σχέδιο να υπάρχει και σωστή οργάνωση και επαρκής χρόνος κλπ κλπ, αν τα δεδομένα είναι απ’την αρχή αυτά που είναι, δυστυχώς τα αποτελέσματα θα είναι πάντα τραγικά. Ας μας γίνει μάθημα η πρόσφατη τραγωδία της… Διαβάστε περισσότερα »

JOAN DE BARK
JOAN DE BARK
5 χρόνια πριν

Χαίρομαι πραγματικά που το πιάσατε το θέμα και το αναλύσατε από τη νομική του πλευρά. Αυτές τις μέρες γράφω συνέχεια σε αυτούς που το φορτώνουν στα θύματα και τις αυθαιρεσίες. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα @Alexandros: Στο σπίτι μου τα παιδιά μου συνηθίζουν να κουβαλούν τα παιχνίδια στο σαλόνι από το δωμάτιο τους, προφανώς γιατί τους αρέσει περισσότερο να παίζουν εκεί. Κάποια στιγμή το σαλόνι γεμίζει με παιχνίδια μικρά και μεγάλα που αν δεν προσέξει κανείς, άνετα πέφτει και χτυπάει. Ποιός φταίει σε αυτή την περίπτωση? Εγώ που δεν τους είπα να τα μαζέψουν και να τα γυρίσουν στο… Διαβάστε περισσότερα »

Μισελ Μαμπελ
Μισελ Μαμπελ
5 χρόνια πριν

Ευχαριστούμε για τον κόπο που εκανες να αναλυσεις την απόφαση. Επιτέλους διάβασα και έμαθα συγκεκριμένα πράγματα για το ποιος έχει ευθύνη στις περιπτώσεις αυτές.

Mia idea
Mia idea
5 χρόνια πριν

Πραγματικά μου είναι αδύνατο να καταλάβω πως δεν υπήρξε καμία αρχή, είτε η πυροσβεστική είτε η αστυνομία, είτε κάποια άλλη αρχή πολιτικής προστασίας που να βρίσκεται σ’αυτή τη μποτιλιαρισμένη λεωφόρο ποσειδώνος την ώρα του κακού και να προτρέψει τον κόσμο να βγει από τα αυτοκίνητα υποδεικνύοντας τα δρομάκια που βγάζουν στη θάλασσα…τα 3-4 δρομάκια έπρεπε να είχαν κάποιους εκεί που να μεριμνούν να περάσουν όλοι με ασφάλεια…όπως μια αεροσυνοδός σε ένα αεροπλάνο που προσκρούει στη θάλασσα ή στο έδαφος, είναι εκεί και δείχνει τις εξόδους κινδύνου… Οι άνθρωποι ήταν μέσα στα αμάξια και περίμεναν να ξεκινήσει η ουρά αντί να… Διαβάστε περισσότερα »

to vourlo
to vourlo
5 χρόνια πριν

Κα Μπούζη συμφωνώ με τη συλλογιστική του άρθρου και κυρίως με το σχόλιο που κάνατε στην απάντηση πιο πάνω «Όμως η πολιτική προστασία στα πλαίσια μιας ευνομούμενης χώρας επιβάλει να έχουν καταρτιστεί σχέδια και πρόληψης και αντιμετώπισης τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους την ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ με όλες τις παθογένειες της. Εάν υπήρχε αυτό το σχέδιο δεν θα θρηνούσαμε νεκρούς. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο είτε σου αρέσει είτε όχι.» Αλλά δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν ζούμε σε ευνομούμενη χώρα αλλά σε νομιμοφανή, με ένα πολίτικο σύστημα που έχει αναγάγει το victim blaming σε επιστήμη. Ναι, και σχέδιο να υπήρχε, πάλι θα… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν

Φυσικά και έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράζεις δημόσια την άποψή σου, πόσο μάλλον όταν είναι τόσο εμπεριστατωμένη, και προσωπικά ευχαριστώ πολύ που το έκανες. Κάθομαι τόσες μέρες και βλέπω εικόνες, διαβάζω ιστορίες και δεν μπορώ ακόμα να αντιληφθώ πώς στο καλό έγινε όλη αυτή η καταστροφή. Δεν με συγκινούν τα λαϊκά δικαστήρια, αλλά όλος αυτός ο πόνος των ανθρώπων που έχασαν ανθρώπους, περιουσίες, που έχασαν τη ζωή τους όλη. Πώς να συνεχίσεις μετά από όλο αυτό, ακόμη κι αν σώθηκες, ειδικά αν σώθηκες, αδιανόητο μου φαίνεται. Πώς πρόλαβε να εκκενώσει τις κατασκηνώσεις ο δήμος Αθηναίων; Πώς πρόλαβε η φίλη μου… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

* ειδοποιήσει και ειδοποίησε εννοείται :/

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

@ερτ1
δεν ειπα οτι δωθηκε εντολη εκκενωσης στα σπιτια.
ειπα οτι δεν υπαρχει συγκριση σπιτιων- κατασκηνωσης.
φυσικα και υπαρχουν ευθυνες.
πολλοι ομως ειδοποιηθηκαν αλλα αποφασισαν μονοι τους να προσπαθησουν να σωσουν υπαρχοντα . σπιτια κιε τσι καηκαν.

Franny
Franny
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  no_roots

στα υπολοιπα που λες, συμφωνω, αλλα τις κατασκηνωσεις δεν μπορουμε να τις συγκρινουμε με τα σπιτια. οι κατασκηνωσεις εχουν ομοιογενη και συγκεντρωμενο πληθυσμο κι επιπλεον εχουν υπευθυνους λειτουργιας ΜΕΣΑ στην κατασκηνωση ΣΥΝΕΧΩΣ, που ευθυνονται αμεσα για οτιδηποτε συμβει. φυσικα και ειναι πιοε ευκολο σε κινδυνο η εστω υπονοια κινδυνου να τους μαζεψουν αμεσα και να εκκενωσουν. και ο ιδιος ο κατασκηνωτης, δεν εχει κανεναν λογο να παραμενει αν του πουν να φυγει. δεν ειναι το ιδιο να ενημερωσεις κατοικους σε διασπαρτα σπιτια να φυγουν. υπαρχουν μαρτυριες πυροσβεστων για ατομα που επεισαν να φυγουν και μετα ξαναγυρισαν πισω να παρουν τα… Διαβάστε περισσότερα »

Ert1
Ert1
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

@Franny Ναι, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για μια οργανωμένη εκκενωση αλλά η εντολή δεν δόθηκε ποτέ. Δηλαδή αν δε μπορώ να σώσω όλους εγκαταλείπω τους πάντες; αν σε έναν γιατρό έρθουν την ίδια ώρα περισσότερα περιστατικά από τα οποία μπορεί να διαχειριστεί, πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά και να μη κάνει τίποτα και για κανέναν; τι θα κόστιζε αν έπαιρναν ένα τηλέφωνο στην ΕΡΤ να πει στον αέρα να ξεκινήσουν να φεύγουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους; Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και πέντε λεπτά μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου. Έστω και ένας άνθρωπος παραπάνω… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
I_am_the_law
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Franny

Δεν πρόλαβαν να φύγουν ακόμα και πολλοί από όσους ειδοποιήθηκαν από τα σπίτια τους. Κάποιοι σώθηκαν επειδή έμειναν μέσα, από καθαρή τύχη δηλαδή.

Συνεχίζεις γιατί δεν μπορεί να κάνεις κάτι άλλο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δυστυχώς αδυνατεί να τα χωρέσει ο νους μας.

Οι δημόσιοι άρχοντες θα έπρεπε να επιδείξουν περισσότερη ευσυνειδησία και λιγότερη αμετροέπεια. Αλλά αυτούς έχουμε. Και αυτοί άνθρωποι είναι και θα πρέπει να ζήσουν με τα λάθη τους. Και πως να παραδεχτείς ότι είσαι υπεύθυνος για τον χαμό τόσων ανθρώπων. Συνεπώς, αρνείσαι να το αποδεχτείς, πόσω μάλλον να το παραδεχτείς δημοσίως.

marsgia
marsgia
5 χρόνια πριν

Πολυ διαφωτιστικη η αποψη σας και λυνει αρκετες αποριες που μεσα στο χαμο των τελευταιων ημερων διαφευγουν . Συζητησα με αρκετους που μου κοπανησαν τα της αυθαιρεσιας επιχειρηματα . Με ενοχλει αφανταστα και με θλιβει απιστευτα το γεγονος οτι ο Δημος Μαραθωνα δεν μεριμνησε και δεν σχεδιασε σχεδιο αναγκης που περιλαμβανε το σεναριο της πυρκαγιας στο Ματι . Βασικα πιστευω και γνωριζω οτι ο Δημος δεν ειχε ουτε καν σχεδιασει και συζητησει τετοιο σχεδιο εσωτερικα . Αυτο αυτοματα σημαινει οτι ουτε η αποφαση του Αρειου Παγου καταφερε σε αυτο τον τοπο να κανει τους ανθρωπους σε θεσεις εξουσιας πιο υπευθυνους… Διαβάστε περισσότερα »

carpe-noctem
carpe-noctem
5 χρόνια πριν

“Η υπόθεση τελεσιδίκησε τον Ιούνιο του 2015 στον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την πρόταση της αντεισαγγελέως Θεοφανίας Κοντοθανάση, την εφετειακή απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, σε φυλάκιση 9 μηνών ο καθένας.”

9 μήνες!!!

Διαβάστε όλο το άρθρο: mixanitouxronou.gr/poioi-kathisan-sto-edolio-gia-toys-63-nekroys-stis-fonikes-pyrkagies-tis-ileias-to-2007-i-ypothesi-telesidikise-okto-chronia-meta-kai-oi-katigoroymenoi-exagorasan-tis-poines-me-5-eyro-tin-imera/

Zoi Konstantinou
Zoi Konstantinou
5 χρόνια πριν

Στο παράδειγμα σου, την ευθύνη προφανώς την έχει αυτός που διοικεί, αλλά η “τιμωρία” οφείλει να επηρεάζει όλους όσους έσφαλαν. Διαφορετικά τα παιδιά θα στο παράδειγμα θα ξανακάνουν το ίδιο, κάποιος άλλος θα πέσει και θα σπάσει το κεφάλι του και τα λοιπά, και τα λοιπά. Αν και διαφωνώ με τον παραλληλισμό ενήλικων πολιτών με μικρά παιδιά για ευνόητους λόγους που αποστερούν στον ενήλικα τις ευθύνες του, έχω να πω το εξής: η πολιτεία, οι κυβερνώντες, αυτοί οι άνθρωποι που γαντζωμένοι στην καρέκλα τους έχουν το θράσος να κατηγορούν τους νεκρούς για το θάνατό τους, είχαν υπόψη τους αυτή την… Διαβάστε περισσότερα »

JOAN DE BARK
JOAN DE BARK
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Zoi Konstantinou

@Zoi Konstantinou. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.Έφερα ένα παραδειγμά καθημερινό για να δείξω ότι η ευθύνη είναι αυτού που διοικεί σε κάθε περίπτωση. Η τιμωρία λειτουργεί και παραδειγμάτικα. Πάντως η άρνηση να παραιτηθούν με εξοργίζει. Με την απουσία παραίτησης αποδεικνύουν πόσο αισθάνονται ότι οι καρέκλες τους ανήκουν σαν να τις αγόρασαν και δεν θα τις αφήσουν αν δεν τους αναγκάσουν. Ευτυχώς υπάρχει και η ποινική ευθύνη και αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν.