in

Ανακαλύπτοντας το φαγητό ξανά

Γαστρονομικοί κανόνες

Ο Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) ήταν ένας Γάλλος πολιτικός, δικηγόρος και γαστρονόμος. Γεννήθηκε στο Bellay και σπούδασε νομική, χημεία και ιατρική, για να καταλήξει τελικά δήμαρχος της πόλης του. Μετά την γαλλική επανάσταση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία και έζησε πολλά χρόνια στην Ελβετία, Ολλανδία, και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι κυρίως διάσημος ως συγγραφέας του βιβλίου “Physiologie du goût” το οποίο δημοσιεύτηκε το 1825 και θεωρήθηκε ένα από τα πιο θεμελιώδη κείμενα γαστρονομίας. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) ήταν ένας Γάλλος πολιτικός, δικηγόρος και γαστρονόμος. Γεννήθηκε στο Bellay και σπούδασε νομική, χημεία και ιατρική, για να καταλήξει τελικά δήμαρχος της πόλης του. Μετά την γαλλική επανάσταση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία και έζησε πολλά χρόνια στην Ελβετία, Ολλανδία, και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι κυρίως διάσημος ως συγγραφέας του βιβλίου “Physiologie du goût” το οποίο δημοσιεύτηκε το 1825 και θεωρήθηκε ένα από τα πιο θεμελιώδη κείμενα γαστρονομίας. Το βιβλίο είναι μία εκλεκτικιστική πραγματεία περί γεύσης και φαγητού και από τότε που δημοσιεύτηκε δεν σταμάτησε να τυπώνεται ξανά και ξανά.

Η επιστήμη 

1.To σύμπαν δεν θα ήταν τίποτα αν δεν υπήρχε μέσα του η ζωή και όλες οι ζωές που πρέπει να τραφούν.

2.Τα ζώα τρέφονται  – ο άνθρωπος τρώει. Μόνο ο άνθρωπος ξέρει πώς να τρώει.

3.Η μοίρα των εθνών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο τρώνε.

4.Πες μου τι τρως, για να σου πω ποιος είσαι.

5.Ο Δημιουργός, αναγκάζοντας τον άνθρωπο να φάει, τον δελεάζει με την πείνα, και τον ανταμείβει με την ευχαρίστηση.

6.Η λαιμαργία είναι μία απόφαση που παίρνουμε όταν αναγνωρίζουμε την προτίμησή μας σε πράγματα που είναι ευχάριστα σε αντίθεση με αυτά που δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.

7.Η ευχαρίστηση στο τραπέζι ανήκει σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις περιοχές. Αναμιγνύεται με όλες τις ηδονές και παραμένει να μας παρηγορεί όταν οι υπόλοιπες μας εγκαταλείψουν.

8.Το τραπέζι είναι το μόνο μέρος όπου η ανία δεν εμφανίζεται από την πρώτη ώρα.

9.Η ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου δίνει περισσότερη χαρά στην ανθρωπότητα από την ανακάλυψη ενός άστρου.

10.Οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσπεψία, ή αυτοί που μεθούν στο τραπέζι, είναι εντελώς αδαείς σχετικά με τις αρχές του φαγητού και του ποτού.

11.Η σειρά του φαγητού πρέπει να είναι από το πιο ουσιώδες στο πιο ελαφρύ.

12.Η σειρά του ποτού πρέπει να είναι από το πιο ήπιο μέχρι το πιο αφρώδες και αρωματικό.

13.Το να υποστηρίζει κανείς ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε ποτό κατά τη διάρκεια του φαγητού είναι ιεροσυλία: η γλώσσα παθαίνει ανοσία και μετά το τρίτο ποτήρι δεν αισθάνεται τίποτα.

14.Επιδόρπιο χωρίς τυρί είναι όπως μια όμορφη γυναίκα που έχει χάσει το ένα της μάτι.

15.Ένας μάγειρας μπορεί να εκπαιδευτεί αλλά ο άντρας που ξέρει να ψήνει, έχει γεννηθεί μ’ αυτή την ικανότητα.

16.Η πιο απαραίτητη ιδιότητα ενός καλού μάγειρα είναι η προθυμία. Αυτή είναι και η πιο σημαντική για τους καλεσμένους.

17.Το να περιμένεις πολύ ώρα έναν αργοπορημένο καλεσμένο δείχνει αγένεια απέναντι σε όσους είναι στην ώρα τους.

18.Αυτός που υποδέχεται φίλους και δεν προσέχει το φαγητό που τους προσφέρει, δεν είναι άξιος να έχει φίλους.

19.Η κυρία του σπιτιού πρέπει να φροντίζει πάντα ότι ο καφές θα είναι άριστος. Ο κύριος του σπιτιού ότι το αλκοολούχα ποτά θα είναι μόνο πρώτης ποιότητας.

20.Το να προσκαλείς κάποιον στο σπίτι σου σημαίνει ότι όσο βρίσκεται κάτω από τη στέγη σου είσαι υπεύθυνος για την ευτυχία του.

Όλο το κείμενο βρίσκεται εδώ. 

Savarin au Kirsch d Alsace Site ARdV

Gateau Savarin 

Πρόκειται για ένα γλυκό γαλλικό: το Σαβαρέν είναι στην ουσία ένας μπαμπάς με ρούμι, χωρίς τις σταφίδες.

Δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1845 από τον Auguste Jullien προς τιμήν του γαστρονόμου Brillat-Savarin.

To baba au rum είχε δημιουργηθεί έναν αιώνα νωρίτερα από τον Stanislas Lezinski.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια