Συνοδοιπόρος σου από τα παιδικά σου χρόνια, συνταξιδιώτης σου σε κάθε νέα περιπέτεια και σωτήρας της πείνας σου σε άπειρες στιγμές βαρεμάρας και άδειων ντουλαπιών.
Άσπρο, μαύρο. Σταρένιο, ολικής, με κόρα, μόνο ψίχα πολύσπορο, χωριάτικο, με αλεύρι ζέας, χαρουπιού, ντίνκελ ολικής, μπριός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με λιγότερο υδατάνθρακα και περισσότερη πρωτείνη, απο κινόα, φάβα και λιναρόσπορο, διαίτης, παραδοσιακό.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία, το βρίσκεις παντού και εύκολα, είναι οικονομικό, διατηρείται κάμποσο καιρό και σπάνια λείπει από το ντουλάπι ή το ψυγείο σου.
Όποιο και να προτιμάς, ένα είναι το σίγουρο, με το ψωμί του τοστ μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα από ένα απλό τοστάκι.
1)Γρήγορη σπανακόπιτα με ψωμί του τόστ
Υλικά
10 φέτες ψωμί του τοστ της αρεσκείας σας
Για τη γέμιση
μισό κιλό σπανάκι
50 γραμμάρια κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
50 γραμμάρια μείγμα φυλλα δυόσμο και άνιθο ψιλοκομμένο
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε τις φέτες του τόστ και με τη βοήθεια ενός πλάστη τις ανοίγουμε να γίνουν λεπτές. Τις κόβουμε διαγώνια ώστε να σχηματιστούν δύο τρίγωνα, τις στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 10′ ή έως ότου ροδίσουν και γίνουν σαν τραγανά φύλλα πίτας.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε καλά.
Μόλις είναι έτοιμα τα φύλλα που έχουμε στο φούρνο, παίρνουμε δύο ψημένα τρίγωνα, βάζουμε ανάμεσα τους την γέμιση και τα πιέζουμε ελαφρά για να σχηματιστεί ένα τριγωνικό κομμάτι πίτας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για ένα ελαφρύ, γρήγορο, βραδινό συνοδεία λευκού κρασιού.
2)Γρήγορα ρολλά μήλου με τζίντζερ και μπαχαρικά
Υλικά για 12 ρολλά
12 φέτες ψωμί του τόστ
3 μήλα περασμένα από τον χοντρό τρίφτη
40 γραμμάρια μέλι (2 κουταλιές της σούπας)
20 γραμμάρια βούτυρο (1 κουταλία της σούπας)
ένα μικρό κομματάκι φρέσκο τζίντζερ, περίπου 10 γραμμάρια τριμμένο στον τρίφτη
τριμμένη κανέλα
τριμμένο κάρδαμο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τα μήλα μαζί με το μέλι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε τα ψωμιά του τοστ όσο πιο λεπτά μπορούμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα μήλου-μελιού.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι.
Μόλις εξατμιστεί και ο χυμός προσθέτουμε τα μπαχαρικά και μαγειρεύουμε για ακόμα ένα λεπτό.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βαζουμε στην άκρη κάθε φέτας ψωμί μία κουταλιά της σούπας γέμιση και απλώνουμε κατά μήκος.
Τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολλά και τα βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμάσμενο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.
Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε στο σερβίρισμα με λίγο ζάχαρη άχνη, καθώς και να αντικαταστήσετε το μήλο με οποιοδήποτε άλλο φρούτο προτιμάτε, όπως αχλάδι, μπανάνα, κολοκύθα, κυδώνια κ.α. αυξομειώνοντας το χρόνο μαγειρέματος στο τηγάνι, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φρούτου.
3)Σουφλέ με λαχανικά και ψωμί του τοστ
Υλικά
6 αυγά
300 γραμμάρια κίτρινα τυριά που λιώνουν όπως κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ένταμ, γκούντα, τσένταρ, μοτσαρέλα, παρμεζάνα.
12 φέτες ψωμί του τόστ
500 γραμμάρια γάλα
250 γραμμάρια μανιτάρια
200 γραμμάρια μπρόκολο μπλανσαρισμένο
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες ζουλιέν
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο ζουλιέν
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια μαζί με τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα προσθέτω το κρεμμύδι και το πράσσο. Στη συνέχεια προσθέτω το μπρόκολο, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ και βάζουμε τις 6 φέτες του τοστ στον πάτο του πυρέξ.
Βάζουμε από πάνω τα λαχανικά, τα απλώνουμε και προσθέτουμε από πάνω τα 2/3 των τυριών. Έπειτα, βάζουμε από πάνω τις άλλες 6 φέτες ψωμί και περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα αυγών.
Τέλος, απλώνουμε από πάνω το 1/3 τυριών που έχουμε κρατήσει και πιέζουμε με τα χέρια μας το σουφλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να πάρει ωραίο, σκούρο χρυσό χρώμα.
Αυτό το σουφλέ είναι ιδανικό και για ένα κυριακάτικο brunch
με τους αγαπημένους μας.
4)Πουτίγκα ψωμιού
Υλικά
500 γραμμάρια ψωμί του τόστ κομμένα σε κύβους πλάτους 3 εκατοστών
50 γραμμάριες σταφίδες
250 γραμμάρια γάλα
3 αυγά
20 γραμμάρια κονιάκ, ουίσκι, ρούμι, λικέρ της αρεσκείας σας ή αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ μπορείτε να βάλετε χυμό από ένα πορτοκάλι
250 γραμμάρια μέλι
50 γραμμάρια βούτυρο
2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
2 κγ κανέλα
1 κγ κάρδαμο τριμμένο
1/2 κγ γαρύφαλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπόλ βάζουμε τις σταφίδες μαζί με το αλκοόλ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.
Βάζουμε μέσα στο γάλα τους κύβους ψωμιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μουλιάσουν.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το μέλι με ένα μίξερ χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω και τα μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ.
Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να είναι ξεροψηθούν οι άκρες του ψωμιού και να πάρει χρυσό χρώμα.
Σερβίρουμε σκέτο, με παγωτό, maple syrup και καρύδια ή φιλέτα πορτοκάλι.
Μπορείτε ακόμα να προσθέσετε μέσα στην πουτίγκα λεπτοκομμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς που αγαπάτε, ακόμα και κοματτάκια σοκολάτας.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Η γέμιση όση ώρα είναι με το αλάτι και το λάδι μαρινάρεται και μαλακώνει. Την αφήνετε ωμή οπότε, αλλά αν σας αρέσει, μπορείτε να ψήσετε 5’ λιγότερο τα φύλλα και αφού τα στήσετε, να τα βάλετε 5’ στο φούρνο, πριν το σερβίρισμα😊
Αχ ευχαριστώ πολύ! Πολύ χαίρομαι που σας αρέσουν😄😄