in ,

Έμφυλη Βία: Μιλάμε για την Συναίνεση και απαιτούμε να αλλάξει ο Νόμος

Δημόσια πρόσκληση σε όλες και όλους για τη δημιουργία συλλόγου

Ακόμη και σήμερα μερικά κράτη δεν έχουν νόμους, άλλα έχουν ελλιπείς νόμους που μπορούν να τιμωρήσουν μερικές μορφές βίας κατά των γυναικών αλλά εξαιρούν άλλες. Ακόμη όμως και με την κατάλληλη νομοθεσία σε ισχύ, πολλά κράτη δεν εφαρμόζουν το νόμο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

sitemgr photo 11350

Σήμερα το ‘Α μπα’ έχει την τιμή να ανακοινώσει ένα κάλεσμα πολύ σημαντικό μέσω του μέλους “αμύριστο λουλούδι”. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε πράξη όσα πρεσβεύουμε και να στηρίξουμε μια προσπάθεια με την παρουσία μας. Τα κλικ, τα σχόλια, η ονλάιν παρουσία δεν είναι αμελητέες πράξεις, γιατί οδηγούν στην ενημέρωση. Σας παρακαλούμε να μοιραστείτε αυτό το κείμενο με τους φίλους και τις φίλες σας όσο πιο πολύ μπορείτε. Αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει, τώρα.

Ο βιασμός είναι η βιαιότερη μορφή επιθετικότητας

Ακόμη και σήμερα μερικά κράτη δεν έχουν νόμους, άλλα έχουν ελλιπείς νόμους που μπορούν να τιμωρήσουν μερικές μορφές βίας κατά των γυναικών αλλά εξαιρούν άλλες. Ακόμη όμως και με την κατάλληλη νομοθεσία σε ισχύ, πολλά κράτη δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Στην Ελλάδα της πολυνομίας οι διατάξεις για τις ποινικές κυρώσεις που αφορούν τον βιασμό (άρθρο 336 ΠΚ) δεν περιλαμβάνουν την έννοια της συναίνεσης. Αυτό σημαίνει ότι το θύμα πρέπει να αποδείξει ότι του ασκήθηκε βία, ή ότι έστω απειλήθηκε με βία. Το ίδιο ισχύει και στον ομαδικό βιασμό. Η απόδειξη της βίας και του βιασμού είναι πάντα ευθύνη του θύματος. Το αποτέλεσμα του ελλείμματος αυτού είναι ότι οι προϋποθέσεις για τις κυρώσεις τελικά πληρούνται όταν το θύμα είναι νεκρό (βλ. περίπτωση Ρόδου) ή κοντά στον θάνατο.

Αν ληφθούν υπόψη και οι επιπλέον δυσκολίες στην απόδειξη καθώς ο εθνικός νομοθέτης τελικά δεν θέλει να διευκολύνει τα ενήλικα θύματα να αποδεικνύουν το βιασμό τους διότι απαγορεύει την άρση τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου όταν το θύμα είναι ενήλικο, διαπιστώνουμε με μια βόλτα στις αίθουσες των δικαστηρίων ότι η παραπάνω διάταξη του άρθρου 336 ΠΚ ως τώρα έχει εφαρμοστεί μόνο σε μειονότητες αφού οι μόνες καταδικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί όταν οι δράστες ανήκουν σε μειονότητες (λ.χ. ρομά, αλλοδαποί) και όχι όταν ο δράστης είναι λευκός ευρωπαίος.

49773473 306810686627832 2375908709088886784 n

Η ίδια νοοτροπία περί ατιμωρησίας επικρατεί και στις υπηρεσίες στις οποίες απευθύνονται τα θύματα, καθώς στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί και ιατροδικαστές είναι άνδρες και αντιμετωπίζουν το θύμα με δυσπιστία και τον βιαστή με επιείκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες τις αργίες ο ιατροδικαστής υπηρεσίας θα ασχοληθεί μόνο με ανθρωποκτονίες και όχι με βιασμούς.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι ποινικές διατάξεις αποσκοπούν στη δημιουργία ψευδαίσθησης στην κοινωνία ότι το αδίκημα αυτό τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Επιπλέον φαίνεται ότι τα τελευταία έτη περισσότερα θύματα επιθυμούν να καταγγείλουν το βιασμό τους αλλά οι υπηρεσίες τα αποθαρρύνουν.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν ειδικά τμήματα στελεχωμένα και από γυναίκες, με εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση αυτών τω περιστατικών, τα οποία θα έχουν τα μέσα και τη γνώση ώστε να παραλαμβάνουν τις καταγγελίες αυτές, να ενημερώνουν τα θύματα για τα δικαιώματά τους και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες αποδείξεις και να γίνουν αμέσως οι κατάλληλες εξετάσεις.

Στις 5 Απριλίου του 2018 κυρώθηκε με το ν. 4531/2018 (φεκ 62α) η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης η οποία αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Στο αρχικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη βουλή στις 6.3.2018 περιλαμβανόταν διάταξη που αφορούσε στην τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 336 ΠΚ, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος και η έννοια της συναίνεσης, όπως έχει γίνει σε κάποιες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες (λχ Σουηδία). Η διάταξη δεν ψηφίστηκε από τη βουλή, γεγονός που αποσιωπήθηκε από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Αν εμείς οι ίδιες δεν απαιτήσουμε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, η στάση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Για αυτό απευθύνω μέσω του Α,μπα δημόσια πρόσκληση σε όλες και όλους που τους απασχολούν τα παραπάνω ζητήματα και έχουν τις σχετικές ανησυχίες προκειμένου να συσταθεί ένωση προσώπων με νομική προσωπικότητα (σύλλογος) που ως σκοπό θα έχει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των διατάξεων των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ώστε να συμπεριληφθεί στην αντικειμενική υπόσταση η έννοια της συναίνεσης. Επιπλέον να αιτηθεί από το κράτος τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών με στελέχη που θα έχουν σχετική επιμόρφωση και θα είναι τα κυρίως αρμόδια να παραλαμβάνουν μηνύσεις που αφορούν αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ενώ θα παραπέμπουν τα θύματα προς συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμμετοχή, ενημέρωση και συζήτηση, επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebookΕμφυλη Βία: Mιλάμε για την συναίνεση απαιτούμε να αλλάξει ο νόμος”.

Για όσους δεν έχουν Facebook, στείλτε ένα μέιλ στο portokali2@hotmail.com

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

34 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν

Ευχαριστουμε πολυ. Χιλια ναι!
Υπαρχει τροπος να παρουμε περισσοτερες πληροφοριες/να δηλωσουμε συμμετοχη/να λαβουμε μερος στις συζητησεις οσοι και οσες δεν εχουμε facebook? (Και οσοι/οσες δεν ζουμε στην Ελλαδα…)

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

μμμ αυτό δεν το είχαμε σκεφτεί…..θα βρούμε τρόπο και θα σε ενημερώσουμε.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Ευχαριστω πολυ! Μπορω να αφησω το μεηλ μου στην ομαδα του Α,μπα αν βοηθαει! 😊

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

ναι ωραία ιδέα! Θα αφήσω κι εγώ το δικό μου!

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Ναι κι εγώ δεν έχω fb 🙁

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

το μέιλ μου είναι portokali2@hotmail.com

yiota007
yiota007
5 χρόνια πριν

Εξαιρετική πρωτοβουλία!
Αυτή η ψευδαίσθηση που έχει η πλειονότητα της κοινωνίας ότι υπάρχουν οι νόμοι για την τιμωρία του βιασμού είναι μεγάλη πληγή.
Οι νόμοι δεν μπορεί παρά να καθρεφτίζουν την κοινωνία η οποία διστάζει τρομερά να αντιμετωπίσει την σεξουαλική βία. Είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τους θεσμούς όπως έκαναν οι προηγούμενες/οι για εμάς, βλ. νόμιμη έκτρωση. Δεν ήταν δεδομένο στην εποχή τους, πάλεψαν για αυτό.

I KNOW!
I KNOW!
5 χρόνια πριν

Εγω θελω να θέσω τον προβληματισμό μου και περισσότερο θελω να μαθω τις απαντήσεις σε αυτά που θα πω παρά να αντιλεξω σε όσα ειπώθηκαν. Μην πεσετε να με φατε, ως φοιτήτρια νομικής δε βλεπω πώς μπορεί να σταθεί κάτι τέτοιο. Για να εξηγήσω, αν δεν υπάρχει εξαναγκασμός με τη βία ή με απειλή δε στοιχειοθετείται βιασμός. Ωστόσο, αν είναι το θύμα ανίκανο να συναινέσει (μεθυσμένο, κοιμισμένο) στοιχειοθετούνται άλλα εγκλήματα. Η συναίνεση θα πρέπει να υπάρχει προφανώς Αλλά η απόδειξη ύπαρξής της είναι δυσχερής γιατί ειναι προφορική, είναι μεταξύ δύο ατόμων και πολλές φορες δεν είναι καν ρητή. Το εγκλημα… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν

Θέλω και εγώ να συμμετέχω, αλλά δεν έχω face book. Με ενδιαφέρει ούτως ή άλλως το θέμα και ως γυναίκα και ως δικηγόρο και ήθελα εδώ και καιρό να βρω έναν τρόπο για να ασχοληθώ. Το e mail μου είναι στη διάθεση σας μέσω του site

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

τέλεια! έχω δώσει και γω το μέιλ μου στη Λένα για να σας το δώσει.

no_roots
no_roots
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Θέλω κι εγώ! αμύριστο λουλούδι και το δικό μου mail είναι στη διάθεση του site.

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Και το δικό μου μέιλ είναι στη διάθεση του site για αυτό το σκοπό.

Jenny Barnes
Jenny Barnes
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Το email μου στη διάθεσή σας μέσω του site εννοώ 🙂

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Αφησα και εγω το μεηλ μου στo site! 👍😁

acantholimon
acantholimon
5 χρόνια πριν

Από νομικά δε γνωρίζω και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να καλυφθούν από το νόμο όλες οι γκρίζες ζώνες.Όμως το να αντιμετωπίζονται οι καταγγελίες με άλλη ευαισθησία και με την προσοχή,που τους αξίζει,μπορεί να γίνει άμεσα.Θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο.Αφού δεν είναι μέχρι τώρα,καιρός να γίνει.Το μόνο που χρειάζεται είναι να δίνεται από τις αρχές η πρέπουσα σημασία,να μην προτρέπεται το θύμα να σιωπήσει,να το ενημερώνουν,να το καθοδηγούν και να το προστατεύουν.Δυστυχώς πολλά τέτοια περιστατικά τα μαθαίνουμε,όταν πια δεν μπορούν να κρυφτούν.Πόσοι άνθρωποι δεν πάνε να τα καταγγείλουν,γιατί όχι μόνο δεν πιστεύουν,ότι θα βρουν το δίκιο τους,αλλά φοβούνται,ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Δασκαλίτσα
Δασκαλίτσα
5 χρόνια πριν

Ναι, ναι, ναι!

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν

Μπράβο αμύριστο λουλούδι για την ιδέα, καλή αρχή!

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν

1. κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. θα σε παραπέμψω σε παλαιότερη ανάρτηση του σάιτ, για το πως περιγράφει μια γυναίκα την εξανάγκασή της σε σεξ. Είχε παγώσει και δεν αντιδρούσε. Δηλαδή ο άλλος δεν το κατάλαβε; έπρεπε να του το κάνει γραπτώς; 2. ασχολίαστο, είναι παιδικό επιχείρημα Έυτυχώς αναγνωρίζεις ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται 4-5000 βιασμοί το χρόνο. Είναι πολύ ρομαντικό να πιέζονται οι γυναίκες (και άντρες φυσικά) για σεξ ενώ δε θέλουν. Δεν θέλουμε να ευνουχίσουμε τους άντρες θέλουμε να μην μας βιάζουν. Θέλουμε να μας ακούνε. Θέλουμε να μας σέβονται. Αν αυτό ξεβολεύει… Διαβάστε περισσότερα »

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν

Έχω μια ερώτηση.Πως γίνεται το θύμα να αποδείξει ότι δεν υπήρχε συναίνεση εφόσον δεν φέρει τραύματα;

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

Θα ήθελα να ανοίξεις λίγο τη σκέψη σου. Αν πιεστείς πχ με ψυχολογική βία, με απειλές, αν παγώσεις από το φόβο σου και δεν αντιδράσεις και αναγκαστείς σε σεξ είναι ή δεν είναι βιασμός; Από τη στιγμή που δεν το ήθελες και αναγκάστηκες είναι βιασμός. θα σου πω ένα παράδειγμα: Βγαίνεις με δύο γνωστούς σου, γίνεσαι ντίρλα και λιποθυμάς/κοιμάσαι από το ποτό. Αν προχωρήσουν σε σεξουαλική πράξη μαζί σου θεωρείται κατάχρηση σε ασέλγεια και όχι βιασμός. Επειδή δεν υπήρξε βία. Αυτό θέλουμε να αλλάξει. Επίσης θέλουμε να μην πέφτει το βάρος της απόδειξης μόνο στο θύμα. Και αυτό θέλουμε να… Διαβάστε περισσότερα »

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Προφανώς και είναι βιασμός. Δεν καταλαβαίνω γιατί πιστέψες ότι νόμιζα κάτι άλλο.Εγω ρώτησα πως θα μπορούσε να αποδείξει το θύμα ότι δεν υπήρχε συναίνεση αν πχ πάγωσε και δεν μπορούσε να αντιδράσει.

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Συμφωνώ με αυτό που θέλετε να αλλάξει απλά προσπαθώ να καταλάβω πως θα αποδεικνυεται στο δικαστήριο.

αμύριστο λουλούδι
αμύριστο λουλούδι
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

σχετικά με το σχόλιό σου, μια απάντηση από τη δικηγόρο της σελίδας μας : “Πως θα αποδεικνυεται η συναινεση στο δικαστηριο; με τη ρητη συναινεση του θυματος! Η καταγραφη μπορει να γινει σε οπτικοακουστικο μεσο ή εγγραφως ιδιως οταν οι δραστες ειναι πολλοι. Υπαρχουν περιστατικα ομαδικων βιασμων που οι δραστες απλα υποστηριζουν οτι ολα εγιναν με τη συναινεση της μιας γυναικας. Αυτο πρεπει να τελειωσει. Να μη θεωρειται δεδομενο πρωτιστως γιατι προσβαλλει τη λογικη. Αν πεντε αντρες συνουσιαστουν ο ενας μετα τον αλλο με μια πρεπει να αποδεικνυουν προυπαρχουσα εγγραφη συναινεση”. Επίσης να τονίσω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλες αθωωτικές… Διαβάστε περισσότερα »

Κοντράριος
Κοντράριος
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Το πρόβλημα είναι ότι η συναίνεση πρέπει να είναι συνεχής. Μπορείς κάποιος/α να δώσει γραπτή συναίνεση και μετά, κατά τη διάρκεια του σεξ, να μετανιώσει, να πει ότι δεν θέλει και να αγνοηθεί. Εκεί η γραπτή συναίνεση ίσως να χρησιμοποιηθεί κατά του/της.

mononoke
mononoke
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  αμύριστο λουλούδι

Βέβαια όπως κάποιος με τη βία μπορεί να σε εξαναγκάσει να κάνεις σεξ μαζί του, έτσι μπορεί και να σε εξαναγκάσει να υπογράψεις ένα χαρτί που λέει οτι συναινείς. Το να υπάρξει νόμος για υποχρεωτική γραπτή συναίνεση πριν κάθε συνεύρεση είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αν πάλι είναι προαιρετικό, κάλλιστα ο βιαστής ή οι βιαστές μπορεί να ισχυριστούν οτι υπήρξε μόνο προφορική και όχι γραπτή για χ ψ λόγους. Μετά, το θέμα της συνέχειας που λέει ο Κοντράριος. Αρχικά συμφωνώ και υπογράφω, στην πορεία αλλάζω γνώμη. Πρόβλημα. Με το μη συναινετικο σεξ εντός σχέσεων ή γάμου τι γίνεται; Είσαι ας πούμε… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

Επίσης, ο γυναικείος κόλπος, δεν χρειάζεται πάντα ένα ερωτικό ερέθισμα για να είναι υγρός. Ειδικά σε ηλικίες πριν τα 45, δεν ταυτίζεται πάντα με τη σεξουαλική διάθεση η δυνατότητα να γίνει διείσδυση. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι γυναίκες να έχουν (πως να το πω κομψά; ) το κατάλληλο ph…. χωρίς να θέλουν σεξ και χωρίς να τους αρέσει ο άλλος, απλά και μόνο επειδή έτσι είναι η βιολογία και τα οιστρογόνα……. Οι άντρες στην Ελλάδα δεν ξέρουν ούτε τα βασικά για το γυναικείο σώμα. Αν λοιπόν συνδυάσεις την παράλυση που προκαλεί ο φόβος, με την βιολογική ικανότητα ή δυνατότητα, μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I need my medicine

Σε συνέχεια της απάντησης μου σχετικά με τον τρόπο απόδειξης, όταν δεν υπάρχουν τραύματα, υπάρχει το γενετικό υλικό του βιαστή (σπέρμα) και στη συνέχεια, μάρτυρες, περιστατικά , γεγονότα κτλ…. Είναι πιο δύσκολο βέβαια να αποδειχθεί, αλλά γίνεται, καθώς οι δικαστές μπορούν να κρίνουν, συνδυάζοντας τα στοιχεία της δικογραφίας. Αν ας πούμε το θύμα και ο θύτης δεν είχαν ποτέ ουδεμία σχέση, αν υπήρχε κάποιος μάρτυρας , που είδε το θύτη να να προσεγγίζει το θύμα ανάρμοστα πριν την πράξη κλπ… όλα αυτά συνδυάζονται από τους δικαστές και στοιχειοθετείται η κατηγορία και η καταδίκη

I need my medicine
I need my medicine
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση J.Brian.

Μαρίνα Μπούζη
Μαρίνα Μπούζη
5 χρόνια πριν

Εξαιρετική πρωτοβουλία! Συγχαρητήρια!