Αν είσαι γυναίκα άνω των 30, τότε σίγουρα έχεις μεγαλώσει με ένα ταμπού που ταυτοχρόνως είναι δόγμα: το πώς σκουπίζεσαι στην τουαλέτα, είτε πήγες για το Number 1, είτε για το Number 2, είναι ζήτημα μεγάλης ατομικής ευθύνης και αυτοπροστασίας. Δεν αστειεύομαι. Έτσι μεγαλώσαμε. Με τον τρόμο ότι σκουπιζόμαστε από μπροστά προς τα πίσω και οποιαδήποτε αντίστροφη κίνηση -που είναι και η φυσική φορά του χεριού και της όλης διαδικασίας τέλος πάντων- μας εξέθετε σε θανάσιμους κινδύνους.
Εγώ τουλάχιστον είχα φάει τέτοιο κήρυγμα επί του συγκεκριμένου, που, όταν ήμουν μικρή και με άγχωνες με τον “κανόνα της τουαλέτας”, το βράδυ ονειρευόμουν ότι βγαίνει ένας κροκόδειλος από τη λεκάνη της τουαλέτας και όλοι ξέρουμε πώς πάει το όνειρο μετά.
Πάμε, λοιπόν να δούμε τι λέει η επιστήμονας που έχει γράψει δύο σούπερ βίβλους και μεταδίδει γνώση για τις γυναίκες όπου σταθεί και όπου βρεθεί.
“Το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω για όσους από εμάς έχουν κόλπο και πρωκτό και έχουν περάσει την εφηβεία είναι δόγμα. Κάποιος μάγκας (σχεδόν σίγουρα κάποιος μάγκας, αλλά δεν ξέρω με βεβαιότητα) πιθανότατα το έγραψε κάποτε σε ένα εγχειρίδιο ένα εκατομμύριο (εντάξει, 50) χρόνια πριν και έκτοτε επαναλαμβάνεται. Εξάλλου, ο κόλπος είναι ευαίσθητος, εκτός φυσικά από τις μέρες που, σύμφωνα με αυτόν τον μάγκα, είναι αηδιαστικός και βρώμικος. Επομένως, πρέπει να προστατεύεται. Αλλά επίσης, πρέπει να απομακρύνετε τον αηδιαστικό χυμό του κόλπου από την ευαίσθητη ουρήθρα. Και να κρατάτε αυτά τα απαίσια κόπρανα μακριά από τον ευαίσθητο κόλπο.
Ας αναστενάξουμε όλες μαζί.
Η υπόθεση πίσω από την κατεύθυνση του σκουπίσματος είναι κυρίως η μείωση του κινδύνου λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης (λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή UTI). Η ιδέα είναι να μη σύρετε τα κόπρανα πάνω στο δέρμα και να μην εισάγετε βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις στον κόλπο, όπου αυτά μπορεί να εγκατασταθούν πριν κατευθυνθούν προς την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.
Αναρωτιέμαι συχνά αν οι επαγγελματίες υγείας που είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της πρακτικής έχουν πραγματικά επεξεργαστεί βήμα προς βήμα πώς είναι να σκουπίζεις από πίσω προς τα εμπρός σε σχέση με το να σκουπίζεις από μπροστά προς τα πίσω όταν έχεις έναν κόλπο και λίγη εμπειρία με το σκούπισμα; Ποτέ δεν έφυγα από το μπάνιο μετά από σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός με κρύο ιδρώτα χωρίς να σκεφτώ: “Αυτό ήταν που λέμε στο παρατσάκ!”. Ενώ δεν μπορείτε να δείτε τι κάνετε, μπορείτε σίγουρα να αισθανθείτε τι συμβαίνει με αρκετή ακρίβεια. Είναι απολύτως πιθανό να περιορίσετε την επαφή του χαρτιού τουαλέτας σας με την περιοχή του πρωκτού.
Λάβετε υπόψη σας ότι, μόλις τελειώσετε με την αφόδευση, υπάρχουν ήδη ένα σωρό βακτήρια κοπράνων που παίρνουν το δρόμο τους πίσω στο δέρμα σας από την τουαλέτα. Το σκούπισμα με χαρτί τουαλέτας δεν πρόκειται να το απομακρύνει αυτό από το δέρμα σας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά από αυτά τα δόγματα είναι αρχαία, από την εποχή που οι κόλποι θεωρούνταν κυριολεκτικά βρώμικοι και η ιατρική είχε πολύ μικρή κατανόηση του φυσιολογικού κολπικού οικοσυστήματος ή των αιτιών των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.
Η Βίβλος της Εμμηνόπαυσης: Μία δικαίωση για το γυναικείο σώμα που μεγαλώνει
Καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, και αυτή η σύνδεση είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, υποψιάζομαι ότι υπήρχε πολλή σκέψη για το τι πραγματικά συνιστά ένα “βρώμικο κορίτσι”. Λες και ολόκληρη η περιοχή από το αιδοίο μέχρι την πλάτη ήταν ένα είδος μολυσματικής, τοξικής ερημιάς.
Έχουμε επίσης πολύ υλικό για να ανησυχούμε αναφορικά με την “κολπική καθαριότητα”, οπότε αυτή η “ανάγκη” να σκουπίζουμε από μπροστά προς τα πίσω παίζει επίσης μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό.
Επιπλέον, εμείς στη Δύση έχουμε περίσσευμα σεμνοτυφίας στις τουαλέτες, η οποία είναι κατάλοιπο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί εδώ ανησυχούν πολύ για την καθαριότητα και την τουαλέτα.
Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, πλέον γνωρίζουμε πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα αναφορικά με την περιοχή, οπότε δεν πρέπει να σπέρνουμε τον πανικό στις γυναίκες, για το πώς στην ευχή πρέπει να σκουπίζονται.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να έχει δείξει ότι η κατεύθυνση του σκουπίσματος κάνει καμία σοβαρή διαφορά. Ομολογουμένως δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες μελέτες, αλλά υπάρχει μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε τις συνήθειες μεταξύ γυναικών με ιστορικό λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης και το αν οι γυναίκες σκουπίζονταν από πίσω προς τα εμπρός ή από μπροστά προς τα πίσω και δεν επηρέασε το αν εμφάνιζαν λοιμώξεις.
Υπάρχει μια μελέτη που ρωτούσε εγκύους σχετικά με τις συνήθειες σκουπίσματος και διαπίστωσε ότι όσες σκουπίζονταν από μπροστά προς τα πίσω είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν ουρολοίμωξη από όσες σκουπίζονταν από πίσω προς τα μπροστά, αλλά είναι μια μάλλον τρομακτική μελέτη.
Δεν παρουσίασαν κυριολεκτικά κανένα δημογραφικό στοιχείο, κυρίως για τη συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν παρείχαν καν την ηλικία των ασθενών. Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε αν εκείνες που σκουπίζονταν από μπροστά προς τα πίσω διέφεραν με άλλους τρόπους που μπορεί να μείωσαν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε τίποτα από αυτή τη μελέτη, και ως εκ τούτου αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει επηρεάσει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Μιλώντας για κατευθυντήριες γραμμές, οι τελευταίες πρακτικές οδηγίες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ουρογυναικολογικής Εταιρείας σχετικά με τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις δεν αναφέρουν το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω ως σύσταση. Στην πραγματικότητα, οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές λένε ότι το σκούπισμα μακριά από την ουρήθρα δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης για τους ενήλικες.
Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο σκούπισμα είναι για τα άτομα που έχουν ακράτεια κοπράνων. Εάν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην εισέρχονται κόπρανα στον κόλπο, καθώς τα κόπρανα ερεθίζουν τον κόλπο, οδηγώντας σε φλεγμονή και δυσφορία, και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης. Το γνωρίζουμε αυτό επειδή οι γυναίκες με συρίγγια (σύνδεση μεταξύ του κόλπου και του ορθού που επιτρέπει την είσοδο κοπράνων στον κόλπο) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης.
Αν και δεν σχετίζεται με την τουαλέτα, για τα άτομα που κάνουν πρωκτικό σεξ είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα πέος ή ένα σεξουαλικό παιχνίδι δεν πρέπει να πηγαίνει από το ορθό απευθείας στον κόλπο χωρίς να έχει καθαριστεί καλά.
Τι γίνεται, όμως, με τα βρέφη κορίτσια (και αγόρια); Τα κόπρανα μπορούν να μπουν σε τόσες πολλές σχισμές όταν έχουν συμπιεστεί στο δέρμα από μια πάνα. Τα βρέφη με πάνες έχουν συχνά ακαθαρσίες που έμειναν για ώρα στο δέρμα, οπότε καλό είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε για να σκουπίζετε μακριά από τον κόλπο και την ουρήθρα. Επιπλέον, τα μικρά κορίτσια που σκουπίζονται μόνα τους χωρίς την καθοδήγηση ενηλίκων μπορεί να μην κάνουν ακριβώς σπουδαία δουλειά με το σκούπισμα, οπότε το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε σημαντική εξάπλωση κοπράνων στο αιδοίο. Το παιδικό αιδοίο είναι επίσης πολύ πιο ευαίσθητο σε ερεθιστικές ουσίες, όπως τα κόπρανα, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τις πρακτικές σκουπίσματος για τα παιδιά.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία με την τουαλέτα μετά την κένωση, για όσους από εμάς έχουν περάσει την εφηβεία, είναι να μην εισέλθουν περιττώματα στον κόλπο. Εάν δεν έχετε ιατρικές παθήσεις που αυξάνουν αυτόν τον κίνδυνο, τότε ειλικρινά; Σκουπιστείτε όπως θέλετε! Απλώς μην σκουπίζετε επιθετικά, είναι πολύ εύκολο να ερεθίσετε το περιπρωκτικό δέρμα με το χαρτί υγείας.
Το μπιντέ είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή. Απλώς μη χρησιμοποιείτε μαντηλάκια, καθώς αποτελούν κοινή πηγή ερεθισμού και ακόμα και αλλεργικών αντιδράσεων. Η μόνη εξαίρεση με τα μαντηλάκια είναι αν έχετε ακράτεια κοπράνων και πρέπει να καθαρίζετε εν… κινήσει.
Για την ιστορία, είμαι άνθρωπος – σφουγγάρι και αυτό είναι ίσως το λιγότερο ερεθιστικό για το δέρμα (θεραπεύω πολλούς ανθρώπους με περιακρορριζική δερματίτιδα, οπότε είμαι υπέρ της προστασίας του περιακρορριζικού δέρματος), αλλά έχω σκουπιστεί από πίσω προς τα εμπρός και έχω ζήσει για να αφηγηθώ την ιστορία. Επίσης, όπως ίσως θα γνωρίζετε μέχρι τώρα, πολύ συχνά το πώς κάθεστε στη λεκάνη μια κατεύθυνση, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ!
Και να θυμάστε, οι περισσότερες τελετουργίες καθαρισμού του αιδοίου και του κόλπου είναι ακριβώς αυτό, τελετουργίες που γεννιούνται από το δόγμα για τον βρώμικο, αλλά κατά κάποιο τρόπο επίσης ευαίσθητο, κόλπο”.
Νομίζω ότι η Gunter μόλις διέλυσε έναν μύθο αιώνων και επίσης έχω σιγουριά ότι εγώ δεν ξαναδώ ποτέ εφιάλτη με κροκόδειλους να ξεπετάγονται από τη λεκάνη!
ΠΗΓΗ: vajenda.substack.com/
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Δεν ξέρω τι λένε οι μελέτες, πάντως παιδιά εγω από οταν ειδα την σκηνή που σκουπίζεται η Νικόλ Κιντμαν στο Eyes wide Shut μετά απο κατουρημα μπροστά στον Τομ Κρουζ – περισσότερη οικειότητα πεθαίνεις – υιοθέτησα αυτόν τον τρόπο. 🚽🚽