Το μαύρο

Μία δυναμική αίσθηση που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Το νέο μαύρο. Η έκφραση αυτή, που ακούμε πλέον πολύ συχνά, χρησιμοποιείται μεταφορικά, παραπέμποντας έμμεσα στη μεγάλη και διαχρονική απήχηση του μαύρου στην καθημερινή ζωή.

Ποιό είναι το υποτιθέμενο νέο μαύρο για φέτος; Το πορτοκαλί, το κίτρινο, το ροζ της πούδρας ή το έντονο ροζ; Το μωβ λιλά ή οι γήινες αποχρώσεις; Μια νέα τηλεοπτική σειρά, κάποιο πρόσωπο της επικαιρότητας, ένα νέο στυλ συμπεριφοράς;

Μήπως τελικά είναι αφελής η αντιπαράθεση ενός εφήμερου φαινομένου με την αρχέγονη απεικόνιση της έννοιας του κενού; Μήπως είναι πλαστή η προσδοκία να βρεθεί κάτι που θα αντικαταστήσει μόνιμα το μαύρο στην αντίληψή μας ή που θα σταθεί έστω αντάξιο της δημοφιλίας του;

Το μαύρο είναι η σκιά, το σκοτάδι, η απουσία του χρώματος και του φωτός. Μια κατάσταση που εξάπτει την φαντασία και χαίρει μεγάλης αποδοχής από όσους θέλουν να ξεχωρίζουν και να επιβάλλονται. Συνώνυμο του προσωπικού στυλ και τρόπος ζωής. Το μαύρο αποπνέει μία δυνατή αίσθηση. Συνδέεται με την μελαγχολία, τη θλίψη – το πένθος στις δυτικές κοινωνίες αλλά και την αληθινή ομορφιά στην ανατολή.

“ … Όμως όπως είπα νωρίτερα, εμείς οι Ανατολίτες δημιουργούμε ομορφιά με το να κάνουμε να ξεπηδούν σκιές από παντού… τέτοιου είδους τείνει να είναι η δική μας συλλογιστική, πως δηλαδή η ομορφιά δεν βρίσκεται μέσα στο ίδιο το πράγμα, αλλά γεννιέται από το φως και το σκοτάδι, μες στις αποχρώσεις της σκιάς των πραγμάτων, στη σχέση τους το ένα με το άλλο…” Τανιζάκι, Το εγκώμιο της σκιάς (μια έκθεση της αντίληψης της Ιαπωνίας για την ομορφιά και την αισθητική στην καθημερινή ζωή), εκδόσεις Άγρα

Όσον αφορά στο ντύσιμο, στο μαύρο σαν επιλογή προσδίδονται πολλά χαρακτηριστικά επίθετα. Επίσημο αλλά και καθημερινό, επαναστατικό, δυναμικό, θελκτικό, μυστηριώδες, σοφιστικέ, κολακευτικό είναι μόνο μερικά από αυτά. Ταιριάζει με τα πάντα, δίνει δραματικότητα, αλλά παράλληλα είναι βολικό. Κρύβει τα επιπλέον κιλά, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση συρρίκνωσης και είναι, τελικά, η πιο ασφαλής στυλιστική επιλογή σε κάθε είδους περίσταση. Φοριέται κυριολεκτικά από όλους. Αντιπροσωπεύει το στυλ των ομάδων που διαφοροποιούνται επιδεικτικά από την κυρίαρχη κουλτούρα αλλά σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη συντήρηση και το κατεστημένο. Είναι πάντα ίδιο αλλά και τόσο ξεχωριστό. Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις, αλλά έχει αμέτρητες παραλλαγές.

Οι παρακάτω εικόνες είναι απλά και μόνο ενδεικτικές της εξαίσιας δυναμικής του. Εικόνες που μαρτυρούν πως το νέο μαύρο πολύ δύσκολα θα εμφανισθεί και πως η εν λόγω έκφραση μόνο ως ειρωνική μπορεί να εκληφθεί.

Η Zoe Kravits και η Kate Moss για τον YVSL, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2018
H πρώτη φωτογράφηση της Kate Moss στις ΗΠΑ από την Stephanie Pfriender Stylander, 1992
Επίσημο. Η Lilly Collins στο MET Galla, 2018
Εκκεντρικό. Από την Vivienne Westwood, Άνοιξη 2018
Rey Kawakubo. Η επιρροή της ιαπωνικής κουλτούρας στη μόδα
Punk is not dead

Το μαύρο στην τέχνη. Από την Vanessa Beecroft
Το κορίτσι με τα μαύρα. Έκφραση του Greek chic από την Έλλη Λαμπέτη το 1956
Eπαναστατικό μαύρο από τον James Dean
Michele Lamy. Προσωπικό στυλ με στοιχεία ιεροτελεστίας
Η baby fashionista, Aila Wang, με μαύρο outfit

Streetstyle αναφορές

Το μαύρο δέρμα. Από το ημερολόγιο του Hedi Slimane

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

19 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Spaghetti Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχοντας δουλέψει 15 χρόνια σε βαφείο υφασμάτων έχω να πω το εξής: «τα λάθη των γιατρών τα σκεπάζει το χώμα, των χημικών το μαύρο».

Spaghetti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι τόσο φωτεινό αυτό το μαυρο δεν το αλλάζω με τίποτα.