Οι κούκλες από την Καλαμάτα που παρουσιάστηκαν στην βρετανική Vogue

Οι κούκλες της Hersin means made by hand κατασκευάζονται εξολοκλήρου στο χέρι και κάθε μια είναι ξεχωριστή

Η Νίκη Γρηγοροπούλου της Hersin means made by hand

Ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι και στα επαγγελματικά. Η Νίκη Γρηγοροπούλου και ο Γιώργος Τσώνης μεγάλωσαν στην Καλαμάτα και γνωρίζονται από το σχολείο. Η πρώτη ευκαιρία να δουλέψουν μαζί παρουσιάστηκε όταν βρέθηκαν ως φοιτητές πια στο Manchester- η Νίκη σπούδαζε Περιβαλλοντολογία και ο Γιώργος Μηχανολόγος μηχανικός- ενώ λίγο αργότερα συνέχισαν για να πάρουν και τους μεταπτυχιακούς τους τίτλους πιο νότια, στο Cranfield. «Η Νίκη απέκτησε επίσης το διδακτορικό της στον τομέα της Οικολογίας, πριν αποφασίσουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα» θα μου πει ο Γιώργος όταν ξεκινάμε να μιλάμε.

Σήμερα πλέον διατηρούν τεχνικό γραφείο/εργαστήριο στην πόλη τους την Καλαμάτα, παράγοντας πρωτότυπα προϊόντα και υπηρεσίες για τον τεχνολογικό τομέα. Μέχρι που ήρθε στη ζωή τους ο γιός τους, ο Αναστάσης. Αυτό το ευχάριστο γεγονός ήταν που σηματοδότησε και την ενασχόλησή τους με την κατασκευή παιχνιδιών. «Παρόλο που ήταν κάτι καινούργιο για εμάς, ήρθε σε απόλυτη ταύτιση με τον νέο τρόπος ζωής μας, ως γονείς και ως μοναδική ευκαιρία δημιουργίας κάτι νέου, συνδυάζοντας  την τεχνική μας εμπειρία με τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους που πάντα μας συγκινούσαν και που πάντα προσπαθούμε να ακολουθούμε και στην καθημερινότητα μας» μου λέει η Νίκη.

Το πρώτο παιχνίδι που έφτιαξαν ήταν ένα υφασμάτινο παιχνίδι- ομοίωμα της αρχαίας κούκλας «πλαγγόνα» με την οποία έπαιζαν τα κορίτσια στην αρχαιότητα, με αφορμή  τη συμμετοχή τους στο πρώτο Kalamata street fashion show το 2016. «Αυτό ήταν και το πρώτο δικό μας σχέδιο το οποίο διαθέτει κινούμενα άκρα (νευρόσπαστο), κεντημένο χειροποίητα διάκοσμο και λεπτομερή κόμμωση» μου εξηγούν.

Οι κούκλες της Hersin means made by hand ( έτσι ονόμασαν το brand τους) κατασκευάζονται εξολοκλήρου στο χέρι και κάθε μια είναι ξεχωριστή. «Η διαδικασία κατασκευής ξεκινά με την αρχική ιδέα, το ύφος, τη διάθεση και τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας. Το σχέδιο αποτυπώνεται σε χαρτί και από το πατρόν σχεδιάζονται και κόβονται τα υφάσματα  για να ραφτούν Οι κούκλες γεμίζουν με μαλακό υλικό ενώ παράλληλα τα ρούχα ετοιμάζονται. Κάθε μια συσκευάζεται με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά της πριν αποσταλεί. Σε κάθε βήμα αναγνωρίζεται η προσωπική μας φροντίδα» λένε.

Αυτό που προσέχουν περισσότερο στην κατασκευή των παιδικών παιχνιδιών είναι η κατάλληλη επιλογή πρώτων υλών, καθώς αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά και δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια κατά την κατασκευή καθώς και στις μεθόδους που εγγυώνται την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής του κάθε παιχνιδιού. «Χρησιμοποιούμε όσο είναι δυνατό φυσικά υλικά, πιστοποιημένης προέλευσης, όπως λινά και βαμβακερά υφάσματα, φυσικό ξύλο και ανακυκλωμένα υλικά, όπως δέρμα. Επίσης, επιλέγουμε οικολογικά χρώματα νερού, όπου αυτό απαιτείται. Τέλος, πειραματιζόμαστε και με άλλα φυσικά υλικά για τη βαφή υφασμάτων και το φινίρισμα του ξύλου».

Τον περασμένο Μάρτιο μάλιστα κάποια από τα παιχνίδια τους συμπεριλήφθηκαν στην ύλη της βρετανικής Vogue. «Βασικά λάβαμε ένα email από εκπρόσωπο της βρετανικής Vogue, η οποία μας εξήγησε πως πρόσεξε την επιχείρηση μας από την παρουσία μας στο διαδίκτυο και πως θεωρεί ότι τα προϊόντα μας εναρμονίζονται τέλεια με την παιδική καμπάνια του περιοδικού για τη σεζόν Άνοιξη – Καλοκαίρι 2018. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη καθώς νιώσαμε πως η προσπάθεια μας έβρισκε αναγνώριση!» μου λένε κι οι δύο με ενθουσιασμό.

Απ’ ότι μου λένε το προϊόν με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι κούκλες της Hersin. Κατασκευασμένες από ύφασμα, έχουν μαύρα, μπλε ή πράσινα μάτια. Είναι ξανθές μελαχρινές ή κοκκινομάλλες. Φοράνε φόρεμα ή σαλοπέτα από πολύχρωμα υφάσματα ή μονόχρωμα με χειροποίητα κεντημένη λεπτομέρεια. Έχουν δερμάτινα παπούτσια και συνοδεύονται από το αγαπημένο τους ξύλινο παιχνίδι με ρόδες. «Εκτός από αυτές που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας, γίνεται σεβαστή και η προσωπική επιλογή του πελάτη και δίνεται κεντημένο το επιθυμητό όνομα» μου εξηγεί η Νίκη.

Εξίσου δημοφιλή είναι και τα ξύλινα διακοσμητικά mobile εμπνευσμένα κυρίως από το φυσικό περιβάλλον. Φυσικό ξύλο σημύδας επεξεργάζεται με ακρίβεια, παίρνει το τελικό σχήμα, γυαλίζεται με επιμέλεια, βάφεται με οικολογικά χρώματα νερού ενώ το φινίρισμα γίνεται με χειροποίητο κερί μέλισσας παραγωγής τους.

Τους ρωτώ πως αντιμετωπίζουν τα πρότυπα των φύλων στα παιχνίδια τους. «Αναγνωρίζουμε τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου και την ιδιαίτερη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης ειδικά στα παιδιά. Στα παιχνίδια μας αποφεύγουμε τη διαφοροποίηση σύμφωνα με τα στερεότυπα διαχωρισμού των φύλων, όπως τον αποκλεισμό χρωμάτων ή και σχεδίων. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται  στη προσφορά πολλαπλών επιλογών, έτσι η  κούκλα μας είναι διαθέσιμη σε κοριτσάκι και αγοράκι, χωρίς περιορισμό σε ρούχα και χρώματα πέρα από την προσωπική μας αίσθηση του αρμονικού. Με την ίδια λογική αντιμετωπίζουμε όλα μας τα σχέδια, τα οποία απευθύνονται εξίσου σε όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών».

Αυτή την περίοδο προσπαθούν να τυποποιήσουν, όσο είναι δυνατό, κάποια κομμάτια της διαδικασίας, να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα ενώ ταυτόχρονα πειραματίζονται με νέα σχέδια σε υφασμάτινα και ξύλινα παιχνίδια. «Σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει και παρουσιάσει ένα νέο παιχνίδι για παιδιά από 4 ετών επηρεασμένο από καλοκαιρινή διάθεση και αναμνήσεις διακοπών. Επίσης ετοιμάζουμε και νέο σχέδιο σε mobile που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες» μου λένε με περηφάνεια.

O Γιώργος Τσώνης εν ώρα δράσης

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ από αυτά τα δύο νέα παιδιά είναι ότι χαίρονται να εργάζονται μαζί πάνω σε κάτι που αγαπούν πολύ: Να δημιουργούν χρηστικά αντικείμενα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Παιχνίδια παντοτινά που θα συντελέσουν στη σύνθεση της προσωπικότητας τους, θα σχηματίσουν μνήμες και θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τους γονείς τους. «Πάνω από όλα μας δίνει αισιοδοξία και ελπίζουμε στην ευκαιρία να τα χαρούν περισσότερα παιδιά» καταλήγουν.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

109 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
papiaBrewer's Bay BeachΜάνα ΚουράγιοLouk Ritia Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Ειδικός

Πανέμορφες! Ενθουσιάστηκα! Τις βλέπω και μου δημιουργούν πολύ όμορφα συναισθήματα. Μπράβο στα παιδιά!

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Η Νίκη δεν μοιάζει με τις κούκλες της;

papia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έχω την εντύπως οτι όταν κάποιος ζωγραφίζει ανθρώπους (ή φτιάχνει κούκλες στην περίπτωση εδώ) τις περισσότερες φορές θα ζωγραφίζει ανθρώπους με χαρακτηριστικά που του μοιάζουν.

Brewer's Bay Beach
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταπληκτική δουλειά! Θα ήθελα να ρωτήσω, δεδομένης της διεθνούς αναγνώρισης και απήχησης, αν υπάρχει στα σχέδια, οι κούκλες hersin να βγαίνουν και σε άλλες επιλογές χρώματος που να απηχούν και σε άλλα φυλετικά κοινά; Ή αν έγκειται στην επιλογή μέσω της ειδικής παραγγελίας από τον πελάτη;