Ζω μόνιμα με το φόβο ότι θα χαθεί κάποιος δικός μου , ο άντρας μου, το παιδί μου (μόλις 9 μηνων), η μαμά μου, τα αδέρφια μου.
_____________
Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα
Γεια σου Ρένα! Σε διαβάζω χρόνια τώρα,είσαι υπέροχη!
Κατι που με απασχολεί εντόνως είναι το εξής:
Διαβάζω και ακούω συνεχώς για τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα και εδώ και λίγο καιρό ζω μόνιμα με το φόβο ότι θα χαθεί κάποιος δικός μου , ο άντρας μου, το παιδί μου (μόλις 9 μηνων), η μαμά μου, τα αδέρφια μου. Εγώ και όσοι ανέφερα παραπάνω είμαστε πολύ προσεκτικοί οδηγοί. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Δεν μπορώ να αποκλείσω αυτές τις σκέψεις από το μυαλό μου. Ακόμα και αν δεν έχω διαβάσει πρόσφατα μια είδηση κάθε φορά που φεύγουν για να πάνε κάπου με αυτοκίνητο (ειδικά επαρχία αλλά και εντός Αθήνας) θα σκεφτώ : Αχ, ας είναι καλά , ας γυρίσουν.
Δεν ξέρω αν φταίει που γέννησα πρόσφατα, αν είναι η τάση προφύλαξης του μωρού και αυτό επεκτείνεται και στους άλλους αγαπημένους.
Ζω με το φόβο.
Δεν είναι λίγα όσα γίνονται βέβαια στην Ελλάδα,κάθε εβδομάδα διαβάζω το ελάχιστο μια είδηση. Αλλά αυτό δικαιολογεί τις συνεχώς φοβισμένες σκέψεις μου;
Κάνω όσα μπορώ στην καθημερινότητα μου από θέμα πρόληψης για να ελέγξω τα πράγματα γενικώς,αλλά ξέρω οτι όλα κάνεις δεν μπορεί να τα ελέγξει και να τα προλάβει.
Συγχυζομαι στη σκέψη ότι εξαιτίας κάποιου/κάποιας που παραβιάζει τον ΚΟΚ θα χάσω κάποιον.
Κάνω ψυχανάλυση χρόνια. Ακόμα δεν το έχω συζητήσει αυτό διότι δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο το σκέφτομαι. Θα το κάνω.
Συγγνώμη αν σας αγχωσα!
ΑΠΟ ΤΗΝ – Ναστάζια
_________________
Aς οργανώσουμε τη συζήτηση
Σε ευχαριστώ πολύ για το υπέροχα λόγια σου! 🥰 Να σου ζήσει το μωράκι σου!
Δεν έχεις καθόλου άδικο ως προς το ρεαλιστικό κομμάτι της σκέψης σου. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι σκοτώνεται ένας άνθρωπος ανά 14 ώρες σε τροχαία. Τραυματίζονται πολλοί περισσότεροι. Και δεν είναι ότι «δεν προσέχουν». Είναι σαν το παλιό ανέκδοτο με τον επιβάτη αεροπλάνου που του λένε «μην ανησυχείς, είναι το ασφαλέστερο μέσο, δεν πέφτεις αν δεν είναι η ώρα σου» κι αναρωτιέται «μα αν είναι η ώρα του πιλότου όμως;». Δηλαδή ο φόβος σου έχει ρεαλιστική βάση.
Ταυτόχρονα όμως δεν είναι δυνατόν να μην βγαίνουμε από το σπίτι, να μην κυκλοφορούμε, να μην παίρνουμε το αυτοκίνητο επειδή γίνονται τόσα πολλά, οι δρόμοι είναι σκοτώστρες σε πολλά σημεία, οι οδηγοί έχουν κακή οδηγική παιδεία, ορισμένοι θεωρούν εαυτούς king of the road και τα λοιπά και τα λοιπά. Παίρνουμε επομένως λελογισμένα ρίσκα. Όταν ξέρουμε ότι πάμε σε μια διαδρομή με σημεία σκοτώστρες παρακάμπτουμε όπου μπορούμε, περνάμε μόνο από φανάρια και διαβάσεις ως πεζοί, ζητάμε από δήμους και περιφέρειες επεμβάσεις στο οδόστρωμα και τις περιφράξεις γραπτά και μετ’επιτάσεως, ζητάμε κάμερες οδικών παραβάσεων παντού (ώστε στους συστηματικούς παραβάτες να αφαιρείται το δίπλωμα), και γενικά ενεργοποιούμαστε αντί να μας παραλύει ο φόβος.
Αν θεωρείς ότι η ζωή σου κι η καθημερινότητά σου δυσκολεύουν από τον φόβο, σε συνδυασμό με τις ορμόνες σου που ανεβοκατεβαίνουν λόγω της πρόσφατης γέννας, οπωσδήποτε φέρτο στην ψυχοθεραπεία σου ως ζήτημα συζήτησης. Ακολουθώντας μια τεχνική απευαισθητοποίησης θα καταφέρεις να ηρεμήσεις λίγο. Τόσο ώστε να συνεχίσεις να είσαι προσεκτική κι υπεύθυνη, χωρίς όμως να σε παραλύει.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Στα αεροπλάνα…υπάρχουν δύο πιλότοι , ώστε αν έρθει η ώρα του ενός να αναλάβει ο άλλος. Κι επίσης υπάρχει και ο αυτόματος πιλότος , ώστε στην περίπτωση που έρθει και του δεύτερου πιλότου η ώρα να μπορεί κάποιος με οδηγίες να κάνει έστω κάτι. Τα αεροπλάνα πλέον πέφτουν από τεχνικά προβλήματα και όχι τόσο από λιγμενες ώρες. Για το ανέκδοτο αυτό, μιας και έχω σύντροφο ερασιτέχνη πιλότο που μπορεί να το προσγειώσει και αισθάνομαι ασφαλής όταν ταξιδεύω μαζί του. Για τους δρόμους τώρα , δε μπορώ να πω το ίδιο. Οι πολύ κακες επιλογές κάποιου / κάποιας μπορούν να στοιχίσουν… Διαβάστε περισσότερα »
Σωστό το σημείο με τους δύο πιλότους. Ο αυτόματος παρολαυτα δεν μπορεί να τους υποκαταστήσει. Είναι πολυπλοκη λειτουργία την οποία για να χειριστείς πρέπει να έχεις λάβει κατάλληλη εκπαίδευση. Ένας ερασιτέχνης παρότι καταλαβαίνει και έχει γνώσεις εώς ενός σημείου δεν μπορεί να προσγειώσει επιβατικό, ειδικά εάν έχει βλάβες. Οι επαγγελματίες πιλότοι μετά την ερασιτεχνική άδεια με την οποία συνήθως ξεκινάμε όλοι κάνουν τουλάχιστον άλλες 5 εκπαιδεύσεις, με άπειρο διάβασμα και ώρες εξάσκησης για να χειριστούν όλες τις παραμέτρους ενός επιβατικού, όπως ο αυτόματος, η προσέγγιση και η προσγείωση κλπ. Και υπάρχει και εξειδίκευση. Έχω εξειδικευτεί σε έναν τύπο, αυτό δε… Διαβάστε περισσότερα »
Πέρα από δίπλωμα ερασιτέχνη, έχει κάνει απίστευτες ώρες σε πρόγραμματα προσωμιωσης με πύργους ελέγχου και απίστευτο διάβασμα μετεωρολογίας. Απίστευτες ώρες. Έχουμε σπίτι πάνω από 30 ντοσιέ υπερξεχειλισμενα. Και δεν είπα ότι θα μας σώσει. Αλλά μια ελπίδα ότι ίσως σωθούμε αν και οι δύο πιλότοι φάνε δηλητηριασμένο φαι , θα μας τη δώσει. Αν ο καιρός είναι καλός και αν το αεροπλάνο δεν έχει πρόβλημα. Οι φίλοι του που πετούν μαζί του και είναι πιλότοι τον έχουν διαβεβαιώσει για αυτό. Αλλά ναι όπως είπα το βασικό είναι το αεροπλάνο να λειτουργεί σωστά. Δε πέφτουν έτσι. Και να προσέχετε τι τρώτε!!!… Διαβάστε περισσότερα »
Είναι πράγματι το πιο ασφαλές μέσο και λυπάμαι λίγο όταν βλέπω αυτά τα “ανέκδοτα”. Να σαι καλά, και σε εσάς ✈ και πάντα με καλό φαΐ 😅
Θα το έχει ήδη αλλά άμα του το πάρει θα ζητά τρεις Ιταλικές πόλεις σε μια εβδομάδα.
Είναι σαν να περνά στο οδήγημα από Smart σε αλάνα σε τριαξωνικο φορτηγό σε κακοφωτισμένη περιοχή στο κέντρο της πόλης.
Και πάλι… Ένας οδηγός Σμαρτ που έχει αφιερώσει μια δεκαετία από τη ζωή του για να αποστηθίσει τη παραμικρή λεπτομέρεια λειτουργίας ενός τριαξονικου θα σου ήταν μια κάποια ελπίδα αν ποτέ βρισκόσουν σε ένα ανεξέλεγκτο τριαξονικο γεμάτο με άτομα που ξέρουν μόνο να περπατούν. Θα τον ήθελες δίπλα σου όταν το δρεπάνι του χάρου κουνιόταν από πάνω σου απειλητικά…. Τουλάχιστον θα μπορούσε να καταλάβει το μανουαλ.
Αν μη τι άλλο είναι σέξι η σκέψη ότι θα μπορούσε να γίνει ήρωας.
Μαλλον διαφωνούμε για το τι μπορεί να κάνει κάποιος που έχει μηδέν πρακτική εμπειρία και τεράστια γνώση της θεωρίας ιδιαίτερα σε ένα μέσο που η διαχείριση μάζας και ενέργειας είναι τόσο κρίσιμες – για αυτο και το παράδειγμα με το smart και το τριαξωνικό. Φαντάζομαι ότι με βάση τη θεωρίας σας αν δε βρίσκατε νευροχειρουργό θα δεχόσασταν να χειρουργηθείτε από μια φίλη σας νοσηλεύτρια νεροχειρουργικής κλινικής στην κουζινα σας καθώς έχει διαβάσει τόση θεωρία κι έχει δει τόσες επεμβάσεις.. Συμφωνούμε όμως ότι ειναι υπέροχη σέξι σκέψη να γίνει ήρωας πετυχαίνοντας μια πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο και να σας θυμίσω ότι… Διαβάστε περισσότερα »
Ναι κοίτα τώρα, επειδή μου άρεσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, αν πάθαινα κάτι και χρειαζομουν νευροχειρουργό σε ένα χώρο με 100 άτομα , άμεσα , δεν υπήρχε τρόπος να μπει στο χώρο κάποιος από έξω , και θα πέθαινα ούτως η άλλως, ίσως η νοσηλεύτρια νευροχειρουργικής με τηλεφωνική βοήθεια από νευροχειρουργό να ήταν η τελευταία μου ελπίδα να γλιτώσω τον τάφο. Αλλά όπως λες , κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο σε ταινίες. Είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί και θα γίνομουν πλούσια αν συνέβαινε.. Πέρα από το σέξι όμως…είναι και τρομερά αγχολυτικο να σκέφτομαι ότι σε όλα τα δυστοπικα σενάρια… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν πήρα ένα σενάριο ταινίας απλά προσπάθησα να σας κάνω μια γενική παρομοίωση καθώς τα φορτηγά και τα Smart είναι ποιο οικεία παρά με τα Cessna και τα Boeing. Αν εσείς το πιστεύετε μπράβο σας.
Πάντως είναι εξαιρετικό και για μένα που δεν πρόκειται να συναντηθούμε σε πτήση – συνήθως έχω εξαιρετικούς συνεπιβάτες με εξαίρεση την τελευταία πτήση που είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες πολύ πριν την απογείωση.
Πας καλά?? Θα ξεχάσω εγώ που κοιμόμουν και αυτός καθόταν στο εικονικό του πιλοτήριο και άκουγα στον ύπνο μου τα κωδικοποιημένα μηνύματα ( November- Oscar- Bravo- Alpha- Bravo- Yankee) ? Ή που έβλεπα στον ύπνο μου ότι με ξυπνούσε η αεροσυνοδός αν θέλω κανονικό ή βιγκαν γεύμα??? Ούτε καν να τον ρωτήσω αν το έχει. Ο,τι έμαθε έμαθε. Αν και έχουμε παίξει καταπληκτικά role play με ασυγκράτητη αεροσυνοδό ή επιβατιδα που μπουκαρε στο πιλοτήριο και κινδυνεψαμε με συντριβή. Πάλι καλά αυτά γίνονται μόνο στα ελεγχόμενα περιβάλλοντα προσομοίωσης πραγματικότητας. Αν και μια επίπληξη από τον πύργο ελέγχου την είχε μια φορά.… Διαβάστε περισσότερα »
Με έχει πάει με τσεσνα. Κι εκεί που πήγα η δικιά σου να παίξω τη τζάκι Ωνάση με γυαλουμπα και φουλάρι…κατάλαβα από πού βγήκε η φράση ” μου κόπηκαν τα πόδια” . Όση ώρα κράτησε η πτήση ένιωθα τα πόδια μου παράλυτα. Σκέψου ότι για να βγω τα σήκωσα με τα χέρια να πατήσουν έξω από το καρυδότσουφλο που πετάει. Ήθελα να γονατίσω και να φιλήσω το έδαφος…αλλά κρατήθηκα γιατί το έπαιζα ντίβα. Την επόμενη που το πρότεινε…έκανα κι εγώ το μλκα. Από τότε παίρνει το κουμπάρο και τη κόρη του. Ευτυχώς είναι πανάκριβες κάτι τέτοιες πτήσεις και κράτησαν μόνο… Διαβάστε περισσότερα »
Και ξεχάσατε ή μάλλον δεν έδενε με το κείμενο ότι η αδυναμία του ενός χειριστή να λειτουργήσει δημιουργεί αυτόματα κατάσταση ανάγκης ακόμα κι αν ο άλλος παραμένει ακμαίος και για αυτό περιλαμβάνεται στις ασκήσεις στους εξομοιωτές (φαντάζομαι γνωρίζετε το ανέκδοτο με το πως κόπηκε ένας Κ2 σε τέτοια άσκηση).. Πόσο μάλλον αν το άτομο που θα μπει στο πιλοτήριο προέρχεται από ένα ελαφρύ μονοκινητήριο και πρέπει να χειριστεί ένα δικινητήριο αεριωθούμενο αερογραμμών.
Ναι είπα να μην αρχίσω τα κατεβατά 😅 το συγκεκριμένο ανεκδοτο δε το γνωρίζω ομολογώ.
Ελπίζω να είστε Κ2 αν όχι σταματήστε το διάβασμα τώρα: Εξομοιωτής η άσκηση που εξετάζεται είναι captain’s incapacitation. Ο κυβερνήτης λιποθυμά ο Κ2 σηκώνει το ακουστικό καλεί τη Senior CCM για τα σχετικά και της λέει: Έλα να βγάλουμε το (βάλτε το κοσμητικό που θέλετε) από το κάθισμά μου. Ο μύθος λέει ότι κόπηκε στην άσκηση αλλά ίσως αξιζε τον κόπο..
K2 ναι. Μάλιστα 😅. Παλιά Ολυμπιακή μυρίζομαι. Ευχαριστώ για την ιστορία!
Πόσο σε καταλαβαίνω.. Έχω το ίδιο άγχος, την ίδια έννοια τον ίδιο φόβο μη τυχόν γίνει κάτι στο δρομο. Προσοχή στο δρόμο τους λέω… Λες κι αν το πω εγώ θα προσέξουν κ όλοι οι ασυνείδητοι.
Απ’ την άλλη προσπαθώ να το εκλογίκευση και σκέφτομαι οικογένειες με οδηγούς (ταξί, delivery) που είναι όλη μέρα στο δρόμο και άλλες οικογένειες που τα ταξίδια είναι μέρος της δουλειάς τους και πηγαινοέρχονται από πόλη σε πόλη πάρα πολύ συχνα (αντιπρόσωποι εταιρειών πχ )
Δεν γίνεται λέω αυτοί οι άνθρωποι να ζουν κάθε μερα με τετοιο άγχος!
«Ζω με το φόβο», αυτό είναι νομίζω το κρίσιμο στο κείμενο σας. Ο φόβος αυτός όμως, σχετίζεται δυστυχώς με κάτι καθημερινό, κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Γιατί να βασανίζεστε έτσι; Ο ψυχίατρος σας είναι βέβαιο ότι μπορεί να σας βοηθήσει, μη διασταζετε να του μιλήσετε.
κακώς δεν το συζήτησες με τον θεραπευτή σου…καντο άμεσα.
εγώ είχα τροχαίο πριν από 2 χρόνια…ακόμη και τώρα υπάρχουν φορές που παθαίνω το ίδιο με εσένα..αυξανεται το άγχος όταν ταξιδεύει κάποιος δικός μου.Για εμένα όχι .
δεν γίνεται να σταματήσουμε να κυκλοφορούμε στο δρόμο,Αυτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε όσο πιο πολύ τυπικοί μπορούμε με τον ΚΟΚ.
Η συμβουλή της Ρεάνς είναι πολύ σωστή. Αυτη τη φοβία πρεπει να την αντιμετωπισείς καθως βρισκεσαι αντιμετωπη μαζι της καθημερινα.
Ο φόβος είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου των λαών.
Παλιότερα, όλες αυτές οι ειδήσεις ήταν στα ψιλά ( γράμματα, των εφημερίδων ).
Πάντα συνέβαιναν και πάντα θα συμβαίνουν.
Όταν λαμβάνεις μέτρα ασφαλείας και κάνεις το σωστό, όλα καλά.
Ειμαστε η 3η χώρα στη ΕΕ στα θανατηφόρα τροχαία μετα την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Καθε 14 ωρες που περνανε σκοτωνεται και ενας ανθρωπος. Αυτά ειναι επισημα στοιχεία. Η οδική συμπερφιορα στην Ελλαδα ειναι τραγική. Καλώς και δεν περνανε στα ψηλά γραμματα αυτές οι ειδησεις πλεον μπας και αλλαξει αυτό, καθως η αδιαφορια μαλλον εφερε τα αντιθετα αποτελεσματα. Και οχι δεν εισαι ασφαλής εαν τα κανεις ολα σωστά. Η ασφαλεια σου εξαρταται και απο το αν τα κανουν και οι αλλοι σωστα και στην προκειμενη η αποφυγη της πραγματικοτητας ως μεθοδο να μην φοβασαι δεν ειναι ο ορθος τροπος αντιμετωπισης.… Διαβάστε περισσότερα »
Νοήμονες είμαστε.
Αν δούμε πώς γίνονται τα ατυχήματα κι από ποιούς και πότε, θα βρούμε και τί μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αρκετά.
Αντιλαμβάνεσαι πως αυτό σου το σχόλιο αναιρεί το προηγούμενο έτσι;
*δεν είναι όλοι νοήμονες, εαν ήταν δεν θα είχαμε τετοια ποσοστά.
Το θέμα είναι ότι και με μέτρα ασφαλείας εξαρτάστε πλήρως από τον οδηγό με την ελάχιστη ικανότητα οδήγησης και μέγιστη αδιαφορία για τη ζωή του – όπως βλέπουμε με τα δυστυχήματα με μηχανές στην Εύβοια.
Ναι, αυτό ισχύει γενικότερα. Αυτό είναι ο πολιτισμός μας. Για αυτό πρέπει να είναι ψυχικά υγιής ο πληθυσμός. Όσοι έλεγχοι και να γίνονται, όσα μέτρα και να παίρνονται, αν βρεθούν κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται για τους άλλους, τους νόμους κι είναι ριψοκίνδυνοι πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτή είναι η πορεία. Όλοι οδηγούν γιατί το θεωρούν ευκολία, απελευθερωτικό. Όλοι ταξιδεύουν με πλοία, τραίνα, αεροπλάνα. Πολλές πολλές μετακινήσεις. Φυσικό είναι να υπάρχουν αστοχίες, ατυχήματα. Πλοία ταξιδεύουν με 8 μποφόρ, για να μη χαθεί το χρήμα και το κλεισμένο δωμάτιο. Οι πτήσεις, αν μπεις στον παγκόσμιο χάρτη τρομάζουν. Όλοι θέλουν να γυρίσουν τον… Διαβάστε περισσότερα »