Δημοσιεύσαμε έναν ασυνήθιστο προβληματισμό και σήμερα από κάτω από το λινκ έχουμε τη συνέχεια.
_____________
To update της ιστορίας
Σχετικά με το παραπάνω ερώτημα/απάντηση
Cookie
3 ώρες πριν
«Εγω δεν κατάλαβα που αποσκοπούσε η επιστολή. Να καταδείξει τι; Ότι η Ρένα δεν ξέρει καλά την ιστορία κι ας είναι ιστορικός;»
Δεν ήθελε να καταδείξει κάτι. Απορία εξέφραζε
«Κόβω το χέρι/κώλο μου ότι αυτός που την έγραψε είναι άνδρας. Μπουχαχαα»
Ναι
galini17
2 ώρες πριν
«Oυτε εγώ έχω καταλάβει στο που αποσκοπεί αυτή η επιστολή. Στο να μειώσει τη Ρένα;»
Όχι καθόλου. Γνήσια έκφραση απορίας
. «Αλλο το να διαφωνούμε με κάτι και να λέμε ευγενικά την άποψη μας προωθώντας τον διάλογο. Νιώθω όμως σαν να παραμονεύουν μονίμως και κάποιοι στη γωνία έτοιμοι να πιαστούν με το παραμικρό που λέει η Ρένα και να πυροβολήσουν.»
Όχι κανένας τέτοιος σκοπός. Δεν νομίζω κιόλας πως ήμουν αγενής.
“Κατά τα άλλα, το έχω ξαναπεί, η Βίβλος δεν θεωρεί βρώμικο το σεξ, εκτός κι αν γινεται στα πλαίσια της μοιχείας-πορνειας.”
Περισσότερο αυτό ήθελα να καταδείξω. Ότι πολλές φορές πιανόμαστε από παρερμηνείες. Υπάρχουν θρησκόληπτοι, που νομίζουν ότι η Βίβλος καταδικάζει το σεξ, και αντί ο διάλογος και η υπόδειξη να είναι ότι έχουν λάθος ερμηνεία, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Χριστιανισμός καταδικάζει το σεξ. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει διάλογος, συμφωνίες, διαφωνίες, (αντ)επιχειρήματα κλπ σε μία θέση, αλλά όλο αυτό γίνεται πάνω σε μια μη-υπάρχουσα και λανθασμένη θέση.
Το να αναγνωρίσουμε ποια είναι η πραγματική θέση, δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να την ασπαστούμε ή να την απορρίψουμε. Επίσης και τοο ότι ο Χριστιανισμός δεν καταδικάζει το σεξ δεν σημαίνει ότι η υπεύθυνη της στήλης και οι σχολιάστ- πρέπει να τον ασπαστούν.
ΑΠΟ – Qwerty-Azerty
____________
Το σχόλιο της Ρένας
Αντί ανάλυσης, δύο βιντεάκια από κάτω που τα λένε όλα.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Εγώ έχω μια απορία . Αν λέω αν, πήγαινα σε έναν παπά, τον πιο διαβασμενο αν θες από όλους και σε φάση εξομολόγησης ( όχι κουτσομπολιού) του έλεγα τι έκανα στο κρεβάτι εχθές με τον άντρα μου ( όχι με τον γκόμενο δηλαδή) ,είσαι σίγουρη/ σίγουρος ότι δε θα με έβαζε να κάνω μετάνοιες? Θα με έστελνε με ευχές σπίτι μου να κάνω τα ίδια και σήμερα? Αχαχαχαχαχα. Ανέκδοτακι πρωί πρωί . Η Ρένα παραπληροφορει το κόζμο ή η θρησκεία έχει στιγματίσει το σεξ από την αρχή της έως σήμερα? Δυστυχώς δεν έχει ρωτήσει κανείς το θεό τη γνώμη έχει… Διαβάστε περισσότερα »
Εξαρτάται, κάνατε σεξ χωρίς προφύλαξη σε γόνιμες μέρες χωρίς να έχετε κοινωνήσει, να μην είναι βραδυ σαββάτου/σαρακοστη/αρχες δεκεμβρίου/1-15 αυγούστου/την μερα της ονομαστικής σου εορτής/την μερα της δικης του ονομαστικής εορτης,/Τετάρτη/ Παρασκευή/να μην εχεις περίοδο; Και το κάνατε με σκοπό την τεκνοποίηση; δηλαδη χωρίς προφύλαξη, να τελειώσει μέσα, οχι παρα φύση, όχι στοματικο ; Αν ισχυουν οι παραπάνω προϋποθέσεις μπορει και να γλιτώσεις τις μετανοιες αλλιώς σε βλέπω να ανεβαινεις μπουσουλώνντας τα σκαλια της Τηνου.
Όχι στη Τήνο Αύγουστο μήνα. Πολύ μελτέμι και κακό ..να πάω Σεπτέμβρη?
Θεϊκό σχόλιο.
Βρέθηκα πέρυσι το καλοκαίρι σε μοναστήρι συνοδεύοντας μια φίλη μου. Θα επισκεπτόταν έναν καλόγερο πνευματικό, πολύ ανοιχτό πνεύμα και με χιούμορ (μου είπε). Με ρώτησε αν είμαι παντρεμένη κι όταν είπα όχι δεν δίστασε να με ρωτήσει αν έχω σεξουαλικές σχέσεις! Είπα φυσικά και τότε άκουσα το απίστευτο ” δε νιώθεις ντροπή να παρασύρεις άντρες στην ακολασία; ” . Για τέτοιο προοδευτισμό μιλάμε! Η αλήθεια είναι οτι γέλασα κι η απάντησή μου ήταν ότι είμαστε ενήλικες και είναι επιλογή μας κι ότι το σεξ δεν το θεωρώ αμαρτία. Δεν ασχολήθηκε ξανά με το θέμα.
Κι εσύ στη Τήνο μαρή ξελογιαστρα. Εσύ θα μπουσουλησεις με σορτσάκι. Μετά κερνάω ένα pornstar ( κοκτέιλ μη πάει στο πονηρό το μυαλό σου) σε ένα μπαράκι ενός φίλου εκεί.
Χαχαχα, πάμε όλες να ξεπλύνουμε τις αμαρτίες μας !
Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι εσύ παρασύρεις τους καημένους άνδρες, αυτοί είναι απλά έρμαια να φανταστώ, πως και δε παρασέρνουν εσένα αυτοί?
Εννοείται εγώ τους παρασύρω ως άλλη Εύα με το μήλο!
Αν εσύ θεωρούσες ότι το σεξ με τον άντρα σου ήταν κάτι που θα έπρεπε να εξομολογηθείς (και άρα αμαρτία) νομίζω λογικό είναι να σε έβαζε να κάνεις μετάνοιες. Η εξομολόγηση χρησιμεύει (πέρα από παραφυσικές ερμηνίες) και στο να απαλύνει τις τύψεις που μπορεί κάποιος να έχει για κάτι που έκανε ή δεν έκανε. Με το να σου έλεγε ο παπάς ότι όλα οκ δεν τρέχει, δεν θα ανακουφιζόσουν αν οι πεποιθήσεις σου ήταν ότι το σεξ είναι αμαρτία (μάλλον θα θεωρούσες τον συγκεκριμένο παπά αιρετικό).
Σε αυτό λοιπόν το υποθετικό σενάριο …θα ήταν προτιμότερο άρα να πάω σε ψυχολόγο που θα με βοηθούσε κάτιτις παραπάνω ή να το φέρω στο αμπα , παρά να πάω στον παπά που θα με έβαζε να κάνω μετάνοιες ανεξάρτητα από το αν θεωρεί ή όχι το σεξ αμαρτία και θα με έστελνε σπίτι συντηρώντας( με το πρόσχημα της θεϊκής συγχώρεσης) αυτή τη λάθος μου πεποίθηση ώστε να συνεχίσω να νιώθω τύψεις και να θεωρώ το σεξ αμαρτία για να συνεχίσω να πηγαίνω για μετάνοιες ή μέχρι να βαρεθω και να κόψω τις εξομολογήσεις ή το σεξ. Κουράστηκα και μόνο… Διαβάστε περισσότερα »
Ξεχνάς όμως κάτι πολύ βασικό. Η εξομολόγηση είναι τζάμπα ενώ ο ψυχολόγος μια πολυτέλεια για λίγους. Γνωρίζω προσωπικά άτομα που επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ψυχολόγο, το ρίχνουν στην εξομολόγηση σε εβδομαδιαία βάση. Και για αυτούς λειτουργεί.
Δεν λειτουργεί πάντα ακομα και για τους πιο πιστούς…η φίλη που ανέφερα, όταν τα βρήκε σκούρα στον γάμο της, αντιμετωπίζοντας την απιστία του συζύγου, στράφηκε σε ψυχολόγο. Δεν σταμάτησε τις εξομολογησεις που τις κάνει τακτικά αλλά δεν την κάλυπτε και η άποψη “άντρας είναι, συγχώρεσέ τον, σώσε το γάμο σου με καθε τίμημα”.
Ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να βοηθηθεί μια γυναίκα από πνευματικούς και ιερείς με τις μισογυνηστικές απόψεις που επικρατούν στους κόλπους της εκκλησίας.
Σ’αυτό θα συμφωνήσω. Είχα εξομολογηθεί κάποτε, (μια και μοναδική φορά στη ζωή μου), σε ιερέα για τον σύντροφο που με έσπαγε στο ξύλο. Η αντίδραση του ήταν ένα “οου, δύσκολο…” Αυτό ήταν όλο. Είχα απογοητευτει τόσο πολύ. Όχι βέβαια ότι πήγε καλύτερα με την ψυχολόγο, η οποία απ’ότι φαίνεται ήταν πιο απρόσωπης προσέγγισης, καθόταν πενήντα μέτρα μακριά και με κοιτούσε σαν χάνος.
Λυπάμαι για αυτό που σου συνέβη. Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στη γυναίκα από την εκκλησία.
Κι όμως ανθρώπους που είναι πιστοί και συμμερίζονται έστω και εν μέρη και οι ίδιοι αυτές τις απόψεις τους βοηθάει έστω και επιφανειακά. Φαντάζομαι βέβαια ότι έχει να κάνει και με τον παπά, δεν είναι όλοι χριστιανοταλιμπάν. Από ότι μου έχει εξηγήσει δηλαδή φίλη μου που εξομολογείται αντί ψυχολόγου. Είχε ψάξει και είχε βρει η ίδια κατάλληλο πνευματικό που ήταν open minded (η ίδια τον ονόμαζε “πνευματικό άνθρωπο”, σε αντίθεση με άλλους που χαρακτήριζε ως by the book και άρα δεν ήταν κατάλληλοι για εξομολογητές) και πήγαινε. Ήταν όμως και η ίδια στους κόλπους της εκκλησίας από παιδί ως κόρη… Διαβάστε περισσότερα »
Τη φίλη μου τη βοηθά γενικά η εξολογηση και η ενασχόληση με τη θρησκεία αλλά στο ζήτημα με τον άντρα της όχι. Αυτό ήθελα να τονίσω, ότι ακόμα κι άνθρωποι βαθιά θρησκευομενοι πολλές φορές δεν βρίσκουν καταφύγιο στην εκκλησία όταν πρόκειται για το ζήτημα του γάμου, πόσο μάλλον για το σεξ.
Μωρέ άμα υπάρχει η δυνατότητα ψυχολόγου δεν το συζητάμε. Και η φίλη μου που ανέφερα παραπάνω πάει σε ψυχολόγο όποτε μπορεί. Αλλά εγώ δεν κάνω σύγκριση μεταξύ ψυχοθεραπείας-εξομολόγησης, αλλα μεταξύ εξομολόγησης-τίποτα όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για ψυχολόγο. Από το τίποτα κάτι κάνει και η εξομολόγηση και ακριβώς επειδή είναι δωρεάν αυτό την κάνει πολύ πιο δημοφιλή και προσβάσιμη επιλογή σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. .
Ο κάθε άνθρωπος εκεί που έχει ειδίκευση. Όπως εγώ ξεχωρίζα με δύο κουβέντες όσους δε κάνουν στοματικό άρα δεν έπαιζε να τους απαυτωσω ,έτσι και η φίλη σου ξέρει να ξεχωρίζει το καλό πνευματικό. Κάνεις δυο τρεις ερωτήσεις και ξέρεις τι σε περιμένει. Τις πρώτες φορές την πατάς. Μετά κάνεις τα κουμάντα σου.
Η σύγκριση γκόμενου και πνευματικού με πέθανε 😂
Εγώ θα σταθώ κάπου αλλού, που συχνά το επισημαίνω. Σε αυτό που κάνετε πολλοί άνδρες, μπαίνοντας εδώ μέσα. Αισθάνεστε πολύ έξυπνοι. Με το πρόσχημα μιας διαφορετικής οπτικής, τάχα μου έρχεστε να μας πετάξετε μια αλήθεια στην μούρη, που εμείς ως delulu δεν πιάνουμε. Οφείλω να πω, ότι δεν θεωρώ ότι στην χώρα μας οι άνδρες δεν ζουν με ψευδαισθήσεις, κάθε άλλο (ας με διαψεύσει όποιος έχει αντίθετη γνώμη). Εν προκειμένω τώρα. Η Ρένα έχει πολυμορφική ευφυΐα και μεγάλο εύρος γνώσεων, αυτό είναι σαφές από τα γραπτά της. Είναι στατιστικά δύσκολο να διαθέτεις πιο ολοκληρωμένο πακέτο, πώς να το κάνουμε. Κι… Διαβάστε περισσότερα »
Σε αυτή την περίπτωση θα ταιριαζε πολύ ο όρος mansplaining.
Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω πάνω σε τι προσπαθείς να κάνεις διάλογο (που αν προσπαθείς αυτό, καλύτερα να σχολιάσεις απευθειας γιατί με τα updates δύσκολα να γίνει διάλογος). Ας δούμε τι πιστεύουν λοιπόν οι ΧΟ. Και δεν τίθεται θέμα ερμηνείας… το θεόπνευστο βιβλίο τους τα λέει ξεκάθαρα. Α) Γενεσις: Και στη γυναίκα είπε: «Θ’ αυξήσω κατά πολύ τη θλίψη και τους πόνους της κυοφορίας σου, και με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου. Η επιθυμία σου θα στρέφεται προς τον άντρα σου, αλλά αυτός θα σε εξουσιάζει». Β) Δευτερονόμιον: Ίσως κάποιος παντρευτεί μια γυναίκα και ενωθεί μαζί της αλλά αργότερα δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Αναφέρεσαι σε Παλαιά Διαθήκη.
Είναι απλοϊκή η ανάγνωση.
Εάν έχεις ανάγκη, αν ενδιαφέρεσαι, αν το αισθάνεσαι μπορείς να μελετήσεις πιο ευρέως.
Και χωρίς μελέτη, αν είναι θα το νοιώσεις.
Μη μπερδεύεσαι.
Τα έγραψα και παραπάνω “Η Βίβλος δηλαδή ΚΑΙ η παλαιά ΚΑΙ η καινή διαθήκη είναι κατά το δόγμα θεόπνευστη. Δηλαδή υπαγορεύτηκε από τον ΧΟ Θεό. Ως παντογνώστης και πανάγαθος λοιπόν, δεν νομίζω ότι έβγαλε την παλαιά ως φάρσα.”
Η ανάγνωση δεν είναι απλοική, είναι ξεκάθαρη. Όταν κάποιος λέει Α, Β, Γ, εννοεί Α, Β, Γ. Όπως έλεγε και μια παλιά ταινία “δεν θα αλλάξουμε τώρα την προπαίδεια για να τα κονομίσουμε”.
Όχι καλή μου, είναι στεγνή ανάγνωση.
Μετά το Α,Β,Γ υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέχρι το Ω που επεξηγούν και συμπληρώνουν.
Είναι ολότητα, η τμηματική οπτική ενέχει παρερμηνείες.
Κατά πόσο όμως μπορούν να θεωρηθούν οι γραφές αντικειμενικά κριτήρια όταν ενδέχονται σε παρερμηνείες; Έχω παρατηρήσει δηλαδή ότι το κάθε δόγμα μεταφράζει την Αγία Γραφή κατά το δοκούν και ανάλογα με το τι θέλει να προωθήσει. Στην προκειμένη το Ελληνικό ορθόδοξο δόγμα (γιατί δεν υποστηρίζουν όλα τα ορθόδοξα δόγματα τα ίδια πράγματα) υποστηρίζει αυτά που παρέθεσες παραπάνω όμως ένα άλλο δόγμα, βασισμένο πάνω στο ίδιο αρχικό κείμενο, μπορεί να υποστηρίζει κάτι άλλο απλά κάνοντας διαφορετική μετάφραση.
Το τι λέει το original θρησκευτικό κείμενο ανεξάρτητου θρησκείας έχει λίγη σχέση με το πώς ερμηνεύεται μια χρονική περίοδο. Αν επισημαίνονται πχ. μισογυνιστικα στοιχείου της Βίβλου, του Κορανίου κ.ο.κ. σήμερα για να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος, έχει λίγη σημασία αν ταυτόχρονα στο ίδιο βιβλίο υπάρχουν ιστορίες και αποσπάσματα που εκφράζουν και άλλες στάσεις ή αντίθετες. Εφόσον δεν προωθούνται αυτές οι απόψεις στην όποια κουλτούρα αλλά οι άλλες, τότε έχουν πολύ λιγότερη σημασία και επιρροή. Οκ ούτε η Μαρία Αντουανέτα είπε ας φάνε παντεσπάνι, αλλά πλέον έτσι έχει ριζώσει στη συνείδηση του περισσότερους κόσμου και δεν είναι τυχαίο γιατί κάποιος/κάποιοι έκαναν… Διαβάστε περισσότερα »
Τί δέχονται παθητικά; Ποιοί; Ποιοί είναι αυτοί οι περισσότεροι;
Πώς ερμηνεύεται σήμερα; Από ποιόν;
Η αλήθεια έχει σχέση με το ποιές απόψεις προωθούνται; Ναι…
Οι περισσότεροι είναι αυτού που ακόμη πιστεύουν ότι η Μαρία Αντουανέτα έχει πει αυτό που δεν έχει πραγματικά πει και ό, τι άλλες παρόμοιες αντιλήψεις κυριαρχούν που δεν αντιστοιχούν στην αληθεια και δε θα χαρούν να επιβεβαιώσουν αν ισχύουν ή όχι. Πώς να στο εξηγήσω καλύτερα? Δε θα κάτσει ο κάθε πιστός/θρήσκος/θρησκόληπτος και όπως θες να το πεις, αυτός που κάνει Πάσχα και κοινωνεί κτλ. Να ανοίξει το ρημαδοβιβλιο το δει με τα μάτια του ή να κάτσει να κάνει την έρευνα πως και γιατί γράφτηκε αυτό που γράφτηκε. Δε χρειάζεται να ξεχωρίζουμε την κάθε έννοια και να παίζουμε κάθε… Διαβάστε περισσότερα »
Να προσθέσω επίσης πως οι κοινότητες οι οποίες ασπάζονται διαφορετικές αντιλήψεις και επικεντρώνονται σε άλλα αποσπάσματα των θρησκευτικών κειμένων συνήθως κατατάσσονται ως αιρέσεις, λέω εγώ τώρα. Και δεν αποτελούν την πλειοψηφία.
Μακάρι να βρει τον παραλήπτη αυτό που αναφέρετε.
Από πότε μας απασχολεί η πλειοψηφία;
Ναι μου πάει το μυαλό μου στους Ευαγγελιστές. Είχα γνωρίσει μια κοπελίτσα στη ζωγραφική. Χαρά Θεού . Κουκλίτσα, ευγενική, με μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική. Ετών 36. Είχε κάνει μόνο μια σχέση για 7 χρόνια όπου πάθαινε κρίσεις πανικού και πήγαινε στον ψυχίατρο. Μου έλεγε ότι από εδώ και στο εξής θελει να βρει κάποιον να παντρευτεί και μετά θα έκαναν σεξ μου έλεγε. Ήταν ευαγγελίστρια γι’αυτό. Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με το σώμα του και να το διαθέσει όπου και όποτε θέλει. Αλλά ρε παιδια εγώ στεναχωρεθηκα λίγο δεν σας το κρύβω. Κρίμα η κοπέλα.… Διαβάστε περισσότερα »
Με τους Ευαγγελιστές να είναι η κυρίαρχη θρησκευτική (και lately και πολιτική) δύναμη στις ΗΠΑ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και σε άλλες ισχυρές χώρες (αν έχεις, δες την αποκάλυψη στους τροπικούς στο Netflix), μόνο στις αιρέσεις δεν τους κατατάσεις.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη πληροφορία. Πες μου αν θυμασαι τον τίτλο αυτού στο netflix να το δω, πλιζ. Είμαι πολύ περίεργη.
Μόνο οι Ευαγγελιστές; Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Εκεί να δεις! Το είχα ψάξει μετά από μια φορά που μου χτύπησε ένας το κουδούνι και ξεκίνησε η κουβέντα για το που πηγαίνουμε όταν πεθαίνουμε, από το θυροτηλέφωνο. (χαμο)Γελάω ακόμα που το θυμάμαι!
Το ντοκιμαντέρ λέγεται “η αποκάλυψη στους τροπικούς” και πραγματεύεται την επιρροή της Ευαγγελικής εκκλησίας στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μπολσονάρο στην Βραζιλία, μια χώρα ιστορικά βαθιά καθολική, με ολοένα και περισσότερους πιστούς να στρέφονται στην Ευαγγελική εκκλησία. Πολλά δόγματα είναι επικίνδυνα, αυτό όμως που ξεχωρίζει το Ευαγγελικό δόγμα είναι ότι βγάζει κυβερνήσεις ισχυρών χωρών, μέχρι και πλανητάρχη (βλέπε Τραμπ).
“Κατά τα άλλα, το έχω ξαναπεί, η Βίβλος δεν θεωρεί βρώμικο το σεξ, εκτός κι αν γινεται στα πλαίσια της μοιχείας-πορνειας.” Define πορνεια και γιατί την καταδικάζει η βίβλος. Πορεία =σεξ επι χρήμασι, ή σεξ εκτός γάμου ή και τα δύο; Γιατι καταδικάζεται το σεξ επι χρήμασι; και επιμένετε ακόμα και σήμερα να το καταδικάζετε, αλλά έχετε ξεχάσει ότι η βίβλος καταδικάζει και να δανείζεις με τόκο, να εργάζεσαι την Κυριακή, να φοράς αναμεικτες ίνες και να τρως γαρίδες, μεταξύ άλλων Δηλαδή οκ μόνο το σεξ μας βολεύει να καταδικάζουμε; Και τι γίνεται όταν το σεξ είναι μεταξύ ανύπαντρων ετεροφυλόφιλων;… Διαβάστε περισσότερα »
Μπερδεύεις την Παλιά με την Καινη Διαθήκη, καθώς πολλοί από τους κανονισμούς που αναφέρεις ανήκουν στην πρώτη. Η Παλιά απευθυνόταν μόνο στον εβραϊκό λαό τότε από πλευράς εντολών. Οι χριστιανοί τη διαβάζουν απλά για τη γνώση και την πίστη τους. Η Καινή όμως είναι αυτή που περιέχει τους κανόνες που καλείται να τηρεί ένας χριστιανός. Όσο για τα υπόλοιπα που ρωτάς, οι βαθιές θρησκευτικές συζητήσεις δεν είναι θέμα του α μπα, πόσο μάλλον όταν συνοδεύονται από έναν φανερό αρνητισμο προς συγκεκριμένη θρησκεία, γεγονός που θα οδηγήσει μόνο σε κοκορομαχιες και τίποτα άλλο. Αυτά είναι θέματα για προσωπική αναζήτηση, οπότε αν… Διαβάστε περισσότερα »
Όχι δεν τις μπερδεύω βίβλος είπες . Βίβλος ειναι ολα. Παλια κενή επιστολές πράξη γένεση τα πάντα. Ο ίδιος ο Χριστός ειπε πως δεν ήρθε να αλλάξει ούτε ενα γιωτα . Αν λοιπόν εσύ είσαι της βίβλου/ μπουφές μην μου κουνάς το δαχτυλάκι και με προτρέπεις να διαβάσω γιατί πρώτα κοιτάμε το δοκάρι στο μάτι μας και μετά το καρφί στο μάτι του διπλανού μας. Άρα ανταποδίδω πάρε μία πραγματική βίβλο και διάβασε πριν προσδιοριστείς ως “βιβλική χριστιανή”
Η Βίβλος δηλαδή ΚΑΙ η παλαιά ΚΑΙ η καινή διαθήκη είναι κατά το δόγμα θεόπνευστη. Δηλαδή υπαγορεύτηκε από τον ΧΟ Θεό. Ως παντογνώστης και πανάγαθος λοιπόν, δεν νομίζω ότι έβγαλε την παλαιά ως φάρσα.
Και εφόσον η ΧΟ θρησκεία αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας, μια χαρά έχει συμβάλει στον υπάρχον μισογυνισμό, ο οποίος είναι το θέμα του αμπα. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε να το πιάνουμε ως θέμα. Αν ενοχλείστε, μπορείτε απλά να αποφεύγετε αυτές τις ερωτήσεις.
Κάτσε βρε γαλήνη μου , να με συγχωρείς αν κάνω λάθος , αλλά τι εννοείς εγώ είμαι χριστιανή της βίβλου? Η βίβλος δεν είναι η παλαιά και η καινή διαθήκη? Πώς γίνεται να συμφωνείς με τη μισή Βίβλο ,αλλά να διαφωνείς με την άλλη μισή? Γιατί η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί και τη καινή και τη Παλαιά διαθήκη ιερά βιβλία. Τώρα αν εννοείς ότι είσαι όπως το λέει και η ποκα χριστιανή αλά καρτ , έχεις διαλέξει δηλαδη αυτά που συμφωνείς και έχεις απορρίψει αυτά που διαφωνείς , οκ πολλοί το κάνουν έτσι , και στο η γυνή να φοβήται τον… Διαβάστε περισσότερα »
Απαντώ μόνο σε σένα και ας τα δουν από εδώ οι άλλοι δύο που ρωτάνε πιο πάνω, γιατί ξέρω ότι μόνο εσύ ρωτάς καλοπροαίρετα ενώ το ύφος των άλλων δύο δεν μου αρέσει, άλλωστε όπως είπαμε δεν είναι το α μπα για βαθιές θρησκευτικές συζητήσεις και κοκορομαχιες. Τα είπα ήδη λίγο πιο πάνω επιγραμματικά. Η Παλιά Διαθήκη αποτελείται από το ιστορικό κομμάτι όπου αναφέρεται η ιστορία της αρχής της ανθρωπότητας συν η επιλογή του Ισραήλ και οι κανόνες που ο Θεός τους επέβαλε, το ποιητικό με τους Ιώβ, ψαλμούς, παροιμίες, εκκλησιαστη και άσμα ασμάτων (που εκτός του συμβολισμού του είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Κάποιος ιστορικός δε θυμάμαι ποιος, είχε πει ότι είναι λάθος που υπάρχουν δόγματα και αιρέσεις στον χριστιανισμό. Θα έπρεπε να είναι ενιαίος.
Το ισλάμ έχει δύο κύριους κλάδους τους τους σουνίτες και τους σιίτες, με τους πρώτους να είναι η πλειοψηφία.
Στον χριστιανισμό υπάρχουν τρία δόγματα ρωμαιοκαθολικισμός, προτεσταντισμός, ανατολικός ορθόδοξος χριστιανισμός. Και σύμφωνα με ένα γρήγορο γκουγκλαρισμα 38 αιρέσεις!
Το ήξερες όμως ότι είναι διαφορετικά δόγματα ο ανατολικός ορθόδοξος xριστανισμός (που έχει έδρα την εκκλησία της Ρωσίας) και άλλο ο Ελληνικός ορθόδοξος xριστανισμός; Τις προάλλες το ανακάλυψα που σε multinational παρέα με ρωτήσαν σε ποιο δόγμα πιστεύουν στην Ελλάδα, και το ψάξαμε online και ανακάλυψα ότι ο ανατολικός ορθόδοξος χριστανισμός αναφέρεται στην Ρωσική εκκλησία στην οποία δεν υπάγεται η Ελληνική εκκλησία (και η οποία υπάγεται στην Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία που είναι αυτοκέφαλη). Για αυτό και οι Ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες είναι διαφορετικές από τις Ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες. Διαίρει και βασίλευε!!
Μα εξ ορισμού διαβάζοντας την βίβλο επιλέγεις δόγμα ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξεις και το δόγμα του μεταφραστή. Εκτός και αν γνωρίζεις αρραμαικά και αρχαία Ελληνικά εκείνης την εποχής σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να μπορείς να διαβάσεις από το πρωτότυπό (που και πάλι πολύ αμφιβάλω ότι οι εκδόσεις που πλασάρονται ως πρωτότυπες, είναι όντως πρωτότυπες και όχι πειραγμένες ανά τους αιώνες).
Κοίτα, οι διαφορές στις μεταφρασεις δεν είναι τόσο μεγάλες. Υπάρχει μια βασική συνέπεια σ’αυτο, καθώς λίγοι ήταν οι μεταφραστές και πολύ αξιόλογα πρόσωπα. Ούτε είναι όλες οι διαφορές τόσο σημαντικές. Αν π.χ ο ένας μεταφραστής λέει θάλασσα κι ο άλλος λίμνη, λίγο με νοιάζει. Όμως, στους σημαντικούς κανόνες που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, εκεί καλό είναι να γνωρίζεις τι λέει το πρωτότυπο κείμενο. Γιατί έχω δει και αιρέσεις να καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές κυριολεκτικά για μια λάθος μεταφρασμένη λέξη. Γι’αυτες τις περιπτώσεις, εγώ δεν γνωρίζω, αλλά ναι, συμβουλεύτηκα αξιόλογο επιστήμονα που γνώριζε την αρχαιοελληνική γλώσσα του πρωτότυπου.
Κοίτα εγώ από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς από άλλες χώρες που έχουν διαβάσει τις γραφές στην γλώσσα τους, ότι του φανεί του λολοστεφανή γράφει η κάθε μετάφραση. Επί του παρόντος θέματος με της σύλληψη του Χριστού και την Παναγία ας πούμε, αδυνατώ να καταλάβω πως ο κρίνος έγινε για τους καθολικούς περιστέρι (και όχι τίποτα, αλλά πήγα να κάνω ένα σχετικό αστειάκι τις προάλλες που είχα καθυστέρηση, γιατί πάντα χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, και ο σύντροφός μου με κοίταζε σαν χάνος). Πάντως όποιον και να συμβουλεύτηκες στην μετάφραση και πάλι επηρεάζεσαι από το δικό του δόγμα (έστω και άθελά του). Θέλω… Διαβάστε περισσότερα »
Χμμ δεν είμαι και πολύ σίγουρη ότι συμμερίζονται όλοι την άποψή σου. Στα θρησκευτικά του σχολείου (δηλαδή σύμφωνα με την επίσημη γραμμή του κράτους), εμένα μου μάθανε ότι η Παλαιά και η Καινή διαθήκη λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ότι η δεύτερη είναι το update της πρώτης.
“να φοράς αναμεικτες ίνες”. WTF???
Έλα μου ντε! Μου θύμησες να ψάξω αυτο με τις γαρίδες.
Θα το ξαναπώ: Τι μαθαίνω στο αμπα ρε φίλε; 🤪
Δευτερονομιο 14 Απὸ ὅλα δὲ ὅσα ζοῦν μέσα εἰς τὰ νερά, θὰ τρώγετε τὰ ἑξῆς: Ὅλα ὅσα ἔχουν πτερύγια καὶ λέπια, θὰ τὰ τρώγετε. 10 Ἀντιθέτως ὅλα ὅσα δὲν ἔχουν πτερύγια καὶ λέπια, δὲν θὰ τὰ τρώγετε. Θὰ εἶναι διὰ σᾶς ἀκάθαρτα.Μεταφραση του Τρεμπελα γιατι βαριέμαι να ψαξω καλύτερα. Στο ίδιο κείμενο λέει πως μπορεις να φας ζωα που εχουν διχαλωτη οπλή (Αναφέρει ΚΑΙ την καμηλοπαρρδαλη αλλά όχι ας πούμε τα γκνου ή τους βίσωνες) και μασουν την τροφή τους. Ο χοιρος δεν επιτρέπεται γιατι έχει μεν διχαλωτη οπλή αλλα δεν μασα την τροφή του (αναρωτιέμαι αν είχε δει γουρουνι… Διαβάστε περισσότερα »
Αναφέρει η Παλαια Διαθήκη να μην τρώμε χοιρινό αλλά καμηλοπάρδαλη; Τι λες τώρα
Λευιτικό 19: 19:Τον νόμον μου φυλάξεσθε· τα κτήνη σου ου κατοχεύσεις ετεροζύγω, και τον αμπελώνά σου ου κατασπερείς διάφορον, και ιμάτιον εκ δύο υφασμένον κίβδηλον ουκ επιβαλείς σεαυτώ
Μεταφραση των εβδομηκοντα (αναγνωρισμενη)
Θα τηρείτε τα δικαιώματά μου· δεν θα κάνεις τα κτήνη σου να βατεύονται με ετεροειδή· στον αγρό σου δεν θα σπείρεις ετεροειδή σπέρματα· ούτε θα βάλεις επάνω σου σύμμικτο ένδυμα από ετεροειδή κλωστή.
Η μεγαλύτερη πλάκα είναι ότι όταν γράφτηκαν όλα αυτά είχαν όντως κάποια βάση για τον τόπο και την εποχή. Άρα δηλαδή όντως για κάποιον λόγο ήταν κακή ιδέα να φοράνε ανάμεικτες ίνες. Αναρωτιέμαι ποιος να ήταν αυτός ο λόγος…
Μιλα καθαρά Βίρνα. Γιατί να μην φοράω συνθετικά υφάσματα;
Βασικά δεν υπάρχει γιατί.
in2life.gr/features/notes/article/360642/8-pragmata-poy-h-vivlos-apagorefei-alla-ta-kanoyme.html
Στα λόγια μου έρχεσαι. Δεν γνωρίζω το λόγο για τις ίνες, αλλά όπως προανέφερα αυτά αφορούν το λαό Ισραήλ της εποχής που γράφτηκαν. Φαντάζομαι οι μουσουλμάνοι από κει επηρεάστηκαν και δεν τρώνε χοιρινό; Ο/η librarian ασχολείται με περσινά ξινά σταφύλια αντί να επικεντρωθεί στην ουσία της Βίβλου. Κάπου εκεί μέσα στα αποσπάσματα που παραθέτει, έχει και οδηγίες για τις κουραδες του λαού Ισραήλ, ότι για λόγους υγιεινής πρεπει αφού τις κάνουν, να τις θάβουν στο χώμα. Δεν υπήρχαν φυσικά τουαλέτες στον νομαδικό αυτό λαό τότε. Κατα τ@ν librarian λοιπόν, η Βίβλος μας παροτρύνει και να τα αμολαμε έξω σαν τους… Διαβάστε περισσότερα »
Εγώ δεν είμαι “βιβλική χριστιανη” εσύ είσαι. Άρα φτυαράκι και όρμα
Παιδιά γελάω αλήθεια. Συγγνώμη. Γελάω πολύ με κάποια σχόλια. Ααααχ θεέ μου ωραία!
Πάω στοίχημα ότι θα του έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι αυτούνου που έστειλε την επιστολή έτσι που του έχουμε σκίσει τη σημειολογία. Εμ καλά κάνει η Ρένα και δε κάνει εδώ θεολογικές συζητήσεις.
Μπα, έχω πολύ πιο σοβαρά πράγματα στη Βίβλο να ασχοληθώ από το τι ύφασμα φορούσε, αν έτρωγε γουρούνια η καμηλοπαρδάλεις και που έχεζε ο λαός Ισραήλ όταν διέσχιζε την έρημο προ αμνημονευτων χρόνων. Αφήνω αυτήν την πολύ σοβαρή αναζήτηση σε σένα, μιας και από ολόκληρη τη Βίβλο αυτά τα αποσπάσματα βρήκες πιο ενδιαφέροντα.
Αχαχαχα. Είναι το σαβουαρ βιβρ του νομα. Ε άμα το κάνω το χοντρό μου στη φύση , να μη το θάψω? Έτσι να το αφήσω ακάλυπτο να έρθει κανένας χριστιανός να το πατήσει και να τον παρασύρω σε βλασφημία? Ένα δίκιο το είχε ο Θεός εδώ που τα λέμε. Κι εγώ θα έβγαζα τέτοια εντολή ακόμα και στο σήμερα .
Γι’αυτό οι γάτες είναι θεόσταλτα ζώα. Σκάβουν τα κακάκια τους. Αφήστε που έχουν όλες ένα Μ στο μέτωπο, από τη Παναγία είναι. (Αλήθεια το έχω διαβάσει κάπου αυτό δεν τρολλαρω) 😻🤗
Εγώ ήξερα ότι άφησε ιχνη από τα δάχτυλα του ο Μωάμεθ στο κεφάλι της γάτας όταν τη χαιδεψε .
Όχιι. Εγώ ξέρω ότι ο μικρός Χριστός έπαιζε με ένα γατάκι στην αυλή τους στη Ναζαρέτ και χάρηκε η Παναγία με την εικόνα, πήγε και έδωσε ένα φιλί στο μέτωπο του γατιου. Και από τότε όλα τα γατιά απέκτησαν ένα Μ στο μέτωπο. Εμένα είναι που μου αρέσουν πολύ τα γατιά, έτσι κι αυτός ο συμβολισμός.
Εγώ πάντως πολύ την αγαπώ τη Μαρία τη Μαγδαληνή που είναι τόσο παρεξηγημένη. Έχω και γενέθλια στη γιορτή της. Νιώθω μια σύνδεση.
Άστα lioness.. και εγώ πριν για εκείνη διάβαζα. 22 Ιουλιου ε; Ωραία.. Τι να πω. Νιώθω ότι δεν υπάρχει σωτηρία ώρες ώρες. 😿 Την μπέρδεψαν την γυναίκα με μια άλλη πόρνη που μύρωσε τα πόδια του Χριστού και της βγήκε άδικα το όνομα. Αλλά άλλοι εκεί κολλημένοι ότι δεν είναι έτσι. 🤷🏼♀️ Δεν περίμενα ποτέ πάντως οτι θα τσακωνόμουν για τη Μαρία τη Μαγδαληνή με αφορμή αυτήν εδώ την επιστολή!
Εγώ που κάνω ελεύθερο camping είναι λίγο αυτονόητο και στο σήμερα ότι στην φύση τα θάβουμε. Δεν γνώριζα καν ότι υπάρχει τέτοιο εδάφιο στην Βίβλο, αλλά μάλλον έχει περάσει στο συλλογικό- ασυνείδητο.
όχι δεν λέμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Εγώ λέω ότι όλα τα θρησκευτικά κείμενα, όλων των θρησκειών (μαζί και η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη), γραφτήκαν και χρησιμοποιηθήκαν από ανθρώπους για να ελέγχουν άλλους ανθρώπους, συχνά με καλή πρόθεση και για καλό σκοπό. Δεν είναι δηλαδή μόνο η Παλαιά Διαθήκη που το κάνει αυτό. Όσο για το χοιρινό, αυτό το στόρυ το έχω διαβάσει. Κάτι με τα γουρούνια και κάτι καλλιέργειες που δημιουργούσαν πρόβλημα και με την απαγόρευση του χοιρινού μέσο της θρησκείας θέλαν να στρέψουν τους ανθρώπους προς την κατανάλωση αρνιού κλπ που ήταν πιο συμφέρον παραγωγικά μιας και… Διαβάστε περισσότερα »
Άσε μας κουκλάκι μου, είναι η σωστή απάντηση. Αν ήθελες διάλογο θα έγραφες στα σχόλια και δεν θα έκανες update. Κουνησες το δάχτυλο για μια λεπτομέρεια, που τη γράφουμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι για να μας πεις ότι δεν απαγορεύει το σεξ ο χριστιανισμός; Εκτός γάμου; Τράβα πες τα στους παπάδες, όχι σε μας.
Ο χριστιανισμός σίγουρα στιγματίζει το σεξ. Μόνο το ότι εξισώνει την παρθενιά με την αγνότητα (στις γυναίκες κυρίως) είναι αρκετό.
Φυσικά, δεν είναι η μόνη θρησκεία που το κάνει. Δεν ξέρω αν υπάρχει θρησκεία που να μην είναι μισογυνικη, για αυτό και δεν τις πολύ πάω. Είναι καλές μόνο για μελέτη του ανθρώπινου πολιτισμού και τίποτε άλλο.
Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί η Βίβλος συγκεκριμένα τα βάζει με τις σεξ εργάτριες και όχι με τους βιαστές ή τους παιδόφιλους.
Yas Queen, στιγμάτισε εξαθλιωμένες γυναίκες που αγωνιούσαν για να επιβιώσουν και όχι τα πραγματικά τέρατα αυτού του κόσμου.
Μιας και απαντάς και σε μένα, εγώ έχω πει εδώ πολλές φορές για το κακο που προκαλεί η θρησκοληψία πολλών ως προς την πραγματική ερμηνεία της Βίβλου και του Χριστιανισμού. Για άλλες θρησκείες δεν γνωρίζω, δεν απαντώ, τον Χριστιανισμό παίρνω μιας και γι’αυτόν γνωρίζω, σ’αυτόν αναφέρθηκες και αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος στη χώρα. Σ’αυτό δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, όταν η ίδια η θρησκεία αυτή είναι ένας αχταρμας από εκατοντάδες δόγματα και παρακλάδια που κανένα δεν συμφωνεί με το άλλο, και το καθένα για τον εαυτό του λέει ότι είναι η πραγματική θέση που λες. Καταντάει γελοίο.… Διαβάστε περισσότερα »
Εγώ πάλι δεν κατάλαβα. Μπορεί να είμαι λίγο χαζούλα. Αλλά δε θα σκάσω κιολας. Επισυνάπτω κι εγώ ένα τραγουδάκι.
https://youtu.be/KGInK6zHD1U?si=GrKnXga0WQhauiAC
Ναι σε όλα.
Καλά το ανέβασα εγώ το τραγουδάκι.
Πότε Βούδας, πότε Κούδας,
Πότε Ιησούς κι Ιούδας
Έχω καταλάβει ήδη
της ζωής μου το παιχνίδι
Όλο ίδια και τα ίδια,
Του μυαλού σου ροκανίδια…