in

Η Ρένα απαντά: Τι πρέπει να πω στην κόρη μου;

Μιλάμε ανοιχτά και της εκφράζω τον προβληματισμό μου αφενός για το πώς σφηνώθηκαν αυτές οι ιδέες στο μυαλό της και αφετέρου για το πότε θα είναι αυθόρμητος κανείς αν όχι στη νεότητα.

Μιλάμε ανοιχτά και της εκφράζω τον προβληματισμό μου αφενός για το πώς σφηνώθηκαν αυτές οι ιδέες στο μυαλό της και αφετέρου για το πότε θα είναι αυθόρμητος κανείς αν όχι στη νεότητα. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1230759

Το να μιλήσεις στην κόρη είναι μια οδός προς ένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως κι άλλες, όπως υπάρχουν κι άλλα αποτελέσματα.

_______________

Η ιστορία της Αρετής όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Ρένα μου γειά σου, χρειάζομαι άμεσο ξεμπλοκαρισμα και νομίζω ότι θα με βοηθούσε η ψύχραιμη οπτική σου.

Είμαι 50 ετών εκπαιδευτικός ,μητέρα δύο παιδιών. Η κόρη μου 22 ετών φοιτήτρια, ένα παιδί υπέροχο, κοινωνικό, χαριτωμένο,με χιούμορ και μεγάλη απήχηση στο άλλο φύλο. Είναι όμως και πολύ αγχώδης, ψυχαναγκαστική με ό,τι καταπιάνεται συντηρητική στα ερωτικά της. Έχει βγει με πολλούς, έχει ξαναβγεί με ελάχιστους, δεν έχει κάνει σχέση με κανένα είτε γιατί της φαίνονται λίγοι και ανόητοι είτε γιατί όταν αισθάνθηκε ότι μπορεί να προχωρήσουν γρήγορα φοβήθηκε ότι μπορεί να μετανιώσει ή ότι θα την περάσουν για εύκολη….

Μιλάμε ανοιχτά και της εκφράζω τον προβληματισμό μου, αφενός για το πώς σφηνώθηκαν αυτές οι ιδέες στο μυαλό της και αφετέρου για το πότε θα είναι αυθόρμητος κανείς αν όχι στη νεότητα.

Ο άντρας μου ο οποίος επίσης είναι πολύ ανοιχτός άνθρωπος στις συζητήσεις μας με τα παιδιά, μου λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχώ γιατί θα αφεθεί όταν νιώσει έτοιμη με τον κατάλληλο άνθρωπο.

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι και σε ρωτώ: ως μητέρα πρέπει να την παροτρύνω να χαίρεται τη στιγμή και να δίνει ευκαιρίες και χρόνο απελευθερωμένη από τα στερεότυπα που πολεμάει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος ή να την αφήσω στην κοσμοθεωρία της και τις επιλογές της;

Παρεμπιπτόντως ο λίγο μεγαλύτερος αδερφός της είναι το ακριβώς αντίθετο και, ενώ τον θαυμάζει, τον θεωρεί επιπόλαιο. Επίσης θεωρεί τον μπαμπά της – και είναι -πρότυπο συντρόφου για το επίπεδο, την ψυχραιμία, την πίστη και την ευγένειά του και μας δηλώνει ότι αν και νιώθει μεγάλη ανάγκη για συντροφικότητα δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί με τον κάθε “κακομοίρη”…

ΑΠΟ ΤΗΝ – Αρετή

______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Καταπληκτικό ερώτημα!

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με το χάσμα γενεών. Μόνο που δεν είναι τα παιδιά που κάνουν επανάσταση. Κάνουν αντεπανάσταση! Η γενιά της gen X (όσοι πέρασαν παιδικά χρόνια κι εφηβεία στα 70s-80s) είναι σε αρκετά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον ερωτισμό και το σεξ ΠΙΟ προχωρημένη από την gen Z (τους σημερινούς εφήβους και 20+).

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή διεθνώς βιώνουμε ένα συγκλονιστικό πισωγύρισμα στα ήθη. Η μια γενιά μεγάλωσε μέσα σε αφθονία, ευδαιμονία, αλλαγή, σχετική ασφάλεια. Η νέα γενιά μεγαλώνει μέσα σε κρίσεις επί κρίσεων: από την οικονομική στην πανδημική, στην ενεργειακή, στην απειλή πυρηνικού ολοκαυτώματος. Όταν ο άνθρωπος φοβάται στρέφεται στη συντήρηση. Η κόρη σου σκέφτεται συντηρητικά.

Το αφήγημα θέλω σχέση, δεν θέλω κάτι επιφανειακό, δεν θέλω να προχωρήσω, όλοι είναι ρηχοί, το σεξ μου είναι ακριβό, δεν θέλω να σπαταληθώ, θέλω εγγυήσεις πριν κάνω οτιδήποτε είναι ΦΟΒΟΣ.

Επίσης η gen Z είναι η γενιά που είναι ψηφιακά γαλουχημένη από κούνια. Η τεχνολογία ασκεί και την θετική και την αρνητική της επιρροή πάνω της. Επειδή παλιά η πληροφορία προερχόταν από το άμεσο περιβάλλον και τα έντυπα, ήταν κι η διάχυση περιορισμένη. Και διαχεόταν η κυρίαρχη τάση. Όταν κυριαρχεί η ευμάρεια, τα ήθη είναι πιο προοδευτικά. Η γυναίκα χρειάζεται ως καταναλωτής, οπότε βγαίνει πιο έξω. Σήμερα επειδή η πληροφορία προέρχεται από παντού, μέσω του διαδικτύου, είναι λογικό ότι διαχέονται κι άλλες τάσεις , οπότε απέκτησαν φωνή και οι συντηρητικές τάσεις. Κι όσο διαχέονται τόσο δυναμώνουν κι επιβάλλονται. Κι επειδή υπάρχει φτώχεια, η γυναίκα οπισθοχωρεί, η οικονομία την χρειάζεται λιγότερο επειδή δεν υπάρχει περιθώριο κατανάλωσης. (Αν μέχρι εδώ κατάλαβες ότι το σύστημα αντιλαμβάνεται με όρους καταναλωτισμού, κατάλαβες ορθά).

Καλό ακούγεται που δεν θέλει η κόρη να συμβιβαστεί, εξυπακούεται, γιατί να θέλει να συμβιβαστεί; Να θέλει να έχει τον έλεγχο της ζωής της και τις επιλογές της ανοιχτές. Και φυσικά όταν δεν θες να κάνεις κανένα λάθος, δεν κάνεις ποτέ τίποτα. Αλλά τι μπορεί να εννοεί άραγε συμβιβασμό στα 22 της; Δεν της είπε κανείς να παντρευτεί ή να δεσμευτεί με κοινά στεγαστικό δάνεια. Για μια ανάλαφρη γνωριμία κι όπου βγάλει λέμε, δεν υφίσταται κάποιος ιδιαίτερος συμβιβασμός. Άντε να χαλαλίσεις μερικές ώρες από τη ζωή σου! Σίγουρα χαλαλίζει τέτοιες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακά παιχνίδια ας πούμε σε ατελείωτο σκρολλάρισμα. Γιατί είναι σπατάλη το μοίρασμα της φυσικής παρουσίας και του κορμιού, ας πούμε; Τι το διαφοροποιεί; Καταλαβαίνεις πού το πάω…

Η πατριαρχική αυτή αντίληψη είναι καταστροφική για πολλούς λόγους και για έναν κυρίως. Επειδή περιορίζει τα νέα παιδιά σε σπιράλ μοναξιάς. Όταν δεν έχεις δοκιμαστεί, δεν έχεις βγει στον κόσμο, στην κοινωνία, δια ζώσης, γίνεται όλο και δυσκολότερο κατόπιν. Ο φόβος της αποτυχίας γίνεται φόβος του αγνώστου, φόβος εξαίρεσης, και λουφάζεις στον καναπέ με το τάμπλετ. Νιώθεις ότι δεν κολλάς πουθενά με κανέναν.

Το ότι είναι γυναίκα βαρύνει επιπλέον αρνητικά (λόγω πατριαρχίας που ευνοεί να είναι “σεμνή” και συντηρητική) και το διαισθάνεσαι εσύ, που είσαι γυναίκα, ενώ ο πατέρας της, αν και “ανοιχτός άνθρωπος” ίσως ψιλοανακουφίζεται που δεν ανησυχεί για τα ερωτικά της κόρης αφού είναι ανύπαρκτα. Το “θα γίνουν όλα με τον καιρό και τον κατάλληλο άνθρωπο” είναι μετάθεση στις ελληνικές καλένδες. Σόρρυ, αλλά όποτε το ακούω σημαίνει δεν θέλω να ασχοληθώ με το πρόβλημα ή να γίνω δυσάρεστ@. Κι αν δηλαδή δεν έρθει ποτέ θα μονάσουμε; Ή θα …συμβιβαστούμε τότε; Γνώμη μου.

Επίσης το ότι ο ίδιος είναι πρότυπο δυσκολεύει την αναζήτηση, καθώς όλοι αναμετρώνται με “τον ιδανικό σύντροφο” και βγαίνουν λειψοί. Όμως δεν ζούμε την ζωή των γονιών μας, ζούμε την δική μας.

Δεν πιστεύω ότι θα καταφέρεις να την μεταπείσεις με τα λόγια ή τις αναλύσεις. Από μια άποψη θέλω να σου τονίσω και το εξής. Ίσως δεν πρέπει να την μεταπείσεις. Η ίδια είναι ενήλικη, θέλει αυτό που εκείνη θέλει, έχει τις δικές της ιδέες. Εσύ κι εγώ έχουμε τις δικές μας ιδέες. Μήπως λιγουλάκι σε απασχολεί η προοπτική να μην βρίσκει τον κατάλληλο, να μην παντρευτεί, να μην σου κάνει εγγονάκια; Δεν ακούγεσαι αρτηριοσκληρωμένη μάνα, αλλά βαθιά μέσα σου, είσαι όντως εντελώς εντάξει αν αποφασίσει να μην κάνει ποτέ παιδιά; Αν είναι ασέξουαλ;

Είναι λάθος να επιβάλλουμε την δική μας οπτική πάνω σε ένα άλλο άτομο, είναι σαν να το εξαναγκάζουμε να βιώσει τις δικές μας επιλογές, ενώ πρέπει να έχει την αυτοδιάθεση να βιώσει τις δικές του. Και φυσικά να υποστεί τις όποιες συνέπειες.

Ενδεχομένως είναι πιο σημαντικό η κόρη να εκτεθεί στο ερέθισμα της φεμινιστικής σκοπιάς, μέσω αυτού του site, μέσω ταινιών, μέσω διαβασμάτων, μέσω κοινωνικών συναναστροφών. Τα οποία θα προκύψουν φυσικά και τυχαία, όχι βάσει προγραμματισμένου στρατηγικού πλάνου ως στρατηγός σε μάχη με στόχο το απόρθητο κάστρο της παρθενίας της. Μπορεί τότε κάτι να της κάνει κλικ. Μπορεί και όχι. Θα δείξει.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

19 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Pocahontas
Pocahontas
3 χρόνια πριν

Eιμαι στα 36 .Είμαι θεωρώ στην τελευταία γενιά που στα 20/25 της ,πρόλαβε τους σωστούς άντρες .Όπως το γράφω.Συγκρινεσαι με την κόρη σου ,και σου φαίνεται ανησυχητικό το ότι δε θέλει να έχει ανάλαφρες ερωτικές σχέσεις;Με το σκεπτικό που υπάρχει από τους νεαρούς άντρες;Παρά πολλές κοπέλες πλέον στρέφονται στην οικειοθελή παρθενία ,ή σε σχέσεις ασεξουαλ από μακριά πχ μέσω ινσταγκραμ.Αητο γίνεται γιατί ο τρόπος προσέγγισης των νεαρών αντρών είναι πιο χυδαίος από ποτέ.Μαζι τους ξεμωραθηκαν και οι μεγαλύτεροι και ο τρόπος που σου μιλάνε στο ινσταγκραμ πχ και στο τιντερ,είναι σαν να είσαι ένα σεξουαλικο αντικείμενο ,μια τρύπα,που περισσότερο να… Διαβάστε περισσότερα »

Χάιντι
Χάιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Συμφωνώ μαζί σου ότι το κορίτσι μπορεί απλά να έχει αηδιάσει με αυτό που κυκλοφορεί εκεί έξω και το φλερτ έχει αλλάξει από την εποχή της μητέρας της και έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό πίσω από το πληκτρολόγιο όπου ο καθένας γράφει ότι θέλει και σε θεωρεί αναλώσιμη πηγαίνοντας στο επόμενο προφίλ. Άρα να έχει αποστασιοποιηθεί από το σεξουαλικό κομμάτι γιατί της παρουσιάζεται πολύ πεζό. Επίσης, δεν είναι όλοι οι πολύ νέοι ανώριμοι, μπορεί η κοπέλα να βρίσκει όντως τα άτομα της ηλικίας της ανώριμα και επιπόλαια και γι’αυτό να αποστασιοποιείται και από το σχεσιακό κομμάτι. Διαφωνώ στο ότι παλιά… Διαβάστε περισσότερα »

bagle
bagle
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Υπήρξε γενιά με σωστούς άντρες; Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς σωστός, καθώς δεν το εξηγείς. Είμαι 40+ και πραγματικά, αν έχω κάποια εμπειρία για το θέμα, είναι ότι η πατριαρχία καλά κρατούσε και συνεχίζει ακάθεκτη. Αντιλαμβάνομαι ότι εξαιτίας του εκάστοτε μέσου, προκύπτουν προφανώς και καινούριες ιδιαιτερότητες, αλλά “σωστοί άντρες”; Δυστυχώς, δεν υπήρχε ποτέ ευτυχισμένη εποχή με σωστούς άντρες. Όχι περισσότερους απ’ό,τι τώρα τελοσπάντων.

pili
pili
3 χρόνια πριν

Ερώτηση: Τι πρέπει να πω στην κόρη μου; Απάντηση: Τίποτε άλλο μην της πεις. Τα έχεις πει όλα. Απλώς φρόντισε να μην ξεχάσει ποτέ ότι όποτε χρειαστεί μία συμβουλή ή μία βοήθεια, θα είστε πάντα εκεί. Θα βρει τον δρόμο της, ακόμα τον ψάχνει. Ίσως  αναρωτιέται ή εξερευνά τις σεξουαλικές προτιμήσεις της και δεν είναι έτοιμη να το συζητήσει με την οικογένειά της σε αυτή τη φάση της ζωής της, για αυτό και να φαίνεται «αγχώδης, ψυχαναγκαστική, συντηρητική». Ο έρωτας και η επιθυμία έρχονται απροειδοποίητα και μας βαράνε κατακούτελα. Η αγάπη σας και η αποδοχή σας είναι το μεγαλύτερο δώρο… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτή
Αυτή
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ γενικά ότι αν δεν δοκιμάσεις και δεν εκτεθείς, αυτοαπομονώνεσαι στο φόβο αλλά γιατί ενοχοποιούμε τόσο πολύ ως κακή, συντηρητική την ιδέα της κοπέλας που θέλει να αισθανθεί ότι κάποιος είναι αρκετά σπουδαίος για να κάνει σεξ μαζί του; Άλλωστε κατά τη διάρκεια του σεξ καμιά γίνεται ευάλωτη και αυτό για μερικές και μερικούς προϋποθέτει να έχει χτιστεί μια μίνιμουμ εμπιστοσύνη. Γιατί δε μας αρέσει αυτό και το θεωρούμε αυτομάτως αφήγημα παλιότερων πατριαρχικών γενιών; Μήπως πρέπει να το ντύσουμε με άλλα λόγια; Δηλαδή να λέμε demisexual; Είναι αρκετά προχώ τότε για να του δώσουμε υπόσταση;

Olala
Olala
3 χρόνια πριν

Ειδικά η τελευταία πρόταση που έγραψες τα λέει όλα

Χάιντι
Χάιντι
3 χρόνια πριν

Δεν χρειάζεται πίεση για κάτι, σίγουρα αυτό που βλέπει εκεί έξω δεν είναι ενθαρρυντικό οπότε δεν είναι παράλογη. Νομίζω χρειάζεται ενθάρρυνση να κάνει δραστηριότητες που τις αρέσουν και να δοκιμάσει και άλλες για να γνωρίσει περισσότερα άτομα από διάφορους κύκλους και με κοινά ενδιαφέροντα και ετσι θα έρθει κάποια στιγμή αβίαστα ένας άνθρωπος στη ζωή της.

Χάιντι
Χάιντι
3 χρόνια πριν

Πω πω μου ξύπνησες νοσταλγία τρελή με το κατεβαίνουμε κέντρο φάση Ψυρρή για καμάκι! Ήταν όντως ωραία! Ξέρεις όμως τι σκέφτηκα, και τότε υπήρχαν κοπέλες στην παρέα μου που δε δοκίμαζαν ούτε να βγούνε εύκολα με τα άτομα που γνωρίζαμε ούτε ήθελαν σεξουαλικές εμπειρίες. Και δεν ήταν τι θα πει ο κόσμος, ήταν κοπέλες από την επαρχία στην Αθήνα άγνωστες μεταξύ αγνώστων, ούτε ήταν συντηρητικές γενικά γιατί ποτέ δεν ασκούσαν κριτική στις άλλες για το τι έκαναν και έπιναν και χόρευαν τρελά, μέσα σε όλα, απλά σεξ δεν έκαναν. Επειδή έχω πάντα τρελή περιέργεια για την ανθρώπινη σκέψη και ψυχολογία,… Διαβάστε περισσότερα »

Χάιντι
Χάιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Εγώ το δέχομαι 100% αυτό που λες, σκέφτομαι μόνο μήπως δε μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε όλες τις περιπτώσεις ως εξήγηση. Μήπως έχει να κάνει για κάποιες με την εσωστρέφεια και πόσο εύθραυστο συναισθηματικό κόσμο έχουν. Όπως βλέπουμε ανθρώπους στο δρόμο που θα μιλήσουν σε αγνώστους, θα χαιρετίσουν το γείτονα, θα βάλουν εύκολα κάποιον σπίτι τους που είναι ανοιχτό για όλους, έτσι είναι άλλοι που είναι κλειστοί σα στρείδια και ανοίγονται στους κοντινούς τους μόνο όταν τους ξέρουν καιρό. Πως περιμένουμε από αυτούς να δοκιμάσουν σχέσεις και να βάλουν κάποιον εύκολα στο κρεβάτι τους;

Χάιντι
Χάιντι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ναι η επιθυμία για σεξ είναι ένστικτο, είναι πιο πρώιμο στάδιο από τον χαρακτήρα μας οπότε λογικό είναι να την έχει και ο εσωστρεφής και ο εξωστρεφής, το πόσο το καταπιέζουμε και για το πως το εκδηλώνουμε, όπως και άλλα ένστικτα, έρχεται ο χαρακτήρας και η κοινωνία στο προσκήνιο.
Θέλω πολύ ν’ακουω τα πράγματα από τη μεριά των εσωστρεφή ανθρώπων γιατί δεν είμαι αλλά θέλω να καταλάβω ☺️

dreammaker
dreammaker
3 χρόνια πριν

αμφιβολη μαρξιστικη αναλυση . πολυ σωστη(εως τελεια ) προταση to do (or not)

Adamasti-Elikrineia
Adamasti-Elikrineia
3 χρόνια πριν

Η κόρη σου είναι λεσβία και αποφεύγει να στο πει. Χαλάρωσε και άφησε την ήσυχη να ζήσει τη ζωή της. Όσα ψέματα σου φορτώνει, τόσο πιο δύσκολα θα τα πάρει πίσω. Το ότι βγαίνει με άντρες, δεν λέει τίποτα.

Hlektra
Hlektra
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Adamasti-Elikrineia

Αυτό είναι σίγουρα μια από τις πιθανοτητες, αλλά σε καμία περιπτωση δεν μπορείς να το πεις βεβαιότητα! Μήπως κρίνεις με τόση σιγουριά λόγω προσωπικης εμπειρίας;

Vaso
Vaso
3 χρόνια πριν

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να της εξηγήσεις την ανησυχία σου και που βασίζεται αυτή. Εγω αν άκουγα αυτό που λέγονται στην απάντηση της Ρενας σίγουρα θα σκεφτόμουν περαιτέρω. Η κόρη σου ακούγεται σαν έξυπνο ατόμο. Εξήγησε της τι γνωρίζεις και τι πιστεύεις και ύστερα άστη να κάνει τις επιλογές της. Κάτι άλλο από αυτό νομίζω δεν μπορείς να κάνεις.
Υ. Γ. : δε νομίζω ότι είναι πρόβλημα το πως σκέφτεται η κόρη σου. Αλλά επειδή όντως υπάρχει μια πιθανότητα να απομονωθει ίσως είναι καλό να κανεις μια προσπάθεια για συζητηση

Nienna
Nienna
3 χρόνια πριν

Το μόνο πρόβλημα που βρίσκω στο σκεπτικό της κόρης σου είναι όταν δηλώνει ότι θα την πουν εύκολη και γι αυτό δεν προχώρησε. Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται συζήτηση/ανάλυση και αλλαγή ώστε να μην την μπλοκάρει. Ειδάλλως και ηλιθιοι μπορεί να ήταν αυτοί που γνώρισε και αδαείς και να μην ταίριαξαν και να είδε κάποια σημάδια που την φόβισαν και καλά έκανε που τους έδωσε σημασία. Δεν καταλαβαίνω ούτε την εμπλοκή της μητέρας με την προσωπική ζωή της κόρης ,ούτε τη σύγκριση με τον αδελφό ούτε το πρότυπο πατερα/συντρόφου. Η κόρη σου ζει την ζωή της με τον τρόπο… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 3 χρόνια πριν από Nienna