in ,

Η Ρένα απαντά: Τι δείχνουν οι συνεχείς αποτυχίες;

Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν όντως, όταν όλες οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσω

Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν όντως, όταν όλες οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσω ___________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Το ερώτημά μου είναι περισσότερο φιλοσοφικό. Πάντα πίστευα ότι όποιος επιμένει νικά και ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αν αυτοί εντάσσονται σε λογικά πλαίσια. Δεν είχα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

fail

Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν όντως, όταν όλες οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσω

___________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Το ερώτημά μου είναι περισσότερο φιλοσοφικό. Πάντα πίστευα ότι όποιος επιμένει νικά και ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, αν αυτοί εντάσσονται σε λογικά πλαίσια. Δεν είχα ποτέ την άποψη ότι αν κάτι που επιδιώκω δεν γίνεται πραγματικότητα, τότε δεν είναι για μένα. Πλέον, όμως, μετά από αρκετά χρόνια και πολύ κόπο -μάταια- για να κατακτήσω ορισμένους στόχους μου, βλέπω πως ίσως έκανα λάθος.

Έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν όντως, όταν όλες οι προσπάθειες αποβαίνουν άκαρπες, αυτό σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσω. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής : οι συνεχείς αποτυχίες σχετικά με έναν στόχο δείχνουν πως ο στόχος αυτός δεν είναι γραφτός για εμάς, ή όχι;

ΑΠΟ ΤHΝ – Άστοχη;

______________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Φιλοσοφικά μιλώντας υπάρχουν δύο χονδρικά μεγάλες σχολές: αυτή που υποστηρίζει ότι υπάρχει ελεύθερη βούληση κι εκείνη που υποστηρίζει πως δεν υπάρχει (άρα υποκείμεθα σε πεπρωμένο, γραφτό, μοίρα, θεό, τύχη, χάος).

Όμως ποιά είναι η ελευθερία μας;
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η ιστορία ενός μάρτυρα της ελεύθερης σκέψης και βούλησης στα τέλη του 16ου αιώνα, του αναγεννησιακού φιλόσοφου Τζορντάνο Μπρούνο. Κάηκε ζωντανός στη Ρώμη πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του και όταν κρατούμενος σε άθλιες συνθήκες φυλάκισης, ο φύλακας του απευθύνθηκε, αποκαλώντας τον «φυλακισμένε», αυτός απάντησε: «εσείς είστε οι φυλακισμένοι!»

Αντιγράφω από Μιχάλη Βεριγάκη: “Μήπως η ελευθερία μας δεν βρίσκεται σ’ αυτά που μας έχουν μάθει να μας αρέσουν, δεν βρίσκεται στην άνεση, στις ευκολίες και στην κατάκτηση ολοένα και περισσότερων, αλλά κάπου αλλού; Γενικά σε κάθε περίπτωση είτε αποτυχαίνοντας, είτε κατακτώντας αυτά που θέτουμε ως στόχους στη ζωή, παρατηρούμε ότι πάντα κάτι μας λείπει. Γιατί μάλλον, στην αναζήτηση μας δεν βρίσκουμε αυτά που χρειαζόμαστε πραγματικά. Άλλες φορές πάλι επιβεβαιώνουμε ότι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να πετύχουμε…! Επειδή ακριβώς αυτή η επιτυχία αποδεικνύεται ένα ψέμα, μπροστά στις αληθινές αξίες της ζωής. Διαπιστώνουμε επίσης, ότι καταφέρνουμε να ξεπερνάμε τις δύσκολες συγκυρίες και περιστάσεις, όταν πάρουμε την απόφαση να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, να αναλάβουμε την ευθύνη, να οραματιστούμε το μέλλον καλύτερο, κάνοντας κάθε φορά μια νέα αρχή ή μαθαίνοντας να βλέπουμε τα πράγματα από ψηλά. […] Ο δρόμος ως πεπρωμένο υπάρχει, αλλά τον βαδίζουμε και εμείς κάθε στιγμή, σύμφωνα με την δική μας ελευθερία δράσης και απόφασης. Κάθε στιγμή καλούμαστε να επιλέξουμε. Είμαστε αναγκασμένοι να δράσουμε, διαφορετικά μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας, είτε να πέφτουμε στην ρουτίνα μια ανιαρής πραγματικότητας, είτε να σταματάμε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Όπως επίσης είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη των δικών μας επιλογών, με απώτερο σκοπό, να είμαστε χρήσιμοι, χωρίς να μας δεσμεύουν οι δράσεις μας. Ένα πράγμα είναι να μας ανταμείψει η ζωή για τις καλές δράσεις μας και άλλη στάση πολύ διαφορετική να είμαστε εξαρτημένοι και δέσμιοι, αυτών που μας αντιστοιχούν, περιμένοντας ανταμοιβή για τα καλά που κάναμε. Και η τελευταία στάση είναι ένα χαρ/κο του ελεύθερου ανθρώπου. «Να ξεχωρίζουμε ως καλά και κακά, μόνο όσα εξαρτώνται από την δική μας βούληση», έλεγαν οι στωικοί φιλόσοφοι. Τότε δεν θα έχουμε κανένα λόγο να ρίξουμε το φταίξιμο στη μοίρα ή να κρατήσουμε εχθρική στάση απέναντι σε άνθρωπο!”

Επομένως το ερώτημα εξαρτάται από την προτεραιοποίηση και στοχοθέτηση που κάνεις. Εξαρτάται από την βούληση άλλου ανθρωπου; Είναι φιλοδοξία ή είναι στόχος; Διέπεται από το κριτήριο της εσωτερικής ελευθερίας ή είναι κυνήγι στόχων που έθεσε ένα αδυσώπητο σύστημα απ’έξω;
Αυτά θα σε βοηθήσουν να κατασταλάξεις για την δική σου περίπτωση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
bour
bour
2 χρόνια πριν

Βρε παιδιά τι είναι αυτά τα γενικά και αόριστα. Αν ο στόχος σου είναι μπασκετμπολίστας που στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει λογοτεχνία και ποίηση, πάει και βοηθάει παιδάκια, κάνει foster κουτάβια κ.ο.κ. μπορεί να υπάρχει, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και μπορεί να είναι gay. Δεν έχω ιδέα τι εννοείς ότι έχεις βάλει ρεαλιστικούς στόχους, δεν αναλύεις κανένα από αυτά. Αν στόχος σου είναι να γίνει αστροναύτης της Nasa και αυτό δύσκολο είναι από μόνο του. Όχι επειδή είσαι εσύ. Κάποιες φορές πρέπει να είσαι και τυχερός. Αν τώρα έχεις δώσει κατακτηριες 10 φορές και δεν έχεις περάσει εκεί που… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από bour
Agnosti
Agnosti
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bour

Έχω παρατηρήσει πως ο άνθρωπος στις μέρες μας βαριέται (;), δε θέλει (;), δεν ξέρει (;) να σκέφτεται. Πάντως ας μην ξεχνάμε πως οι φιλοσοφικές αναζητήσεις μας αφορούν όλους κι αν μη τι άλλο αυτές μας πάνε μπροστά.

bour
bour
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Agnosti

Δε ξέρω σε ποιον άνθρωπο αναφέρεσαι καθώς πολλές φορές και η Ρένα η ίδια έχει αναφερθεί ότι κάθε γενιά νομίζει ότι η νεότερη είναι τεμπέλικη, θέλει να περνάει καλά, είναι λιγότερο σκεπτομενη κτλ. Αυτό δεν το έχει βγάλει από το μυαλό της, είναι λεγόμενα ιστορικών ατόμων και είναι μια κοινή εμπειρία που μοιραζόμαστε με τους αρχαίους. Οπότε ανέκαθεν το πίστευαν αυτό. Ούτε οι αρχαίοι είχαν συνηδειτοποιησεις ότι ζούσαν τη χρήση εποχή των φιλοσόφων πιθανότατα.

Λίγο δύσκολο σε 6 δις ανθρώπους να μην υπάρχουν αυτοί που δεν σκέφτονται, ξέρω είπαμε φιλοσοφικά αλλά και μαθηματικά να το πάμε λίγο δύσκολο το βλέπω.

Στεφανος
Στεφανος
2 χρόνια πριν

Όποιος επιμένει νικά με την προϋπόθεση πως για να ισχύσει η φράση στην υπερ-γενίκευση της θα πρέπει να θεωρήσουμε ως νίκη και το ταξίδι αυτό καθε αυτό και όχι μόνο την Ιθάκη δηλ την επίτευξη του στόχου. Είναι φενάκη παρατηρούμενη συχνά στον καπιταλισμό που θεοποιεί την ατομική προσπάθεια και ατομική ευθύνη για να αποσύρει την ευθύνη από την οργάνωση του κράτους και την διαχείριση της εξουσίας, να πιστεύουμε ότι όποιος στόχος επιτυγχάνεται με συστηματική και σκληρή προσπάθεια. Αυτό δημιουργεί λούμπεν ανθρώπους με μειωμένη αυτοεικόνα που νιώθουν οτι φταίνε για ότι δεν πέτυχαν και καλά να πάθουν για όσα υπομένουν κι… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από Στεφανος
Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
2 χρόνια πριν

Τα τσιτάτα τύπου “ο επιμένων νικά” έχουν πάρει πολύ κόσμο στο λαιμό τους, όπως επίσης και διάφορες παρόμοιες κοελιές. Πόσο μάλλον που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για να καλυφθούν με ένα πέπλο “αριστείας” κι “αξιοκρατίας” τα προνόμια που κρύβονται πίσω από την επιτυχία κάποιων: αν εσύ έσπασες τα μούτρα σου εκεί όπου ορισμένοι άλλοι “πέτυχαν”, απλά εσύ δεν είχες προσπαθήσει κι επιμείνει όσο έπρεπε, τι γκρινιάζεις τώρα; Εκτός από τις ικανότητές μας, τα προσόντα μας, την επιμονή μας και τις προσπάθειές μας, υπάρχουν επίσης και οι συσχετισμοί δυνάμεων που παίζουν καθοριστικότατο τρόπο, η τύχη, οι συγκυρίες μέσα σε έναν κόσμο που… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
dreammaker
2 χρόνια πριν

όπως το διατυπώνεις ειδικά στο τέλος, αναφέρεσαι σε έναν και μοναδικό στόχο. Ένας συγκεκκριμενος στόχος από ένα άτομο συγκεκριμένου προφίλ , έχει @% ποσοστό επίτευξης . Όσο κι αν προσπαθήσει.
Οι στόχοι που βλεπεις να εχουν πετύχει κάποιοι ,ειναι ό,τι πετύχανε, όχι ό,τι αρχικά και σταθερά στόχευσανε. Προσαρμόστηκαν στην πορεία στο εφικτό.
Δεν πάμε δε πάντα από τον εύκολο (κυρίως ψυχολογικά ) δρόμο , τον πλακόστρωτο. Άσε που στο πλακόστρωτο δεν φυτρώνουν λουλούδια .

bmath
bmath
2 χρόνια πριν

Από την εμπειρία μου, κάτι που πρέπει να αναρωτηθείς είναι αν προσπαθείς με τον σωστό τρόπο. Έχεις επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς μέσα στα χρόνια; αν όχι, σίγουρα κάνεις κάτι λάθος γιατί η αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών είναι κομμάτι της απόκτησης γνώσεων. Για μένα ο σωστός τρόπος προσπάθειας έχει τα εξής στοιχεία: Ελαχιστοποίηση της ενέργειας που ξοδεύεις και διοχέτευσή της σε ουσιαστικά πράγματα. Μπορεί να προσπαθείς πολύ, γενικά και αόριστα. Να ξοδεύεις πολλή ενέργεια αλλά να μη παράγεις έργο. Έχει σημασία η προσπάθεια να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστα. Να έχεις τουλάχιστον ένα κοινωνικό κύκλο (φίλους, συναδέλφους κοκ)… Διαβάστε περισσότερα »

???
???
2 χρόνια πριν

Είμαι της άποψης ότι ένας άνθρωπος μπορούμε να επιτύχει τον οποιοδήποτε στόχο του, αλλά πάντα υπάρχει τίμημα. Όσο πιο δύσκολος ο στόχος τόσα περισσότερα είναι αυτά που πρέπει να θυσιάσεις. Σε εμένα αυτό που με βοήθησε κι πέτυχα (μέχρι στιγμής) τους στόχους μου (όσο δύσκολοι και αν φαινόντουσαν) είναι ότι από παιδί είχα επικεντρωνομαι σε αυτούς. Έναν την φορά και σε βήματα. Όλες μου οι επιλογές ακόμα και της καθημερινότητας μου είχαν ως βάση το αν συνάδουν με τον οποιονδήποτε τρόπο με τον στόχο που είχα εκείνη την στιγμή. Με κοινωνικά κριτήρια θα έλεγε κανείς ότι έχασα τα απλά και… Διαβάστε περισσότερα »

Santy
Santy
2 χρόνια πριν

Συμφωνώ με τους υπόλοιπους και θα συμπληρώσω, εξαρτάται και τι στόχος είναι. Είχα φίλη που λογιστική δεν έπιανε με την καμία, πήγε ιδιωτική σχολή και πάλι δεν της βγήκε ιδιαίτερα. Παίζει και λίγο να το έχεις, αν δεν.. δεν..

Αλλά καλό είναι να κυνηγήσουμε τον στόχο, φτάνει να είναι εφικτός, προσβάσιμος. Αν είναι για τη ΝΑΣΑ δύσκολη πίστα.

???
???
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Santy

Κάτι τέτοια μου λέγανε και εμένα για εφικτούς και προσβάσημους στόχους… Έλα όμως που όλα γίνονται, και όσοι μου τα λέγανε πλέον τρίβουν τα μάτια τους…

Sourealistria
Sourealistria
2 χρόνια πριν

χωρίς κάποιο παράδειγμα δε μπορω να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς. Υπαρχουν πράγματα που εξαρτώνται από εμάς κι άλλα που επηρεάζονται από άλλους ανθρώπους ή τυχαία γεγονότα. αν ο στόχος σου είναι να τρέξεις μαραθώνιο άλλα έχεις πρόβλημα υγείας που δεν το επιτρέπει φυσικά και θα αποτύχεις. όπως κι αν θες να σπουδάσεις αλλά δεν έχεις χρόνο για διάβασμα ή κυνηγάς μια δουλειά για την οποία δεν έχεις τα προσοντα/τις γνωριμίες ή θες να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά με έναν τιπο που θέλει να μείνει εργένης για πάντα. Θεσε ρεαλιστικους στόχους, κανε πλάνο πως θα φτάσεις σε αυτούς, φρόντισε να… Διαβάστε περισσότερα »