in

Η Ρένα απαντά: Στερεοτυπική έμφυλη μάθηση και οδήγηση

Ως γυναίκα, ούσα μικρή σε ηλικία, μου προέκυψε τα τελευταία χρονιά μια επιθυμία τρελή για την οδήγηση οπότε μόλις μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία αποφάσισα να το κάνω

Τα κορίτσια μας έχουν μέσα στις κούκλες στα γκλιτερ και στα φορέματα, ούτε που ασχολούνται με αυτά και ξαφνικά σε ηλικία 18 χρονών ερχόμαστε αντιμέτωπες. ____________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Χαιρετώ Ρένα και υπέροχη αμποπαρεα. Έχω φάει ώρες ολόκληρες αναλύοντας στο κεφάλι μου ένα ζήτημα που με καει και δεν είναι άλλο […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

car scaled

Τα κορίτσια μας έχουν μέσα στις κούκλες στα γκλιτερ και στα φορέματα, ούτε που ασχολούνται με αυτά και ξαφνικά σε ηλικία 18 χρονών ερχόμαστε αντιμέτωπες.

____________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Χαιρετώ Ρένα και υπέροχη αμποπαρεα.
Έχω φάει ώρες ολόκληρες αναλύοντας στο κεφάλι μου ένα ζήτημα που με καει και δεν είναι άλλο από τον τρόπο που μεγαλώνουμε στερεοτυπικά τα παιδιά μας και τις συνέπειες που έχει αυτό. Λοιπόν αυτός θα ήταν ένας ιδανικός γενικός όρος για το θέμα μου και μπαίνω στο ψητό.

Ως γυναίκα, όντας μικρη σε ηλικία , μου προέκυψε τα τελευταία χρονιά μια επιθυμία τρελή για την οδήγηση οπότε μόλις μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία αποφάσισα να το κάνω. Η υποστήριξη σε αυτό από το περιβάλλον μου ήταν αμέριστη και όλοι με ενεθάρρυναν να το κάνω, επιμένοντας πως είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που συμβάλει στην ανεξαρτησία κάποιου. Γενικά έχω μεγαλώσει με τον περίγυρο μου να μου λέει πάντα να είμαι ανεξάρτητη και να μην έχω ανάγκη κανέναν ( με τόσα που ακούγονται πλέον για σχέσεις και τη θέση τον γυναικών κλπ τους ευχαριστώ που μου πέρασαν αυτό το δεδομένο ). Νιώθω όμως ότι γενικά αντιμετωπίζομαι μειονεκτικά λόγω του φύλου μου.

Ίσως είναι όλα στο μυαλό μου δνε ξέρω και έτσι τυχαία μου γεννήθηκε μια τεράστια απορία ….. για τα αγόρια είναι δεδομένο το ότι θα οδηγάνε, το ξέρουν το θέλουν, ήδη όταν πάνε στο δάσκαλο η πλειονότητα ξερει να οδηγάει και απλά πάει για τα τυπικά και μερικές συμβουλές αυτοβελτίωσης. Τα αγόρια τα μεγαλώνουν από μικρά μέσα στα μηχανήματα, στα αυτοκίνητα, στα οχήματα σε εργαλεία, τα παιχνίδια τους είναι έτσι, τα παιδικά είναι έτσι, τα δωμάτια τους τα σεντόνια τους κλπ ότι έχει να κάνει με αυτά. Πάνε βόλτα με τον μπαμπά αααα θα τα βάλουν στο τιμόνι να δουν πως είναι. Όλοι το ξέρουμε θέλω να πω ότι τα αγόρια από μικρά τα βάζουν στο χώρο. Τα κορίτσια μας έχουν μέσα στις κούκλες στα γκλιτερ και στα φορέματα, ούτε που ασχολούνται με αυτά και ξαφνικά σε ηλικία 18 χρονών ερχόμαστε αντιμέτωπες οι περισσότερες με αυτήν την ολοκαίνουργια πτυχή στη ζωή μας. Ξέροντας βέβαια πως θα το κάνουμε αλλά συνήθως η πρώτη φορά που θα πιάσουμε τιμόνι θα είναι τότε.

Εχω ακούσει από άντρες και γυναίκες ότι δήθεν οι άντρες οδηγάνε καλύτερα, βέβαια ξέρω ότι συνήθως άντρες είναι αυτοί που προκαλούν τα σοβαρά τροχαία και γυναίκες μόνο μικρό φθορές απλά πιο συχνά βάση στατιστικών…. Έχω ακούσει ότι η άντρες οδηγάνε άνετα, ότι πολλές φορές οι γυναίκες πάμε σαν φοβισμένες, ότι είναι σαν να παίρνουμε αγκαλιά το τιμόνι κλπ με πολλές εξαιρέσεις φυσικά, αλλά κάπου το βλέπω και εγώ αυτό στην πραγματικότητα ότι ισχύει τουλάχιστον όχι στο έπακρο όμως …. Έτυχε να αναφέρω αυτόν τον προβληματισμό μου σε κοντινά πρόσωπα και άκουσα απόψεις δήθεν ότι τα αγόρια είναι γεννημένα έτσι το έχουν έμφυτο, οδηγάνε ενστικτωδώς και ότι αν βάλεις ένα αγόρι και ένα κορίτσι στην ίδια ηλικία που δνε οδηγάνε να οδηγήσουν το αγόρι έχει περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρει…. Δεν μου ακούγονται εντελώς ξένα αυτά όμως δεν ξέρω που να το αποδώσω….

Ως κορίτσι εγώ σε αυτήν την ηλικία και βλέποντας τον πολύ μικρότερο μου αδερφό να ξερει να χειρίζεται τα πάντα και να έχει γνώσεις που του μετέφερε ο πατέρας μου ζηλεύω που εγώ κάθομαι σαν χάνος στην άκρη και δνε έχω ιδέα τι γίνεται. Τον άκουγα να λέει κάτι και εγώ τόσα χρόνια μεγαλύτερη και δνε έχω ιδέα ούτε καν ότι υπάρχει αυτό. Ναι με ενοχλεί που εμένα δνε με έκανε έτσι ο πατέρας μου και ούτε τώρα ενδιαφέρεται να μου δείξει μάλλον, βέβαια νιώθω και εγώ άβολα δεν πιστεύω ότι θα καθόμουν. Ξέρω πως πιστεύει σε εμένα και είναι σίγουρος πως μπορώ να τα καταφέρω, το έχει δεδομένο γιατί έχω αποδείξει κι άλλες φορές τις ικανότητες μου. Όπου και αν πήγαινα ότι και να έκανα αποδείκνυα ότι ήμουν καλή και έξυπνη και τα έπαιρνα γρήγορα σε σχολεία σε φροντιστήρια σε ξένες γλώσσες σε διαγωνισμούς οτιδήποτε και να έκανα δεν ήμουν πάντα η πρώτη αλλά ήμουν πάντα η ‘τελεια’ . Και όλα αυτά μονάχα με την παραμικρή προσπάθεια γιατί αν μπορούσα να ασχοληθώ παραπάνω όπως έκαναν άλλοι και στρωνόμουν λίγο θα έκανα ακόμα μεγαλύτερα πράγματα.

Οπως και αν έχει τώρα έχει γεννηθεί μια απογοήτευση μέσα μου, έδωσα τα σήματα και ήταν η χειρότερη εμπειρία στη ζωή μου αφού φτάνοντας η υπάλληλος – εξεταστρια με αντιμετώπισε με φωνές όταν έκανα μια πολύ απλή ερώτηση. Ήμουν καλοντυμένη, βαμμένη περιποιημένη με τα αξεσουάρ μου, όπως πάντα στην τρίχα και έτσι είμαι εγώ ( νομίζω έχω γεννηθεί σε λάθος πόλη Θεσσαλονικιά είμαι κατά βάθος ) πάντα υπερβολική σε όλα ….. ένιωθα ότι με αντιμετώπιζαν σαν να έλεγαν που πάει αυτή εδώ ; Λες και το μυαλό και η ομορφιά δεν πάνε παρέα. Σαν να υπονοούσαν ότι πάρτε την ξανά στα φρου-φρου και στα αρώματα … ίσως έχω επηρεαστεί από όλα αυτά από την άλλη αγχώνομαι και νιώθω πως δεν θα τα καταφέρω στα πρακτικά και θα επιβεβαιώσω όλες αυτές τις απόψεις. Είναι όλοι τόσο σίγουρη για μένα που περισσότερο με τρομάζει παρά με προτρέπει να προσπαθήσω αυτό.

Τα έχω γράψει λίγο μπερδεμένα και δνε κατάφερα να τα αποτυπώσω όπως θα ηθελα. Πολλά μπερδεμένα θέματα αποτυπωμένα σε ένα σεντόνι…. Νιώθω ότι μειονεκτώ λόγω του φύλου μου και ώρες ώρες σκέφτομαι πόσο χάλια είναι τα άγρια σε τέτοια θέματα, να θεωρούνται πιο δυνατοί πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικοί και πετυχημένοι….. συγγνώμη για τον πονοκέφαλο που είμαι σίγουρη προκάλεσα, θέλω επειγόντως τις γνώμες σας ……..και σας ευχαριστώ που φτάσατε ως αυτό το σημείο της αναγνώσεις ( προσωπικά θα τα είχα παρατήσει με τόσα )

ΑΠΟ ΤΗΝ – The next σωφερίνα/ be careful

__________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Γιατί οι γυναίκες είναι κακές στο παρκάρισμα, την οδήγηση και την αντίληψη χώρου γενικά; Επειδή μια ζωή ολόκληρη τους λένε επίμονα ότι το μέσο κολοκυθάκι είναι 30 εκατοστά!

Αυτό θα απαντάς σε κάθε ανάλογη συζήτηση και σου εγγυώμαι θα κοπεί ο βήχας πάρα πολύ γρήγορα. Αν δεν το “πιάσουν”, τόσο το χειρότερο γι’αυτούς, είναι ταχύτεροι στην οδήγηση αλλά βραδύτεροι στη νόηση (2-0, πας για Champion League). Αλλά ο κόφτης θα σου φανεί πολύ χρήσιμος γενικότερα, ακόμα και με γυναίκες με εσωτερικευμένο μισογυνισμό.

Προφανέστατα δεν υπάρχει κάποια έμφυτη εξοικείωση με τα μηχανήματα. O άνθρωπος δε γεννήθηκε με την γνώση, εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής πορείας από τον αυστραλοπίθηκο afarensis στον homo erectus κι από κει στον sapiens δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να χρησιμοποιεί εργαλεία. Υπάρχουν ένα σωρό αγόρια που δε πιάνουν τα χέρια τους και δε σκαμπάζουν γρι από μηχανές, ιπποδύναμη κι υδραυλικά τιμόνια. Απλά η τεστοστερόνη (δηλαδή η ανάληψη ρίσκου!) τίθεται ως αφορμή για να εκτεθούν τα αγόρια σε αυξημένο ερέθισμα, όπως το παρατηρείς. Αν εκτίθεντο και τα κορίτσια, ισόποσα καλά θα πήγαιναν κατά μέσο όρο (εξαιρέσεις υπάρχουν σε όλα). Ξέρω οδηγάρες να σου φύγει το τσερβέλο. Αλλά βλέπεις γυναίκες (όντως) φοβισμένες επειδή θα ακούσουν να τους σέρνουν τα μύρια όσα, το ξέρουν, το περιμένουν και δε βγαίνουν να κατεβάσουν κανα δυο-τρία καντήλια όταν αυτό συμβαίνει. Επειδή, αααα! είναι κιουρίες, οι κιουρίες δεν κάνουν τέτοια! Ανατροφή κι αυτό. Συν ο φόβος μη τους ρίξει καμμιά σφαλιάρα ο macho man….Φυσικά κι ο πολιτισμός είναι προτέρημα κι η αυτοσυγκράτηςη μέρος του, μη λέμε τα αυτονόητα, αλλά σαν πολύ να μας έχουν πρήξει τις ωοθήκες να τον κουβαλάμε πάντα εμείς τον πολιτισμό, σωστά; Μη τα παρατάς, όντως είναι ανεξαρτησία η οδήγηση. Και για τις σαχλές υποδείξεις, από το ένα αυτί θα μπαίνουν, από το άλλο θα βγαίνουν. Σιγά μη κάνεις σεμινάριο στους βραδύκαυστους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

27 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Wolfcry
Wolfcry
1 μήνας πριν

Θα σου πω τη δική μου εμπειρία. Μεγάλωσα χωρίς πατρική φιγούρα και ίσως έπαιξε ρόλο στο ότι δε με ενδιέφερε να μάθω να οδηγάω. Έμαθα σε μεγάλη ηλικία κι αυτό για λόγους ανάγκης (θα αποκτούσα παιδί και δεν ήθελα να τύχει κάτι και να μην ξέρω να οδηγώ). Η σύζυγός μου από την άλλη οδηγάει από τα 18 της και είναι εξαιρετική οδηγός. Λατρεύω να παίρνω το αυτοκίνητο στην εθνική. Αλλά στις πόλεις, ιδιαίτερα όταν πάμε κάπου που θέλει ταλέντο στο παρκάρισμα, είτε παίρνει εκείνη το αυτοκίνητο είτε το παίρνω εγώ κ όταν φτάνουμε, κατεβαίνω και το παρκάρει. Αυτά επειδή… Διαβάστε περισσότερα »

Dogmother
Dogmother
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Wolfcry

Θεωρώ όντως ότι οι γυναίκες είναι πιο προσεκτικές λόγω της φύσης μας. Δηλαδή οι άντρες είναι πιο ριψοκίνδυνοι από τις γυναίκες, οι οποίες είναι πιο επιφυλακτικες σε πολλά πράγματα. Κι αυτή η ριψοκινδυνότητα στο καλο σενάριο θα φανει σαν “οτι ειναι άνετος, ξέρει να οδηγαει καλυτερα” και στο κακό σεναριο θα αποβεί σε δυστύχημα.

Το Χρυσό Clue(βί)
Το Χρυσό Clue(βί)
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Dogmother

Εγώ θα συμφωνήσω με τον wolfcry. Πιστεύω οτι η “φύση” (όρος κοινωνικά κατασκευασμένος και επιβεβλημένος σε χρήση, ώστε να δικαιολογήσει πολλά) δεν παίζει κανέναν ρόλο και απλώς ερμηνεύουμε περισσότερες “γυναικείες” συμπεριφορές, σαν πιο προσεκτικές. Η ανατροφή πολλών κοριτσιών σαν μπιμπελό, με τα όμορφα, καθαρά ρουχαλάκια (που αλλοίμονο αν λερωθούν, σκιστούν κτλ) έχει επιδράσει, φοβάμαι, πολύ περισσότερο σε αυτή την “προσεκτικότερη” συμπεριφορά. Πόσες και πόσες από εμάς δεν έχουμε έντονο βίωμα, μια διαρκή φωνή που απλώς αλλάζει πρόσωπα, μέχρι να στεριώσει για τα καλά μέσα μας και να μη χρειάζεται πια να μας φωνάζουν, περιοριζόμασταν μόνες μας…Σαν να το ακούω και… Διαβάστε περισσότερα »

???
???
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Dogmother

Δεν ξέρω αν πάιζει ρόλο η “φύση”, σίγουρα όμως παίζει ρόλο ο τρόπος που τα κορίτσια μεγαλώνουν να φοβούνται τα πάντα. Εγώ που δεν μεγάλωσα έτσι την πρώτη φορά που μπήκα μόνη μου πίσω από το τιμόνι γκαζωσα και έφυγα με ταχύτητα χωρίς να σκεφτώ τίποτα. Ναι οκ, τώρα που το σκέφτομαι από μακρυά μαμακία έκανα (γιατί ήμουν και σε άσχημο σημείο), αλλά είχα άγνοια κινδήνου.

giooooo
giooooo
1 μήνας πριν

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Και νομίζω ότι μεγάλο μέρος αυτού που περιγράφεις δεν έχει να κάνει με το τι είναι «έμφυτο» σε έναν άντρα ή σε μια γυναίκα, αλλά με το πώς μεγαλώνουμε από μικροί και τι θεωρούμε ότι «ταιριάζει» στο κάθε φύλο. Πρόσφατα, μάλιστα, η ανιψιά μου ζήτησε αυτοκινητάκια για δώρο και έγινε ολόκληρη ιστορία: «Μα πώς της ήρθε ενός κοριτσιού να ζητήσει αυτοκινητάκια;». Εν έτει 2026, κάναμε σχεδόν ανάλυση επί ανάλυσης για να βρούμε γιατί τα ζήτησε. Ξέρω εγώ; Επειδή της άρεσαν; Επειδή ήταν το ένα πράγμα που δεν είχε; Της έχουν πάρει κουζινικά,… Διαβάστε περισσότερα »

CookieMonster
CookieMonster
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  giooooo

Μα το πιο απλό. Ο μέσος μπαμπάς όταν φτιάχνει την βρύση, τον γιο θα φωνάξει να του δίνει τα εργαλία. Ακόμα και να μην το “μαθει”, εξοικιώνεται.

Sourealistria
Sourealistria
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  CookieMonster

Θυμάμαι μια φορά, πρέπει να ήμουν 12-13 που εβαλε εμενα να την φτιάξω. Γενικά μονο στο αυτοκίνητο έβαζε χέρι, τα υπόλοιπα μερεμετια εντός σπιτιού επειδή ΘΑ τα εκανε (καααααάποια στιγμή, στο μέλλον) τα κάναμε οι γυναίκες μόνες μας. Ο αδερφός μου που είναι πιο μικρός δεν πολυασχολειται με τέτοια.

WonderWoman
WonderWoman
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  giooooo

Διαφωνώ! Η εξήγηση στο δικό μου κείμενο

Erik@
Erik@
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  giooooo

Στη βαφτιστήρα μου πάλι της είχαν παρει την B&D εργαλειοθήκη για παιδια αντί για την κουζίνα οταν ηταν μωρο. Ο κουμπάρος μου: “θα την κανω να ξέρει να μαστορευει!”. Η κουμπαρα μου παντως (πολυ πριν παντευρουν) ήξερε να φτιάχνει ακομα κ τον διακόπτη στη λάμπα.(μου ειχε φτιαξει μια στο πατρικό εκει που καθομασταν γιατι της ειχε σπάσει τα νεύρα που δεν αναβε ευκολα το φως) τυχαίο που ερωτευτηκαν κ παντρευτηκαν? Δεν νομίζω…🤣

Lioness
Lioness
1 μήνας πριν

Πήγα πρόσφατα να πάρω ένα δώρο στην ανιψιά μου. Λοιπόν επειδή το μωρό μου δε μένει Ελλάδα αλλά σε άλλη χώρα , ρώτησα την αδερφή μου τι της άρεσει. Και μου απάντησε ” ααααα τώρα έχει κολλήσει με τα τρένα” . Ωραία λέω θα παρω ένα τρένο. Πάω σε μεγάλο κατάστημα που έχει και παιχνίδια στο κέντρο. Ρωτάω τη κοπέλα να με βοηθήσει να βρω παιχνίδι τρένο. Όλη την ώρα χρησιμοποιούσε αρσενικές αντωνυμίες επίθετα. για το παιδί. Θα του αρέσει και η πίστα με τα αυτοκινητάκια, ο μικρός θα ενθουσιαστεί με αυτό. Στα αγόρια αρέσει το άλλο. Την άφησα γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 μήνας πριν από Lioness
Karol
Karol
1 μήνας πριν

Όλη αυτή η ανάλυση για ένα δίπλωμα αυτοκινήτου, μου φαίνεται υπερβολική.
Δείχνεις μια έντονη υπεροψία σχετικά με την εμφάνιση, την εξυπνάδα…
Και δεν έχει να κάνει νομίζω, αν έχεις μεγαλώσει ως κορίτσι.
Πιθανόν να αντιμετωπίσεις προβλήματα στη ζωή σου, αν δε δεις τον κόσμο διαφορετικά.

Σμαράγδα
Σμαράγδα
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Karol

Θα διαφωνήσω εν μέρη εγώ, δεν μου φαίνεται υπερβολική σε αυτό που λέει ούτε αναφέρεται μόνο στο δίπλωμα. Αυτό ήταν απλά μια αφορμή για να αναρωτηθεί όλα αυτά και να εκφράσει όσα την προβληματίζουν. Προσωπικά είδα πολλά παραπάνω από μια επιφανειακή ιστορία για τα στερεότυπα. Μην αγχώνεσαι τόσο για τα διπλώματα και για τα σχόλια, πάντα ο κόσμος έχει κάτι να πει. Θα σταθώ λίγο σε κάτι που παρατήρησα εγώ. Μου φάνηκε πως και με τον πατέρα δνε έχουν στενές σχέσεις και ίσως τις λείπει η μεριά αυτή. Δεν μου φάνηκε τόσο υπεροπτική όσο μπερδεμένη. Περιγράφει πως ο περίγυρος της… Διαβάστε περισσότερα »

Karol
Karol
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  Σμαράγδα

Κρίνω το αποτέλεσμά της, κι αυτό μου έβγαλε.
Το πώς προήλθε δεν το ξέρουμε.
Φαίνεται κι αυτό που λες, με πατέρα, αδερφό.
Θα χρειαστεί δουλίτσα.

rikoveri
rikoveri
1 μήνας πριν

Χαζομάρες και στερεότυπα, μην τα αφήνεις να σε επηρεάζουν ούτε στο ελάχιστο. Είναι θέμα εξάσκησης πρωτίστως και μετά αντίληψης. Να είσαι προσεκτική στο δρόμο, με ήρεμες κινήσεις και να κοιτάς να προλάβεις καταστάσεις. Εγώ είμαι πολύ καλή οδηγός και φίλες μου επίσης. Από άντρες και οδήγηση δεν έχω και τέλειες εμπειρίες, ούτε χάλια όμως… αυτοί που ξέρω οδηγούν νευρικά σε γενικές γραμμές. Όταν ξεκίνησα μαθήματα οδήγησης (πάει μια δεκαετία) είχα δυσκολευτεί πολύ κι έκανα επιπλέον μαθήματα, χώρια ότι έδωσα 3 φορές για το δίπλωμα. Μετά, σε εξάσκηση με τον πατέρα ή την μάνα μου δίπλα, τραγωδία. Ήταν πανικόβλητοι, και με… Διαβάστε περισσότερα »

Tara_2
Tara_2
1 μήνας πριν

Αδυνατώ να το διαβάσω όλο, θα πω μόνο ότι αν κάνεις μαγκιές στο δρόμο, θα τα ακούσεις είτε είσαι άντρας είτε είσαι γυναίκα.

WonderWoman
WonderWoman
1 μήνας πριν

Αυτό πάλι που λέγεται ότι οι άντρες έχουν καλύτερη αίσθηση του χώρου (αυτοκινήτου) και εξαιτίας του είναι και καλύτεροι οδηγοί είναι μύθος τελικά. Πράγματι σε τεστ χωρικής αντίληψης σημειώνουν κατά μέσο όρο καλύτερη βαθμολογία αλλά από την άλλη πλευρά οι γυναίκες υπερτερούν σε βαθμολογία στην αντίληψη μεγεθών σε οικείο περιβάλλον (όπως και το αυτοκίνητο στο δρόμο). Οπότε το επιχείρημα δεν στέκει. Από την άλλη σε πραγματικές συνθήκες , θα σου πω ότι στον δρόμο και τα δύο φύλα φέρονται εξίσου «κάφρικα». Είναι κι αυτό μία αποτύπωση της γενικότερης αγένειας της κοινωνίας μας. Είτε δηλαδή έχεις έναν άντρα από πίσω σου… Διαβάστε περισσότερα »

Erik@
Erik@
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  WonderWoman

Οπως σε ολα στη ζωη, ειναι να το εχουμε κ λιγο, αλλα σιγουρα κ το τι παραδειγματα παιρνουμε. Μεγάλωσα με μαμα που έκανε τα παντα, ετσι κ εγω πρωτα θα προσπαθήσω να φτιάξω τα πράγματα κ οταν απελπιστω θα φωνάξω βοήθεια (μιλαω για μικροπραγματα, οχι να εχει σπασει σωλήνας να τρέχει το νερο).
Όσο αφορά την οδήγηση, στην Ελλαδα θεωρούμαι στρίτζω γιατι παω με τους κανόνες, και εννοείται πολλοί μου κολλάνε απο πισω, κ βρίζω τους πάντες. Στην Αγγλια πάλι, πανε ολοι με τους κανόνες, κ σπανια θα βρεις εναν να τον βρίσεις στο δρόμο!

Aphelia
Aphelia
1 μήνας πριν

Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει κατά ένα ποσοστό διαφορά στο ότι τα αγόρια ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα. Έπαθα πλάκα όταν ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό η μικρή μου ότι υπάρχουν έμφυλες διαφορές από τόσο μικρή ηλικία. Τα παιδάκια έχουν πρόσβαση στα ίδια παιχνίδια, και γενικά τα ενθαρρύνουν στα πάντα, πχ μπορείς να δεις αγοράκια ντυμένα πριγκίπισσες και κορίτσια ντυμένα σπάιντερμαν κάθε εβδομάδα, ήταν πολύ συνηθισμένο. Και ο παιδικός αλλά και οι γονείς ήταν αυτού του στυλ. Αλλά υπάρχουν κάποιες σαφείς προτιμήσεις. Βλέπεις ότι έρχεται ένα μωρό στο χώρο και τα κορίτσια μαζεύονται όλα πάνω από το κεφάλι του… Διαβάστε περισσότερα »

KP
KP
1 μήνας πριν

Κατά την γνώμη μου είσαι τυχερή που δεν είχες κάποιον να σου δείξει και εξηγώ: Την 10ετία του 2000 έμαθα να οδηγώ. Σε σχολή οδηγών, από γυναίκα. Δεν είχα καμία προηγούμενη εμπειρία, προερχόμουν από οικογένεια που δεν είχε αυτοκίνητο και ο μπαμπάς δεν οδηγούσε. Ήμουν 24 και την εποχή αυτή ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να βγάλω δίπλωμα αφού όλοι οι φιλοι μου ήδη είχαν από τα 18 και θα μου χρειαζόταν σίγουρα. Έκανα όλα τα μαθήματα (θεωρητικά και πρακτικά – 6 μήνες). Το 1ο που μου έμαθε η Έφη (δασκάλα) ήταν να βάζω ζώνη προτού ξεκινήσω και να χρησιμοποιώ φλας.… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
1 μήνας πριν
Απάντηση σε  KP

Μάθετε οτιδήποτε όσο επικίνδυνο κι αν είναι με το σωστό άτομο να σας εκπαίδευση και με διάθεση να σας μάθει για το πεδίο κι όχι για το πτυχίο.

Wandering
Wandering
1 μήνας πριν

Είσαι πολύ μικρή και νομίζω παπαγαλιζεις επιχειρήματα που μπορεί να μην αφορούν ακόμη την περίπτωση σου. Και νομίζω ο λόγος που έχεις επικεντρωθεί εκεί είναι γιατί μάλλον είναι το πρώτο πράγμα το οποίο δεν το κατάφερες με τη μία, όπως τα άλλα που αναφέρεις πιο πάνω. Το reality check ήρθε και είναι ευπρόσδεκτο, είναι ανθρώπινο να μην ξεκινάμε με κλίση, ταλέντο και ευκολία τα πάντα. Ναι, σαν πρωτάρα/ης κάποιες έως και πολλές φορές ξεκινάς ως “χάλια”. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορείς να βελτιωθείς και να ξεπεράσεις αυτούς που μπορεί να μπήκαν πιο εύκολα σε κάτι καινούριο, μια χαρά μπορείς.… Διαβάστε περισσότερα »