Η παρέμβαση με ψυχοθεραπεία θεωρείται αναγκαία στις διατροφικές διαταραχές.
_________________
Η ιστορία της Βουλιμία Με 500-0! όπως την ξεχώρισα σήμερα.
Καλημέρα σε όλη την φανταστική παρέα!! Ήθελα να ρωτήσω κάποια κοπέλα αν έχει καταπολεμήσει κάποια διατροφική διαταραχή μέσω της ψυχοθεραπείας. Αν ναι, με ποιο είδος θεραπείας, πχ. γνωστική συμπεριφορική κ.λπ.? Παλεύω πολλά χρόνια με την νευρική βουλιμία και τα υπερφαγικά επεισόδια και πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό. Επειδή το κόστος είναι μεγάλο, θα ήθελα τις προσωπικές σας εμπειρίες σχετικά με το αν βοηθηθήκατε ουσιαστικά από την ψυχοθεραπεία, και σε τι χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
ΑΠΟ ΤΗΝ – Βουλιμία – Me 500-0!
_____________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.
Δεν έχω εμπειρία τροφικής διαταραχής ή ψυχοθεραπείας για να καταπολεμηθεί, οπότε οι αναγνώστριές μας θα σε διαφωτίσουν βιωματικά.Ααυτό που έχεις το περνούν χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινό επίπεδο και παλεύουν με αυτό, δεν είσαι μόνη, αλλά και δεν θα πρέπει να το περνάς μόνη.
Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι η γνωστική συμπεριφορική θεωρείται πιο ενδεδειγμένη για την ταχύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της συμπεριφοράς σου, κι ενδέχεται να ενδείκνυται και φαρμακοθεραπεία -αυτά θα στα πει η ομάδα ψυχιάτρου-διατροφολόγου-παθολόγου που θα σε δει.
Επίσης ποτέ μην υποτιμάς ένα οργανικό αίτιο που φουντώνει τα υπερφαγικά επεισόδια, κάτι που ελέγχεται κυρίως στον ενδοκρινολόγο. Οπωσδήποτε υπερφαγικά επεισόδια δεν ταυτίζονται με τη νευρογενή βουλιμία, αλλά το λέω για να αποκλείσεις αν μη τι άλλο τυχόν παράγοντες που δυσκολεύουν το έργο προς την θεραπεία.
Σου επισυνάπτω επίσης ένα άρθρο της διατροφολόγου Ζωής Γιαννακάκη για τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών και τι πρέπει να μας ανησυχήσει, μια προσωπική μαρτυρία από γυναίκα αναγνώστρια, κι ένα podcast γυναίκας με εμπειρία στην νευρική βουλιμία και πώς βοηθήθηκε από την ψυχοθεραπεία.
Καλή επιτυχία!
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Σίγουρα. Η θεραπεία βοηθάει να διορθώνουμε συμπεριφορές που δεν μας εξυπηρετούν. Δεν ειχα ποτέ κάποια διατροφική διαταραχή αλλά πέρασα πρόσφατα κρίσεις άγχους και ήπιες κρίσεις πανικού. Δοκίμασα γνωστική συμπεριφορικη θεραπεία με κλινική ύπνωση συνδυαστικά. Βοηθήθηκα παρα πολύ, έκανα ένα εξάμηνο, έχει περάσει ένας χρονος κι ενώ πέρασα πολύ δύσκολα γεγονότα είμαι άλλος άνθρωπος πλέον και τα διαχειρίζομαι όλα με χαρακτηριστική ψυχραιμία. Κανε την έρευνα σου και αν πιστεύεις οτι θα σου ταιριαξει δοκίμασε το. Αν το κανεις συνειδητά και με πραγματική θέληση να αλλάξεις γίνονται θαύματα σύντομα, με πολυ δουλειά αλλά χωρίς υπερβολικά χρηματα!
Ως ειδικός με διδακτορικό και πολυετή θεραπευτική εμπειρία στις διατροφικές διαταραχές, Ρένα, διαφωνώ κάθετα με την θεοποίηση της γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας ως ενδεδειγμένη μέθοδος και ως μακροχρόνια αποτελεσματική μέθοδο γενικότερα. Η θεραπεία -για όλες τις διαταραχές που δεν εμπεριέχουν ψύχωση- θα πρέπει να βοηθάει το άτομο να δει τον εαυτό του, να κατανοήσει από που μπορεί να πηγάζουν οι δυσκολίες του και πως πάνω από όλα θα πρέπει να δημιουργηθεί μια θεραπευτική σχέση που να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και αποδοχής. Ολά αυτά δεν μπορούν να γίνουν μοιράζοντας ημερολόγια σκέψεων και απαιτώντας από τους θεραπευόμενους να κάνουν ασκησούλες. Αυτά από εμένα. Κατά… Διαβάστε περισσότερα »
Δεκτό, δεν αμφισβητώ ότι ξέρεις τι λες.
Να διευκρινίσω κάτι. Επειδή συνήθως δεν αφιερώνουν τον αναγκαίο χρόνο κι ενέργεια στη θεραπεία, επειδή προσδοκούν σε ένα γρηγορότερο αποτέλεσμα με ορατή διάσταση (λόγω πολλών ιδιαζόντων παραγόντων στα συγκεκριμένα ζητήματα), γι’αυτό απαντώ όπως απαντώ.
Να ρωτήσω κάτι και τις δύο σας; Από ότι καταλαβαίνω τουλάχιστον, όταν πάει κανείς με κάποιο συγκεκριμένο στόχο από μια κρίση ( απώλεια, διαζύγιο, υγεία κλπ ) η εικόνα που έχω είναι πως κάνουν πρώτα CBT, μέχρι τουλάχιστον να περάσει το παλούκι. Μετά κάνουν ψυχοδυναμική – ή τουλάχιστον αυτό πάντα έτυχε σε εμένα να είναι το 2ο στάδιο, ίσως υπάρχουν και εναλλακτικές – πλέον με πιο πολύ focus σε patterns, αιτιάσεις επιλογών κλπ κλπ. Γιατί να κάνουν CBT μακροχρόνια; Δεν το έχω δει ποτέ να γίνεται. Το CBT σε εμένα ήταν πάντα μέχρι να βγει το φίδι από την τρύπα… Διαβάστε περισσότερα »
Δε ρωτάς εμένα, αλλά θα απαντήσω. Καταρχάς υπάρχουν πάρα πολλές προσεγγίσεις, και το οτι εσύ το έκανες έτσι δε θα πει ότι είναι τυφλοσουρτης. Επίσης δεν είναι θεσφατο ο συνειρμός “κρίση = cbt” γιατί μπορεί να γίνει υποστηρικτικη θεραπεία σε περίοδο κρίσης χωρίς ίχνος cbt μέσα. Επίσης σε μια συνεδρια μπορεί να γίνει εν μέρει cbt και εν μέρει ψυχοδυναμικη, υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί αναλόγως το άτομο κ το θεραπευτή. Επίσης υπάρχουν άτομα που βγάζουν σπυρια με τη cbt, και άτομα που βγάζουν σπυρια έτσι και αποσύρεις τα homeworks και τους μπάσεις λίγο ψυχοδυναμικα. Όπως είπε και ο Jung, “όσα τα… Διαβάστε περισσότερα »
Αναλυτικότατη, ευχαριστώ. Σε ανταγωνισμό δε τα βάζω, με την έννοια αν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο σε απόλυτους όρους. Απλά το time budget δεδομένο είναι, τελικά το πολύ 2-3 πράγματα μπορεί να κάνει κανείς στον ελεύθερο χρόνο του, όχι 15. Κάθε δραστηριότητα έχει τα θετικά και το opportunity cost της, εκεί πρέπει να γίνει το ζύγισμα. Για να μην είναι δεκανίκι σύμφωνοι, και προφανώς δεν εννοούσα ότι η γυμναστική είναι η λύση όταν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, αυτό θα ήταν επικίνδυνο. Μπορεί να ρωτήσει και @ θεραπευόμεν@ τ@ θεραπευτή τι σκέφτεται, μπορεί και @ θεραπευτής να πει η δουλειά… Διαβάστε περισσότερα »
Δε λες κάτι διαφορετικό από όσα ανέφερα. Και η απάντηση μου περι time budget κλπ όπως το θέτεις, εξακολουθεί να είναι η προηγούμενη που έδωσα: ” αναλόγως το άτομο”. Το άτομο θα κρίνει που θελει να εστιάσει. Αυτό ισχύει κ για την τελευταια σου παράγραφο. Το τι έκανε impact σε σένα δε θα πει ότι κάνει το ίδιο σε όλους. Πάντα μιλάω γενικά και αποφεύγω να δίνω προσωπικά παραδείγματα, γιατί ξέρω ότι κινδυνεύουν να περιέχουν τις προβολές μου μέσα, και ο,τι έχω βιώσει κι έχει λειτουργήσει για μένα, δε θα πει ότι ισχύει για όλους. Μιλάς λοιπόν για εσένα. Εγώ… Διαβάστε περισσότερα »
Σωστά, πλην τελευταίου, συμπλήρωση ήταν, δεν ήταν διαφωνία. Eδώ συμφωνούμε ότι συμφωνούμε 😀
Στα του τελευταίου, είναι το εξής, ότι σε κάποια θέματα ορισμένοι άνθρωποι έχουν σπάνιο φυσικό ταλέντο, τα βλέπουν με πολύ ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και από αυτούς (σε αυτά) μπορεί να μάθει κανείς πολλά, κάπως σαν role models.
Ναι η κρίση σε αυτό είναι προσωπική εμπειρία, σωστά λες, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι που μεταφέρεται.
btw δε μιλάω στο context των διατροφικές διαταραχών, που δε γνωρίζω Χριστό – εξ’ ου και δεν απαντάω στην κυρίως ερώτηση.
Κάποιος φούρνος θα γκρεμίστηκε σήμερα και συμφωνήσαμε 🤣
Μεγας εισαι κυριε και θαυμαστα τα εργα σου 😂
Για περίπου 8 χρόνια η σχεδόν καθημερινή μου διέξοδος από πίεση, άγχος, στεναχώρια, οτιδήποτε ήταν το να σκάω από το φαγητό και μετά τουαλέτα. Έκανα και θεραπεία ταυτόχρονα. Κάποια στιγμή έφτασα στο αμήν. Δεν είχα τον χρόνο να κάνω τέτοια επεισόδια (έπαιρνε γύρω στις 3 με 4 ώρες η οργάνωση και εκτέλεση ενός επεισοδίου). Η στεναχώρια που μου προκαλούσαν τα επεισόδια είχε υπερβεί την ανακούφιση που μου έδιναν. Συναντήθηκα ξανά με την διατροφολόγο μου (είχα χρόνια να την δω). Η βοήθειά της ήταν καταλύτική στο να με βοηθήσει να ακούσω το σώμα μου και να διαλέγω τις σωστές τροφές για… Διαβάστε περισσότερα »