in

Η Ρένα απαντά: Πώς να ζήσει ανεξάρτητο ένα άτομο ΑμΕΑ

Οι λόγοι είναι σοβαροί και δεν χρειάζεται να αναφερθούν γιατί με φθείρουν…

Πώς μπορώ να ζω ανεξάρτητα από την οικογένειά μου; ___________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Ρένα να είσαι καλά που μας ανοίγεις ορίζοντες! Χαιρετώ όλους σας, αλλά πιο εγκάρδια τους ΑμεΑ καθώς είμαι κι εγώ και εγώ. Θα ήθελα πολύ να σε ρωτήσω πως μπορώ να έχω μια ανεξάρτητη ζωή, μακριά από οικογένεια […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

disable

Πώς μπορώ να ζω ανεξάρτητα από την οικογένειά μου;

___________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Ρένα να είσαι καλά που μας ανοίγεις ορίζοντες! Χαιρετώ όλους σας, αλλά πιο εγκάρδια τους ΑμεΑ καθώς είμαι κι εγώ και εγώ. Θα ήθελα πολύ να σε ρωτήσω πως μπορώ να έχω μια ανεξάρτητη ζωή, μακριά από οικογένεια σε δικό μου σπίτι, στην Αθήνα, καθώς και οι γιατροί μου είναι εκεί μα δεν είναι αυτή η κύρια αιτία. Θέλω να ζήσω ανεξάρτητη και η οικογένεια μου δεν θέλω να υπάρχει στην ζωή μου. Οι λόγοι είναι σοβαροί και δεν χρειάζεται να αναφερθούν γιατί με φθειρουν…

Θέλω έναν οδηγό διαβίωσης ΑμεΑ από εσένα και τους αναγνώστες σου. Λαμβάνω επιδόματα από το κράτος. Δεν εξαρτώμαι οικονομικά, το σπίτι είναι δικό μου (εκεί που θέλω να πάω), κινητικά εξαρτώμαι 50 τις εκατό. Είναι κάποιες κινήσεις που δεν μπορώ να εκτελέσω. Φανταστείτε όπως ένα παιδί 10 χρόνων δεν έχει την σωματική δύναμη. Ψάχνω και κάνω θεραπείες να βελτιωθώ. Δεν θέλω κάποιον 24 ώρες. 2 ώρες την ημέρα να μου κάνει τα βασικά είναι καλό. Πως φεύγεις ομως; Πρακτικά πως θα μεταφέρω τα πράγματα (εντάξει υπάρχει μεταφορική) Πως θα προσαρμοστω. Το σπίτι ας είναι δικό μου , δεν γνωρίζω ανθρώπους δεν έζησα εκεί. Σκέφτομαι μήπως μείνω σε ενοίκιο, καθώς θα μου δίνουν ένα επιδόμα ενοικίου. Η οικογένεια μου ζει με μικρές συντάξεις και γνωρίζω ότι με κρατούν εκεί γιατί τους πληρώνω διατροφη και ρεύμα. Αυτοί ίσα, ίσα τσονταρουν. Δεν θα με πείραζε αν δεν μου φαιροντουσαν έτσι όπως φέρονται.

Υπάρχει κάποια λύση πιστεύετε για εμένα; Και καλές σχέσεις να είχα πάλι θα ήθελα να φύγω. Σε ίδρυμα ή στέγη υποστηρικτής διαβίωσης δεν θέλω, γενικά θέλω την ανεξαρτησία μου. Να μου πείτε την γνώμη σας. Κάποιος ΑμεΑ αναγνωστης/τρία ζει ή θέλει να ζήσει όπως εγώ;

ΑΠΟ ΤΗΝ – @aneza

________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Να είσαι καλά!

Η μετακίνηση στην Αθήνα δεν είναι πρόβλημα της μορφής που νομίζεις: δεν ξέρω κόσμο, πώς θα μεταφέρω, πώς θα παίρνω επίδομα ενοικίου… Όπως όλοι, έτσι κι εσύ θα μάθεις νέο κόσμο, θα χρησιμοποιήσεις μεταφορείς (που θα σου τα τοποθετήσουν κιόλας με ειδική συμφωνία) και θα αναζητήσεις τι δικαιούσαι.

Το σπίτι είναι γραμμένο στο δικό σου όνομα; Είσαι δηλαδή η μόνη ιδιοκτήτρια; Ή είναι μήπως γονική παροχή όπως η πλειοψηφία των σπιτιών -για να μην πληρώσουν τα παιδιά φόρο κληρονομίας; Γιατί αν έχει άλλος την επικαρπία (κι εσύ την λεγόμενη ψιλή κυριότητα) τότε είναι πιο δύσκολο το πράγμα και πρέπει να συμβουλευτείς συμβολαιογράφο με το συμβόλαιο ανά χείρας να σου διασαφηνίσει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Ας πούμε δεν μπορείς να το πουλήσεις μέχρι να πεθάνει ο επικαρπωτής.

Επιπλέον αν έχεις ιδιοκτησία (αποκλειστική ή ψιλή κυριότητα σε γονική παροχή) δεν νομίζω ότι υφίσταται επίδομα ενοικίου. Αυτό προορίζεται για άτομα που δεν έχουν κεραμίδι, κατά το κοινώς λεγόμενο.

Εφόσον το πρόβλημα είναι κινητικό τότε η πρόσβαση στο σπίτι (ράμπα, ασανσέρ κλπ) είναι ουσιώδους σημασίας. Ταυτόχρονα οι ανέσεις και συσκευές πρέπει να είναι διαχειρίσιμες. Επιπρόσθετα πρέπει να φροντίσεις πώς θα σου φέρνουν τρόφιμα ή θα σου έρχονται υπηρεσίες, ενώ θα βολέψει πολύ να είσαι κοντά στο μετρό ή στο τραμ για προφανείς λόγους.

Δεν μας λες αν ζεις από τα επιδόματα, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, ή αν δουλεύεις. Το είμαι οικονομικά ανεξάρτητη είναι αλλιώς στο Άργος πχ, αλλιώς στην Αθήνα όπου το κόστος ζωής είναι πολλαπλάσιο. Πάρε χαρτί και μολύβι και υπολόγισε όλα τα κόστη: πάγια ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, θέρμανση/ψύξη (η Αθήνα είναι πια φρικιαστικά ζεστή τους καλοκαιρινούς μήνες), κινητό τηλέφωνο, εισιτήρια στα ΜΜΜ, τρόφιμα ανά μήνα, τυχόν έξτρα ανάγκες για την υγεία σου, συμβόλαια υγείας/ασφάλισης, ρουχισμό ή/και χόμπι, καθώς και κάτι έκτακτο τελείως αναπάντεχο και υπολόγισε αν “βγαίνεις”.

Σημείωσε πού θα αποτανθείς αν σου συμβεί ατύχημα, ασθένεια, κρύωμα. Aν υφίσταται ακόμη η “βοήθεια στο σπίτι” από το δήμο σου. Σημείωσε επίσης ποιος θα αναλάβει τυχόν εργασίες αν προκύψει κάτι έκτακτο που θα το χρειάζεσαι (ένας καλός υδραυλικός-ηλεκτρολόγος-ψυκτικός αξίζει το βάρος τους σε χρυσό). Σου εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Sourealistria
Sourealistria
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Μπορείς να έχεις καθαρίστρια 2 φορές τη βδομάδα να σου κάνει τις δουλειές στο σπίτι, επισης εχουν βγει πιλοτικά κάτι πρόγραμμα για βοηθούς αμεα

Kloklo
Kloklo
1 χρόνος πριν

Λυπάμαι, δεν την ξέρω καθόλου την Αθήνα για να συνεισφέρω σε κάτι…το μόνο που ξέρω είναι ότι θα προτιμούσα ή διαμέρισμα ισόγειο ή με ασανσέρ αλλά χωρίς σκαλιά στην πολυκατοικία, εάν πρόκειται για μετακίνηση με αμαξίδιο, άρα πιθανόν η ενοικίαση να προσφέρει ένα πιο κατάλληλο σπίτι. Πάντως αναγνωρίζω πότε οι ιδέες κάποιου στο κεφάλι του έχουν αρχίσει να μοιάζουν με αποφάσεις-έχει μπει το νερό στο αυλάκι! Σου εύχομαι ολόψυχα να τα πας πολύ καλά και να γιορτάζεις μέρες ανεξαρτησίας στο μέλλον!

Sabrina
Sabrina
1 χρόνος πριν

Χρειάζεσαι βοήθεια.Μπες αν θες στην ομάδα και ζήτα βοήθεια από άτομα της κοινότητας εδώ να σου κανονίσουν μεταφορική,επί πληρωμή.Μπορεις να φέρεις συγκάτοικο αν υπάρχει χώρος για ανταλλαγή με δύο ώρες βοήθειας

Nairobi
Nairobi
1 χρόνος πριν

Καλησπέρα! Υποθέτω ότι μεγάλο ρόλο παίζει το είδος της αναπηρίας που έχεις. Από την μικρή εμπειρία μου από φίλο που, μετά από ατύχημα, είναι σε αμαξίδιο, έχω να πω τα εξής: Τα δωμάτια και οι πόρτες του σπιτιού να έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις για άνετη κίνηση. Τα έπιπλα πχ μπάνιου, κουζίνας να μπορούν να αφαιρεθούν ή να τροποποιήθουν. Δεν είναι πολύ εύκολο να βρεις άτομο για 2 ώρες την ημέρα, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι προτιμούν σταθερή εργασία σε ένα μέρος/άτομο. Σίγουρα, ένα δικό σου άτομο σε απόσταση 10λεπτου, είναι βοηθητικό για κάτι απρόοπτο. Ο δικός μου φίλος έχει νοικιασει σε… Διαβάστε περισσότερα »