in

Η Ρένα απαντά: Όλοι οι γνωστοί μου μου είπαν ότι οι ίδιοι δεν θα με προσλάμβαναν…

Μου έκοψαν τα φτερά. Είμαι 35, σπουδαγμένη και θέλω να ασχοληθώ με μάρκετινγκ, μόνο ο άντρας μου κι η κουμπάρα μου με υποστηρίζουν.

“Δεν θα με προσλάμβαναν…” Κι αυτοί τώρα διοικούν την Giant, ας πούμε. Μάλιστα. _____________ Η ιστορία της Νέας Εργαζόμενης όπως την ξεχώρισα σήμερα Καλη χρονιά παιδιά και Ρένα! Είμαι 35 με πτυχίο οικονομικών και δουλεύω από τα 24 μου. Από τα 27 δουλεύω στην ίδια εταιρία, είμαι ας πούμε Project manager. Λέω ας πούμε, γιατί […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

should you quit your job 1280x960 1

“Δεν θα με προσλάμβαναν…” Κι αυτοί τώρα διοικούν την Giant, ας πούμε. Μάλιστα.

_____________
Η ιστορία της Νέας Εργαζόμενης όπως την ξεχώρισα σήμερα

Καλη χρονιά παιδιά και Ρένα!

Είμαι 35 με πτυχίο οικονομικών και δουλεύω από τα 24 μου. Από τα 27 δουλεύω στην ίδια εταιρία, είμαι ας πούμε Project manager. Λέω ας πούμε, γιατί δεν παίρνω τον αντίστοιχο μισθό και τα έργα δεν είναι τίποτα μεγάλα. Κάποιες μικρές οικονομοτεχνικές μελέτες είναι.

Κάτι με έπιασε και θέλω να αλλάξω τομέα καριέρας. Το σκέφτομαι 1 χρόνο πια, κάθε μέρα. Κάτι που δεν νιώθω δημιουργική, κάτι που θα ήθελα να μπορώ να διεκδικήσω κάποια καλύτερη θέση, κάτι που ο μισθός δεν ανεβαίνει, κάτι που θα ήθελα κάποτε να φύγω από την Αθήνα και να γυρίσω στο νησί μου. Γενικά μπούχτισα και θέλω να κάνω αλλαγή σε αυτό το τομέα.

Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Έφτιαξα το βιογραφικό μου και σε κάθε εταιρία που στέλνω το προσαρμόζω από την αρχή ανάλογα την εταιρία. Έκανα κάποια σεμινάρια πέρυσι πάνω στο μάρκετινγ και έψαξα για διδακτορικό. Γενικά νιώθω ότι έκανα κάποιες κινήσεις, αλλά νιώθω ότι είναι λίγες. Πχ τα σεμινάρια τα έκανα με χαρά, αλλά μετά κατάλαβα ότι εκτός από την χαρά να μάθω πράγματα, που είναι σημαντικό θα πω, δεν μετράνε πουθενά. Ένα απλό σεμινάριο έχουν ολ@.

Θα ήθελα να πάω προς μάρκετινγκ, αλλά το μεταπτυχιακό μου είναι σε πιο θεωρητικά οικονομικά. Γενικά πλην του άντρα μου και της κουμπάρας μου, όλοι οι άλλ@ με απογοήτευσαν πολύ. Ότι ο συνδυασμός ηλικία, 2 παιδιά και όχι μεταπτυχιακό και προηγούμενη δουλειά στο τομέα είναι απαγορευτικά για να με προσλάβουν. Μου το είπαν γνωστοί και φίλοι που έχουν δική τους εταιρία. Ότι δεν θα προσλάμβαναν κάποια σαν εμένα. Και το ότι έχω πάει σε ελάχιστες συνεντεύξεις μου επιβεβαίωσε ότι και άλλοι δεν θα με προσλάμβαναν.

Εγώ νιώθω πολύ μικρή και δημιουργική για να μείνω τόσο στάσιμη. Θα ήθελα να ακούσω σκέψεις και συμβουλές.

ΑΠΟ ΤΗΝ – νέα εργαζόμενη

______________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Καλή χρονιά αγαπητή φίλη! Με υγεία και χαρές! Και νέα ξεκινήματα, γιατί όχι.

Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι για τ’όνομα του Δία, δεν χρειάζεται διδακτορικό για οπουδήποτε αλλού εκτός από πανεπιστημιακή ερευνητική καριέρα (ακαδημαϊκή). Έχουμε παρεξηγήσει τα πράγματα, θέλει τόση ενέργεια και χρόνο και σπατάλη δυνάμεων το διδακτορικό που είναι σχεδόν αδύνατο να έχει κανείς επαγγελματική θέση μεγάλης ευθύνης και να το ολοκληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ξέχνα το λοιπόν, δεν σου χρειάζεται. (Μόνο αν το’χες προσωπικό όραμα θα έλεγα κάτι άλλο, με τις συνθήκες που περιγράφεις).

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι φίλοι και γνωστοί σου που έχουν κι εταιρεία, τρομάρα τους, στα λένε αυτά για να μην ζητήσεις να σε προσλάβουν οι ίδιοι. Τι φριχτά αποκαρδιωτικό τρόπο διάλεξαν όμως. Από πότε είναι απολύτως αναγκαίο το μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ (εκτός αν δουλεύει κάποιος ξέρω σε κάποιον κολοσσό όπου χρειάζεται πρωτογενής στρατηγική); Και από πότε είναι ντεφώ, αντί για πλεονέκτημα, τα δύο παιδιά; Κανονικά εταιρεία που προσλαμβάνει άνθρωπο για μάρκετινγκ και δεν εξυπηρετείται -όπως η μισή Ελλάδα που τον τομέα μάρκετινγ τον θεωρεί “πολυτέλεια”, ούτε που γνωρίζει τι είναι – με έναν ξάδερφο κι έναν μπατζανάκη που “ξέρουν απ’αυτά” θα θεωρούσε θετικό σημείο να είναι ο άνθρωπος του μάρκετινγκ κοντά στη νέα γενιά, να πιάνει τον παλμό της εποχής, να ακούει το νέο κόσμο. Κι επιπλέον, αφού η εταιρεία είναι υποτίθεται μεγάλη, αφού θέλει ειδεικευμένο άνθρωπο για μάρκετινγκ, θα είναι επομένως και συνεπής σε γονικές άδειες, σε εξυπηρετήσεις μιας μητέρας κλπ, όπως είθισται στις εταιρείες αυτού του είδους (όπου δεν τα κάνουν όλα οι γνωστοί τους). Σωστά;

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν δεν είναι φίλοι σου. Κακώς τους ακούς.

Ο άντρας σου κι η κουμπάρα σου που σε ενθαρρύνουν σε νοιάζονται. Και μπράβο. Να ζητήσεις λοιπόν την δική τους γνώμη σε συγκεκριμένα βήματα, να ρωτήσεις πώς τους φαίνεται το τάδε ή το δείνα που δοκιμάζεις και να προσαρμόζεσαι ανάλογα. Δεν θα είναι ένα πράγμα που θα κάνει τη διαφορά, αλλά πολλά. Να κάνεις οπωσδήποτε προσωπική σελίδα στο LinkedIn, όπου δημοσιεύονται όλες οι δουλειές στον τομέα που θέλεις (μάρκετινγκ) και να ψάξεις προσεκτικά πώς προβάλλουν τις γνώσεις και τη δουλειά τους κι οι υπόλοιποι μαρκετήρς που θέλεις να μιμηθείς. Θα ενημερώνεσαι για νέες θέσεις εργασίας, υβριδικές, από απόσταση ή στα γραφεία εταιρειών. Μια αρχικά από απόσταση συνεργασία και part time είναι πολύ καλή περίπτωση! Θα αποκομίσεις πείρα.

Επιπλέον, να φτιάξεις μια (δυο, τρεις) σελίδες σε σόσιαλ μήντια όπου προωθείς κάποια υπηρεσία ή προϊόν κάποιου φίλου σου (με κάποια στρατηγική που θα σκεφτείς, όχι στο φτερό) ή να επιδιώξεις να συνεργαστείς αμισθί αρχικά με κάποιο προϊόν ή υπηρεσία (από τις πολλές χιλιάδες στο δίκτυο των ΜΚΔ) στο πλαίσιο συγκεκριμένων προωθήσεων που αυτοί θα οργανώνουν. Αυτό θα αποτελέσει το πειραματικό σου εργαστήριο και ταυτόχρονα την προβολή της εμπειρίας σου επί του πεδίου που θα επιδείξεις κατόπιν στο LinkedIn και το βιογραφικό σου. Εδώ έγινε μαρκετήρ η Κιάρα Φερράνι, θα τρελαθώ δηλαδή (no offence στην Κιάρα), δεν μπορείς εσύ που έχεις τόσες θεωρητικές περγαμηνές;

Δοκίμασε και μη θεωρητικολογείς. Πράξεις άμεσα. Τώρα. Κι όλα καλά θα πάνε, λίγο λίγο. Σου εύχομαι δύναμη και πάντα να έχεις υποστηρικτικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

12 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Katje
Katje
2 χρόνια πριν

Αυτό το πράγμα όταν ζητούν κόσμο που δεν ξέρουν τι ζητάνε, πόσο εκνευριστικό. Θέλουμε κάποιον με πτυχίο που να έχει πρακτική εμπειρία αλλά τον θέλουμε για χαμηλόμισθο και να είναι κάτω των 25. Αυτός που το γράφει αυτό πρέπει να μην καταλαβαίνει καθόλου από απλή πρόσθεση. Πάντως γράφουσα, επειδή έχω κάνει δύο φορές αλλαγή καριέρας, (μια κατά την οικονομική κρίση, μια μετά τον κοβιντ, φχαριστιμο δεν έχω κι εγώ) ετοιμάσου για αρκετές απορρίψεις και η πρώτη δουλειά πιθανότατα να μην είναι ότι έχεις ονειρευτεί αλλά θα σου δώσει εμπειρία για να βρεις κάτι καλύτερο σε ένα χρόνο ας πούμε. Επίσης… Διαβάστε περισσότερα »

Ola
Ola
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Katje

Συμφωνώ σε όλα. Η αλλαγή καριέρας πουθενά δεν είναι εύκολη, και στην Αγγλία έχει απόρριψη. Δεν το εχω κανει αλλα εχω δει να συμβαινει σε συναδελφους και φιλους. Στη αρχή για να μπεις σε καινούριο χώρο ισως είναι και πιο χαμηλός ο μισθος αλλά μπορεί μα ανέβει γρήγορα. Για την Αγγλία μιλάω, Ελλαδα φαντάζομαι πιο δύσκολα Είμαι ακαδημαϊκός στην Αγγλια και θα σου πω ότι το διδακτορικό κακό σου κάνει αν δε θέλεις ακαδημαϊκή καριέρα με την άποψη ότι σε καθυστερεί να πας εκεί που θέλεις. Για τους “φίλους” αυτό που έχω να πω είναι κάκιστοι μέσα στις διακρίσεις ageism,… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από Ola
BabyDoll
BabyDoll
2 χρόνια πριν

Γεια σου νέα εργαζόμενη. Αρχικά να σου πω οτι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις στροφή στην καριέρα σου, ούτε τα παιδιά ούτε η ηλικία είναι εμπόδιο αρκεί να έχεις όρεξη και στήριξη από το περιβάλλον σου. Εγώ εργάζομαι στον χώρο του μάρκετινγκ εδώ και 12 χρόνια, η επαγγελματική μου άποψη είναι οτι χρειάζεσαι κάποιου είδους εκπαιδευση για να μπορέσεις να ξεκινήσεις. Οχι απαραίτητα μεταπτυχιακό, αλλά κάποιο couρse ή κάποιο online μεταπτυχιακό αν δεν έχεις τα χρήματα ή τον χρόνο για ένα κανονικό. Συμφωνώ με την Ρένα οτι το μεταπτυχιακό για να εργαστείς στο πεδίο μας δεν είναι απαραίτητο αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

Fani
Fani
2 χρόνια πριν

Το μάρκετινγκ δεν χρειάζεται διδακτορικό, η Ρένα έχει απόλυτο δίκιο. Θα σου πρότεινα όμως τα Online σεμινάρια/μαθήματα του ΕΚΠΑ όπως digital marketing που τώρα όλοι χρειάζονται και πολύ κάνουν από μόνοι τους την εκπαίδευ για μια μικρή επιχείρηση 9αλλά όχι όλοι). και πιστεύω ότιόταν εξοικιωθείς και ανάλογα και την αναγνωρισιμότητά και τη δικτωση σου στο νησί σίγουρα θα μπορέσεις να στήσεις κάτι δικό σου. Δεν είναι όλοι ΄γατοι της τεχνολογίας ούτε έχουν το χρόνο και τη διάθεση αλλά να που οι εποχές το χρειάζονται! ορίστε εδώ https://elearningekpa.gr/courses/digital-marketing

evula
evula
2 χρόνια πριν

Θα ξεκινήσεις από θέσεις junior θα δεις τι ακριβώς προσόντα υποχρεωτικά ζητάνε και θα φροντίσεις στο επόμενο διάστημα να τα αποκτήσεις. Αυτό χρειάζεται όταν αλλάζεις επάγγελμα να δεις τι ζητάνε και να φροντίσεις να τα αποκτήσεις. Οι φίλοι σου έχουν δίκιο δεν θα σε προσλάμβαναν γιατί από τι φαίνεται δεν έχεις ούτε τα ελάχιστα που ζητάνε για αυτές τις θέσεις. Οκ μια χαρά, μπορείς να τα αποκτήσεις! Όλοι αυτό κάνουμε! Καλή επιτυχία

Jennaki
Jennaki
2 χρόνια πριν

Ο συντροφος μου αποφάσισε να αλλαξει καριερα ( να κανει δηλαδη, γιατι οι προηγούμενες δουλειες μονο για καριερα δεν ηταν) στην πληροφορικη, που ειναι αντικείμενο που τον ενδιαφέρει στα 35. Εκανε και μεταπτυχιακό πανω στο αντικειμενο, αλλα. απο την ωρα που αρχισε να ψαχνει δουλεια, δεν βρηκε τιποτα. Οπως και σε σενα, ολοι του ειπαν οτι ο συνδυασμός ηλικιας κι ελλειψης εμπειρίας ηταν σχεδον απαγορευτικος για ευρεση αλλης δουλειας. Ακομα και φιλοι του, στελεχοι πολυεθνικων, τον αντιμετωπιζαν λιγο απαξιωτικα (τυπου “τωρα το θυμήθηκε;” ,αργησε, ονειροβατει, ειναι αφελης, γενικα πολλα υπονοηθηκαν). Ακομα και στελεχος hr, που φαινοταν προθυμο για συνεργασία, κολλησε… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από Jennaki
Catalyst
Catalyst
2 χρόνια πριν

Dear φίλη! Ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή καριέρας. Ας πούμε ότι είμαι συνάδελφος (scrum master με βάφτισαν). 😛 Έχω συνάδελφο στην ομάδα που τον χαίρομαι (στην ηλικία σου περίπου) ο οποίος έκανε αλλαγή καριέρας στην πληροφορική και είναι ο καλύτερος που έχω στην ομάδα. Και ο λόγος? Το θέλει πάρα πολύ και δεν ακούει κανέναν. Άλλος ένας πρώην συνάδελφος πάλι τα ίδια. Εγώ πάλι από οικονομοτεχνικές μελέτες ξεκίνησα στα 27 (πιο πριν διάφορες δουλειές πάνω στο αντικείμενο των οικονομικών και όχι μόνο) και τώρα είμαι σε ομάδες έργου στον τομέα της πληροφορικής σε σχετικά καλοπληρωμένη θέση εργασίας. Το τι… Διαβάστε περισσότερα »

Santy
Santy
2 χρόνια πριν

Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είσαι τεμπέλα ρε.. Το κυνήγησες έστω και με το ζόρι..στην αρχή.

Τελευταία επεξεργασία 2 χρόνια πριν από Santy
Patience Grey
Patience Grey
2 χρόνια πριν

lioness μπορώ να έχω email σου ή κάποιο στοιχείο επαφής;

Santy
Santy
2 χρόνια πριν

Δεν ξέρω εάν μπορώ να προτείνω εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ μην θεωρηθούν διαφήμιση, θα το κάνω κι ας το διαγράψουν οι αρμόδιοι της σελίδας. Εγώ να βοηθήσω θέλω σεμινάρια αν θες διαδικτυακά υπάρχουν σε coursera. Futurelearn, εδώ: https://pedagog.ac/ και έχει και το οικονομικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεταπτυχιακό. Αν ψάχνεις για ακαδημαϊκή καριερα κάνεις διδακτορικό.

Lazy cat
Lazy cat
2 χρόνια πριν

Είμαι στην ίδια περίπου φάση. Θα σου έλεγα σκέψου τι κομμάτι του μάρκετινγκ σε ενδιαφέρει και κοίτα πως μπορείς μόνη σου να αποκτήσεις εμπειρία. Πχ θες email marketing,σπαμαρε τα μέιλ τον φίλων σου κάνοντας εικονικές καμπάνιες με τα αντίστοιχα εργαλεία. Επιπλέον τα σεμινάρια που έκανες, το κέντρο που τα έκανε σε βοηθάνε να δικτυωθεις; Εγώ είχα κάνει (ήταν λίγο ακριβουτσικα) αλλά οι άνθρωποι με σύστησαν σε εταιρίες που ζητούσανε και έτσι βρήκα θέση εργασίας. Ένα άλλο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν έχεις την υπομονή να ξεκινήσεις από το μηδέν, με χαμηλότερο μισθό και να εξελιχθείς σιγά σιγά στον χώρο.… Διαβάστε περισσότερα »