Πιθανώς οι εκρήξεις αυτές του μεσαίου αδερφού να σχετίζονται με κάτι που δεν φαντάζεστε
______________
Η ιστορία της Μόνικα όπως την ξεχώρισα σήμερα
Καλησπέρα,
Είμαι νέα, κάτω των είκοσι πέντε, και ζούμε σε δική μας διόροφη μονοκατοικία με την οικογένειά μου. Σας το λέω αυτό για να μην υπάρχουν ερωτήσεις του στυλ «Οι γείτονες που σας ακούνε πώς αντιδρούν;» καθώς, αν και εύλογες, είναι περιττές. Επίσης, είμαστε τρίτεκνοι. Εγώ είμαι η μεγαλύτερη και έχω δύο αδερφούς μικρότερους, ο ένας φοιτητής και ο άλλος τώρα μπήκε στην εφηβεία, αυτιστικός – αυτό το τελευταίο δεν παίζει ρόλο στην υπόθεση, αλλά το αναφέρω για να αντιληφθείτε τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό που θα περιγράψω παρακάτω.
Και μπαίνω, επιτέλους, στο θέμα: ο μεσαίος έχει τρομερό θέμα διαχείρισης θυμού, ουρλιάζει και βρίζει τη μητέρα μου, ουρλιάζει στον πατέρα μου και βρίζει εμένα, καμιά φορά με χτυπάει κιόλας, αν και όχι σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει τη στοιχειώδη σωματική βλάβη. Θέλει πάντα να γίνεται το δικό του και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίσει, ξεσπάει σε μας, είτε ουρλιάζοντάς μας είτε αγνοώντας μας. Πραγματικά, αν και δε μένω μόνιμα στο σπίτι, καθώς μετακινούμαι συχνά για εργασιακούς λόγους, δεν τον αντέχω, μου έχει σπάσει τα νεύρα. Η μητέρα μου λέει ότι πρέπει να τον ωθήσουμε σε έναν ψυχίατρο για να του γράψει χάπια, η θεία μου ότι πρέπει να βρει γκόμενα και εγώ ότι στο επόμενο ξέσπασμα πρέπει να καλέσουμε την αστυνομία ώστε να «ταρακουνηθεί». Εσείς τι άποψη έχετε;
ΑΠΟ ΤΗΝ – Μόνικα
_______________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Αγαπητή Μόνικα εγώ θα σου πω κάτι εντελώς διαφορετικό. Ενδέχεται κι ο μεσαίος αδερφός σου να είναι αδιάγνωστος αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας. Μπορεί να μην το είχατε αντιληφθεί τόσα χρόνια, επειδή ακριβώς είναι υψηλής λειτουργικότητας, δεν παρουσιάζει δηλαδή νοητικά ελλείματα, εξ όσων βλέπουμε κι από την ακαδημαϊκή του εξέλιξη. Συχνά πολλοί άνθρωποι έτσι μένουν αδιάγνωστοι (σου βάζω βίντεο πιο κάτω) και θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους, είναι κακομαθημένοι, είναι άγαρμποι, ξεσπάνε, “κλείνονται” σαν να κατεβάζουν ρολά κλπ κλπ.
Το ζήτημα της προβληματικής επικοινωνίας, ειδικά όταν συμβαίνει σπάσιμο της ρουτίνας τους ή αναπάντεχα γεγονότα που ανατρέπουν το πρόγραμμά τους ή αισθητηριακά ερεθίσματα που ο νευροτυπικός δεν κατανοεί (αλλαγή θερμοκρασίας, οσμές, υφή τροφίμων, υφή ρούχων, κλπ.) και η αντίδρασή τους σε αυτό (που είναι παρατεταμένη σε βαθμό εμμονής με φωνές, κοινωνική παραδοξότητα και μεγάλη εσωτερική ανησυχία) είναι ενδεικτικά. Οι παιδικές αντιδράσεις των tantrums είναι πολύ χαρακτηριστικές. Με οδήγησε αυτό που είπες: “Θέλει πάντα να γίνεται το δικό του και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολογίσει, ξεσπάει σε μας, είτε ουρλιάζοντάς μας είτε αγνοώντας μας. “. Ουρλιάζει ή κατεβάζει ρολά. Είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα. Η βιβλιογραφία το περιγράφει ως autistic meltdown και shutdown αντίστοιχα.
Επιπλέον ο αυτισμός είναι κληρονομικός. Το να έχετε ένα διαγνωσμένο άτομο στην οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα να υπάρχει και δεύτερο άτομο που ανήκει στο φάσμα της ΔΑΔ (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), επομένως είναι κάτι προς διερεύνηση. H πιθανότητα είναι 1 στις 5 να αποκτήσει κάποιος και δεύτερο παιδί στο φάσμα.
Η επαγγελματική βοήθεια που χρειάζεστε αρχικά είναι αναπτυξιολόγου-ψυχιάτρου που θα μπορέσει πιθανώς να διαγνώσει επίσημα κάτι που είναι αδύνατον να διαγνωστεί από το διαδίκτυο. Τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελούν ψυχική νόσο, ώστε να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ούτε οι νουθεσίες από την αστυνομία φέρνουν αποτέλεσμα, καθώς χειροτερεύουν την ανταπόκριση λόγω ελλιπούς ακριβώς μεθοδολογίας και αντιμετώπισης εκ μέρους τους. Δεν βοηθά η καταστολή, ενώ οι μη επιστημονικές απόψεις είναι δυνατόν να επιφέρουν ψυχική ΖΗΜΙΑ.
Αν όντως είναι ζήτημα αυτιστικού φάσματος δεν υπάρχει “θεραπεία”, μόνο διαχείριση εφ’όρου ζωής, είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής κι ύπαρξης, ο εγκέφαλος των νευροατυπικών είναι διαφορετικά καλωδιωμένος από των υπόλοιπων νευροτυπικών. Οφείλει όμως να μάθει εκείνος έστω κι αργά να αυτορυθμίζεται, ώστε να αφομοιώνεται στο κοινωνικό του περιβάλλον. Τα λινκς που σου βάζω θα σε βοηθήσουν να βγάλεις μια πρώτη άκρη, όπως και τα βίντεο ενός αυτιστικού ενήλικα υψηλής λειτουργικότητας παρακάτω.
Χρειάζεστε οικογενειακώς συμβουλευτική για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τον ενδεδειγμένο τρόπο και από εκείνον προς εσάς, κι από εσάς προς εκείνον, και από εσάς προς τον εαυτό σας που οπωσδήποτε δεν χρωστάτε να γίνεστε ο σάκος του συναισθηματικού μποξ της δικής του ματαίωσης και τραύματος.
Πατήστε το CC για υπότιτλους στα παρακάτω βίντεο.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

https://www.youtube.com/watch?v=puhlYl9W1Dw
Ρένα, συμφωνώ απόλυτα με την οπτική. Ακριβώς πριν διαβάσω το σχόλιο σου, σκέφτηκα το ίδιο πράγμα. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις ατόμων οι οποίοι είναι αδιάγνωστοι και αυτό ισχύει τόσο για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, ΔΑΦ, (το φάσμα είναι τόσο μεγάλο, που πραγματικά δεν το καταλαβαίνεις σε πολλές περιπτώσεις), καθώς και ΔΕΠ-Υ. Όπως παλαιότερα υπήρχε και η άποψη ότι τα άτομα με δυσλεξία, είναι τεμπέληδες αναγνώστες. Δε μας λέει, όμως, η γράφουσα για τις κοινωνικές δεξιότητες του μεσαίου. Έχει φίλους, παρέες; Τα κοινωνικά ελλείμματα είναι από τα μεγαλύτερα καμπανάκια για τον αυτισμό, καθώς και ελλείμματα στην επικοινωνία, σχετικά με την προσωδία. Τέλος… Διαβάστε περισσότερα »
Κορίτσι μου έτσι όπως έγραφες νόμιζα οτι περιέγραφες τα tantrums της δίχρονης κόρης μου (πέρα απ τις βρισιές). Δεν γνωρίζω πολλά από αυτισμό αλλά όπως λέει και η Ρένα αν έχετε ήδη ένα αυτιστικό μέλος στην οικογένειά σας δεν είναι απίθανο να έχετε και ένα δεύτερο αδιάγνωστο. Καλά κάνει η μητέρα σου και θέλει να τον πάει σε έναν ειδικό, να δειτε πρώτα αν όντως έχει κάτι και μετά σκέφτεστε πιο δραστικές λύσεις. Η αστυνομία πάντως αν έχει όντως αυτισμό μάλλον κακό θα κάνει παρά καλό.
Διαφωνω κάθετα με τη Ρένα. Μιλάμε για ένα κακοποιητικο άτομο. Ενήλικα που ξέρει τι κάνει. Να κληθεί η αστυνομία την επόμενη φορά που θα τολμήσει να απειλήσει η να ύψωσει τον τόνο της φωνής του. Φυσικά και θέλει παρακολούθηση από ψυχίατρο. Ο ψυχισμός του είναι τεταμενος για να μην πω διαταραγμενος.( μην παρεξηγηθω,δεν εννοώ κάτι κακο) Ναι,πιθανόν να χρειάζεται εκτός από ψυχοθεραπεία και αγωγή. Όπως και να έχει μην αφήνεται να περνάει το δικό του και μην του κάνετε τα χατίρια. Η κοινωνία μας θα του δείξει συντομα το σκληρό πρόσωπο της . Κάνεις δεν θα του χαριστεί σε αυτή… Διαβάστε περισσότερα »
Βρε Marie λες οτι χρειάζεται παρακολούθηση από ψυχίατρο αλλά ταυτόχρονα να φωνάξουν την αστυνομία γιατί είναι κακοποιητικός; Μα αν όντως έχει αυτισμό ή κάποια άλλη διαταραχή τι ακριβώς θα πετύχουν με την αστυνομία; Αν είναι αυτιστικός δεν είναι ένας κακοποιητικός ενήλικας αλλά ένας αδιάγνωστος αυτιστικός που χρειάζεται βοήθεια. Λιγη ενσυνισθηση δεν βλάπτει.
Είτε είναι αυτιστικός είτε έχει κάποια άλλη διαταραχή, είναι σίγουρα επιθετικός και δεν φαίνεται να στερείται καταλογισμού. Δεν είναι δουλειά της οικογένειας να κάνει αυτή την αξιολόγηση εφόσον επιτήθετε. Μια κακιά στιγμή και το “όχι σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει τη στοιχειώδη σωματική βλάβη” καταλήγει σε νοσηλεία. Εκείνη τη στιγμή δεν θα τον πείσουν να πάει σε ψυχίατρο οπότε πρέπει κάποιος να επέμβει για να τους προστατέψει. Δεν είναι έλειψη ενσυναίσθησης να μην ρισκάρεις τη σωαμτική σου ακαραιοτητα.
Επίσης αν ο αδερφός δεν δεχθεί τον ψυχίατρο, η καταγραφή αυτών των περιστατικών βοηθάει σε περίπτωση ακούσιας νοσηλείας αν χρειαστεί.
Μα της λέει να καλέσει την αστυνομια για ένα άτομο που μπορει να έχει δυνητικά αυτισμός ή κάποια αλλη διαταραχή. Η κοπέλα λέει οτι δεν τους βλάπτει σωματικά (καμιά φορά με χτυπάει κιόλας, αν και όχι σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει τη στοιχειώδη σωματική βλάβη.) Και η ίδια λέει οτι δεν είναι επικίνδυνος. Για να μην καταλήξει όμως να γίνει επικίνδυνος θα έπρεπε να δει έναν ειδικό πρωτα. Αν δεν θέλει ας καλέσουν τις αρμοδιες αρχές γιατί αν καλέσουν την αστυνομία τι θα πετύχουν; Θα του κάνουν μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα; Εγώ στην θέση αυτής της οικογένειας θα προσπαθούσα… Διαβάστε περισσότερα »
Εγώ δεν μίλησα ούτε για μύνηση ούτε για ασφαλιστικά αλλά για καταγραφή του περιστατικού. Για να ξεκαθαρίσω τι εννοώ: Όσο δεν υπάρχει βία μπορείς να συνομιλήσεις μαζί του, να τον προτρέψεις/ζητήσεις να πάει σε ειδικό όπως αναφέρθηκε. ΑΛΛΑ τη στιγμή που υπάρχει σωματική βία, η αρμόδια υπηρεσία είναι η αστυνομία καθώς έχουμε έναν άνθρωπο που έχει συναίσθηση (με ή χωρίς κάποια πάθηση που ούτως ή αλλως online δεν μπορούμε και δεν πρέπει να διαγνώσουμε). Η αστυνομία οφείλει να έρθει ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε περίπτωση που το άτομο αρνείται να πάει σε ειδικό, εφόσον καταγραφούν αυτά τα περιστατικά είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Νομίζω εγώ δεν έγινα κατανοητή. Το να καλέσουν από την αρχή την αστυνομία (όπως είπε η marie, σε αυτό απάντησα εγώ) δεν είναι το πιο σωστό γιατί η συμπεριφορά αυτού το ατόμου δείχνει κάτι παραπάνω από έναν απλά βίαιο άνθρωπο. Η μητέρα θέλει να πάνε σε ψυχολόγο, επομένως εγώ αυτό που λέω είναι να το προσπαθήσουν πρώτα με τον ειδικό κι αν ο νέος αυτός δεν δέχεται ή έχει άλλα βίαια ξεσπάσματα μπορούν να καλέσουν κάποια άλλη αρμόδια αρχή που ασχολείται με τέτοια περιστατικά (δεν γνωρίζω ακριβώς το ελληνικό πρωτοκολλο) ώστε να γίνει διάγνωση. Με το να καταγραφεί το περιστατικό… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν ταυτίζομαι με την απάντηση της Marie αλλά προσωπικά θα επέλεγα φάση intervention: Ή πας σε ψυχίατρο για την ανάλογη διερεύνηση/αγωγή κ ψυχολόγο για να μάθεις να ελέγχεις τα νεύρα σου ή σε αντιμετωπίζω ως μια χαρά και την επόμενη φορά που θα με αγγίξεις καλώ την αστυνομία. Στο κάτω κάτω αν δεν υπάρχει κάποιο θέμα ή αν δεν δεχτεί να το ψάξει, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Από εμπειρία κολλητής φίλης γνωρίζω ότι η καταγραφή από τις επίσημες αρχές τέτοιων περιστατικών (χωρίς μήνυση) είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που χρειαστεί ακούσια νοσηλεία (ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που… Διαβάστε περισσότερα »
Πλυντηριο σε κακοποιητικους εγώ δεν θα κάνω ποτέ. Για ξέπλυμα απευθύνσου αλλού.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς και βοήθεια – καθοδήγηση από ειδικούς. Αν η κοπέλα αυτή είναι βαθιά μπερδεμένη μέσα στο πρόβλημα, δεν βοηθούν οι προκατασκευασμένες “συμβουλές”. Μια χαρά ήταν η απάντηση της Ρένας.
Marie ειστε ψυχολογος? Γιατι σε σαιτ διακεκριμενου ψυχολογου γραφετε και προβαλλετε τις αποψαρες σας. Πριν λοιπον “διαφωνησετε καθετα με τη Ρενα” μηπως να ξαναδιαβασετε ενεδελεχως την απαντηση της? Διαβασατε το λινκ που εβαλε στα αγγλικα απο το psychology today? Γιατι οποιος ειναι ευαισθητοποιημενος στον αυτισμο, αμεσως υποπτευεται κατι τετοιο στη συμπεριφορα του μεσαιου αδερφου. Ηταν η πρωτη μου σκεψη, πριν διαβασω καν την απαντηση της. Φυσικα μπορουμε να διαφωνησουμε με τη Ρενα, δημοκρατια εχουμε, αλλο ομως θεματα γκομενικα και αλλο τουτο εδω. Λεει και η ιδια ” νουθεσιες απο την αστυνομια ισως χειροτερευαν την ανταποκριση του λογω ακαταλληλης μεθολογιας”, ας… Διαβάστε περισσότερα »
Η ενσυναισθηση απευθύνεται στα θύματα αποκλειστικά. Εδώ έχουμε θύτη.
Γιατί να δείξω ενσυναισθηση στο θύτη?
Με την ίδια λογική να δείξουμε ενσυναισθηση και για τον πιλότο που έσφαξε την καρολαιν,και για τη ρουλα που σκότωσε 3 παιδιά.
Άμα θέλετε να ξεπλένετε θύτες σε λάθος σαιτ είστε.🙂
Μarie έχεις καθόλου επαφή με αυτιστικά άτομα; Είχες ποτέ;
Συγγνώμη τώρα συγκρίνεις δυο επικίνδυνους δολοφόνους με ενα εν δυνάμει αυτιστικό άτομο που έχει meltdowns? Γνωρίζεις οτι τα αυτιστικά άτομα λογο της χημείας του εγκεφάλου τους δεν μπορούν να ρυθμίσουν κάποιες συμπεριφορές; Κι εμένα η κορη μου με χτυπάει πολλές φορές να πάρω κι εγώ την αστυνομία γιατί είμαι θύμα; ‘Η να της δώσω το ακαταλόγιστο γιατί αναπτυξιακά δεν μπορει να ελεγξει τον θυμό της; Δεν ξεπλένουμε κανέναν απλά αναγνωρίζουμε οτι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.
Η χημεία φτιάχνεται με χημεία. Γιαυτο και ένας ψυχίατρος θα δώσει αγωγή .
Βλέπεις (θα έπρεπε να βλέπεις ) ότι εν προκειμένω έχεις άδικο. Ένα “συγγνώμη, δεν είχα καταλάβει ότι μιλάμε για ασθένεια και όχι για κακοποίηση από alpha male ” θα αρκούσε.
Κάποιες φορές η επιμονή στο λάθος δεν δείχνει ισχυρή προσωπικότητα που λέει τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη αλλά κάτι άλλο…
Ο αυτισμος δε “γιατρευεται” με φαρμακα γιατι δεν ειναι ψυχικη αρρωστεια. Συνεχιζεις να μην εχεις διαβασει το λινκ. Marie μην το παλευεις αλλο….εδω στη λενε ολοι, μεχρι και η αρχισυντακτρια, το χαβα σου εσυ
Ανακάλυψες χάπι για τον αυτισμό και μας το κρύβεις; Δεν μου αρέσει να γίνομαι ειρωνική αλλά επιμένεις για ένα θέμα που απ οτι φαίνεται δεν έχεις καμία γνώση αντί να πεις οτι έκανες λάθος.
Marie, η σύγκρισή σου είναι τόσο άτοπη που δεν συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια (πράγμα ήδη ατελέσφορο): συγκρίνεις αμύγδαλα με καρπούζια…
😅🤣 βασικά συγκρίνει αμύγδαλα με καράβια. Πορτοκάλια με ποδήλατα 🤪😜
Γιατί τον λες θύτη σε ρωτάμε. Πού το στηρίζεις.
Εσύ Marie γιατί μιλάς με τόση βεβαιότητα; Η Ρένα είπε “ενδέχεται ο αδερφός σου να είναι αδιαγνωστος αυτιστικός υψηλής λειτουργικότητας”. Και άλλοι το ίδιο σκεφτήκαμε. Ειδικά το σημείο που λες ότι πρόκειται για ενήλικα που ξέρει καλά τί κάνει, που το στηρίζεις αυτό, είσαι εκεί; Και πώς δίνεις προτροπή να κληθεί η αστυνομία; Εάν υποθέσουμε ότι η γράφουσα λάβει υπόψιν τη συμβουλή σου και το πράξει όντως, έχεις σκεφτεί τί συνεπειες θα έχει αυτό και στον αδερφό αλλά και στην ίδια, αν κάνεις λάθος στην εκτίμησή σου και ο αδερφός είναι όντως αυτιστικός; Πρεπει να σκεφτόμαστε παιδιά τις συνεπειες των… Διαβάστε περισσότερα »
Εγώ να κάνω μια ερώτηση γιατί με ενδιαφέρει το ζήτημα;! Καλά όλα αυτά αλλά δεν προϋποθέτουν ότι θα συνεργαστεί και ο αδερφός της και ότι αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τη συμπεριφορά τους Πώς πείθεις το μέλος αυτό της οικογένειας ότι έχει πρόβλημα και πρέπει να αναζητήσει βοήθεια; Ειδικά αν αντιδρά άσχημα σε αυτό το ενδεχόμενο λόγω προκαταλήψεων ή μη αντίληψης του προβλήματος (η αδερφή του μας έστειλε την επιστολή, αυτή υποφέρει/προβληματίζει/βλέπει το πρόβλημα). Και αν δεν είναι ανοιχτός σε κάτι τέτοιο, η συμβουλευτική θα βοηθούσε την υπόλοιπη οικογένεια στο να τον διαχειριστεί ή πρέπει να γίνει κάτι… Διαβάστε περισσότερα »
Κορίτσι μου όσο και να τον αγαπάς , προστάτεψε τον εαυτό σου σε παρακαλώ . Αναγνωρίζω κοινά χαρακτηριστικά με τον τελευταίο πρώην μου .Και δυστυχώς το δικό του περιβάλλον δε βοηθάει.Μιληστε με έναν ειδικό αλλά κοίτα να προστατευθείς .Και εσύ ψυχή έχεις .Δε μπορείς να ζεις σε τέτοια τρομοκρατία .Εύχομαι τα καλύτερα
Ναι ας του βρείτε γκόμενα, να δέρνει μετά και αυτή🥲😠😳