Μου έστηνε και καρτέρι τα πρωινά πριν πάω στη δουλειά για να μου πει ότι τον ενοχλούν γενικά όλοι οι ήχοι, αλλά το νερό μου πολύ παραπάνω και ότι είναι χειρουργημένος κτλ.
______________
Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα
Γεια σας,
Συγγνώμη εκ των προτέρων για το σεντόνι.
Εδώ και 6 χρόνια νοικιάζω ένα διαμέρισμα με το οποίο είμαι ευχαριστημένη. Τα τελευταία δύο χρόνια ένας 75χρονος γείτονας μου έχει κάνει τη ζωή κόλαση. Όλα ξεκίνησαν περίπου 1 μήνα αφότου μετακόμισε όταν άρχισε να μου βαράει τον τοίχο και να με διαολοστέλνει/βρίζει κάθε φορά που έκανα ντουζ. Να σημειώσω πως ενώ έχω μπανιέρα δεν την χρησιμοποιούσα παρά μόνο για να κάνω ένα 7λεπτο ντουζ για να μην ενοχλώ τον κύριο, και με τη μικρότερη πίεση δυνατή. Μου δημιουργούσε τέτοιο θέμα που δοκίμασα να πλένομαι στον νεροχύτη της κουζίνας. Από ένα σημείο και μετά βαρούσε ακόμα και όταν έπλενα τα χέρια μου ή πατούσα το καζανάκι και έφτασε και σε σημείο να μου χτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι πριν ακόμη τελειώσω το ντουζ για να μου επιτεθεί λεκτικά/απειλήσει ότι θα κινηθεί νομικά. Μου έστηνε και καρτέρι τα πρωινά πριν πάω στη δουλειά για να μου πει ότι τον ενοχλούν γενικά όλοι οι ήχοι αλλά το νερό μου πολύ παραπάνω και ότι είναι χειρουργημένος κτλ.
Εν τέλει, φέραμε ο καθένας τον υδραυλικό του να ελέγξουν τη βρύση μου και τη χρήση που κάνω, καθώς και πόσο ακούγεται απ’ τη δική του πλευρά, και το αποτέλεσμα ήταν πως οι σωλήνες περνούν μέσα από τη μεσοτοιχία (πολυκατοικία παλιά, καμία ηχομόνωση) το μπάνιο μου μοιράζεται τον τοίχο με το υπνοδωμάτιό του και δεν κάνει καμία διαφορά πόσο ‘προσέχω’. Κάθε φορά που ανοίγω τη βρύση, το νερό θα ακούγεται. Του είπαν ότι η μόνη πιθανή λύση θα ήταν η ιδιοκτήτριά μου ν’ ανακαινίσει πλήρως το μπάνιο (7,000+ ευρώ) για να τοποθετήσουμε τους σωλήνες αλλού και να αχρηστεύσουμε τους τωρινούς, αλλά και πάλι θα ακούγονται ως ένα βαθμό και προφανώς ότι οι πολυκατοικίες τα έχουν αυτά.
Ακόμα κι έτσι συνέχιζε και η αδερφή του μου έριχνε γράμματα κάτω απ’ την πόρτα καθώς και έστελνε απειλητικά μηνύματα και ηχητικά όπου μου έλεγε ”αυτά που κάνω στο μπάνιο να τα κάνω στην κρεβατοκάμαρά μου” ??? και πως θα έπρεπε να σέβομαι έναν άνθρωπο στην ηλικία του παππού μου, καρδιοπαθή και χειρουργημένο και να μην κάνω θόρυβο. Να σημειώσω ότι 90% των φορών που κάνω ντουζ δεν είναι καν ώρες κοινής ησυχίας (παρόλο που πρόκειται για βασική ανάγκη που δεν υπόκειται σε τέτοιο περιορισμό), αλλά δεν έχει σημασία για εκείνον, θέλει γενικά να μην χρησιμοποιώ το νερό. Τίποτα δεν άλλαξε ακόμα και όταν έκανα σύσταση στο αστυνομικό τμήμα και τον κάλεσαν για συμμόρφωση…
Είχε αραιώσει λίγο τις επιθέσεις του, και μάλιστα τώρα τελευταία μου έφερνε στις 11 το βράδυ δωράκια ανεμιστήρες…Μέχρι που την περασμένη εβδομάδα, γυρίζοντας απ’ τη δουλειά τον είδα να χρησιμοποιεί ένα Ταφ κλειδί για υδροδότηση και αμέσως μετά μου κόπηκε το νερό. Άντε να φέρω υδραυλικό, την ευδαπ να μιλήσω με γείτονες μήπως ούτε εκείνοι έχουν νερό. Μου είχε σπάσει τον μετρητή της ΕΥΔΑΠ. Φώναξα το 100, είδαν και εκείνοι με ποιον έχουν να κάνουν, δεν έβαζε μυαλό αλλά έλεγε ότι γάτες θα το έκαναν ή κάτι εργάτες απο 2 εβδομάδες πριν που μας έκοψαν το νερό για 3-4 ώρες (και μετά είχαμε κανονικά νερό για 10 μέρες…) και ενώ το θέμα το έχω μονο εγώ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Ο υδραυλικός είπε ότι άνετα βρήκε ποιος μετρητής ήταν ο δικός μου γιατί καθώς θα έκανα μπάνιο θα έλεγχε ποιος μετρητής γυρίζει. Η αδερφή του ισχυρίζεται μία ότι μόνο τον δικό του μετρητή πείραζε και μία ότι οκ μπορεί και να το έκανε, αλλά έχει άνοια και να κάνω υπομονή. Ένας νομικός σύμβουλος από τη διαχειρίστρια εταιρεία λέει να του κάνω εξώδικο μήπως και φοβηθεί. Παλιοί συνάδελφοι νομικοί έλεγαν ότι πρέπει να τον μηνύσει η ιδιοκτήτριά μου και όχι εγώ. Η δική του ιδιοκτήτρια σφυρίζει ανέμελα εφόσον παίρνει το ενοίκιο στην ώρα της και τον ‘λυπάται’.
Σκέφτομαι να προτείνω συνέλευση γιατί όλοι έχουμε θέμα με αυτόν (βρίζει και τους άλλους επειδή ακούει το ασανσέρ, επειδή του είπαν να μην αφήνει τα πράγματά του μες στη μέση του κοινόχρηστου χώρου, επειδή έξυνε κυριολεκτικά με ένα εργαλείο τον κοινόχρηστο χώρο χωρίς να ρωτήσει κανέναν κτλ.). Μου είπε βέβαια ο σύμβουλος ότι δεν μπορούμε με κάποιον τρόπο να ψηφίσουμε να φύγει από την πολυκατοικία. Τι θα κάνατε στην περίπτωσή μου; Είναι δύσκολο να βρω άλλο σπίτι για πολλούς λόγους και φοβάμαι να κινηθώ νομικά (μήνυση, ασφαλιστικά μέτρα) και λόγω του οικονομικού αλλά και του ψυχολογικού αντίκτυπου.
ΑΠΟ ΤΗΝ – frustrated
_________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Κατανοώ και συμπονώ να είναι κάποιος σε δύσκολη θέση λόγω υγείας και γηρατειών. Δεν είναι εύκολο και πράγματι οφείλουμε να βοηθούμε χωρίς να ενοχλούμε. Εφόσον όμως δεν γίνεται κάτι πραγματικά αποτελεσματικό για το νερό, υπάρχει πλέον βεβαίωση και πιστοποίηση από επαγγελματίες, σίγουρα δεν είναι λύση να πλένεσαι με το κανάτι στο πλακόστρωτο ώστε να μην ενοχλείται! Μάλιστα ακριβώς επειδή εργαλειοποιεί την υγεία του (δύο χρόνια είναι χειρουργημένος;) και βρίζει και τους υπόλοιπους για άλλους διάφορους παρόμοιους λόγους, ενώ παράλληλα έχει και το σιγοντάρισμα της αδερφής του, θα προχωρούσα σε εξώδικο διαμαρτυρία. Αυτό θα κάνεις, επικαλούμενη τις σχέσεις καλής γειτονιάς -ούτε αγωγή, ούτε ασφαλιστικά μέτρα (πώς θα κρατά απόσταση αφού μένετε δίπλα δίπλα;) Με την αδερφή του μένουν μαζί; Πιθανόν εκείνη να οργανώνει την κατάσταση αγανάκτησης αφού εκείνη δεν έχει άνοια…
Μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας και τέτοιων κινήσεων δικαιολογείται απόλυτα εκ μέρους σου μια τέτοια κίνηση, άλλωστε στην πρότειναν από την εταιρεία διαχειρίσεως του κτηρίου. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν επιφέρει κάποια άμεση νομική συνέπεια σ’ εκείνον, αλλά χρησιμεύει ως αρχείο παραπόνων σε τυχόν δικαστική διαμάχη σ’ ένα αβέβαιο και άδηλο μέλλον, δεν χάνεις παρά μερικές δεκάδες ευρώ -πιθανώς μπορείς να μοιραστείτε το κόστος με άλλους ενοίκους- που όμως θα σου εξασφαλίσουν ότι δεν θα ξαναγίνουν τέτοιες κινήσεις εκ μέρους του και της αδερφής του. Επίσης στην θέση σου δεν θα δεχόμουν οποιοδήποτε «δώρο» αλλά κι οποιαδήποτε κουβέντα μαζί τους. Αφού δεν καταφέρατε να τα βρείτε ως τώρα και να αποδεχτούν ότι δεν είναι υπαιτιότητά σου κι είναι εκτός του ελέγχου σου σε μεγάλο βαθμό, δεν θα το αποδεχτούν ούτε αργότερα. Οι γείτονες-στραβόξυλα δεν αλλάζουν: είτε φοβούνται και συγκρατούνται, είτε φεύγουν, είτε πεθαίνουν.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Δεν μου αρέσει που αναγκάζομαι να ξαναπροτείνω το ίδιο πράγμα αλλά δεν έχεις κανα ψιλοντερέκι φιλο να μπαινοβγείτε μαζί και να σου πει “αυτός είναι που σε ενοχλει;” μπροστά του; Γιατί νιώθω ότι αν ήσουν κανας μαντράχαλος, δεν θα υπήρχε τέτοιο θράσος.
Από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι όσο και να προσέχεις, θα ενοχλείται έτσι κι αλλιώς, δεν έχεις πλέον λόγο να αλλάζεις τη ζωή σου. Προφανώς μιλάω πάντα μέσα στα όρια της φυσιολογικής χρήσης του σπιτιού σου· όχι να βάλεις τα ηχεία πάνω στον τοίχο του ή να κάνεις επίτηδες φασαρία. Απλώς συνέχισε να ζεις κανονικά. Στην αδερφή του, την επόμενη φορά που θα επικαλεστεί την άνοια, πες της ότι, αφού η ίδια ισχυρίζεται πως έχει άνοια, θα κινηθείς αναλόγως. Αν όντως δεν μπορεί να ελέγξει τις πράξεις του και φτάνει να προκαλεί ζημιές σε ξένη περιουσία, τότε θα απευθυνθείς στις… Διαβάστε περισσότερα »
Να μιλήσετε σοβαρά με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού σας να προβεί σε ενέργειες η ίδια και παράλληλα να μιλήσετε με έναν δικηγόρο,υπάρχουν λύσεις αρκεί να το ψάξετε.
Μπορείτε μέχρι και αποζημίωση να ζητήσετε.
Πάντως και η ιδιοκτήτρια δεν ξέρω τι παραπάνω μπορεί να κάνει. Να δώσει 10χιλ για να γυρνοβολάει σωλήνες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μου ακούγεται εξωφρενικό. Και νομικά δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει… μόνο αν τις διώχνει επίτηδες ενοικιαστές φαντάζομαι ότι μπορεί να το κυνηγήσει. Αίσχος.
Ασφαλιστικά μέτρα
Δε σημάινει ότι είναι ιδιοκτήτρια και του σπιτιού του γέρου καλώς ή κακώς, η μπορεί να μην το κατάλαβα εγώ. Σε ένα παλιό σπίτι που έμενα δεν μπορείτε να φανταστείτε μούχλα στο υπνοδωμάτιό μου, κοιμόμουν ένα χρόνο στο σαλόνι και πέταξα μισή ντουλάπα ρούχα. Η δικιά μου σπιτονοικοκυρά επί μισό χρόνο με κατηγορούσε ότι έχω μούχλα “επειδή δεν αερίζω το σπίτι” και όταν πλέον έφτασα στο αμήν και την κουβάλησα μέσα στο δωμάτιο να δει τον πανικό, μόνο μανιτάρια που δε φύτρωναν, έβαλε και το έβαψαν, και η μούχλα επανήλθε σε 2 μηνες μαζί ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΈΣΤΑΖΕ. Επιτέλους της… Διαβάστε περισσότερα »
Η ιδιοκτήτρια τι μπορεί να κάνει; Για μένα η άλλη ιδιοκτήτρια αυτή που του το νοίκιασε έχει ευθύνη που τον έβαλε μέσα. Ο ενοικιαστής της προκαλεί σοβαρά πρόβληματα στην πολυκατοικία, δεν γίνεται να μην έχει ευθύνη.
Μπορούν να τον κυνηγήσουν με αποδείξεις οτι τους παρενοχλεί.
Δικηγόρο πρέπει να βάλουν και να τους ενημερώσει.
Γίνεται. Κανένας ενήλικος δεν ειναι υπεύθυνος για τις παράνομες επιλογές ενός άλλου ενηλίκου, εκτός αν είναι ηθικός αυτουργός ή agent provocateur.
Πωπω έπεσες στην περιπτωσαρα του εμμονικου ατομου, κι ειλικρινά από προσωπική εμπειρία δεν ξέρω πόσο αξίζει να ασχοληθείς, είναι “μη σου τύχει”. Οι περισσότεροι τρεφονται από την αντιπαράθεση. Άρχισε να ψάχνεις κι αλλού σπίτι, δε θα βρεις εύκολα ησυχία. Κάνε βέβαια ένα εξώδικο (δε στοιχίζει πολύ) ή ασφαλιστικά μέτρα ,ότι είναι πιο φθηνό και σου προτείνουν οι δικηγόροι,αλλά πίστεψέ με , εκτός κι αν φύγει αυτός δε θα ησυχάσεις. Φυσικά μπορείς να πεις στην ιδιοκτήτρια σου πως φεύγεις εξαιτίας του, αλλά αν κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με τον θεοτρελό (συγχωρείστε μου την έκφραση έχω καει από έναν τέτοιο,) γείτονα, η… Διαβάστε περισσότερα »
Είναι χειρουργημένος ο άμοιρος, αλλά αυτο δεν τον εμποδίζει από το να βγαίνει σαν το διάολο με τα εργαλεία στο χέρι και να σου σπάει τον μετρητή. Μην σε πιάσουν κορόιδο φίλη, άλλο τα προβλήματα υγείας, κι άλλο οι κακές συμπεριφορές, πόσο μάλλον οι ποινικά κολασιμες όπως η δική του. Τα γηρατειά και τα προβλήματα υγείας δεν σημαίνουν ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν και να βασανίζουν τους άλλους, λες και είμαστε στην Άγρια Δύση. Εσύ θα κοιτάς να είσαι εντάξει με το νόμο, από τη στιγμή που είσαι, δεν πρέπει να σε νοιάζει τι λέει που να… Διαβάστε περισσότερα »
στην επόμενη συνέλευση καλό θα ήταν να παραστεί και η ιδιοκτήτριά σου και να βοηθήσει με όποιον τρόπο. Εσύ πληρώνεις ενοίκιο, λογαριασμούς, σέβεσαι και έχεις βρεθεί σε δύσκολη θέση
Έτσι όπως το περιγράφεις, δηλ χρησιμοποιείς το μπάνιο σου απλά και μόνο και αυτός ενοχλείται σε δυσανάλογο βαθμό, έχει εντελώς άδικο και εσύ μπορείς να κινηθείς νομικά. Ο αστικός κώδικας, λέει ρητά , ότι οφείλουμε να ανεχόμαστε τις συνήθεις ενοχλήσεις όταν μένουμε σε πόλεις και πολυκατοικίες δηλ μια σκούπα, μια μουσική, το μπάνιο (έλεος), κλπ. Ο τύπος είναι απαράδεκτο στριμαδι, αφού κάνατε όλα αυτά θα κάνει γάργαρα την ενόχληση του γιατί είναι υποχρεωμένος αλλιώς στείλε εξώδικο
Πριν φτάσω στο σημείο που λες για την άνοια, θα έγραφα ότι ο άνθρωπος έχει καραμπινάτο αλσχάιμερ, το οποίο εκδηλώνεται σε πρώτη φάση με ευερεθιστότητα και επιθετικότητα, η οποία μπορεί να φτάσει και σε βιαιοπραγία. Να τον μαζέψει η αδερφή του και να τον πάει σε νευρολόγο ΑΜΕΣΑ.
Άμα έχει άνοια γιατί επιτρέπεται να ζει μόνος του? Δεν είναι επικίνδυνο για τον ίδιο. Μήπως να αρχίσει να τον φιλοξενεί η αδελφή του. Εναλλακτικά μήπως υπάρχει κάποιος οίκος να τον μαζέψει εφόσον εεχιε θέματα άνοιας? Δε ξέρω αν θιχτεί αυτό το θέμα αν θα τρομάξει το μάτι τους, αλλά είναι και αυτοί λόγοι να λάβεις μέτρα. Ισχύουν δεν ισχύουν. Δε ξέρω αν νομικά μπορείς να κινηθείς ΚΑΙ για αυτό τον λόγο. Αλλά αν μπορείς να το κάνεις να ξεβολευτουν λίγο και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την δικαιολογία της άνοιας, γιατί αν αυτό αρχίσει να έχει συνέπειες ίσως σταματήσουν αυτές… Διαβάστε περισσότερα »
Μου ακούγονται πολύ τρομακτικά όλα αυτά. Έπεσες στην περίπτωση. Δεν δείχνει να είναι θέμα κακοτεχνίας, ο άνθρωπος έχει σοβαρο πρόβλημα. Αν ήταν κακοτεχνία θα είχε θέμα όλη πολυκατοικία με τα μπάνια. Δεν φταις εσύ όμως γι αυτό. Κανονικά η αδερφή του θα έπρεπε να έχει φροντίσει να τον απομακρύνει, να τον πάρει σπίτι της η να τον βάλει σε μια δομή αν έχει άνοια. Από ότι φαίνεται η αδερφή του αδιαφορεί γι αυτόν και σου επιτίθεται και αυτή για να πετάξει την ευθύνη από πάνω της. Αλλα για μένα φταίει κι η ιδιοκτήτρια του δικού του διαμερίσματος αφού αυτος προκαλεί… Διαβάστε περισσότερα »