Επειδή είναι σημαντικό να δίνεται σοβαρή πληροφορία για τα ΣΜΝ στις έφηβες (και τους έφηβους)
_____________
Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα
Μια απορία που μου δημιουργήθηκε με το προηγούμενο ποστ είναι αν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να υπάρχουν εκ γενετής ή να εμφανιστούν κάποια στιγμή στον άνθρωπο χωρίς να έρθει σε επαφή; Με άλλα λόγια, ζευγάρια που κανείς τους δεν έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή ποτέ γενικά, όταν ξεκινήσουν επαφές μεταξύ τους μπορούν να αλληλο-μεταδώσουν κάτι; Χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις;
ΑΠΟ ΤΗΝ – Απορίες μιας έφηβης
_________________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Χαίρομαι που απαντάμε ερωτήσεις που δεν μπορούν όπως φαίνεται να απαντηθούν επαρκώς σε σχολείο κι οικογενειακό περιβάλλον. Αν μη τι άλλο, προσπαθώ να απαντώ έγκυρα και κάνοντας πάντοτε την αναγκαία έρευνα ώστε να καλύπτω κενά σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που το φιλικό περιβάλλον ίσως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ισόποσα. Για τα ΣΜΝ ειδικά είναι κρίσιμο να είναι ιατρικά ακριβή τα δεδομένα και πράγματι η ανάρτηση ακολουθεί τις κρατικές οδηγίες και την πανελλήνια ένωση βιολόγων.
Η απορία για τα ΣΜΝ δημιουργήθηκε από αυτή την ανάρτηση κι απαντώ αμέσως παρακάτω από αυτήν.
Δύο άτομα που δεν έχουν ποτέ πριν έρθει σε οποιεσδήποτε σεξουαλικές περιπτύξεις δεν μπορούν να μεταδώσουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι σχεδόν εξ ορισμού μη δυνατόν (θα αναφερθώ παρακάτω σε διευκρινίσεις αυτού του σημείου).
Επομένως δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς, τα παρακάτω τα γράφω για ενημέρωση των αναγνωστριών μας και για reference σε όποια τυχόν χρειαστεί στο μέλλον.
Οι ιοί και τα βακτήρια που μεταδίδουν σεξουαλικά νοσήματα είναι αναρτημένα αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ εδώ μαζί με στατιστικά και πληροφορίες. Πλήρης, αν και πεπαλαιωμένη πλέον (ειδικά για Aids και HPV, που θα ενημερώσω ευθύς παρακάτω), πληροφόρηση υπάρχει και στο βιβλίο της Βιολογίας Β’ Λυκείου στο κεφάλαιο 1, ενότητα Μικροοργανισμοί (ειδικά η σελ.27)εδώ.
Τα συνηθέστερα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν με σεξουαλική επαφή είναι:
- σύφιλη, γονόρροια (γονοκοκκιακή ουρηθρήτιδα), και χλαμύδια: προκαλούνται από βακτήρια
- έρπης των γεννητικών οργάνων, λοίμωξη από ιούς ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), λοίμωξη από ρετροϊό HIV (που προκαλεί το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας, το Aids), η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C: προκαλούνται από ιούς
- λοίμωξη από τριχομονάδα: προκαλείται από πρωτόζωο (μετάδοση υπό προϋποθέσεις)
- λοίμωξη από κάντιντα: προκαλείται από μύκητα (μετάδοση υπό προϋποθέσεις)
Εντελώς πληροφοριακά: Tα περισσότερα είναι στις μέρες μας πλήρως ιάσιμα, ενώ ειδικά για τον HIV ακολουθείται χημειοπροστασία για φορέα και σύντροφο και αντιρετροϊκή αγωγή για τον φορέα, επομένως δεν εκδηλώνεται πλέον Aids, αλλά αποτελεί χρονίζουσα διαχειρίσιμη ασθένεια.
Σε όλες τις σεξουαλικές επαφές συνιστάται η χρήση προφυλακτικού.
Εξ αυτών, για τον HPV ειδικά (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων, γνωστά ως κονδυλώματα), ο οποίος είναι εξαιρετικά συχνός ανάμεσα στον πληθυσμό και αντρών και γυναικών, υπάρχει εμβόλιο που χορηγείται δωρεάν με συνταγογράφηση από τον ΕΟΔΥ και παιδίατρο ήδη από την ηλικία των 9 ετών σε αγόρια και κορίτσια (και σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας). Επομένως αν έχει γίνει, υπάρχει προστασία. Γενικευμένη θεραπεία δεν υπάρχει, παρά τοπικά εντοπισμένη εφόσον εκδηλωθούν οξυτενή κονδυλώματα (τα οποία φαίνονται με το μάτι εξωτερικά ή εσωτερικά από γυναικολόγο στις γυναίκες). Επειδή ο HPV μπορεί να κολλήσει μέσω απλής δερματικής επαφής, η χρήση προφυλακτικού δεν είναι 100% σίγουρη. Ωστόσο μεταξύ ατόμων που ΔΕΝ έχουν προβεί σε επαφές, περιλαμβανομένων των προκαταρκτικών, πρακτικά δεν μπορεί να κολλήσει.
Τα χλαμύδια είναι ιδιαίτερα συχνό νόσημα, επίσης, και δεν υφίσταται εμβόλιο. Τα συμπτώματα είναι σαν ήπιας γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας, δηλαδή επώδυνη ούρηση, κοιλιακός πόνος και λευκές εκκρίσεις. Τότε απαιτείται κυτταροκαλλιέργεια ουρηθριτικού ή κολπικού υγρού και αιματολογικός έλεγχος. Τυχόν θεραπεία γίνεται με αντιβίωση.
Ειδικά οι λοιμώξεις από τριχομονάδα (εμφανίζεται με έντονη οσμή ψαριού) και κάντιντα (εμφανίζεται με έντονο κνησμό και λευκές εκκρίσεις) τα συμπτώματα είναι κυρίως στις κοπέλες, παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ελαφρά και στους άντρες. Τριχομονάδα μπορεί να μεταδοθεί και από βρεγμένες πετσέτες και αποδυτήρια, καθώς και από μολυσμένες επιφάνειες τουαλέτας, επομένως η σχολαστική υγιεινή επιβάλλεται. Ο μικροοργανισμός επιβιώνει μόνο 45 λεπτά εκτός σώματος.
Καντιντίαση μπορεί να εμφανιστεί ακόμη σε κοπέλες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή ή σε προκαταρκτικά, επειδή η Candida (ζυμομύκητας) αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου σε πολλές γυναίκες (στο κολπικό μικροβίωμα δηλαδή) και η παρουσία της, συνήθως σε μικρούς αριθμούς, είναι συχνά ασυμπτωματική. Ως εκ τούτου, η διάγνωση της αιδοιοκολπίτιδας απαιτεί τόσο την παρουσία της Candida στον κόλπο όσο και την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ερεθισμός, κνησμός, δυσουρία ή άλλα συμπτώματα φλεγμονής. Η κολπίτιδα γενικά είναι πολύ συνηθισμένη παθολογική κατάσταση για τις ενήλικες γυναίκες, ενώ είναι ασυνήθιστη σε κορίτσια πριν την εφηβεία. Ειδικά η κολπίτιδα από κάντιντα μπορεί να πυροδοτηθεί από λήψη αντιβιωτικών, από αύξηση του σακχάρου του αίματος, από παχυσαρκία και από κακή υγιεινή (στενά και υγρά εσώρουχα, στενά καλσόν και συνθετικά υφάσματα στην ευαίσθητη περιοχή σε συχνή χρήση). Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι η καντιντίαση μεταδίδεται σεξουαλικά, επομένως η εμφάνισή της ΔΕΝ αποτελεί απόδειξη σεξουαλικής επαφής.
Ελπίζω να σου φάνηκα χρήσιμη. Η επίσκεψη σε γυναικολόγο είναι ενδεδειγμένη, είναι το άτομο που είναι κατάλληλο να σου λύσει όλες τις απορίες χωρίς καμμία ντροπή. Μπορείς να κλείσεις ραντεβού και μόνη σου για απλή ενημέρωση, δεν είναι υποχρεωτική η κολπική εξέταση.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Αχ αυτά τα σχολεία. Εμάς μας μίλησαν στην εποχή μας. Όμως στο καπάκι μετά τον γυναικολόγο μας πάσαραν στον ιερέα της περιοχής και κάπως έγινε περίεργη η φάση. Πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά με τη σεξουαλικη διαπαιδαγώγηση στα σχολεία
Έχω και εγώ μια ερώτηση για σμν και ας μην είμαι έφηβη. Πέρα από τεστ Παπ δεν έχω κάνει ποτέ άλλη εξέταση που να σχετίζεται με σμν και άρχισα να το σκέφτομαι αυτό το διάστημα. Έκλεισα ραντεβού σε παθολόγο για να μου γράψει εξετάσεις αίματος και ούρων και θέλω να ελέγξω όσα περισσότερα μπορώ. Να του πω να βάλει όλα τα σμν στον έλεγχο; Πώς να το θέσω; Να του πω συγκεκριμένα σμν ή θα φανώ περίεργη; Μπορούν όλα να εντοπιστούν με εξετάσεις αίματος και ούρων; Ευχαριστώ πολύ 🙂
Δείτε εδώ:
https://ampa.lifo.gr/renatalks/i-rena-apanta-tripli-aporia/
και θα τα συμμαζέψω σύντομα σε ένα συγκεντρωτικό άρθρο στην ανάλογη στήλη.
Εμένα μου τις γράφει ο γυναικολόγος μου, εξετάσεις αίματος για ΣΜΝ και καλλιέργια κολπικών υγρών. Καλλιέργεια κάνω κάθε χρόνο, αιματολογικές (για ΣΜΝ) Εχω κάνει 4 φορές εως τώρα, είμαι 35 ετών.
Με τις αίματος κοιτάς hiv και ηπατίτιδες (εν μέρη και σύφιλη). Μπορείς να τις κάνεις δωρεάν γρήγορα και άμεσα σε ένα checkpoint. Εκεί θα σε κατατοπίσουν και για όλες σου τις απορίες. Με τις ούρων κοιτάς μόνο μικροοργανισμούς που ευθύνονται για ουρολοιμώξεις (τις περισσοτερες φορές ζουν φυσιολογικά στη χλωρίδα της περιοχής, και αν δεν έχεις συμπτώματα ουρολοίμωξης δεν παίρνεις αγωγή). Χλαμύδια και βλενορροια είναι συχνά ασυμπτωματικά στις γυναίκες (αλλά δίνουν συμπτώματα στους άντρες) και πρέπει να γίνει pcr καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος για να έχεις έγκυρο αποτέλεσμα. Οι άλλες καλλιέργειες είναι ανακριβείς. Να ρωτήσεις ανοιχτά τον γιατρό σου και να του… Διαβάστε περισσότερα »
Και μια προειδοποιηση για να μην την πατησει καμια αλλη οπως την πατησα εγώ. Έκανα προσφατος εξετασεις για ΣΜΝ και στα αποτελεσματα ειδα ενα θετικο στην ηπατίτιδα Β. Μόλις είχα ξυπνήσει και δεν είχα πιει και καφέ ακόμα, και μου πήρε κανα μισάωρο που στο τσακ γλύτωσα το εγκεφαλικό, μέχρι να στροφάρω ότι είμαι εμβολιασμένη και το θετικό που είδα ήταν από τα αντισώματα του εμβολιασμού. Όσες είστε εμβολιασμένες να το έχετε υπόψην σας.
αυτό επαθα στον προγεννητικό έλεγχο μετα θυμήθηκα ότι είχα κάνει εμβολιο
Όντως οι εξετάσεις αίματος για σμν δείχνουν τα αντισώματα από το εμβόλιο; Ακόμα και μετά από χρόνια; Αυτό το εμβόλιο όταν γεννιόμαστε δεν το κάνουμε;
Ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις!