Τα προσωπικά λέγονται προσωπικά για κάποιο λόγο!
______________
Η ιστορία της Δανάης Κ. όπως την ξεχώρισα σήμερα
Καλησπέρα Ρένα! Η ερώτησή μου έχει να κάνει με τη στενή φιλία και τους κολλητούς φίλους στην ενήλικη ζωή.
Το αγόρι μου είναι 27 χρονών (εγώ 26) και έχει μερικούς πολύ κοντινούς και οικείους φίλους (3-4). Παίζουν μαζί ηλεκτρονικά πολλές ώρες, κουβεντιάζουν με τις ώρες, κάνουν μπαλκονάδες και μιλάνε για πολύ προσωπικά θέματα, ξέρει ο ένας τα πάντα για τον άλλον.
Εγώ χαίρομαι για αυτό. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για πολλούς να έχουν και να διατηρούν φιλίες που ξεπερνούν τα τυπικά. Εκτιμώ το γεγονός ότι, μέσα από αυτή τη φιλία το αγόρι μου έχει μάθει να εκφράζεται, να ανοίγεται, να δείχνει κατανόηση στα αισθήματα των άλλων, να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και με εμένα (άλλωστε, επειδή είναι ειλικρινής ξέρω εγώ για τις φιλίες του), να ψάχνεται. Το εκτιμώ και του το λέω συχνά.
Έχω όμως και κάποιες επιφυλάξεις, που (πιστεύω/ελπίζω πραγματικά ότι) δεν οφείλονται σε ζήλια ή αίσθημα μειονεξίας εκ μέρους μου:
Το πολύ κολλητηλίκι βλέπω ότι φέρνει -αναγκαστικά;- το πολύ κουτσομπολιό, όχι μόνο για χάρη μιας “φιλικής ψυχανάλυσης”. Όσο περνάει ο καιρός, συνειδητοποιώ ότι οι φίλοι αυτοί ξέρουν πολλά προσωπικά για τη σχέση μου, εφόσον μιλάνε με το αγόρι μου. Ξέρουν πολλά για τη σεξουαλική μας ζωή, τις συζητήσεις μας, τα προβλήματά μας, τα οικογενειακά μας… Και αυτό με κάνει να νιώθω άβολα. Με κάνει να νιώθω σαν να είμαι στο σχολείο ξανά. Ξέρω ότι, αφού το αγόρι μου εμπιστεύεται αυτά τα άτομα, δεν θα μιλήσουν π.χ. για εμάς σε τρίτους. Αλλά και πάλι, δεν μου αρέσει τόσο η τόσο κολλητή παρέα.
Παρατηρώ επίσης, στα 2 χρόνια της σχέσης μου, ότι, όσο και αν αυτοί οι φίλοι δεν θα το παραδέχονταν, επηρεάζουν αρκετά ο ένας τις επιλογές του άλλου. Όταν π.χ. αυτός που έχει την πιο ισχυρή προσωπικότητα αποφασίσει κάτι, και οι άλλοι πιο εύκολα θα ακολουθήσουν. Ή όταν π.χ. αποφασίσουμε κάτι εγώ και το αγόρι μου, υποσυνείδητα το αγόρι μου θα περιμένει και την επιβράβευση/ υποστήριξη των φίλων του για να το κάνει. Εγώ νομίζω έχω ξεπεράσει αυτή τη φάση από όταν ήμουν λύκειο.
Σκέφτηκα μήπως με ενοχλεί επειδή στερεοτυπικά οι γυναίκες έχουν την πρωτιά στη πολύωρα τηλεφωνήματα και στο «Πού να στα λέω, φιλενάδα». Μήπως με ξενίζει επειδή ένας άντρας έχει κολλητούς; Αλλά δεν νομίζω, γιατί με προβληματίζει εξίσου το κολλητιλίκι και μεταξύ των γυναικών.
Δεν το επικροτώ προσωπικά, το να ανοίγεσαι στους φίλους σου 100%, να μιλάς καθημερινά για ΟΛΑ και να εμπλέκεσαι τόσο στη ζωή τους και στην ελευθερία τους, σε βαθμό που γίνεται καθημερινή ρουτίνα, απαρίθμηση όλων όσων γίνονται στη ζωή σου χωρίς ιδιαίτερο λόγο και χωρίς να υπάρχει κάθε φορά ιδιαίτερη ανάγκη. Νομίζω στα θετικά της ενήλικης ζωής είναι η ελευθερία του να μην είσαι υπόλογος για τις πράξεις σου σε 5-6 φιλενάδες. Στο σχολείο νιώθεις την πίεση να κάνεις τέτοιου είδους φιλίες. Είμαι τυχερή που και εγώ έχω πολύ δυνατές φιλίες. Θεωρώ σημαντικό να στηρίζεις και να στηρίζεσαι, να ανοίγεσαι και να ακούς, αλλά δεν θεωρώ απαραίτητο οι φίλες μου να ξέρουν τις άπειρες λεπτομέρειες για τη ζωή μου, ούτε να έχουμε τρελή οικειότητα, λες και είμαστε αδέλφια ή ζευγάρι.
Ποια είναι λοιπόν η γνώμη σου για τους πολύ κολλητούς φίλους στην ενήλικη ζωή; Εννοώ, για τους πολύ πολύ στενούς φίλους που ξέρουν τα πάντα για σένα, λες και είμαστε στο δημοτικό. Είναι ευλογία ή υπερβολή;
ΑΠΟ ΤΗΝ – Δανάη Κ.
________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Μικρή σημασία έχει ποιά είναι η δική μου γνώμη καθώς εσύ έχεις ήδη βγάλει συμπέρασμα και σε ενοχλεί αυτό το διαμοίρασμα προσωπικών λεπτομερειών. Κι επειδή σε ενοχλεί κι είσαι ταυτόχρονα γυναίκα, προσπαθείς να το εξηγήσεις, να το αναλύσεις, να το αιτιολογήσεις με μεγάλη σπουδή, λες και δίνεις εξετάσεις σε μας (αυτό που αναφέρεις μέσα στην επιστολή). [sarcasm] Μήπως είσαι υπερβολική; [/sarcasm] Κοινώς βάζεις έναν εξορθολογισμό στο συναίσθημά σου, αντί να σκεφτείς ότι στις προσωπικές μας σχέσεις το συναίσθημά μας οφείλει να γίνεται σεβαστό καθώς δεν ξεκινάμε κάποιο business project όπου υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές αλλά συνάπτουμε σύμβαση δύο μερών που ισόποσα αντλούν ικανοποίηση. Καταλαβαίνεις πού το πάω. Καθόλου υπερβολική!
Η ιδιωτικότητά σας παραβιάζεται στον βωμό του διαμοιρασμού πληροφοριών σε θέματα πολύ προσωπικά. Τα οποία λέγονται προσωπικά για κάποιον λόγο.
Ας πούμε, καλή η σεξουαλική συζήτηση, αλλά, όταν η πληροφορία περιλαμβάνει έναν άλλον άνθρωπο, απαιτείται η συναίνεση αυτού του άλλου ανθρώπου! Σε έχει ποτέ ρωτήσει, έχει πάρει την άδειά σου; Όχι, αλλιώς θα μας το ανέφερες. Νομίζω λοιπόν δικαίως ενοχλείσαι, είναι παραβίαση ορίων. Αν διάβαζες σε μια φυλλάδα προσωπικές λεπτομέρεις για την ιδιωτική ζωή ενός διάσημου, δεν θα ένιωθες άσχημα από μέσα σου σαν να κοιτάς από κλειδαρότρυπα κάτι που κανονικά δεν επιτρέπεται; Ε αυτό γίνεται, σε ακόμη χειρότερο βαθμό, επειδή σε γνωρίζουν και τους γνωρίζεις.
Δεν θα πω αυτό το κοινότυπο “οι γυναίκες τα συζητάνε όλα με ανατριαχιαστικές λεπτομέρειες”. Επειδή ούτε όλες το κάνουν για συντρόφους που όντως υπολογίζουν και σέβονται (η εμπειρία μου αλλά κι οι επιστολές εδώ δείχνουν ότι καλύπτουν πολύ περισσότερο τους συντρόφους απ’ ότι τους ξεμπροστιάζουν), ούτε προβαίνουν σε τόσες πια αποκαλύψεις όταν δεν υπάρχει πραγματικά σοβαρό ζήτημα όπου η φιλική συμβουλή θα διαφώτιζε με ζεστή πληροφορία. Πολλά από τα σεξουαλικά ζητήματα των γυναικών παίζονται κυριολεκτικά πάνω στο σώμα τους και την υγεία τους, επομένως υπάρχει ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο να συζητηθούν με κολλητές.
Τα οικογενειακά σας επίσης εμπίπτουν στον τομέα όπου η εμπιστοσύνη που δείχνεις στον σύντροφό σου σπάει με την διάδοση άχρηστης πληροφορίας. Γιατί τι ενδιαφέρουν και σε τι αφορούν τους φίλους του τι κάνουν οι δικοί σου γονείς, τα τυχόν αδέρφια, ξαδέρφια και λοιποί συγγενείς; Πού επηρεάζει το σύντροφό σου και πώς θα βοηθούσαν οι κολλητοί του; Είναι και πάλι παραβίαση ορίων.
Με το να κουκουλώνεις αυτή τη δυσαρέσκεια και να προσπαθείς να την μεγενθύνεις με εφαρμοφή σε όλους τους ενήλικες το μόνο που κατορθώνεις είναι κάποια στιγμή να ξεσπάσεις έντονα και να τσακωθείτε άσχημα.
Επιπλέον προκύπτει από την επιστολή ότι νιώθεις κρινόμενη και ότι μπορεί να επηρεάσουν τον φίλο σου εναντίον σου. Αυτή η ανασφάλεια είναι πολύ κοινή, δεν είσαι μόνη, οπότε μην νιώθεις ότι διαφέρεις και σου συμβαίνει κάτι μοναδικό. Οι προϋπάρχουσες φιλίες έρχονται να γίνουν “ανάχωμα” μπροστά στους συντρόφους πολλές φορές, αλλά κι η ποπ κουλτούρα τείνει να αποδίδει στην αντρική φιλία μια περίκλειστη ιδιότητα όπου νιώθεις εισβολέας. Στερεότυπα και κλισέ μπλέκουν το ένα μέσα στο άλλο και γίνεται ένα ανακάτεμα όπου δεν ξέρεις πώς να νιώσεις τελικά.
Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις όριο στο σύντροφο ποιά πράγματα μπορεί να συζητά και ποιά όχι που σε αφορούν με τους φίλους. Και κάνε το σταθερά κι αποφασιστικά, σαν να ήσουν άντρας (δηλαδή όχι εξηγήσεις, κοφτή τοποθέτηση). Και η πορεία θα δείξει αν θα ανησυχείς έλλογα μακροπρόθεσμα ή όχι. Εφόσον σεβαστεί κι αυτοπεριοριστεί, θα είναι καλό δείγμα για τη σχέση. Και τότε μην φοβηθείς ούτε τις κρίσεις των κολλητών. Θα έχετε χτίσει κάτι αρκετά στέρεο.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Και μενα θα με πείραζε στη θέση σου. Και κακως δεν του έχεις κάνει θέμα ακόμα. Όχι δεν χρειάζεται οι φίλοι του να ξέρουν κάθε πότε κάνετε σεξ και σε τι στάση . Όχι δεν χρειάζεται να ξέρουν προσωπικά σου ζητήματα όπως οικογενειακά και ιατρικά θέματα. Και κακώς τα ξέρει και το αγόρι σου μεταξύ μας. Δεν χρειάζεται να λένε τα πάντα,στους πάντες. Το αγόρι σου σημερα είναι αύριο δεν είναι. Και είσαι πολύ μικρή για να εκτίθεσαι έτσι. Κάνε του θέμα και κόψε του τον αέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει αυτόματα να μοιράζεται τα θέματα σου… Διαβάστε περισσότερα »
σε γενικες γραμμες ο φιλος σου ειναι ανωριμος και δεν μπορει να καταλαβει την εννοια της ιδιωτικοτητας και να αναλαβει την ευθυνη των αποφασεων του. Εσυ πρεπει να αποφασισεις αν αυτο ειναι κατι που μπορεις να ανεχτεις ή αν σε ενοχλει και να κανεις τις αντιστοιχες κινησεις.
Κατα τα αλλα δεν μπορω να καταλαβω την λογικη οταν αντρες ή γυναικες, αναφερουν στον κυκλο τους καθε λεπτομερεια της σχεσης τους, της σεξουαλικης τους ζωης κλπ. Ποιο το νοημα του “ζευγαριου” αν καθε πληροφορια ετσι και αλλιως μεταφερεται σε αλλους/αλλες 3-4?
Εμένα ένας πρώην μου τη μέρα που συναντηθήκαμε για να μου ανακοινώσει τα νέα του χωρισμού μου μετά από διάλειμμα είπε επί λέξει ” Το συζήτησα με τον ταδε φίλο μου και αποφάσισα τελικά να χωρίσουμε “. Εκείνη την ώρα μου φάνηκε τραγελαφικό και απίστευτο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η σχέση μας πάντα ερχόταν τριτοδεύτερη μετά την παρέα με τα κολλητάρια. Το είχα και εγώ αυτό του χούι σε παλαιότερες σχέσεις μου να συζητάω όοολα τα προβλήματα μου με τις φίλες..ποτέ δε μου βγήκε σε καλό. Νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε στους άμεσα ενδιαφερόμενους και αν δεν μας καλύπτει… Διαβάστε περισσότερα »
αυτό γίνεται και εδώ αυτή την στιγμή συζητιούνται σχέσεις και προσωπικά και μάλιστα όχι με κολητους αλλά με αγνωστους…πριν από κάθε χωρισμό! δεν το κάνουν κοριτσάκια μόνο αλλά και 50αρες. Μου φαινεται περιεργο να αποτελεί κάνεις μέρος αυτου του σαιτ και να έχει τέτοια αποψη. τι είναι ωστόσο αυτό που ενοχλεί εκεί έξω αλλά όχι εδω μέσα ωστε να νομίζουμε πως αυτό που γίνεται εδώ διαφέρει από αυτό που σου ετυχε η από οτι περιγράφει η γράφουσα? Αυτο που ενοχλεί έξω είναι η λέξη κολητός. αυτό που δεν ενοχλεί εδω μέσα είναι η λέξη άγνωστος. Θεωρούμε πως εκτιθέμεθα όταν μοιράζονται… Διαβάστε περισσότερα »
Το υποκριτικό της ανθρώπινης φύσης θα έλεγα… Μην τυχόν και τσαλακωσουμε την “καλή” εικόνα που έχουμε χτίσει μετά κόπων και βασάνων στους γνωστούς μας. Μη χαλάσουμε το ίματζ που λέγαμε και παλιά…
Εμένα πάντως τα αγαπημένα μου κορίτσια εδώ μέσα είναι όσες δεν φοβούνται να εκθέσουν λεπτομέρειες από την προσωπική τους ζωή, σε σημείο που ρισκαρουν να γίνουν αντιληπτές από άτομα που τις γνωρίζουν έξω!
Τώρα που το σκέφτομαι, κι εσύ μας έχεις δώσει κάμποσες προσωπικές πληροφορίες, και μπράβο σου!
Άλλο ανώνυμη επιστολή και άλλο μοιράζομαι τα προσωπικά μου με τρίτους σε γνωστό κύκλο.
Τροφη για σκεψη η απαντηση της Juanita…σκεφτομουνα να το επικολλησω ως απαντηση στο σχολιο σου Juanita αλλα εμεσως αναφερομαι και στη Δαναη που εθεσε τον αρχικο προβληματισμο…οποτε ισως ετσι φτασει πιο αμεσα και σε αυτην. Τι κοινο εχουμε οσοι οσοι εκθετουμε λεπτομερειες απ τη ζωη μας λοιπον οπως το γραφει η Juanita? Την κοντινη ηλικια στο συν πλην 5 θαρρω. Καπου μεταξυ 40 και 50. Τρια πραγματα κυριαρχουσαν με τη πρωτη φοιτητικη μου σχεση οταν ημουν στην ηλικια σου Δαναη για μενα τουλαχιστον οταν δοκιμαζα τα πρωτα bdsm σεξουαλικα σκηνικα. Ειτε να λεω σε φιλους κ γνωστους οσα αντεχαν να… Διαβάστε περισσότερα »
Είχα ένα τέτοιο τύπο που όλα τα έλεγε στους φίλους του και έριχναν υπονοούμενα όπου φανταστείς, όχι μόνο στις εξόδους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελικά, δεν τον άντεξα για πολύ, κάτι λίγους μήνες και χάλασα και τις δικές μου φιλίες διότι ήταν και αυτές μέρος του προβλήματος. Κοινές φιλίες βλέπεις δεν κάνουν πάντα καλό σε μια σχέση. Μας κουτσομπόλευαν και αυτές. Δεν κοιτούσαν τα δικά τους. Εσύ θα πάρεις την απόφαση αν θες να παραμείνεις σε όλο αυτό. Είχα και μια γνωστή σε μια παρέα φοιτητική ανέλυε κατά γράμμα καθετί που έκανε με τον φίλο της. Έλεγε πότε έβαζε… Διαβάστε περισσότερα »
Το χειρότερο είναι πως τέτοια άτομα δεν καταλαβαίνουν πως οι ίδιοι γελοιοποιούνται.Αλλο δεν έχω ταμπού και άλλο σέβομαι την ιδιωτικότητα του άλλου.αυτο δεν καταλαβαίνουν πολλοί.
Πχ το να πάμε στην τουαλέτα είναι φυσιολογικό.Αλλα δεν θα μοιραστώ λεπτομερως τι έκανα πριν λίγο στην τουαλέτα
Όταν λες 27 τι ακριβώς εννοείς γιατί στα 7 βλέπω έχει μείνει ο τύπος εδώ και 20 χρόνια. Μόνο στο κρεβάτι σας δεν τους έχει βάλει ακόμα. Πόση υπομονή θα κάνεις ακόμα και μην σκεφτείς να του επισημαίνεις να μην τα λέει λες και είναι νήπιο. Κάπου έλεος
Εγώ έχω να πω πως έτσι ακριβώς όπως λες, έλεγε κ ένας πρώην μου. Φοβόταν για το τι λεπτομέρειες ξέρουν για εκείνον οι κολλητές μου, και φυσικά όταν καμία φορά πάταγα πόδι σε κάποιο καβγα μου έλεγε “αυτές σε επηρέασαν; σου φούσκωσαν τα μυαλά; εσύ δεν έλεγες τέτοια”. Παράλληλα βέβαια δεν έλεγε ευθαρσώς να τις ξεκοψω, αλλά από καιρού εις καιρόν έλεγε το ποσό προβληματίζεται για τα” κολλητιλικια” μας και την έκθεση τη δική του. Φίλη να ξέρεις πως όλα εξαρτώνται απ το επίπεδο ωριμότητας και γενικότερο του συντρόφου σου. Εάν πιστεύεις πως κάθεται κ τους λέει τι κάνετε στο… Διαβάστε περισσότερα »
Από το γράμμα σου δεν αντιλαμβάνομαι πόσο παρεμβατικοί είναι οι φίλοι του στη ζωή σας. Όμως θα έλεγα να είσαι πολύ προσεκτική ως προς τα όρια που θα ζητήσεις διότι οι φιλίες είναι σχέσεις ζωής που προϋπήρχαν από εσένα, είναι μια οικογένεια. Το να του βάλεις όρια στο πώς θα τους συναναστρέφεται ίσως να τον πιέσει και να τον κάνει να νιώσει ανελεύθερο ή ότι δεν τον αποδέχεσαι. Επίσης σκέφτηκα μήπως σε ενοχλεί στα πλαίσια του ότι χάνεις το αίσθημα της μοναδικότητας απέναντι του, δλδ δεν έχεις κάτι ξεχωριστό αφού ό,τι λέει σε σένα το ξέρουν ήδη και αυτοί. Αλλά… Διαβάστε περισσότερα »
Όταν ήμουν στο δημοτικό ήρθαν στο σχολείο μας μεταναστόπουλα από Ρωσία. Αυτά τα παιδιά έπαιρναν συνήθως για κολατσιό ψωμί και αυγά. Τις κρύες μέρες του χειμώνα που δεν βγαίναμε στην αυλή, τα αυγά μύριζαν στην τάξη. Κι εμείς λέγαμε όλα “μπλιαξ, ίου, τρώνε αυγά πρωινιάτικα, μας έχουν αηδιάσει”. Τώρα θα μου πεις, εσείς καλέ δεν τρώγατε αυγά; Εννοείται τρώγαμε, τα τσακίζαμε, αλλά στην εποχή του lifestyle δεν τα παίρναμε στο σχολείο με ψωμί. Με τα μπλιαξ θέλαμε να υποβαθμισουμε τα φτωχά μεταναστάκια. Εγώ με τα αυγά έχω εμμονή, θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Η ιστορία με τα Ρωσάκια όμως… Διαβάστε περισσότερα »
Εννοείται παρακολουθώ στενά. Δε θέλω να προσθέσω κάτι, πέρα από το ότι σας αγαπώ. Ιντερνετικά ξειντερνετικά, σας αγαπώ.
Κυρα Ηλιαχτίδα μου, με σκλαβώνετε. Δεν είναι η θέση μου να πω άλλα.
(σχωρνάτε με αν το’χω ξαναπετάξει)
https://www.youtube.com/watch?v=uZcPg8BAEz4
Για τα ρημάδια τα λεφτά, Μαρία μου. Τα ρημάδια.
Άσχετα μ’αυτό, καταλαβαίνω τι περιγράφεις. Κοίτα, αν έχεις εναλλακτική, σκισ’τους. Έτσι απλά. Κάπου πρέπει να προσέχουμε λίγο και την ψυχική μας υγεία γμτ. Πόσο εαυτό να ξοδέψεις πλέον; Θα μου πεις, μετά από τόσα χρόνια; Ναι ρε γμτ, μετά από τόσα χρόνια. Σταδιαλα.
ΥΓ καθόλου δε μι αρέζουν αυτηνοί. Παρ’ολ’αυτά, σε θυμάμαι κι εγώ σε διάφορες φάσεις (και κάποια άλλα παιδάκια). Είστε κάπως σαν οικογένεια..
Αντιμετωπίζω ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα!!!
Για να μη με εκθέσει το αγόρι μου και οι φίλοι του γενικά, δεν συνηθίζουν να μιλάνε για τις κοπέλες τους, οπότε μιλάνε για… άλλες κοπέλες!!
Τρατζικ??
Εγώ προτιμώ χίλιες φορές να μιλάει για μένα την κοπέλα του το αγόρι μου, και όχι για ξένες κοπέλες!! Αν είναι δυνατόν!!
Το να μην κάνει τίποτα απ’ τα δύο δεν παίζει;και επίσης πως ξέρουν τα προσωπικά των άλλων γυναικών; ημαρτον θε μου