in

Η Ρένα απαντά: H μάνα μου αναπαράγει την αδικία και την ανισότητα

Λόγω του φορτωμένου προγράμματος δεν μπορώ να συμμετέχω στις δουλειές του σπιτιού, ούτε οικονομικά μπορώ να συνεισφέρω λόγω του χαμηλού μισθού. Το κυρίως θέμα είναι ότι το σκυλάκι μου μαδάει, όμως την μαμά μου την ενοχλεί και ξεσπάει μόνο σε μένα, όχι στους άντρες του σπιτιού.

Η έμφυλη ανισότητα στην πράξη ξεκινάει συνήθως από τη μάνα…Γιατί μάνα είναι μόνο μία. ________________ Η ιστορία της Μαραμένης Γαρδένιας όπως την ξεχώρισα σήμερα. Καλησπέρα Ρένα και παρέα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά! Ακολουθεί σεντόνι. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μαμά μου θέλει να είναι όλα τακτοποιημένα και καθαρά, όμως […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mother3

Η έμφυλη ανισότητα στην πράξη ξεκινάει συνήθως από τη μάνα…Γιατί μάνα είναι μόνο μία.

________________

Η ιστορία της Μαραμένης Γαρδένιας όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα Ρένα και παρέα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά! Ακολουθεί σεντόνι.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η μαμά μου θέλει να είναι όλα τακτοποιημένα και καθαρά, όμως λόγω δουλειάς και κούρασης αυτό δεν ήταν εφικτό, οπότε όσο μπορούσαμε βοηθούσαμε τα αδέρφια μου κι εγώ (κυρίως εγώ, επειδή είμαι το μόνο κορίτσι).

Στο σήμερα, έχω ήδη τελειώσει τις σπουδές μου και δουλεύω ήδη πάνω στο αντικείμενο μου, αλλά δεν έχω την οικονομική άνεση να φύγω από το σπίτι και να πάρω και την “προίκα” μου, που αποτελείται από 2 σκυλιά και 1 γάτα, από τα οποία ο ένας σκύλος ζει μέσα στο σπίτι ενώ τα άλλα 2 στην αυλή . Με τα όσα παίρνω, προσπαθώ από πέρυσι να παρακολουθήσω σεμινάρια, ξένες γλώσσες και τα λοιπά, προκειμένου να μαζέψω μόρια μπας και διοριστώ ως αναπληρώτρια τον Σεπτέμβρη του 2023. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι να δώσω πτυχίο για 2η ξένη γλώσσα και παλεύω να τελειώσω την μεταπτυχιακή διατριβή μου. Που κολλάνε όλα αυτά, θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο.

Κολλάνε στο ότι λόγω του φορτωμένου προγράμματος δεν μπορώ να συμμετέχω στις δουλειές τόσο ενεργά όσο πριν – να προσθέσω εδώ ότι ούτε οικονομικά μπορώ να συνεισφέρω λόγω του χαμηλού μισθού. Το κυρίως θέμα είναι ότι το φιλαράκι μου μαδάει και είναι λογικό, όμως την μαμά μου την ενοχλεί, πράγμα που είναι εξίσου λογικό. Και ενώ 5 χρόνια κουτσά στραβά καταφέρναμε να περιορίζουμε κάπως το μάδημα με χτένισμα και σκούπισμα, τώρα προλαβαίνω να βάλω σκούπα 1 φορά την εβδομάδα κι αν και αυτό ενοχλεί την μαμά μου, που το καταλαβαίνω και για αυτό όσο μπορώ έχω τον σκύλο στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στο δωμάτιο μου.

Παρόλα αυτά, δέχομαι μια παγωμένη συμπεριφορά και δεν μου μιλάει σχεδόν καθόλου (μόνο γεια, αν τύχει και βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με τους υπόλοιπους). Υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει και για τις τρίχες του σκύλου, αλλά και γενικότερα επειδή δεν βοηθάω. Εντάξει, ένα πλυντήριο ρούχων θα το βάλω και θα πλύνω και κανένα πιάτο, αλλά για κάποιον λόγο νιώθω ότι δεν είναι αρκετά. Δεν ξέρω τι έγινε, δεν ξέρω τι έκανα και την ενόχλησε τόσο πολύ, και όχι, δεν την ρώτησα. Όχι επειδή δεν θέλω να μάθω και να το λύσουμε, αλλά επειδή από τότε που ήμουν μικρή απλά έμαθα να μην ρωτάω, φοβούμενη ίσως την απάντηση ή τον τρόπο/ύφος με το οποίο θα μου μιλούσε. Κάπου μέσα μου ξέρω ότι ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια, αν την ρωτήσω τι έγινε θα μου απαντήσει με ύφος, με ειρωνεία ή και υποτιμητικά. Και καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να δουλεύει 8 ώρες, να γυρνάει σπίτι και αντί να ξεκουραστεί, να κάνει δουλειές, επειδή κανείς άλλος δεν βοηθάει. Χρόνια παιδευόταν μόνη μέχρι να μεγαλώσω και να κάνω κι εγώ δουλειές, την έβλεπα την αδικία και την ανισότητα κάθε μέρα με τους “άντρες” του σπιτιού αραχτούς κι αυτή να προσπαθεί να τα προλάβει όλα.

Την καταλαβαίνω, αλλά θέλω για μια φορά να γίνει το αντίστροφο, να προσπαθήσει να καταλάβει αυτή εμένα. Να καταλάβει πόσο δύσκολο μου είναι να είμαι ολόκληρη γαϊδάρα και να μένω ακόμα μαζί τους, να μην μπορώ να τους βοηθήσω οικονομικά, να μην μπορώ να τους στηρίξω όπως με στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια με τον δικό τους μοναδικά περίεργο τρόπο, και ότι, καλώς ή κακώς, μέχρι να βγει η χρονιά προέχει το διάβασμα. Προς Θεού δεν είμαι τέλεια και δεν τα λέω όλα αυτά για να την κατηγορήσω, απλά αυτά είναι τα βιώματα μου. Ακόμα και όταν σπούδαζα, δεν νομίζω ότι προσπάθησε να καταλάβει ότι το διάβασμα είναι σημαντικό και αυτό γιατί όταν τύχαινε να γυρίσω σπίτι κάποιο Σαββατοκύριακο μαντέψτε ποιανού το όνομα ακουγόταν συνέχεια στο σπίτι, όσον αφορά τις δουλειές.

Και θα μου πείτε γιατί τα λέω εδώ και όχι στην ίδια, και πάλι δίκιο θα έχετε. Μεγάλωσα με τέτοιον τρόπο και έμαθα με τα χρόνια ό,τι γίνεται στο σπίτι και με πληγώνει να το καταπίνω και να εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου στην ασφάλεια του δωματίου μου, όπου θα είμαι μόνη και δεν θα με δει κανείς. Έμαθα να κρύβομαι από την οικογένεια μου (εξαιρείται ο μικρός μου αδερφός, που με έχει στηρίξει πολύ το τελευταίο διάστημα), γιατί πολύ απλά όσες φορές προσπάθησα να πω τι με στενοχωρεί, είτε βρήκα τοίχο, είτε δέχτηκα επίθεση μέσω νεύρων, ειρωνείας κλπ. Κι αν καμιά φορά τύχαινε και συζητούσαμε ήρεμα, μετά από λίγο καιρό άρχιζαν πάλι τα ίδια.

Οπότε, για όλους τους παραπάνω λόγους δεν θα την ρωτήσω τι έγινε, ούτε θα της πω όλα όσα με βαραίνουν, θα κάνω ένα βήμα πίσω για να προστατέψω την καρδιά μου, θα συνεχίσω το διάβασμα μου και θα βοηθάω όσο μπορώ. Νομίζω ότι δεν έχω κάποια ερώτηση, μάλλον είχα ανάγκη να τα βγάλω από μέσα μου και να τα πω κάπου που νιώθω ότι θα καταλάβουν. Σας ευχαριστώ πολύ όλους & όλες για την υπομονή που είχατε και φτάσατε ως εδώ. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα πολύ. Δεκτές όλες οι συμβουλές/παρατηρήσεις κλπ.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Μαραμένη γαρδένια

_________________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Η απάντηση στο μη ερώτημα, δηλαδή στην ιστορία σου, έχει δύο σκέλη. Το θεωρητικό και το πρακτικό.

Ας ξεκινήσω από το θεωρητικό. Όπως πολύ σωστά έχεις αντιληφθεί κι έχεις βιώσει στο πετσί σου η έμφυλη ανισότητα για τις δουλειές του σπιτιού ήταν μια πραγματικότητα για όλη τη διάρκεια της κοινής ζωής σας. Δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα μαγικά επειδή εσύ έχεις στριμωχτεί. Μόνο αν πάψεις στην πράξη να κάνεις δουλειές θα αλλάξει κάτι ή αν οργανωθείς να αλλάξεις σπίτι σε σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Η μάνα σου αναπαράγει όλες τις παθογένειες της φαλλοκρατικής οικογένειας, όπου επιφορτίζεται με την δεύτερη βάρδια μετά την δουλειά της, να αναγκάζεται να κάνει εκείνη τις οικιακές δουλειές, συρρικνώνοντας τον ελεύθερο χρόνο στο ελάχιστο. Φυσικά η ίδια μοίρα επιφυλασσόταν σε σένα. Η μάνα αναπαράγει το μοντέλο θαρρείς σαν για να εκδικηθεί το φύλο της που την πρόδωσε: αν ήταν πιο απελευθερωμένη η γυναίκα δεν θα υποτασσόταν. Ή καλύτερα, αν ανέτρεφε άντρες με ενσυναίσθηση κι αίσθηση καθήκοντος, που δεν κάθονται σαν ανατολίτες πασάδες να τους τα έχουν όλα έτοιμα.

Βλέπω και κάτι ακόμη. Τα άτομα που είναι πολύ τακτικά κι οργανωμένα είτε υποφέρουν επειδή δεν γίνονται όλα όπως τα επιθυμούν, είτε παθαίνουν υπερκόπωση στην προσπάθεια τους να τα προλάβουν όλα.

Έχω διαπιστώσει ειδικά με το θέμα της καθαριότητας ότι συχνά σε διάφορα σπίτια αυτή μπαίνει πάνω από τις καλές σχέσεις των μελών της οικογένειας! Δηλαδή αξίζει περισσότερο να μην υπάρχει σκόνη στις γωνίτσες της σαλονοτραπεζαρίας, παρά να μην εκτοξεύονται δηλητηριώδεις ατάκες μεταξύ παιδιών και γονιών ή μεταξύ αδερφών που πληγώνουν και αφήνουν πικρία; Να μην υπάρχουν εντάσεις που καταπίνονται για να μην βγει καυγάς; ΟΚ, πάσο. Όπως το βλέπει καθένας. Εγώ ψηφίζω την (σε λογικά πλαίσια) σκονίτσα.

Θα εστιάσω όμως και σε κάτι άλλο. Ο μικρός σου αδερφός που είναι πιο κοντά σου συναισθηματικά, δεν θα μπορούσε να δείξει την στήριξη έμπρακτα αναλαμβάνοντας κάποιες υποχρεώσεις/καθήκοντα του σπιτιού ώστε να σας ξαλαφρώσει και τις δύο; Αναφέρομαι σε κείνον, κι όχι στους άλλους “άντρες του σπιτιού”, επειδή δύσκολα θα ξεβολευτούν χωρίς να σας βγάλουν το λάδι. Κανονικά θα έπρεπε όλοι να ξεβολευτούν, εξυπακούεται, στην πράξη όμως θα κατεβάσουν τα σκουπίδια δυο-τρεις φορές κι αυτή ήταν (Παράδειγμα υποθετικό).

Τώρα για το πρακτικό σκέλος της εξίσωσης. Τις τρίχες του σκύλου θα τις μαζεύετε από το μεν πάτωμα με το μαγικό πανάκι-σκουπάκι “που μαγνητίζει τη σκόνη” και από τους δε καναπέδες, πολυθρόνες κλπ. με το ρολό με την “κολλητική” ταινία που παγιδεύει επίσης τρίχες και χνούδια. Αν δεν τα έχετε ήδη, θα σωθείτε, σου μιλώ σοβαρά.

Φυσικά πάλι όλο και κάτι θα διαφεύγει. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας συμβίωσης με ένα ζωάκι στο σπίτι και αυτό έπρεπε να το ξέρουν και να το προβλέψουν ΠΡΙΝ πάρετε το ζωάκι μέσα στο σπίτι. Επομένως ένα μερίδιο ευθύνης φέρουν κι οι υπόλοιποι, επιχείρημα που μπορείς να επικαλεστείς ανά πάσα στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές σου προέχουν, η εκπαίδευση δεν πάει ποτέ χαμένη, σε πολλά επίπεδα κι έτσι είναι σημαντικό να μην αμεληθεί για χάριν οποιουδήποτε ζητήματος micromanagement του σπιτιού. Χτίζεις το μέλλον σου και βλέπω ότι είσαι ιδιαίτερα μελετηρή και δραστήρια σε αυτό, μπράβο σου. Σου εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία, υπομονή και ψυχραιμία με την Ελληνίδα μάνα, και σύντομα σε έναν δικό σου χώρο.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

17 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Πες μου ότι είσαι millennial που μεγάλωσες με μητέρα bully,χωρίς να μου πεις ότι είσαι millennial που μεγάλωσες με μητέρα bully. Και επειδή εγώ είμαι η γνωστή καχύποπτη της παρέας,μήπως λέω….μήπως η μητέρα σου ,σου κρατάει μούτρα γιατί δεν θέλει να φύγεις από το σπίτι και να γίνεις ανεξαρτητη? Ποιος θα τη βοηθάει τότε? Τα γαϊδούρια τα αδέρφια σου? Μήπως “ζηλευει” το γεγονός ότι τελειώνεις το μεταπτυχιακό σου,τη δεύτερη ξένη γλωσσα,ψάχνεις να μπεις στο δημόσιο,δεν έχεις άντρα και παιδιά να σε βαραίνουν και να σε κρατάνε πίσω και δεν θέλει να προχωρήσεις σε ανεξαρτησία και από εκείνη? Εδώ κοριτσι μου… Διαβάστε περισσότερα »

Fani
Fani
3 χρόνια πριν

H μάνα σου δεν αναπαράγει την την αδικία και την ανισότητα. Είναι κουρασμένη και πικραμένη που ούτε καν η ενήλικη κόρη της δεν την αντιμετωπίζει με φεμινιτική αλληλεγγύη να ξεκουνηθεί να νααναλάβει τον εαυτό τηςαλλά γκρινιάζει κιόλας που δεν την στηρίζει απόλυτα σε όλα επειδή είναι..μάνα της και πρέπει να επιδείξει την δέουσα αυτοθυσία. Ητοι να πληρώνει όλα, να ψωνίζει, να μαγειρεύει, να συμμαζεύει, να μαζεύει τα σκατά του σκύλου έξω, τις τρίχες μέσα . Και πότε θα της μεέινει αυτήνς χρόνος και λεφτά να κάνει τις σπουδές που πάντα ήθελε και μια ξένη γλώσσα; να κάνει τα ταξίδια της… Διαβάστε περισσότερα »

Nairobi
Nairobi
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fani

Δεν είναι φεμινιστικη αλληλεγγύη η κόρη να βοηθάει την μάνα όταν οι άντρες του σπιτιού κάθονται και ούτε είναι σωστό να περιμένει η μάνα μόνο απ την κόρη γιατί είναι κορίτσι. Αν η μητέρα ήταν φεμινιστρια θα μεγάλωνε όλα τα παιδιά της σαν ίσα, κι όχι τους γιους πασαδες και την κόρη, βοηθό της και συνεχιστή της παράδοσης. Σαφώς είναι κατανοητό ένας γονιός να περιμένει βοήθεια απ τα παιδιά του, αλλά από όλα, χωρίς διακρίσεις ανάλογα με το φύλο.

Fani
Fani
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nairobi

Δεν νοείται ενήλικας να λέει δεν συνεισφέρω , ούτε αναλαμβανω την ευθύνη των κατοικιδιών μου γιατί κρατάω το μισθό μου για μένα και το χρόνο μου επενδύω για να γίνω καλύτεροσ και απαιτώ από την μάνα μου να τα κάνει όλα για μένα επειδή τα κάνει για τους άλλους και άρα αναπαράγει την πατριαρχεία. Η αδικία είναι προσ τη γυναίκα από την οποία όλοι τα περιμένουν όλα.

Nienna
Nienna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Fani

Πρώτα από τον σύντροφο της λοιπον θα έπρεπε να απαιτήσει να αναλάβει το μερίδιο του και μετά από τα παιδιά της. Όταν είμαστε κουρασμένοι και πικραμενοι καλό θα είναι να μην ψάχνουμε τις εύκολες λύσεις αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι.

The_one_with_the_girls
The_one_with_the_girls
3 χρόνια πριν

Επρεπε να διαβασω το κειμενο δυο φορές για να σιγουρευτω οτι διαβασα καλα. Καταρχήν θα πρεπει να σου γινει συνειδητό οτι εχεις την υποχρεωση να κανεις δουλειες στο σπιτι και σε καμια περιπτωση αυτο δεν αποτελεί «βόηθεια» προς τη μαμα σου. Βοηθεια παρέχεις οταν κενεις κατι που κανονικα ειναι άσχετο προς εσενα. Ζεις εκει, τρως, κοιμασαι, λερώνεις. Πλεον θεωρείσαι συγκάτοικος και οχι προστατευόμενο μέλος. Οφείλεις να συνεισφέρεις στις δουλειες του σπιτιου. Και αν δεν μπορεις πρακτικά τοτε σιγουρα οικονομικά κόβοντας απο το υστέρημα σου. Τα υπολοιπα τα ακουω βερεσέ. Θεωρω πως εισαι και αχάριστη που εχεις την απαιτηση να αναλαβει… Διαβάστε περισσότερα »

Nienna
Nienna
3 χρόνια πριν

Διαφωνω με τα υπόλοιπα σχόλια, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή το έχει η μητέρα σου. Αντι να απαιτήσει να μοιραστούν ισότιμα οι δουλειές του σπιτιού σε όλα τα μέλη της οικογένειάς που ζουν σε αυτό, απαιτεί από την κόρη μόνο να συμμετέχει και όταν δεν το κάνει αντιδρά με ανόητο passive- aggressive τρόπο. Λες και η καθε στιγμή που έχουμε με τους δικούς μας θα ξανάρθει οπότε έχουμε το περιθώριο να τους κάνουμε μούτρα για μήνες….

George Elliot
George Elliot
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Nienna

Λες και η καθε στιγμή που έχουμε με τους δικούς μας θα ξανάρθει οπότε έχουμε το περιθώριο να τους κάνουμε μούτρα για μήνες….”

Η αυθαδεια απέναντι στον χρόνο, είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό της νιοτης.

Ωραίο πάντως αυτό που εγραψες.

Δεν έχω κατι άλλο να προσθεσω

Observer
Observer
3 χρόνια πριν

Ας το πω κι ας κοπεί: με εντυπωσίασε ότι σε ερωτήσεις σήμερα το απόγευμα δυο γυναίκες τα δίνουν όλα για να μπουν στο δημόσιο. Κι ας μην αρχίσουμε ότι είναι χάλια ο ιδιωτικός τομέας.

Λάμπρω Διαμάντη
Λάμπρω Διαμάντη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Το αναπληρώτρια με οδηγεί στο ότι ο τομέας της είναι η εκπαίδευση, κι αν είναι έτσι ή αναπληρώτρια ή “εκπαιδευτικός” στον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν χηρευουν θέσεις, στην καλύτερη συνοδός σε σχολικό με 3 ευρώ την ώρα δλ 220 το μήνα και να χάνει χρόνο από όλα όσα προσπαθεί, μπάς και διοριστεί σ αυτά που σπούδασε, μακάρι, η χώρα πάσχει από μορφωμένους δασκάλους κι αυτό το ξέρουμε όλοι,

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Λάμπρω Διαμάντη

Το θέμα είναι ότι τα άτομα που σπουδάζουν κάτι συχνά έχουν ένα εξαιρετικά στενό στόχο καθώς γοητεύονται από ένα στοιχείο της δουλειάς που οδηγεί το πτυχίο αγνοώντας όλα τα άλλα προβλήματα που έχει ο τομέας. Δεν μπορώ να περιορίσω ένα συναίσθημα “ας πρόσεχες” προς κάποιον/α που πάει να γίνει δάσκαλος ή και εκπαιδευτικός γοητευμένος/η από τις αργίες, το σταθερό μισθό, την έλλειψη αξιολόγησης και βρίσκεται αντιμέτωπος /η με δυσκολίες που είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Φυσικά το ίδιο ισχύει για ένστολους κι άλλους κλάδους. Οσο για τους μορφωμένους δασκάλους η τελευταία θέση που έχουμε κατοχυρώσει στην αξιολόγηση των μαθητών PISA… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Observer

Ευχαριστώ για την όμορφη κι ευγενική απάντηση. Ο λόγος που διάλεξα αυτό το όνομα είναι ότι με αρέσει να παρατηρώ μια συζήτηση από διαφορετική πλευρά. Δεν με αρέσει η προβλεπόμενη απάντηση αλλά κάτι που δεν έχει γραφεί από άλλο μέλος της σελίδας. Αλλά αφού θεωρείται απαραίτητο να γράψω κάτι με αυστηρά φεμινιστικό πρόσημο γιατί δεν πιέζει τους άνδρες της οικογένειας να κάνουν κι αυτοί κάποιες δουλειές;

Provokatoras
Provokatoras
3 χρόνια πριν

Δηλαδή για να καταλάβω έχουμε μια κοπέλα γύρω στα 23-26 που δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, έχει γεμίσει το πρόγραμμα της με δραστηριότητες που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα της προσφέρουν και κάτι και έχει παρκάρει και τρία ζωντανά στην μητέρα της που δουλεύει κανονικά, και κατά κάποιο τρόπο φτάει η πατριαρχία!
Όχι παιδιά τεμπελιά είναι απλώς και είναι τυχερή που η μητέρα της δεν έχει πιο σκληρή στάση.

Provokatoras
Provokatoras
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Provokatoras

Δεν θέλω να σε προσβάλλω αλλά νομίζω ότι χάνεις την ουσία. Το πρόβλημα της φίλης είναι ότι μένει ακόμα στο πατρικό της και όχι ο καταμερισμός της οικιακής εργασίας.
Ας πούμε ότι βάζουν όλοι ένα χεράκι όπως λες και εσύ νομίζεις ότι η ποιότητα ζωής της φίλης θα αλλάξει?
Θα αλλάξει ίσως προσωρινά και ίσως όντως η κατάσταση γίνει λίγο καλύτερη.
Αλλά σε δύο τρία χρόνια η φίλη θα ξαναστείλει μήνυμα όπου θα μας λέει η μητέρα μου πιέζει να… , η μητέρα μου δεν είναι περιφανή για μένα κτλ. και θα υπογραφεί ακόμα πιο μαραμένη γαρδένια.

Εντάξει λοιπόν...
Εντάξει λοιπόν...
3 χρόνια πριν

Εάν η μητέρα σου θέλει να μοιραστείτε τις δουλειές που κάνει μόνη της για όλους σας, ώστε να υπηρετείτε οι δυο σας τους υπόλοιπους και να κουράζεται λιγότερο, τότε ναι, είναι άδικο και άνισο.
Ανάλαβε ό,τι σε αφορά προσωπικά (όλα όμως), σαν να ζούσες μόνη σου, ώστε να μην την επιβαρύνεις. Με τους υπόλοιπους μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Τελευταία επεξεργασία 3 χρόνια πριν από Εντάξει λοιπόν...
Στεφανος
Στεφανος
3 χρόνια πριν

οταν τα πραγματα δυσκολευουν πρεπει να βρισκουμε τροπους να τα απλοποιουμε…οπως και να εχει ακομα κι αν μπεις αναπληρωτρια 3 κατοικιδια σε 30 με 40 το πολυ τετραγωνικα που θα μπορεσεις να νοικιασεις η συνθηκη ζωης ειναι μεσαιωνικη. Οποτε θα πρεπει να διαχειριστεις σοφα την προικα σου μοιωνοντας την. Αλλωστε ειναι ηθικα κατακριτεο τα ζωα να λαμβανουν σκοπο υπαρξης ( ζωα συντροφιας) απο την χρηστικοτητα τους ως αντικειμενα στους ανθρωπους. Βεβαια η κυριαρχια του ανθρωπου στη φυση οπου καθε ων υπαρχει εργαλειακα για να διασκεδαζει τον ανθρωπο να χρησιμοποιειτε απο τον ανθρωπο καταγεται απο μακρια… παλαια διαθηκη γεννεσις 2,19 2,20… Διαβάστε περισσότερα »

Observer
Observer
3 χρόνια πριν

Να συμπληρώσω την ιδέα με βάση το meme “Jesus is coming look busy”. Κάνει τις δουλειές που της αρέσουν και τη φροντίδα των κατοικιδίων φροντίζοντας να φανεί ότι της κάνει και μετά ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της και άλλες δουλειές αύριο.