Μεγάλη μάστιγα τα κελεπούρια, ιδιαίτερα όταν το λένε γυναίκες.
_______________________
Η ιστορία της Απηυδησμένης όπως την ξεχώρισα σήμερα.
Mια εξομολόγηση θέλω να κάνω. Σιχαίνομαι το ότι οι άντρες θεωρούνται κελεπούρια απο το ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. Διαιωνίζουν μόνες τους την πατριαρχική παθογένεια.
Λέω σε φίλες μού την έπεσε ο τάδε, ο οποίος είναι εμφανίσιμος και με καλή δουλειά. Η αντίδραση είναι… α αυτός είναι πολύ καλή περίπτωση, του την πέφτουν όλες, μπορεί και να του αρέσεις όντως και να μη θέλει μόνο σεξ, αλλά γενικά να ξέρεις παίζει με διάφορες και δύσκολα του αρέσει κάποια. Χελλόουυυυυ δε με νοιάζει και καθόλου όμως πόσο ‘καλή περίπτωση’ είναι και πόσες του την πέφτουν την εβδομάδα.
ΕΓΩ ειμαι καλή περίπτωση, και κυρίως είμαι καλή περίπτωση γιατί έμαθα στη ζωή μου να σκέφτομαι και να κρίνω ότι δε χρειάζομαι έναν ‘σωτήρα’ – ‘καλή περίπτωση’ – ‘ περιζήτητο εργένη’ για να μου δώσει αξία ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ως ύπαρξη. Εγώ είμαι καλή περίπτωση, γιατί εργάζομαι σαν σκυλί, μπορώ να κυοφορήσω και να συνεχίζω να δουλεύω σαν σκυλί, σε επίπεδο φυσικής δύναμης είμαι πιο αδύναμη, αλλά αυτό δε με εμποδίζει να κάνω όσες δραστηριότητες κάνει το ‘κελεπούρι’. Είμαι καλή περίπτωση, γιατί η κοινωνία και η φύση με καταχώρισαν σε μια πιο αδύναμη κατάσταση από αυτή του περιζήτητου, αλλά τα καταφέρνω και στέκομαι απέναντί του ως επαγγελματίας, ως πολιτική οντότητα, ως μάνα, ως φίλη, ως νοικοκυρά.
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ – απηυδησμένη
___________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.
Καλά τα λες, απηυδησμένη! Και μπράβο που έχεις πίστη στον εαυτό σου.
Πράγματι η αντίληψη αυτή προέρχεται από παλιότερες εποχές, όταν στο ζύγι της απόφασης του σχετίζεσθαι έμπαιναν προδιαγραφές από τα μυθιστορήματα της Jane Austen. Πόσα βγάζει, αν είναι ευπαρουσίαστος στον κοινωνικό κύκλο, κι αν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί.
Πλέον οι γυναίκες δεν βασίζονται στο γάμο ή τη σχέση για επιβίωση, πλην μειοψηφιών, αλλά σπουδάζουν, εργάζονται, προσφέρουν και δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς.
Η διαιώνιση της έννοιας “κελεπούρι” παίρνει πλέον μια άλλη διάσταση, η οποία δεν υπήρχε τόσο έντονα πριν, κυρίως εστιασμένη στο κατά πόσον ο υποψήφιος μπορεί να “δεσμευτεί” σε μια σχέση συντροφικότητας με ερωτική αποκλειστικότητα ή θα είναι ελεύθερο πουλί από κανάρα σε κανάρα να πετάει.
Αυτό προέκυψε από τη σεξουαλική επανάσταση, οι γυναίκες μπόρεσαν να κάνουν σεξ εκτός γάμου. Αυτό είχε και μια συνέπεια. Επομένως γιατί ο άλλος να παντρευτεί ή να κάνει αποκλειστική σχέση; Αφού είχε τα πλεονεκτήματα χωρίς τη δέσμευση.
Όπως είχα ξαναπεί. Με λίγα λόγια οι άντρες -στην πλειονότητα των περιπτώσεων, καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις- δεν έχουν κάτι να τους λείπει στο παρόν πλαίσιο. Ως φύλο απολαμβάνουν διαχρονικά μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία, δεν απολογούνται σε κανέναν για τις ορμές τους και τις ανάγκες ή επιθυμίες τους. Βλέπουν δηλαδή το σχετίζεσθαι ως βουτιά σε πισίνα.
Οι περισσότερες γυναίκες, που αναθρέφονται με όνειρο πότε θα βρουν τον πρίγκηπα, ή έστω πότε θα “βάλουν σε σειρά τη ζωή τους” (με απώτερο στόχο την δημιουργία οικογένειας, ένα κοινωνικό προαπαιτούμενο που παρά την σεξουαλική απελευθέρωση δεν έχει καταπέσει) είναι απόλυτα φυσικό να αντιλαμβάνονται το σχετίζεσθαι ως χτίσιμο πολυκατοικίας. Χρειάζονται τα θεμέλια, τα μπετά, οι όροφοι, η εξωτερική πρόσοψη, η εσωτερική διακόσμηση, η οικοσκευή… Είναι εργασία πλήρους απασχόλησης!
Κι έτσι η επένδυση που κάνουν πρέπει να αξίζει τον κόπο. Εξ ου η έννοια “κελεπούρι”, η μετοχή στην οποία ποντάρεις που θα αποδώσει κέρδη. Εμπίπτει στην εντελώς κυνική θεώρηση των σχέσεων ως συναλλακτικό αγαθό. Εκατέρωθεν.
Δυστυχώς η εποχή δεν ευνοεί να ξεφύγουμε από την θεώρηση αυτή, θα πάρει μια-δυο γενιές ακόμη μέχρι το σχετίζεσθαι να γίνει ελεύθερη επιλογή που δεν θα αντιμετωπίζεται ως πελατειακή σχέση.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Κι όμως υπάρχουν αντρες κελεπούρια αν κι είναι αστεία η λέξη. Αλλά όχι αυτό που εννοούν αυτές. Πχ εγώ που ψάχνω στους άντρες άνω των 35 χοντρικα, αν βρω καποιον νορμαλ καπως να βλέπεται, έξυπνο, με ενδιαφέροντα, να μπορεί να σταθεί σε μια συζήτηση, να έχει τρόπους, να μην πετα καφρίλες και σεξιστικες ατάκες, να μην είναι ξερόλας και να μη σου κάνει mansplaining, να μην κοιτά σαν λιγουρης οποια εμφανιστεί στο οπτικό του πεδιο, να μην είναι τσιγκούνης και μίζερος, ασχέτως οικονομικής κατάστασης, να κάνει καλό σεξ και εκτος όλων αυτών να ναι στρειτ και ελευθερος που δεν θα… Διαβάστε περισσότερα »
Εγω θεωρώ πως υπάρχουν άνδρες κελεπούρια, όχι με την έννοια που το θέτουν οι φίλες σου, αλλα υπάρχουν. Γενικά υπάρχουν άνθρωποι κελεπούρια. Και τον εαυτό μου κελεπούρι τον θεωρώ και ως τέτοιο τον κυκλοφορώ στον κόσμο.
Εγω θεωρώ ότι υπάρχουν και γυναίκες και άντρες και στρέιτ και γκέι κελεπουρια .Δεν θεωρώ κακη λέξη τη λέξη κελεπουρι.Ισως αντιδρούμε όταν δεν έχουμε οι ίδιοι καλή αυτοεκτίμηση;Και τα παίρνουμε όλα προσωπικά;Γιατί σε ενοχλεί; Δηλαδή ένας πλούσιος όμορφος καλοψυχος με αρχές με λυμένα ψυχολογικά δεν είναι κελεπουρι για τις περισσότερες γυναίκες;Ένας που αγαπάει τα ζώα και έχει μια καλή δουλειά με σταθερό μισθό ,μέτριος προς καλός εμφανισιακά και με καλή συμπεριφορά δεν είναι και αυτός κελεπουρι για κάποιες;Μια γυναίκα όμορφη με ωραίο σώμα ,σπουδές ,περιουσία και καλή συμπεριφορά δεν είναι κελεπουρι;Μια κοπέλα που μαγειρεύει είναι καλή νοικοκυρά , παράλληλα εργάζεται… Διαβάστε περισσότερα »
Προσωπικά, κελεπούρι θεωρώ έναν άνθρωπο με ενσυναίσθηση, χιούμορ, καλλιέργεια και τρόπους. Με αυτά τα κριτήρια ναι το δέχομαι ότι κάποιοι είναι κελεπούρια κ τυχεροί όσοι τους έχουν στην ζωή τους. Υποψιάζομαι όμως ότι οι φίλες σου θεωρούν κελεπούρι τον ευκατάστατο γόνο καλής οικογένειας με εμφάνιση γυμναστηρίου. Σε αυτήν την περίπτωση θα έλεγα ότι με ενοχλεί ο χαρακτηρισμός κελεπούρι. Ειδικά δε , όταν το κελεπούρι τον εκμεταλλεύεται αντιμετωπίζοντας το γυναικείο φύλο σαν ένα ατελείωτο νυφοπάζαρο .
Με το σκεπτικό σας κελεπούρια είναι κ οι πριγκηπες Χάρι και Γουιλιαμ; Κατά τη γνώμη μου το τι είναι κελεπούρι για καθένα κ καθεμία μας είναι εντελώς υποκειμενικό. Τα προσόντα που αναφέρατε παραπάνω εμένα ας πούμε δε μου κάνουν.Μπορεί ο πρίγκηπας Γουίλιαμ και ο Χάρι με χρήματα, τίτλους και το lifestyle τους να είναι κελεπούρια για κάποιες γι άλλες όμως όχι. Εμενα πχ δε με τραβάνε τέτοιοι άντρες.Το δικό μου κελεπούρι είναι ο σεξυ άντρας που έχει ζήσει κ δεν εξαρτάται από το παλάτι,τη γιαγιά του, τη θειά του κτλ. Αυτό που καταλαβαίνω ότι θέλει να πει η φίλη μας… Διαβάστε περισσότερα »
όντως και σε μένα κάθησε κάπως αυτή η παράθεση, πατριαρχικών κυρίως, ρόλων στο τέλος, όπως και η γενίκευση όλου του γυναικείου πληθυσμού, εκτός της ίδιας, ως θύμα της πατριαρχίας…
Εννοείται ότι υπάρχουν κελεπούρια. Κελεποιύρια είναι αυτοί με τους οποίους θα περάσεις καλά, δε θα πιεστείς, δε θα δυσανασχετήσεις, θα νιώθεις όμορφα και θα ανθίζεις. Δηλαδή εσύ είσαι καλή περίπτωση, αλλά οι αλλοι δεν έχουν το δικαίωμα να ειναι τίποτα, επειδή πατριαρχία;
Το κελεπούρι συγκεντρώνει συμβατικά και μετρήσιμα χαρακτηριστικά, είναι όμορφο, γυμνάζεται, πάει εκδρομές, δεν είναι στενόμυαλος, δεν είναι ακραιος και δογματικός, δεν πεινάει, δε λέω ότι είναι ζάπλουτος αλλά δε σκέφτεται και το πεντάευρο που θα δώσει και βασικά υπάρχει χημεία.
Εντάξει κάπου με την γυναικεία ενδυνάμωση-ηλεκτρική σκούπα
Αρχικά, το σκεπτικό σου το συζητάς με τις φίλες σου ώστε να υπάρξει μια ωραία κουβέντα που μπορεί να τις ωφελήσει κι εκείνες, ή απλά βγάζεις το φεμινιστόμετρο; Κατά τ’άλλα, δεν κατάλαβα γιατί είναι κακό να πούμε για έναν άνθρωπο ότι είναι μια ωραία/ενδιαφέρουσα/καλή περίπτωση ανθρώπου, ασχέτως φύλου και χωρίς να προσβάλλουμε άλλους. Ίσως σου φαίνεται αστεία ή παρωχημένη η λέξη “κελεπούρι” αλλά πέρα από αυτό, δεν βλέπω πού είναι το κακό. Κι εσύ λες για τον εαυτό σου ότι είσαι κελεπούρι, μπράβο σου και καλά κάνεις και το λες. Γιατί το ότι ισχύει για σένα να αναιρεί το να… Διαβάστε περισσότερα »
δεν ξέρω πως τα κατάφερες να έχεις τόσο διαφορετικές από σένα φίλες, ψάξε λίγο καλύτερα, δεν είσαι η μοναδική που σκέφτεσαι έτσι.Είμαστε πολλές οι γυναίκες που δεν σκεφτόμαστε έτσι κι α μην είμαστε όλες καλές νοικοκυρές και μάνες
Preach!! Συμφωνώ μαζί σου και με τη Ρένα. Καλό είναι την οπτική σου να την συζητάς με τις φίλες σου , δυναμώνοντας η μία την άλλη μπορεί να μην χρειαστεί να περιμένουμε δύο γενεες να δούμε άσπρη μέρα!