Περιμένουμε ο άντρας να κάνει κεράσματα και μετά αναρωτιώμαστε τι πάει στραβά.
__________________
Η ιστορία της Ερωτηματικό όπως την ξεχώρισα σήμερα.
Γεια σου Ρένα!
Έχω ένα ερώτημα που ίσως προβληματίζει πολλά ζευγάρια κι κυρίως τις γυναίκες.
Γιατί μας έχουν μεγαλώσει με το να περιμένουμε να πληρώνει ο άνδρας της σχέσης; Γιατί αν δεν γίνει αυτό θεωρούμε τον άλλον τσιγκούνη; Γιατί θεωρείται κάτι τέτοιο δεδομένο;
Έχω μια σχέση εδώ και 4 χρόνια και το αγόρι μου με κερναγε πάντα στα πρώτα ραντεβού (χωρίς να το έχω δεδομένο, πάντα εννοείται έκανα κίνηση κλπ). Μετά όμως τα πληρώναμε όλα στη μέση κι μετέπειτα που είμαστε κι πολύ καιρό μαζί μια πληρώνει ο ένας, μια ο άλλος.
Απλά το χω συζητήσει με φίλες μου κι θεωρούν ότι πρέπει να πληρώνει πάντα ο ανδρας κανονικά. Και ερωτώ αν είσαι σε μια σχέση που δεν έχει κοινό ταμείο, εγώ δεν θεωρώ πως πρέπει να κερνάει ο άνδρας γιατί αυτό να συνεπάγεται την τσιγκουνιά;
ΑΠΟ ΤΗΝ – Ερωτηματικό
____________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.
Κάτσε σε μια καρέκλα, θα πω δυσάρεστα πράγματα.
Επειδή δεν έχουμε αγαπηθεί από τις οικογένειές μας (όσες τουλάχιστον μεγάλωσαν με αυτή την αντίληψη). Κι όσες δεν αγαπιώνται πολύ στην σχέση μέσα στην οποία βρίσκονται συνεχίζουν αυτή την αντίληψη.
Eδώ να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι η ερώτηση μάλλον προέκυψε από αυτήν εδώ την την πρόσφατα δημοσιευμένη ιστορία.
Προσωπικές ιστορίες: Αποφεύγει να πληρώσει λέγοντας ότι δεν έχει μετρητά ή άλλες δικαιολογίες
Κι επανέρχομαι.
Εφόσον υπάρχει ισότητα μεταξύ των φύλων κι ο άντρας δεν είναι πια ο κουβαλητής ο σωστός ο σένιος, λογικό είναι σε ένα ζευγάρι τα έξοδα να είναι λίγο πολύ μοιρασμένα, ανάλογα βεβαίως και με τις δυνατότητες και το διαθέσιμο εισόδημα. Και φυσικά θα γίνουν και κεράσματα, εκατέρωθεν, ανάλογα με τη διάθεση, σιγά μην καθίσουμε να μετράμε το κάθε σεντ, μην βγούμε ριγμένες/ριγμένοι! Σχέση με άνθρωπο που αγαπάμε έχουμε ή επαγγελματικό συσχετισμό με τον εφοριακό μας;
Όμως.
Τότε γιατί εξακολουθεί να υπάρχει εκ μέρους κάποιων γυναικών η προσδοκία ότι ο άντρας θα κεράσει ή ότι θα πάρει δώρα; Κι όταν δεν συμβαίνει το ερμηνεύουν ότι ο άντρας δεν ενδιαφέρεται γι’αυτές; Και γιατί κάποιοι συμβουλεύουν τους νέους άντρες να μην κερνάνε εν είδει τεστ της χρυσοθηρικής (τάχαμ’) διάθεσης των υποψήφιων γυναικών-συντρόφων στα ραντεβού;
Ο λόγος είναι ιδιαίτερα φαλλοκρατικός.
Επειδή η αξία της γυναικείας παρέας δεν αποτιμάται στο φαλλοκρατικό σύμπαν ως τίποτα περισσότερο από μια τρύπα να αδειάσουν, μια υπηρέτρια για να τρέχει πίσω τους, και μια παιδομηχανή για να διαιωνίσουν τα γονίδιά τους, αναγκαστικά η γυναίκα που είναι αντιμέτωπη με αυτό το αδιέξοδο αναζητά να βρει κάποιο μέτρο της αξίας της. Και πού θα το βρει, όπου θα “τσούξει” τον άντρα; Σε κάτι αναμφισβήτητο, τα χρήματα.
Παρένθεση: Για τον ίδιο λόγο παιδιά χωρισμένων γονιών που δεν λαμβάνουν την αγάπη που επιθυμούν από τον γονιό τους (κι ο γονιός τους πνίγεται στις ενοχές) εξαργυρώνουν τον χαμένο χρόνο και την χαμένη διάδραση σε ακριβά δώρα.
Αφού σε έναν καπιταλιστικό κόσμο μέτρο της αξίας της εργασίας είναι τα χρήματα που λαμβάνεις, μέτρο της αξίας της γυναίκας θα πούμε επομένως ότι είναι τα χρήματα των κερασμάτων και των δώρων (έτσι λειτουργεί η μισογυνική λογική). Κοκότα πολυτελείας, είπατε; Είναι μια συναλλακτική θεώρηση που αδικεί κατάφωρα το φύλο μας. Oι μισογύνηδες τις λένε gold diggers. Κι είναι κι επικίνδυνο μονοπάτι: σε κέρασα ποτό, οφείλεις να μου “κάτσεις”, ή σου παρέχω μια άνετη ζωή θα κάνεις ό,τι λέω, κλπ κλπ. Πολύ ολισθηρός δρόμος προς την δυστυχία μέσα σε ένα χρυσό κλουβί.
Ώρα να το συνειδητοποιήσουν κι οι φίλες σου, κι εσύ και όλες μας.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Θα σου απαντήσω με ένα fact: έχεις ακουστά το pay gap? Στη χώρα μας για κάθε 0,70 που παίρνει μια γυναίκα,ο άντρας πληρώνεται 1 €. Ναι,βγάζουν περισσότερα το μήνα για την ίδια δουλειά που κάνει μια συνάδελφος τους. Η γυναίκα βγάζει 700 ,ο άντρας 1000 . Ίδια δουλειά, ίδιο ωράριο,ίδια πτυχία. Συν ότι μια γυναίκα αν επιλέξει να μείνει εγκυος ,στην καλύτερη την αναγκάζουν να παραιτηθεί κάνοντας της τη ζωή κόλαση μέχρι τότε. Ουκ ολίγα παραδείγματα έχουν έρθει εδώ μέσα γιαυτο το θέμα. Στην αντίστοιχη περίπτωση, ο άντρας μπορεί να ζητήσει αύξηση και να την πάρει λόγω επερχόμενου τέκνου,και η… Διαβάστε περισσότερα »
Το έχω ακούσει το pay gap.
Ακούγεται παντού Ελλάδα και Ευρώπη ότι υπάρχει διαφορά πληρωμών των δυο φύλων.
Δραστηριοποιούμαι εδώ και 24 χρονια ,για καλη μου τύχη, σε τομέα που γυναικοκρατειται, με τους αντρες συναδερφους να πληρωνόμαστε τα ίδια χρήματα και τις υψηλές θέσεις να τις έχουν κυρίως γυναίκες, οπότε μ αυτό το πρότυπο έχω μεγαλώσει και δεν έχω δει κάτι άλλο.
Θα ήθελα πολύ να μου πείτε σε ποια επαγγέλματα υπάρχουν αυτες οι αδικιες στις μηνιαίες αποδοχές μας;
Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο τομέας σου που έχει ίσες πληρωμές και άδειες σε όλους τους εργαζομένους ανεξαρτήτως φύλου.
Τα στατιστικά όμως αλλά λένε.
Ανοίξτε να διαβάσετε μια έρευνα της ελστατ με αντιστοιχίες πληρωμών στα 2 φύλα για όλα τα επαγγέλματα και ξαναγράψετε μου άμα βρείτε έστω και 1 επάγγελμα με ίσες πληρωμές των 2 φύλων.
Δε σας διέψευσα. Το ύφος σας δείχνει θυμό προς εμένα. Επισης διακρίνω διάθεση να με διαψεύσετε εσείς. Λυπάμαι πολύ που το εκλάβετε ισως σαν ειρωνία να πω(;) από πλευράς μου κ στενοχωριέμαι για αυτές τις αδικίες στον εργασιακό χώρο, τις οποίες ευτυχώς δεν έχω βιώσει όπως είπα. Απλά να μου πείτε παραδείγματα επαγγελμάτων ρώτησα. Γιατί πρέπει να είμαστε καχύποπτοι συνέχεια; Δε μπορούμε μέσα από εδώ να μάθουμε νέα πράγματα ας πούμε; Εγώ μπαινω εδώ με πολύ θετική ενέργεια για να πω τη δική μου άποψη κ κυρίως για να ακούσω των άλλων, γιατί μέσα από αυτό μαθαίνω για το γυναικείο… Διαβάστε περισσότερα »
Και πολύ καλά έκανες!
Γνωρίζω για την επίσημη έρευνα του κράτους.
Απλά αυτό που είπα παραπάνω είναι ότι δεν έχει τύχει να ακούσω τέτοια αναχρονιστικά σκηνικά.
Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Σε μια αγορά εργασίας που εδω και μια δεκαετία οι περισσότερες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι είτε για εξάωρη ή λιγότερη απασχόληση και οι πλήρους απασχόλησης είναι με τον κατώτατο μισθό – άρα οι μισθοί εξισώνονται προς τα κάτω οι διαφορές στο μισθό τείνουν να εξαφανίζονται. Για τις δουλειές υψηλής εξειδίκευσης η κατάσταση είναι πόσο το αφεντικό χρειάζεται τις δεξιότητες ανεξάρτητα από το φύλο. Και μάλλον δεν ισχύει για την Ελλάδα το “ο άντρας μπορεί να ζητήσει αύξηση και να την πάρει λόγω επερχόμενου τέκνου,” αν ξέρετε τέτοια αφεντικά πείτε με να στείλω αίτηση. Επίσης συμφωνώ να μην υπάρχει ισότητα… Διαβάστε περισσότερα »
Αυτο το “κοκοτα πολυτελειας” το εχω ακουσει απο γυναικα παντως.Θεωρουσε οτι επειδη ειναι ομορφη και εχει τελειο σωμα ο συντροφος επρεπε να πληρωνει τα παντα και μαλιστα να χρυσοπληρωνει ακριβα δωρα,εξοδους,ταξιδακια γιατι ως ανταλλαγμα επαιρνε το να εχει σχεση με μια ‘θεαρα΄.Δεν υπερβαλω καθολου! Ηταν αυτα ακριβως τα λογια της.
Χαχαχα εγω θα γουσταρα πολυ,οχι να πληρώνει ο αλλος για αυτην που είναι θεαρα (still cool though) αλλά να τον χρεώνει όλες εκείνες τις υπηρεσίες που οι άνδρες θεωρούν απο τις γυναίκες υποχρέωση τους : αποτρίχωση (πληρώνει ινστιτούτο), αψεγάδιαστο δερμα, γυμναζσμενο σώμα (πληρώνει περσοναλ, όχι απλά γυμναστήριο), ωραία γκαρνταρομπα/παπούτσια/ καλλυντικά 😂
Είναι επιλογή της να αγοράζει όλες αυτές τις υπηρεσίες ώστε να έχει ανταγωνιστική εμφάνιση – τις οποίες προφανώς “ενσωματώνει” στο τι ζητά.
το έθεσες πάρα πολύ καλά!
Πάντως και αυτές που υποστηρίζουν ότι επειδή υπάρχει μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων,δέχονται τα κεράσματα ,ενώ έχουν δίκιο ότι υπάρχει ,ψέματα λένε .Έχεις δει φάτσα , ανεξάρτητης δυναμικής χειραφετημένης,που της λέει γκόμενος από το πρώτο μέχρι και το 10ο ραντεβού ότι θα πληρώσει μόνο τα δικά του , μπροστά σε παρέα;Έχω δει εγώ ,και έχω κλάψει στα γέλια …..Μια ώρα κατήχηση η κυρία για το πόσο πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα και οταν πλήρωσε ο φεμινιστης μπροστά μας ,μόνο τα δικά του ενώ βγαίναν 2,5 βδομάδες περίπου ,από την “ντροπή” και την αμηχανία έγινε κόκκινη!Το απόλαυσα .Μιλάμε πολύ γέλιο .… Διαβάστε περισσότερα »
Άρα η διαφορά σας με την “ανεξάρτητη , δυναμική, χειραφετημένη” είναι ότι εσύ θα το έκανες μόνο σε ευκατάστατο;
Όλοι μαζί σε Παρέα λες ότι ήσασταν, άρα με το σκεπτικό σου δεν θα του κοστιζε να πληρώσει και τα δικά της. Σωστα;
Να το ξαναβάλω καθώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κόπηκε αφού εν πολλοίς συμπίπτει με αυτό που λέει η Pocahontas: είναι εντυπωσιακό πως οι φεμινίστριες αντιδρούν συχνά στο κέρασμα λέγοντας ένα απλό “δεν έπρεπε” χωρίς να κάνουν την παραμικρή κίνηση να πληρώσουν.
Ο άντρας λόγω συστήματος ευνοείται κοινωνικά και οικονομικά και αν βγάζει παραπάνω και δεν δίνει αυτά που οφείλει ναι είναι τσιγκούνης.
Δεν έχουμε ισοτιμία
Σύμφωνα με την ανατολική φιλοσοφία, το αρσενικό και το θηλυκό δεν είναι παρά ενέργειες. Και τα δυο φύλα διαθέτουν και τις δυο ενέργειες ωστόσο για να υπάρχει αρμονία πρέπει να είναι πολικές τις ίδιες χρονικές στιγμές. Όταν ο ενας σύντροφος είναι yin ο άλλος να είναι yang. Συγκεκριμένα η αρσενική ενέργεια (yang) έχει τα εξής χαρακτηριστικά: giving, providing, assertive, stable and steady, confident, logical-analytical, honest, boundaries, caring. Ενώ η θηλυκή ενέργεια (yin) έχει: receigving, nurturing, peaceful, creative, innovative, powerful vulnerability, flowing and intuitive, authentic, open and compassionate. Το κέρασμα στο πρώτο ραντεβού το απαιτούν οι γυναίκες που είναι κυρίως yin… Διαβάστε περισσότερα »
powerful vulnerability
Καθόλου σεξιστικό δεν ακούγεται.
To giving/receiving είναι απλά ακόμα ενα συντηρητικός τροπο να εξηγήσουμε το διεισδυτικό σεξ αλλά αυτό πρέπει να αφεθεί πίσω. Φτάνει πια μωρε με την θεωρία για τον παθητικό ρόλο της γυναίκας στο σεξ κ του ενεργητικού άνδρα.
Ακόμα και όταν μιλάμε για πρίζες το αρσενικό είναι αυτό που μπαίνει και το θηλυκό αυτό που δέχεται. Αν γίνει ο παραλληλισμός στο σεξ όμως αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είναι ενεργητικός. Αυτό που εννοούσα είναι πως βουνό με βουνό δε σμίγει δηλαδή η κάθε ενέργεια θέλει το συμπληρωματικό της για να γίνει χωριό. Μια γυναίκα με αρσενική ενέργεια προσελκύει άνδρες με θηλυκή ενέργεια κλπ, αυτό δεν αλλάζει τη φύση της ενέργειας. Περί ορέξεως, απ’ όλα έχει ο μπαχτσές.
Tο αρσενικό μπαίνει κ το θηλυκό δέχεται, βεβαια,ας βάλουμε λιγο μισογυνισμό ακόμα. Μόνο που αν το αφήγημα δεν μιλουσε σε πατριαρχική γλώσσα αν ηταν “το αιδοίο που κατατρώει το αδύναμο πεος”/ “ο κόλπος που καταβροχθίζει/ εγκολπωνει το π****” Θα μιλούσαμε για κάτι διαφορετικό. Είδες πόσο ισχυρή είναι η πατριαρχική γλώσσα κ πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει με χρήση άλλων λέξεων ο ενεργητικός με τον παθητικό ρόλο. Αν είναι δυνατόν, μέρος της κουλτούρας βιασμού είναι η παθητική σεξουαλικότητα των γυναικών και υο μόνο επιχείρημα είναι τα βύσματα κ οι πρίζες. Μπράβο ρε συ, δεν είναι καθόλου αντικειμενοποιητικο αυτό για την γυναικεία… Διαβάστε περισσότερα »
Από πότε το να δέχεσαι λόγω ανατομίας είναι μισογυνιστικό; Και από πότε δε μπορεί η γυναίκα να είναι ενεργητική ενώ δέχεται; Και το αντικείμενο ποιο είναι ακριβώς, δεν καταλαβαίνω. Για ποιο λόγο έγινε αυτό το πελώριο άλμα από την κουλτούρα του κεράσματος στην κουλτούρα του βιασμού. Και τα δυο φύλα μπορούν να είναι εξίσου βίαια με διαφορετικό τρόπο το καθένα. Οι άντρες συνήθως με τη σωματική δύναμη και οι γυναίκες με την καταστροφή της φήμης. (συνήθως) Δεν καταλαβαίνω γιατί επειδή τα πράγματα είναι έτσι πρέπει ντε και καλά ο ενας να μισεί τον άλλο ή να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για… Διαβάστε περισσότερα »
Αν είναι δυνατόν ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ;
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΤΙ ΛΕΣ
Δε θα τα χαλάσουμε εκεί αγαπητή συν-φεμινίστρια.
Μην αφήσεις εσύ ποτέ άντρα να κεράσει στο πρώτο ραντεβού και προσποιήσου την ευτυχισμένη. (Δε λέω για συνέχεια, προφανώς και αυτό δεν είναι σωστό)
Θα ήθελα μερικές εξηγήσεις: Πόσα Joules αρσενικής ενέργειας πρέπει να έχω για να προσελκύσω άντρες με θηλυκή ενέργεια; Η ενέργεια μετατρέπεται. Αν η κινητική μπορεί να γίνει θερμική, με αρκετό man spreading για παράδειγμα, η θηλυκή μπορεί να γίνει αρσενική; Η επιστημόνικη κοινότητα έχει ενημερωθεί; Η ύλη της φυσικής έχει ανανεωθεί;
Κάψαμε εγκέφαλο οσοι ειμαστε των θετικών επιστημών. Στη “Σύγχρονη φυσική ” που έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα δεν ειχε κάτι για τετοιες ενέργειες
Ναι ας βάλουμε και λίγο ανατολίτικες φιλοσοφίες για να εξηγήσουμε ότι ορισμένοι και ορισμένες δεν έχουν αποτάξει από πάνω τους τα σεξιστικά στερεότυπα
Μας νοιάζει πιο πολύ πλέον το political correctness παρά το να συνυπάρξουμε αρμονικά σ’ ενα κόσμο με γυναίκες και άνδρες.
Ως γυναίκα-που σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να ήμουν άνδρας πίστεψέ με- συνεισφέρω με τα μπούνια σ΄εναν υγιή φεμινισμό με όραμα που θα φέρει ευημερία και στα δυο φύλα. Προσωπικά δε θέλω να ζω σ΄ενα κόσμο όπου οι άνδρες θα φοβούνται πλέον και τον ίσκιο τους μην τυχόν και χαρακτηρισθούν σεξιστικά στερεοτυπικοί. Σε καμία περίπτωση δεν ενδυναμωνόμαστε σα φύλο ‘πατώντας’ το αντίθετο. Δε ζούμε μόνες μας στον πλανήτη, η συμπεριφορά μας έχει άμεσο αντίκτυπο στους άνδρες.
Ο φεμινιστικος αγώνας μόνο στο μυαλό σου σημαίνει ότι πατάμε το άλλο φύλο . Ούτε το πατάμε ούτε προσποιουμαστε όταν δεν θέλουμε να μας κερνάνε ντε και σώνει στο πρώτο ραντεβού.
Γιεπ. Αγωνιζομαστε για ισες ευκαιρίες ανεξάρτητα από το αν τις επιλέξουμε ή όχι και ισότιμη μεταχείριση. Και πολύ καλά κάνουμε. Οι άντρες όμως να κοιτάνε τη δική τους δουλειά και όχι τη δική μας, να συμβιώσουμε θέλουμε όχι να φάει ο ένας τον άλλο. Αυτά.
Συμφωνώ απόλυτα!
Τα λες παρά μα παρά πολύ ωραία!
Με ψυχραιμία και λογική
☮️
Είμαι άλλης φιλοσοφίας. Πιστεύω πως στην πρώτη εξοδο/ραντεβού (οχι μονο στον ερωτικο τομεα αλλα κ σε φιλικες ή επαγγελματικες εξοδους) είναι πιο ευγενικό να πληρωνει αυτος που καλεί και επιλέγει τον προορισμό. Αν εγω θέλω να πάω σε ένα ακριβό εστιατόριο και καλέσω καποιον να πάμε μαζι, εννοείται θα πληρώσω γιατί δεν είναι δεδομένο ότι ο αλλος μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα γουστα μου.
Πέρα από αυτό στην πορεία της σχέσης ο ένας πχ μπορεί να αναλάβει τις εξόδους κι ο άλλος το σουπερ μάρκετ. Γενικά είναι πολλοι παράγοντες που καθορίζουν ποιος θα πληρώσει.