Μετά όμως σκεφτηκα ότι ποτέ, σε καμία φάση της ζωής μου δεν μου άρεσαν τέτοια ανέκδοτα. Ποτέ δεν γέλαγα με αυτά.
______________
H ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα
Καλημερα σας. Πριν απο μηνες πηγα πρωτη φορα ταξιδι με τουριστικο γραφειο. Κατα την επιστροφη, ο πατερας της συνοδου, σηκωθηκε, πηγε στο μικροφωνο και ελεγε ανεκδοτα τα οποια ηταν ολα σεξουαλικου περιεχομενου. Εγω προσωπικα δεν γελασα με κανενα. Τα θεωρησα εμετικα. Ενταξει αυτο τον καιρο (και δεν ξερω για ποσο ακομα) περναω φαση που νιωθω μια αποστροφη προς τους αντρες και το σεξ και απεδωσα εκει την αηδια που ενιωθα οταν ακουγα τον 75χρονο κυριο να λεει αυτα τα ανεκδοτα. Μετα ομως σκεφτηκα οτι ποτε, σε καμια φαση της ζωης μου δεν μου αρεσαν τετοια ανεκδοτα. Ποτε δεν γελαγα με αυτα.
Πριν απο λιγες μερες πηγα παλι ταξιδι με τουριστικο γραφειο. Αυτη τη φορα με αλλο γραφειο. Συνοδος ηταν ο 50χρονος ιδιοκτητης του γραφειου. Στην επιστροφη πηρε κι αυτος το μικροφωνο και αρχισε να λεει ανεκδοτα σεξουαλικα. Ελεγα απο μεσα μου ποτε θα τελειωσει αυτο το αηδιαστικο σοου. Και οι 2 αντρες η παρουσιαζαν τον αντρα ως σουπερ εραστη που εχει πολλες γυναικες ως σεξουαλικα αντικειμενα η παρουσιαζαν τη γυναικα ως πορνη. Εβλεπα κι ακουγα γυναικες να γελανε. Αντρες επιβατες ηταν ελαχιστοι.
Δεν ξερω Ρενα τι να σκεφτω. Εγω τα θεωρουσα προσβλητικα προς το γυναικειο φυλο. Μηπως δεν καταλαβαιναν την προσβολη προς το γυναικειο φυλο και σκεφτονταν οτι αφου ακουνε ανεκδοτο ας γελασουν? Μηπως εγω τα παιρνω σοβαρα? Ουτε καν χαμογελουσα, δεν μου εβγαινε και δεν μπορω να προσποιουμαι. Υπαρχουν και ανεκδοτα που δεν περιστρεφονται γυρω απο το σεξ και εχουν πλακα, γιατι δεν ελεγαν τετοια? Δεν ξερω αν λειτουργουν ετσι ολα τα γραφεια, αν συμβαινει παντου και παντα. Και προφανως επειδη και οι 2 κυριοι ακουγαν γελια, συνεχιζαν και συνεχιζαν… Δεν ξερω αν γελαγαν ολες, ουτε αν σκεφτονταν κι αλλες σαν εμενα.
Ρενα ποια η γνωμη σου σε αυτο το σοου? Οταν απευθυνονται σε 30-40 γυναικες που βρισκονται μεσα στο λεωφορειο, δεν θα υπαρχουν και αρκετες που τα θεωρουν γλοιωδη και δεν εχουν τροπο διαφυγης και υποχρεωτικα τα ανεχονται? Γιατι δεν σεβονται οτι υπαρχει και αυτη η κατηγορια γυναικων? Αυτα τα ανεκδοτα μπορουν να τα λενε στην παρεα τους, σε ατομα που γνωριζουν. Και στα 2 ταξιδια στην επιστροφη μου χαλασε η καλη διαθεση που ειχα. Ειμαι υπερβολικη?
ΑΠΟ ΤΗΝ – Αναστασια
__________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Δεν είναι υπερβολή να το βρίσκεις κακόγουστο. Είναι! Ακριβώς για τον λόγο που αναφέρεις. Επειδή έκριναν εξ ιδίων τα αλλότρια, ότι δηλαδή επειδή φαίνονται αστεία στις παρέες τους θα ήταν καλή ιδέα να εκθέσουν στο χιούμορ αυτό (ο Τουτάτης να το κάνει) ένα μάτσο άγνωστες γυναίκες. Βέβαια στα γκρουπ ταξιδιών, που είναι μια πολύ καλή κι ασφαλής ιδέα για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες, αναγκαστικά συνυπάρχεις με ανθρώπους που δεν ξέρεις κι ίσως να μην ταιριάζεις και τόσο. Πιστεύω όμως, εκτός πια κι αν είναι νεοναζί, κάπως θα τα βρείτε για λίγες μέρες και εκατέρωθεν θα κάνετε μικροϋποχωρήσεις.
Λαμβάνω από προώθηση, κάποιες φορές στις ειδοποιήσεις μου σε ομάδα σε εφαρμογή, σεξιστικά αστεία, συνήθως ηλικιακού ρατσισμού. Το άτομο που τα στέλνει είναι άντρας μεγάλης ηλικίας αλλά όχι κακής πρόθεσης, και του φαίνονται αστεία, δεν πάει ο νους ότι είναι σεξιστικά, τα θεωρεί κοινό λαϊκό χιούμορ κι επιπλέον επειδή είναι μεγάλος σε ηλικία ότι αυτοσαρκάζεται… Έλα όμως που το δηλητήριο κατευθύνεται στις γυναίκες κυρίως. Δεν έχει νόημα μια συζήτηση επειδή δεν αντιλαμβάνεται λόγω χάσματος γενεών την απόχρωση. Δεν πάει ο νους του ότι προσβάλλει. Αν πήγαινε δεν θα τα έστελνε καθώς στην ομάδα υπάρχουν και γυναίκες. Δεν είναι αστεία με βιασμούς, ασφαλώς, δεν φτάνει εκεί, αλλά δημιουργεί μια άσχημη αίσθηση που είναι δύσκολο να εξηγηθεί όταν σε έχει ξεπεράσει η εποχή σου. Έχω καταλήξει ότι η ομάδα θα έχει σίγαση και θα τσεκάρω όταν κι εφόσον έχω διάθεση. Δεν λέγεται κάτι επείγον άλλωστε. Μια αντιμετώπιση είναι αυτή.
Παρόμοια θα ήταν εικάζω κι η κίνηση στο πούλμαν κι αν έλεγες κάτι εσύ μόνον, εφόσον γελούσαν οι άλλοι, θα έβγαινες κι η στριμμένη από πάνω. Για να το κάνουν δύο συνοδοί και σε διαδοχικά ταξίδια είναι “γραμμή” για χαβαλέ στο τέλος της εκδρομής, νομίζοντας ότι είναι κάτι διασκεδαστικό για να περάσει η ώρα μέχρι να επιστρέψετε. Προφανώς όσο γελάνε στο πούλμαν, τόσο συνεχίζεται. Η σιωπή χωρίς σχόλια θα αρκούσε να κοπεί με το μαχαίρι η συμπεριφορά. Σε μια παρέα συνομηλίκων θα είχε νόημα μια συζήτηση που εξηγείς γιατί και πώς δεν είναι πρέποντα όλα τα αστεία.
Αλλά τι να πω, δεν είναι όλοι τόσο ενημερωμένοι ή ευαισθητοποιημένοι. Κι αν το πούλμαν είχε και γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας, οι οποίες έχουν κανονικοποιημένο τον σεξισμό λόγω πατριαρχίας και αντιλαμβάνονται ως χιούμορ κάποια πιο χυδαία ανέκδοτα… δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση. Οι νεότερες γενιές θα τις αντικαταστήσουν και τα αστεία αυτά θα πάψουν να θεωρούνται αστεία. Θα μπορούσες να θέσεις το θέμα ως σημείωση στο πρακτορείο που οργανώνει το ταξίδι, που είναι κι οι καθ’ύλιν αρμόδιοι: “περάσαμε υπέροχα, σας ευχαριστούμε, αν έλειπαν και τα σεξιστικά ανέκδοτα στο πούλμαν της επιστροφής θα ήταν άψογα!”. Στο μεταξύ έχε μαζί σου ακουστικά και δυνατότητα μουσικής για τα ταξίδια για να μην συγχύζεσαι παραπάνω. Το σημαντικό άλλωστε είναι άλλο: πού οφείλεται η αποστροφή σου στο σεξ και στους άντρες που βιώνεις; Αν θέλεις στείλε ξέχωρη επιστολή αν επιδιώκεις να το συζητήσουμε.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Νομίζω οποιαδήποτε θα αηδιαζε με τετοια αστεία και μονο υπερβολικη δεν εισαι. Οταν πας σε τέτοια ταξιδια ομαδικά. μπορει να βρεθείς να συνταξιδεύεις με κάθε καρυδιας καρύδι, δεν είναι φίλοι σου οι υπόλοιποι, οπότε μπορεί να συμβουν διάφορα τέτοια. Ίσως μπορούσες να πεις εκεί κατι αλλά θα σε είχαν στη μπουκα μετα. Αυτά τα δυο γραφεία, κατ αρχάς δεν ειναι καθόλου επαγγελματικά και μια κακή κριτικη θα τη σήκωναν. Σε κανένα σοβαρό γραφείο δε σηκώνεται ο πατερας τη συνοδού να λεει αθλια αστεία (αυτη γιατί τον άφησε;) ή ο ιδιοκτήτης του γραφείου και συνοδος.
Συμφωνώ. Πήγα σε ταξίδι ομαδικό με λεωφορείο και τα σεξιστικά ανέκδοτα τα έλεγε γυναίκα. Δυστυχώς, συμβαίνει.
Φαντάζομαι να έπαιρνε μια γενναία το μικρόφωνο και να έλεγε τα εξής (από το μυαλό μου όλα ,δε ξέρω καν αν είναι αστεία και δε με νοιάζει): “Που πάνε μια γυναίκα μετά τα 55 και ένας άντρας μετά τα 55;Η πρώτη εκδρομή σε πούλμαν ,ο δεύτερος στο πρώτο νεκροταφείο” “Ποια λέξη στα 30 είναι ένας άντρας και στα 50 του τον πονάει;Προστάτης” “Πώς μπορεί να βρει στόχο στα 50 του ένας άντρας όταν κατουράει;Όταν φοράει πάνα” “Τι είναι η λέξη έμφραγμα για τις γυναίκες;Ότι και η λέξη αξιοπρέπεια για τους άντρες: άγνωστη ” “Τι είναι ένας 55ρης για μια 35… Διαβάστε περισσότερα »
Εμενα πάντως που το χιούμορ μου είναι τελείως dark, γέλασα πολύ με αυτά τα αστεία (αλλα το ίδιο γελάω και με τα αντίστοιχα για γυναίκες).
Kαλα είσαι θεαααα😂ψήνομαι με κάποιον τρόπο να επικοινωνήσουμε με τη γραφουσα και επίτηδες να πάμε ταξίδι με το τουριστικό γραφείο και οι 3 για να πάρουν εμείς μικρόφωνο στο τέλος και να λέμε τα αστεία αυτά σε αντίστιξη με των άλλων😂
Και το είχα ξεχάσει…
Γίνονται αυτές οι καφρίλες στα γκρουπ και από επιβάτες…και από πού να φύγεις για να ξεφύγεις.
Είναι αυτές που κακαρίζουν και σε αντίστοιχες επιθεωρήσεις, κάποιες ακολουθούν, κάποιες νοιώθουν άβολα και άλλες σιχαμάρα.
Είναι τα στερεότυπα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές.
Αν παραπονεθείς και κατηγορήσεις μπορεί να σου πουν ότι το γέλιο δεν είναι συγκατάθεση με όσα περιγράφει το αστείο. Μπορεί να είναι μια διακωμώδηση,
μια στηλίτευση στην άλλη μεριά του φεγγαριού.
Εντάξει, μερικά έχουν πλάκα ,αν αντιστραφούν οι ρόλοι ,τα χρώματα…
Τί να πει κανείς… Δεν είναι για να χαλιόμαστε…
Γιατι δεν τους γράφεις ενα εμαιλ να τους πεις οτι εσένα όλο αυτό δεν σ άρεσε καθόλου και το βρήκες σεξίστικό και σε κάναν να αισθανθείς άβολα? Πελάτης τους είσαι, τα λεφτά σου έδωσες, το λιγότερο που θα πρέπει να κάνουν ειναι να ζητήσουν μια συγνώμη και ίσως να το ξανασκεφτούν να το ξανακάνουν. Και αμα σου απαντήσουν άσχημα μπορείς να τους βάλεις και μια αξιολόγηση στο ιντερνετ να την βλέπουν οι δυνητικοι τους πελάτες?
Ο φρουρός της πατριαρχίας είναι οι γυναίκες. Είναι όπως ο σκλάβος στην ταινία του Ταραντίνο, μισούσε τους άλλους μαύρους όχι τον αφέντη του. Επίσης είναι πολλές οι γυναίκες που βολεύονται από την πατριαρχία
είναι άλλο τα σεξουαλικά αστεία (αυτά που οι γονείς μας ονόμαζαν σόκιν) κι άλλο τα σεξιστικά αστεία. Στην επιστολή σου χρησιμοποιείς εναλλάξ τις λέξεις χωρίς διάκριση ως εαν να είναι το ίδιο πράγμα. Στα σεξουαλικά αστεία διακωμωδείται η στερεοτυπική σεξουαλική δεινότητα του ανδρός και η στερεοτυπική συμπεριφορά της γυναικός. Παρατηρείται δηλαδή διαφοροποίηση ως προς το φύλο στο αντικείμενο διακωμώδησης (και καταντούν έτσι σεξιστικα). Τα σεξουαλικά αστεία όσον αφορά την διάδραση του διπόλου άνδρας/γυναίκα θυμίζουν την αισθητική του ”Σ αγαπώ Μ αγαπάς” ενώ πια η αισθητική βρίσκεται στο ”Μην αρχίζεις την μουρμούρα” όπου διακωμωδούνται στερεοτυπικές συμπεριφορές/φοβίες/αντιλήψεις όχι τόσο έμφυλες ή καλύτερα… Διαβάστε περισσότερα »
Όλα αυτά που λες μπορεί να ίσχυαν για μια παρασταση ή ενα stand up comedy. Σε μια ομαδική εκδρομή που συνυπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικά γούστα για το χιουμορ, δεν ειναι καθολου επαγγελματικό να επιτρέπεται να ακουγονται αστεια που μπορεί να θιξουν καποιους. Ειτε σεξιστικά είτε σεξουαλικά είναι φάουλ εξαρχης. Δεν πηγαν στο θεατρο να ακουσουν Σεφερλη. Και προφανως αυτοι ηταν καποιοι τυχαίοι τυποι που νομιζουν πως ειναι αστείοι, οχι επαγγελματίες κωμικοί.
Για πες ένα σεξουαλικο, μη σεξιστικό αστείο, γιατί εμένα δεν μου έρχεται κανένα που να μην παίζει κάπως με τους ρόλους των φυλων
Το χιούμορ είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν έχει νόημα να προσπαθείς να καταλάβεις γιατί κάποιος γελάει με κάτι ενώ κάποιος άλλος όχι. Τώρα το γεγονός ότι τα πρακτορεία που χρησημοποιησες επελεξαν να κανουν σε ανοιχτό κοινό αστεία που από μέρος της κοινωνίας ενδέχεται να θεωρηθούν προσβλητικά λέει κάτι για τα ίδια τα γραφεία και το target group στο οποίο απευθυνεται. Δες μήπως αρχίσεις να επιλέγεις πρακτορεία η ακόμα και προορισμους με κριτήριο το να απευθύνονται σε άτομα πιο κοντά στο δικό σου target group. Αν πχ κάποιος πάει σε οργανωμένη εκδρομή που περιλαμβάνει επισκέψεις σε μοναστήρια, οι πιθανότητες είναι… Διαβάστε περισσότερα »
Καταλαβαίνω ότι σου προκαλεί αγανάστηση. Έχεις αφυπνιστεί, σωστά; Όχι όλοι, όμως! Ο ταλαντούχος comedian κινείται με βάση το “ό,τι πουλάει”. Σε ό,τι αφορά το κοινό… Ε! Δε θα έπρεπε να μας κάνει εντύπωση η συμμετοχή. Αν μη τι άλλο, μας κάνει να φαινόμαστε ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Αυτές οι κυρίες και οι αντιδράσεις τους είναι ο κανόνας και εσύ είσαι η εξαίρεση. Πιθανότατα, ανάμεσα στο κοινό υπάρχουν άτομα που βρίσκουν απεχθή, κρύα και παρακμιακά αυτά τα ανέκδοτα. Ποιο, όμως, από αυτά θα αντιδράσει; Και να γίνει αιτία να χαλάσει το όμορφο κλίμα της εκδρομής; Α πα πα… Διαβάστε περισσότερα »
Την αποστροφή στο σεξ την καταλαβαίνω. Εγώ μέχρι τα 17, περίπου, ένιωθα έτσι. Μετά ήμουν πιο ουδέτερη πάνω στο θέμα, ενώ τώρα είμαι σε φάση οκ πλάκα έχει. Αλλά πολλοί άνθρωποι απλώς νιώθουν αποστροφή και αυτό είναι οκ.
Τα πάντα είναι σχετικά. Κάποιος μπορεί να λέει σεξιστικά ανέκδοτα επειδή είναι σεξιστής και έχει και κακό χιούμορ, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να πει η να απολαύσει και σεξιστικά ανέκδοτα, παρόλο που δεν είναι σεξιστής, επειδή έχει καλό χιούμορ. Αν παρακολουθήσεις ένα θρίλερ με δολοφονίες, μπορεί να σου αρέσει. Αυτό δεν σε κάνει σαδιστή, κακό άνθρωπο, ή ανήθικο. Ξέρεις ότι είναι μυθοπλασία, ότι είναι μη ρεαλιστικό, μη πραγματικό, όποτε ως τέτοιο το παρακολουθείς. Αντίστοιχα, ένα ανέκδοτο με μαύρο χιούμορ, για τον θάνατο, ένα ανέκδοτο που σαρκάζει την θρησκεία σου, το φύλο σου, τη φυλή σου, την ηλικία σου, μπορείς να… Διαβάστε περισσότερα »