Κατά καιρούς μου πετάγονται διάφορα βίντεο από influencers ή μη , για το τι κάνουν στην σχέση τους, κάτι σαν κανόνες που έχουν θέσει.
___________
Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα
Καλησπέρα σε όλη την κοινότητα της Α, μπα και σε σένα Ρένα που αναμένω με αγωνία τις απόψεις σας.
Αφορμή για αυτήν την ερώτηση θα σταθεί κάτι που παρατηρώ στα σοσιαλ μίντια τον τελευταίο καιρό και με έχει προβληματίσει πάρα πολύ.
Κατά καιρούς μου πετάγονται διάφορα βίντεο από influencers ή μη , για το τι κάνουν στην σχέση τους, κάτι σαν κανόνες που έχουν θέσει. Και ξεκινάμε.
Νο1. Νέα μόδα, να είναι ανοιχτό το location όλη μέρα κάθε μέρα, ώστε να γνωρίζεις/ζει ο/η παρτενέρ που βρίσκεσαι ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Νο2. Το να τους ενημερώνεις οπωσδήποτε που θα πας και τι θα κάνεις. Πχ θα πάει κάποιος από τους δύο σούπερ, εε πριν πας πρέπει ο/η σύντροφος πρέπει να ξέρει ότι θα πας. ( Μην τυχόν και ερθει σπίτι χωρίς να σε βρει εκεί και δεν ενημερώσεις που έχεις πάει, ουε και αλίμονο)
Νο3. Να έχει ο ένας κωδικούς από τα σοσιαλ του άλλου ώστε όποτε του καπνίσει του ενός να μπει ανενόχλητος ανά πάσα στιγμή να δει το ιστορικό, συνομιλίες με φίλους, γνωστούς ( προσωπικά δεδομένα εδώ δεν)
Και ρωτάω εγώ τώρα, είναι αυτές οι συμπεριφορές αποδεκτές; Μπορεί μία σχέση να λειτουργήσει υπό αυτές τις συνθήκες;; Καταλαβαίνω ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους και κάθε ζευγάρι καθορίζει με τον δικό του τρόπο την δυναμική του, αλλά είναι δυνατόν όλος αυτός ο έλεγχος, η χειριστικοτητα να είναι υγιείς καταστάσεις;;
Και προσέξτε, εδώ είναι το ζουμί, αυτά τα λένε γυναίκες με τα σχόλια από κάτω να είναι αποθεωτικα και πάλι από γυναίκες.
Αλλά θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν έβγαινε ένας άντρας να πει σε βίντεο στα σοσιαλ ότι έχει αυτούς τους κανόνες στην σχέση του. Είμαι σίγουρη ότι τα σχόλια από τις θηλυκότητες δεν θα ήταν το ίδιο κολακευτικά.
Πόσο μάλλον όταν όλα τα παραπάνω, παρακολουθήσεις, έλεγχος κτλπ ,απ ότι διαβάζουμε, έχουν γίνει στην υπόθεση μίας ακόμη γυναικοκτονιας στην Καλαμάτα.
Και καταλαβαίνω το επιχείρημα ότι οι γυναίκες δεν θα δειρουν ή θα σκοτώσουν τον σύντροφό τους επειδή παραβίασε κάποιους από αυτούς τους κανόνες, αλλά έχει φύλο η παραβίαση, ο έλεγχος και η χειριστικοτητα; Γιατί τέτοιες συμπεριφορές να είναι τόσο normalised και αποδεκτές από την πλευρά των γυναικών αλλά αν τις κάνει ο άντρας είναι μαλακας, επικίνδυνος και τοξικ;;
Πως θα σπάσει ο κύκλος της κακοποίησης από τέτοιες συμπεριφορές και συνήθειες, όταν εμείς οι ίδιες αποθεώνουμε και τροφοδοτούμε τέτοιες καταστάσεις όταν τις πραγματοποιούμε εμείς;;;
Πραγματικά μου έρχεται εικόνα να λέει ένας άντρας κάτι τέτοιο και μου γυρνάει το μυαλό. Γιατί όμως όταν το λέει η 25χρονη τικ τοκερ (και μεγαλύτερες σε ηλικίες!) βλέπεις σχόλια του τύπου ‘δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε όλα αυτά ” , “φίλη μου”, “θεά “. Εκεί γιατί κάνουμε αβαβα και το επικροτούμε κιόλας; Επειδή είμαστε φαινομενικά “ακίνδυνες”;
Ειλικρινά δεν ξέρω αν εγώ έχω καταλάβει κάτι πολύ λάθος ή αν στραβός είναι ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε..
ΑΠΟ ΤΗΝ – Don’t be toxic
____________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση
Είναι γεγονός ότι δεν είχα προσέξει ότι τρεντάρει τέτοια φάση στο Tiktok και τα λοιπά σόσιαλ επειδή δεν παρακολουθώ ανάλογο περιεχόμενο. Όμως φαίνεται ότι οι ινφλουένσερ έχουν αναπτύξει το περιεχόμενό τους ώστε να συμπεριλαμβάνει θεματολογία πέραν της στενής γνώσης και αρμοδιότητάς τους.
Προφανώς δεν χρειάζεσαι εμένα για να αντιληφθείς ότι με τέτοιο έλεγχο και επιθυμία στενού μαρκαρίσματος μια σχέση δεν μπορεί να αναπνεύσει. Η επίφαση ελέγχου είναι και λίγο αστεία: αυτός που θέλει να απατήσει για παράδειγμα θα βρει τρόπο να το κάνει (μέσα στο σπίτι σας πχ. που είναι ακόμα χειρότερο) ή θα χρησιμοποιήσει αντι-τεχνολογία ή θα έχει διπλά κινητά και διπλούς λογαριασμούς… Τρόποι υπάρχουν. Όμως όλο αυτό, το κρυφό, το να ξεφύγουμε, το να επιβάλλουμε περιορισμούς όπου μπορούμε, είναι φρόνημα δούλου κι όχι ελεύθερου ανθρώπου. Όταν δομείς τη σχέση πάνω σε δουλική εξάρτηση, αναγκαστικά παίρνεις πικρία, χαιρεκακία, υποταγή κι αναγκαστική συμφωνία. Όχι ελεύθερη αγάπη, σεβασμό κι εκτίμηση. Επιπρόσθετα δημιουργεί εκ μέρους μιας γυναίκας που το κάνει την αίσθηση μαμάς, οχι ερωμένης. Θέλουν να τις βλέπουν σαν ελεγκτικές μανάδες σε έφηβους γιους; Συγχαρητήρια, μόλις πυροβόλησαν τον ερωτισμό στη σχέση τους!
Επομένως μπορεί οι ινφλουένσερ να τα θέτουν ως κανόνες για να φανούν μαγκίτισσες στο κοινό τους (τι ανάγκη κι αυτή!) και να θρέψουν τον αλγόριθμο με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο που ρολάρει καταιγιστικά, όλες όμως ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε στον πραγματικό κόσμο. Και φυσικά αν είναι ανάγκη που γίνεται φιλοτιμία, επειδή ένας άντρας απαιτεί τον αντίστοιχο έλεγχο και το θέτει ως προϋπόθεση…. τότε γίνεται φριχτά επικίνδυνο.
ΥΓ. Αστερίσκος ασφαλείας για την ενημέρωση κάποιου ατόμου (όχι ντε και καλά της σχέσης) όταν θα βρεθούμε σε άγνωστα μέρη με αγνώστους.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Πάρα πολλές σχέσεις είναι ασφυκτικές γιατί τα μέλη υποφέρουν από διάφορες ανασφάλειες και προσπαθούν να τσιμεντώσουν τον άλλο. Επίσης νομίζω αυτά εντάσονται κυρίως στο πλαίσο των trad wives που θέλουν να ζουν πιο παραδοσιακά και “σωστά”.
Τα εκθειάζουν γιατί τους προσφερουν προσωρινή ανακούφιση και μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Και τα λένε άντρες και γυναίκες.
Μα όλα αυτά γίνονται για τα likes και για να μαζέψουν ακόλουθους. Ό,τι λέει η Ρένα. Τέτοιες σχέσεις δεν υπάρχουν και δεν είναι βιώσιμες. Όσο για τον “λαό” από κάτω που επικροτεί, πρόκειται για καταπιεσμένους ανθρώπους που έστω κι έτσι νομίζουν ότι κάνουν την “επανάσταση” τους. Τώρα το ότι σε ενοχλεί που υπάρχουν τέτοιες αναρτήσεις που μόνο φεμινιστικές δεν είναι , το κατανοώ. Κι εμένα με ενοχλούν όλα τα βιντεάκια που προβάλουν μωρά, νήπια και ζώα που τα υποχρεώνουν να κάνουν διάφορα.
Ειλικρινά σου μιλάω δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι παρομοιο ούτε στην πραγματική ζωή ούτε από ινφλουενσερς.
Ούτε εγώ. Ούτε μου έχει εμφανιστεί κάτι παρόμοιο στο ξεκαρφωτο κι ας μου έχουν εμφανιστεί διάφορα κουλά. Που μπήκε???
Μήπως είναι χιουμοριστικά και δεν το κατάλαβε; Υπάρχουν βίντεο που σατιρίζουν red flags με τακτικές που παριστάνουν πως τις υιοθετούν.
Εχω ακούσει για κωδικούς και κοινά προφίλ γι αυτο πλέον οταν θέλω να πω κάτι σοβαρό μόνο στο τηλ ή απο κοντά. Με ενόχλησε πολύ μια φορά που μια γνωστή- τότε φιλη- ειχε ανοιχτή ακρόαση ενω ηταν με τον άντρα της και της έλεγα ενα δικο μου θεμα. Αν και με τον άντρα της κάνουμε παρέα δε γουστάρω να ξέρει πράγματα που δεν θέλω να του πω αλλιώς θα τα έλεγα κατευθείαν σε εκεινον. Στα σοσιαλ πλεον στέλνω μόνο κανένα χαζό meme ή κανένα λινκ.
Υπάρχει “θεματολογία πέραν της στενής γνώσης και αρμοδιότητάς των ινφλουένσερ” ; αυτοί σφάζονται να βρουν τροπο να πατήσουν και στην τελευταία ανασφάλεια μας για να πουλησουν κλικ. Η ερωτηση εδω χαρακτηριστικο παραδειγμα
Έχω παρατηρήσει μία ανισότητα στην αντιμετώπιση των φύλων, πλέον και από την πλευρά των γυναικών. Δηλαδή έχω δει σε ίδιες καταστάσεις αν ο θύτης είναι άντρας να κατακρίνεται, αλλά αν είναι γυναίκα να υπάρχει προσπάθεια κατανόησης των πράξεων που την οδήγησαν εκεί [που πιστεύω αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις, όχι για να δικαιολογήσουμε, αλλά γιατί το έγκλημα (πχ) προέρχεται από τον θύτη, και όχι από το θύμα, οπότε αυτήν την συμπεριφορά πρέπει να καταλάβουμε]. Υπάρχουν πολλά τέτοια που αν αντιστρέψεις απλά τα φύλα, θα δεις πολύ διαφορετική αντιμετώπιση. Νομίζω είναι παρόμοιο με τους LGBTQ, τα χρόνια… Διαβάστε περισσότερα »
Βρε Enon μου, οι θύτες έχουν διαμορφωθεί μέσα σε μια κοινωνία που τους (μας) καδράρει και μας βάζει μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια συμπεριφορών. Οποιαδήποτε πράξη μας νοηματοδοτείται μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει, είναι αδόκιμο να προπαθείς να εξετάσεις τις πράξεις αποκομμένες, σαν να φύτρωσαν. Αδόκιμο ή και κακοπροαίρετο, προερχόμενο απο πολύ συγκεκριμένη ατζέντα (δε λέω για σενα, βλ πχ ενεργούς μπαμπάδες)
Και εσύ για νομίζεις είπαμε ότι κάθε π@παρια που κυκλοφορεί στα social αντικατοπτρίζει την πραγματική ζωή; Οι influencers αυτά λένε γιατι αυτά πουλάνε. Δεν σημαίνει ότι τα πιστεύουν (πόσο μάλλον ότι τα κάνουν) κιόλας). Όμοιος και οι λαγιασμοι που τους ακολουθούν δεν είναι αντιπροσωπευτικοί του γενικού πληθυσμού. Ανήκουν εξ ορισμού σε άτομα που επικρατούν τέτοιες πρακτικές. Δεν σημαίνει ότι είναι υγιείς, ούτε ότι οι απόψεις τους είναι κανονικοποιημενες.
Πρώτη φορά τα ακούω αυτα που γράφετε. Μήπως να μην αφιερώνετε τόσο χρόνο στο internet;
Το ότι λένε κάτι στα social, δε σημαίνει ότι συμβαίνει στη ζωή. Το ότι σου βγάζει τέτοιο content είναι γιατί σταματάει το μάτι σου εκεί όταν σου εμφανίζεται και το πιάνει ο αλγόριθμος για να σου βγάλει κι άλλο τέτοιο. Οι δημιουργοί ξέρουν ότι το ακραίο content φέρνει περισσότερο engagement, οπότε δημιουργούν τέτοιο, δεν προκύπτει από την πραγματική ζωή, απλά σου λένε πράγματα ου φαίνονται εξωφρενικά για να γράφει ο κόσμος από κάτω ότι είναι εξωφρενικά aka engagement. Πρέπει να ξέρουμε πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος γιατί αλλιώς βγάζουμε λάθος συμπεράσματα για αυτά που μας εμφανίζει. Κανένας από τους πραγματικούς ανθρώπους… Διαβάστε περισσότερα »
Παλι γυναικες εχουν την ευθυνη για τον κυκλο της κακοποιησης;;;
Αν τροφοδοτουμε την ελευθερια (οπως ειναι το νορμαλ) θα αλλαξουν μαγικα καποιοι;
Σοβαρα τωρα;;;;
Φυσικα και δεν ειναι αποδεκτες αυτες οι συμπεριφορες απο οποιοδηποτε φυλο, αλλα δεν φταιει οτι τις πραγματοποιουμε κι εμεις.
Συμφωνώ 1000/100
Από την άλλη η ανασφάλεια είναι άτιμο πράγμα. Θέλει πολύ δουλειά για να τη χαλιναγωγήσεις