in

H Ρένα απαντά: Είχα άδικο που προσβλήθηκα;

Μα είναι δυνατόν να κάνεις τέτοια ερώτηση αν δεν θεωρείς τον άλλον εντελώς ηλίθιο κι ανίκανο;

Έπιασα τον εαυτό μου να αμφιβάλλει για την κρίση του! _____________ Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπητή Ρένα, Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το safe place που έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε! Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου και των υπόλοιπων αναγνωστριών/ών για το προσωπικό θεμα που θα θέσω, κυρίως γιατί έπιασα τον εαυτό […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

VP 0349 Stress Mother Parenting Baby Mom Anxiety 769x1024 1

Έπιασα τον εαυτό μου να αμφιβάλλει για την κρίση του!

_____________

Η ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπητή Ρένα,
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το safe place που έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε!
Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου και των υπόλοιπων αναγνωστριών/ών για το προσωπικό θεμα που θα θέσω, κυρίως γιατί έπιασα τον εαυτό μου να αμφιβάλλει για την κρίση του.

Ξεκινώ με το ότι εδω και μερικά χρόνια έχω συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα πια ότι οι γονείς μου είναι τοξικοί, με ο,τι αυτό συνεπάγεται: έχω υποστεί έντονη επίκριση-απόρριψη-έλεγχο, κυρίως στην ενήλικη ζωή μου, διότι πολυ απλα ποτέ δεν αποδέχτηκαν το γεγονός ότι διαγω τον ενήλικο βίο μου εκτός οικογενειακου πλαισίου, φεύγοντας από την πατρική στέγη στα 18 και ζώντας single έως τα 38. Το “σωστό” για αυτούς θα ήταν να μένω με τον μπαμπά και τη μαμά μέχρι να παντρευτω και να πάω να ζήσω με τον άντρα μου. Φυσικά δεν θα είχαν την ίδια άποψη αν είχαν γιο, αλλα αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Για να ερθω στο σημερα, προσφατα μετακόμισαμε με τον σύντροφό μου κ την 9 μηνων κόρη μας στην ίδια περιοχή με τους γονείς μου, ωστόσο οι σχέσεις μαζί τους παραμένουν τυπικές κ χωρίς πολλά πολλά. Τις προάλλες λοιπόν περνούσαμε από το σπίτι των γονιών μου, καθώς κάναμε τη βολτα μας και εγώ ανέβηκα πάνω γιατί ήθελε να μου δώσει κατι η μητέρα μου, ενώ ο σύντροφός μου εμεινε να περιμένει κάτω με το μωρό. Η μητέρα μου μόλις με ειδε μόνη μου, έντρομη μου λέει “άφησες το μωρό κατω μόνο του στο καρότσι?” (Ok δεν της ειχα πει στο τηλέφωνο λεπτομέρειες οτι θα ημασταν οι 3 μας, μονο οτι θα περνουσα ενημερωσα, αλλα και παλι…wtf??)

Και ερωτώ αγαπητή Ρένα και παρέα: μόνο εγώ νιώθω ότι πρέπει να θεωρείς τον αλλον εντελώς ηλιθιο, plus ανίκανο έως και επικίνδυνο γονιό, για να κάνεις μια τέτοια ερώτηση??? Με άλλα λόγια, δικαιολογειται το ότι ένιωσα προσβεβλημενη από την ερώτησή της ή μήπως αντιδρώ πλέον με υπερευαισθησια απέναντι στα λόγια των γονιών μου εξαιτίας του συσσωρευμενου “bullying” ολων των προηγούμενων χρόνων?

ΑΠΟ ΤΗΝ – Oversensitive?

_____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση 

Να’σαι καλά, χαίρομαι που το λες, γι’ αυτό προσπαθούμε.

Νομίζω δικαιολογείσαι απόλυτα να προσβάλλεσαι.
Όχι τόσο επειδή πραγματικά πιστεύει η μητέρα σου ότι θα άφηνες το μωρό μόνο του κι ότι είσαι ανίκανη κι επικίνδυνη στο ρόλο σου. Όσο επειδή σε τιμωρεί μέσω αυτού του τρόπου (ψιλοασυνείδητα, ψιλοσυνειδητά) για το ότι τόλμησες να έχεις τυπικές σχέσεις μαζί τους, χωρίς πολλά πολλά. Εφόσον δηλαδή έχεις απορρίψει το δικό της καταπιεστικό γονεϊκό μοντέλο, ποιά είσαι εσύ που θα το παίξεις τώρα μάνα; Τώρα θα σου δείξει αυτή! Πάντοτε τέτοια πράγματα δεν εκκινούν από το πώς είναι ο άλλος, αλλά από κάποια προσωπική μας προβολή που του κάνουμε κι η οποία αντανακλά τις δικές μας φοβίες. Προφανώς η μητέρα σου κατανοεί ότι για να έχεις απομακρυνθεί κάπου το έχασε το παιχνίδι, κάπου απέτυχε στην δική της μητρότητα.

Το bullying των γονιών σου δεν τελείωσε, όμως, μόλις τώρα αρχίζει. Η μητρότητα  είναι το προνομιακό πεδίο του μισογυνισμού. Για να έχεις μωρό σε καρότσι είναι ακόμα μικρό. Περίμενε να ακούσεις ένα σωρό κριτικές για το πώς κάνεις τα πράγματα σε πρώτη ευκαιρία και κλιμακούμενα όσο το παιδί μεγαλώνει κι εμφανίζει δικές του πρωτοβουλίες και συμπεριφορές. Για όλα εσύ θα φταις. Η σοφότερη συμπεριφορά για εξοικονόμηση ενέργειας στο μέλλον είναι <ο γιατρός μας είπε να λέμε ναι> και να κάνεις στην πράξη αυτό που αποφασίζετε εσύ κι ο άντρας σου κάθε φορά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

33 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Elisa
Elisa
1 χρόνος πριν

Φίλη μου ναι, είσαι υπερευαίσθητη, ή μάλλον ψάχνεις αφορμή για παρεξήγηση. Είπες στη μητέρα σου «θα περάσω με το μωρό»( γιατί αλλιώς πώς ήξερε οτι το είχες μαζί;) χωρίς να αναφέρεις οτι θα είναι μαζί και ο φίλος σου. Ε και η μαμά σου, όπως ήταν φυσικό ξαφνιάστηκε, και έκανε μια ερώτηση ανάλογη μ αυτό που της είχες περιγράψει. Χαζή ερώτηση, αλλά όλοι κάνουμε χαζές ερωτήσεις, ετσι από κεκτημένη ταχύτητα. Άμα θεωρείς οτι η μητέρα σου γενικά σε υποτιμά, ο.κ., εσύ ξέρεις, αλλά μην έχεις λυμένο το ζωνάρι για καυγά για εντελώς ασήμαντα ζητήματα. Εχεις φύγει από τους γονεις σου… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Elisa
???
???
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Elisa

Από που συμπέρανες ότι την είχε ενημερώσει ότι θα πέρναγε με το μωρό; Δεν αναφέρει κάτι τέτοιο η επιστολή. Μπορεί κάλλιστα η μητέρα της να το θεώρησε αυτονόητο ότι θα είχε και το μωρό μαζί, διότι που αλλού θα μπορούσε να είναι το μωρό; Ξερώ πολλές γυναίκες (και όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας) που θεωρούν αδιανόητο να μείνει ένα μωρό μόνο του με τον πατέρα του ή και χωρίς την μητέρα του γενικά.

ocelot
ocelot
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Elisa

Μπορει να μην ειναι και υπερευαισθητη.Πρεπει να δουμε γενικα τι σχεση εχει με την μανα και αν λεει συνεχεια τετοια και με τι προθεση. Αν ειχε μια καλη σχεση γενικα και πει καποιος μια χαζομαρα το ξεπερνας απαντωντας μα τι βλακειες λες. Γιατι οντως λεμε πολλα χαζα ολοι μας χωρις κακη προθεση. Αλλα αν εχεις τοξικη σχεση ειναι το κερασακι στην τουρτα που σε κανει να εκραγεις. Απλα δεν ειναι καλο παραδειγμα για να καταλαβουν οι αλλοι αυτο ,η σταγονα που ξεχειλιζει το ποτηρι) γιατι ειναι κωμικοτραγικο συνηθως. Και χανεις το δικιο σου ετσι με πολλους τοξικους καθως το γυριζουν… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Elisa

Θα περάσω με το μωρό, είναι μια συνοπτική περιγραφή, γιατί δεν απευθύνεται σε άτομο με διανοητικό πρόβλημα. Το ότι η μανούλα θεώρησε ότι παράτησε το μωρό στους 5 δρόμους ενω υπάρχει σύζυγος και για νιοστή φορά της φέρεται απαξιωτικά και συκοφαντικά σα να είναι η μάνα εγκληματίας (έκθεση ανηλίκου είναι το αδίκημα η αλλιώς έγκλημα) , ξεκάθαρα δείχνει την τοξικότητα της μανουλας προς την κόρη συν ότι αναφέρει πως γενικά είναι τοξικοί οι γονείς της

lucid dream
lucid dream
1 χρόνος πριν

Δε θα μπορέσω να είμαι αντικειμενική…
Κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος.
Η μητέρα σου θα έπρεπε να προσβληθεί που δεν ανεβήκατε όλοι μαζί να χαιρετήσετε και να δει και το μωρό.
Ή θέλεις να είσαι ανεξάρτητη ή θα συμβιβαστείς με τις κοινωνικές συμβάσεις.
Τέτοιες στημένες σχέσεις δημιουργούν τοξικότητα πρώτα σε εμάς τους ίδιους.
Εσύ ίσως ξέρεις καλύτερα.

Pink Fruit
Pink Fruit
1 χρόνος πριν

Συνολικά πιθανώς να έχεις δίκιο. Κυρίως το να θες να κρατάς το παιδί σου κοντά σου και να μην το παροτρύνεις και ενδυναμώνεις ώστε να είναι αυτόνομο είναι σίγουρα προβληματικό.
Ειδικά τώρα στη συγκεκριμένη ερώτηση αν άφησες το παιδί κάτω, το πιο πιθανόν θα ήταν ότι απλά σκέφτηκε δυνατά.
Αναρωτήθηκε που είναι το παιδί γιατί προφανώς θα περίμενε να το δει και της ήταν έκπληξη.
Έχεις λόγους και έχεις μαζέψει παράπονα οπότε νομίζω τα μεγαλοποιείς κάπως και τα μικρά.

Ace in the Hole
Ace in the Hole
1 χρόνος πριν

Έτσι όπως το διάβασα περίμενα ότι θα είχε και συνέχεια η ιστορία. Ήταν, μεν, μια ανόητη ερώτηση αλλά δεν θα την έπαιρνα τόσο κατάκαρδα.
Είμαι νοσηλεύτρια σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, με ασθενείς σε βαριά κατάσταση. Η πεθερά μου έχει φροντίσει τρεις ηλικιωμένους σε νοσοκομείο, πριν πολλά χρόνια. Ε, μου έδινε συνεχώς συμβουλές για το πώς να αλλάζω πάνες στο μωρό μου. Μήπως θεωρεί ότι είμαι άθλια στη δουλειά μου; Ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται; Όχι, απλά νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Για αυτό την αγνοούσα.

Santy
Santy
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Ace in the Hole

Ακριβώς, έδωσε έκταση.. Δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψιν οτιδήποτε ξεφουρνίζει ο καθένας.

Taurus
Taurus
1 χρόνος πριν

Εγώ πάντως απ’ την ερώτηση δεν θα θιγομουν.. Το αντίθετο μάλλον, θα θεωρούσα αυτόν χαζό που δεν το επεξεργάστηκε πρώτα κ σκέφτηκε τόσο ανόητα!

Aktinidio
Aktinidio
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Taurus

Εγώ δεν ξέρω αν θα θιγόμουν πάντως θα της απαντούσα μην ανησυχεις ρε μάνα το έδεσα σε ένα δέντρο και αφησα και καρτελάκι με το τηλεφωνο μου.

malios
malios
1 χρόνος πριν

Oversensitive σε καταλαβαίνω, έχω βρεθεί στην θέση σου πολλές φορές!!! Τα σχόλια αυτά δρουν αθροιστικά κ σε ανύποπτη στιγμή μας λυγίζουν…όλα αυτά τα χρόνια της υποτίμησης, της επίκρισης κ του bullying. Ναι, έχουνε δίκαιο οι σχολιαστριες να μην δίνεις σημασία, να αφήνεις να πέσει κ καμιά κουβέντα κάτω…να κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις…αλλά αν δεν έχεις υποστεί την βία κ παράνοια ενός τέτοιου γονέα δεν μπορείς καταλάβεις πόσο βαθιά σε επηρεάζει. Η δική μου μαμά μας φερονταν σαν να είμαστε ενήλικες-ενω ημαστε παιδια, όταν είχαμε την ανάγκη να μας υποστηρίξει έλεγε “γιατί δεν μίλησες? γιατί άφησες να σε εκμετάλλευτουν? αλλά παιδια… Διαβάστε περισσότερα »

lucid dream
lucid dream
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  malios

Η γράφουσα ,όπως και όσοι αισθάνονται έτσι ,έχει θεματάκια να λύσει και χρειάζεται θεραπεία για να γίνει η μαμά που θα ήθελε…

Scotland For Holidays
Scotland For Holidays
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  lucid dream

Ακυρώνεις όλα όσα είπε ο malios, και άλλα άτομα που έχουν βιώσει τέτοιες καταστάσεις. Με ποια ιδιότητα, με ποια γνώση των πεπραγμένων και λεχθέντων, και κυρίως γιατι; Σου εχει ξαναγραψει άλλη σχολιαστρια ότι κάτω από κάθε ιστορία για κακοποιητική μητερα έρχεσαι να δικαιολογησεις και μαλλον έχει δίκιο. Την ιστορία της κοπέλας τη διαβασες ή θεωρησες καθήκον σου να υπερασπιστεις τη μητέρα της γιατί οι μάνες είναι εξ ορισμού στο απυροβλητο; Και δη οι μάνες ενός συγκεκριμένου δημογραφικού γκρουπ! Μα και η γράφουσα μάνα είναι. Τι σημαίνει “και όσοι αισθάνονται ετσι” Τη δική της κρίση και το δικό της αίσθημα γιατί… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
1 χρόνος πριν

Το γεγονός είναι, πως αν η μάνα σου αντιδρά “να και γω…” ή “τώρα θα δεις..” δεν είναι μία μάνα με μητρικότητα – γονεϊκότητα, είναι μία γυναίκα που έκανε παιδιά. Είναι πολύ δύσκολη πίστα κυρίως γιατί δε μας αφήνουν σε ησυχία οι προπαγανδιστές του καθαγιασμού της γυναίκας μέσω της μητρότητας. Η μητέρα σου το λες και μόνη σου , είναι τοξική και σου κάνει μπούλινγκ, ε το έκανε άλλη μια φορά…. Είσαι σε καλό δρόμο αν όντως αποστασιοποιείσαι όμως βλέπεις ότι έχεις ακόμη δουλειά. Πάλι τσίμπησες άρα κάτι ελπίζεις ακόμη….

Lioness
Lioness
1 χρόνος πριν

Αθάνατη Ελληνίδα μάνα . Εντάξει…έχεις να ακούσεις … Ουυυυ. Και η δική μου που τοξική δε τη λες , έχει πει ουκ ολίγα τέτοια.

Fragipani
Fragipani
1 χρόνος πριν

Γιατί δίνεις σημασία σε ένα τόσο ανούσιο σχόλιο? Την αφήνεις να σε τριγκαρει? Απάντησε φυσιολογικά και κάνε τη διαφορά.
Αν είσαι εσύ εντάξει με τον εαυτό σου, το παιδί σας και τον σύντροφο σου όλα τα άλλα περισσεύουν.

Catappreciator
Catappreciator
1 χρόνος πριν

Εγώ θα πω, ναι, ήσουν “υπερευαίσθητη”. Όχι από την άποψη ότι αυτό που σου είπε η μαμά σου δεν είναι κοτσάνια, αλλά από την άποψη ότι έχεις φτάσει σε ένα σημείο να έχεις συνηδειτοποιησει κάτι για τους γονείς σου και ακόμη σου κάνει εντύπωση ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Και γω σε παρόμοια θέση βρίσκομαι και όταν θίγονται με πράγματα απλά σκέφτομαι, τώρα τι μου κάνει εντύπωση αυτό που το ακούω, αφού την ξέρω. Βασικά η αντίδραση σου δεν είναι ακριβώς υπερευαισθησία, είναι πιο πόλη έκπληξη και ίσως απογοήτευση. Λες, ακόμη μετά από όσα αυτά που έχω κάνει… Διαβάστε περισσότερα »

Santy
Santy
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Catappreciator

Γενικά, λίγο πολύ όλοι κολλούν με το τι ήμασταν πριν 20 χρόνια. Εδώ συμπεριφέρονται παράξενα άτομα της ίδιας ηλικίας με μας. Έχω πρώην συμμαθήτρια που όπου με πετύχει μου συμπεριφέρεται όπως ακριβώς όταν ήμασταν στο δημοτικό, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Είχε περάσει και πάνω από δεκαετία για να την δω κι αυτή κράτησε την ίδια στάση. Βέβαια, η κοπέλα μιλάει για γονείς, ίσως, ενδόμυχα να ήθελε να αλλάξουν στάση. Δεν αναφέρει και περισσότερα περιστατικά, ούτως ώστε να είμαστε πιο αντικειμενικοί.

lucid dream
lucid dream
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Catappreciator

Οι αντιδράσεις και η επεξεργασία τέτοιων γεγονότων γίνονται αυτόματα και στιγμιαία.
Αν υπάρχει δυσκολία στα πιο απλά, υπάρχει πληγή που απαιτεί θεραπεία.