in

H Ρένα απαντά: Αναπληρώτρια σε αναμονή

Σήμερα είμαι 35, έχω διανύσει μια πορεία 12 περίπου ετών εργαζόμενη ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Όμως δεν ξέρω τι πραγματικά να περιμένω. Ψάχνω να το ορίσω. Περίμενε την επόμενη φάση/φάσεις; Μου μοιάζει θλιβερό. ______________ H ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα Αγαπητή Ρένα, αρχικά πόσο όμορφη κοινότητα έχεις συντονίσει;! Χαίρομαι για κάθε τι νέο που μαθαίνω/αντιλαμβάνομαι/διαπιστώνω σε τομείς που -δυστυχώς- δεν καλλιεργήθηκαν σπίτι κατά το μεγάλωμά μου. Σήμερα είμαι 35, […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

work search

Όμως δεν ξέρω τι πραγματικά να περιμένω. Ψάχνω να το ορίσω. Περίμενε την επόμενη φάση/φάσεις; Μου μοιάζει θλιβερό.

______________

H ιστορία της όπως την ξεχώρισα σήμερα

Αγαπητή Ρένα,
αρχικά πόσο όμορφη κοινότητα έχεις συντονίσει;! Χαίρομαι για κάθε τι νέο που μαθαίνω/αντιλαμβάνομαι/διαπιστώνω σε τομείς που -δυστυχώς- δεν καλλιεργήθηκαν σπίτι κατά το μεγάλωμά μου.

Σήμερα είμαι 35, έχω διανύσει μια πορεία 12 περίπου ετών εργαζόμενη ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πριν 1.5 χρόνο γεννήθηκε το πρώτο μας παιδάκι και πραγματικά βιώνω κάτι πρωτόγνωρο και ανέλπιστο, ενώ δεν είχα καμία τέτοια προσδοκία. Όλα βαίνουν καλώς με τις απαραίτητες δυσκολίες!

Να σου πω τώρα και το δύσκολό μου… Πέρυσι με κάλεσαν πρώτη φορά αναπληρώτρια και από την ανάγκη μου για πιο δίκαιες συνθήκες εργασίας και καλύτερο ωράριο -η απόλυτη καταπάτηση δικαιωμάτων στην ιδιωτική εκπαίδευση στον κλάδο μου- πήγα με σοβαρά διλήμματα (περί εργασιακής ανασφάλειας και της προϋπηρεσίας που έχασα και θα ήταν πολύτιμη με τα νέα δεδομένα μοριοδότησης). Ήμουν δίπλα στο σπίτι μου, και χάρηκα και το παιδί μου να μεγαλώνει, και ένα πολύ ωραίο μεταπτυχιακό ξεκίνησα, και ήταν μια χρονιά πολύ όμορφη και σε ρυθμούς εργασίας φυσιολογικούς για τα 10ωρα δεδομένα που είχα στο παρελθόν. Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν, πιστώσεις δεν υπάρχουν και οι προσλήψεις μειώθηκαν εξαιρετικά. Το αποτέλεσμα είναι να είμαι σπίτι περιμένοντας…. Και αυτό με τσακίζει.

Αναμφίβολα, είμαι με το παιδί μου και το χαίρομαι. Ίσως αυτό είναι που με παρηγορεί, ότι δεν είμαι ταμπέλα ή αποφεύγω να ψάξω εργασία σε οτιδήποτε (στο παρελθόν το έκανα). Απλά πλέον, με τόσα προσόντα, τόση εμπειρία, τόση πίεση κι ένα παιδί που θέλω να το ζήσω στα πρώτα του χρόνια, βάζω ένα στοπ και ξαναλέω “περίμενε”… Αν και είμαστε στριμωγμένοι, η “πολυτέλεια” είναι ο μέσος μισθός του συζύγου και το ταμείο ανεργίας μου. Όμως δεν ξέρω τι πραγματικά να περιμένω. Ψάχνω να το ορίσω. Περίμενε την επόμενη φάση/φάσεις; Μου μοιάζει θλιβερό. Περίμενε να κατεβάσεις καμιά ιδέα επιχειρηματική; Ελπιδοφόρο, αλλά αγνοώ σημαντικά ζητήματα ρίσκου. Περίμενε να μεγαλώσει το παιδί; Μήπως θα είναι αργά σε δύο χρόνια για να ξαναμπώ στον εργασιακό στίβο; Τι περιμένω;

Υ.Γ. Ήδη έχω εκδηλώσει ενδιαφέρον σε 2-3 αγγελίες εργασίας που ταίριαζαν στις προσδοκίες και τα προσόντα μου.

ΑΠΟ ΤΗΝ – Κα Περιμένη

________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση 

Σε ευχαριστώ πολύ. Να σας ζήσει το μωράκι σας!

Αυτό με τους αναπληρωτές είναι πράγματι ένα ζήτημα τραγικό, να είστε με μια βαλίτσα στο χέρι και να περιμένετε να ανοίξει οργανική θέση. Και η εκπαίδευση όντως στον ιδιωτικό τομέα είναι ένα θέμα πονεμένο, καθώς τα μεν φροντιστήρια λειτουργούν ξεζουμιστικά, τα δε ιδιωτικά σχολεία με πιεστικές συνθήκες, τα ιδιαίτερα από την άλλη χωρίς ασφάλιση… Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Νομίζω ότι δεν χάνεις κάτι ως προς την επαγγελματική ανέλιξη (η εκπαίδευση δεν έχει μεγάλα περιθώρια ούτως ή άλλως, εκτός αν πηγαίνεις για διευθύντρια) με την παύση. Από ψυχολογικής και οικονομικής άποψης, όμως, το ακούω. Ίσως κάποια υπηρεσία που θα μπορούσες να παρέχεις remote μέσω ψηφιακής εκπαίδευσης ή σε κάποιον άλλο τομέα στον οποίο πιθανώς έχεις προσόντα; (Πχ. αν κατέχεις καλά μια γλώσσα μεταφράσεις ή προετοιμασία υποψηφίων για διαγωνισμούς;) Δεν έχει ιδιαίτερο επαγγελματικό ρίσκο, κάνεις έναρξη υπηρεσιών στην εφορία και στήνεις ένα website. Θα μας πουν περισσότερες εμπειρίες και προτάσεις κι οι αναγνώστριές μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Fani
Fani
8 μήνες πριν

Όλα καλά και δεν εχω τπτ να προσθεσω ομως αυτή η συμβουλή σε οποιονδηποτε ξέρει καπως μια ξενη γλωσσα να κανει μεταφραση καλύτερα να μην γινεται. Πλέον επαγγελματιες μεταφραστες απολύονται ή αν ειναι τυχεροί γινονται proofreaders ΑΙ μεταφράσεω που πληρωνεται άθλια, εννοειται χωρις ασφαλεια κτλ. (Δεν μιλάεω για επισημου μεταφραστες με σφραγιδα του υποργειου)

Absurde
Absurde
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Fani

Πες τα! Αυτό ακριβώς είναι πλέον ο χώρος των μεταφράσεων,το λέω γιατί το ζω,ας μην το παρουσιάζουμε ως λύση στο χάλι της εκπαίδευσης. Εγώ προσωπικά από την εκπαίδευση έχω δει μεγαλύτερη σταθερότητα και την μετάφραση την έχω ως πάρεργο. Το θέμα με τους αναπληρωτές είναι τόσο εξοργιστικό,με όλα τα προσόντα που ζητούνται,τις τοποθετήσεις σε βουνά και λαγκάδια με ίδια έξοδα που δεν φτάνουν ούτε για τα προς το ζην,που απορώ πραγματικά γιατί πάνε. Γράφουσα,στην περίπτωση σου,αν και δεν μας λες τι ειδικότητα είσαι,θα πρότεινα εξ αποστάσεως εκπαίδευση με μπλοκάκι για ασφάλιση. Ωστόσο ξαναλέω δεν είναι ούτε αυτό εύκολο,θέλει προώθηση,networking,ουσιαστικά ζεις… Διαβάστε περισσότερα »

Fractal
Fractal
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Fani

Μακάρι να ‘χουν και proofreaders, γιατί πρόσφατα αγόρασα ένα μυθιστόρημα και τη μετάφραση σίγουρα δε την είχε κάνει άνθρωπος! Ήταν τόσο χάλια που χαλούσε τη μαγεία τους βιβλίου. Προφανώς δε θα ξαναπάρω από αυτές τις εκδόσεις.

yipi
yipi
8 μήνες πριν

Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, οι οργανικές θέσεις αφορούν αποκλειστικά τους μόνιμα διορισμένους τακτικούς εκπαιδευτικούς στη δημόσια εκπαίδευση, οι αναπληρωτές καλύπτουν λειτουργικά κενά π.χ. άδειες ανατροφής, αναρρωτικές, θέσεις συναδέλφων που αποσπώνται, που ασκούν διοικητικά καθήκοντα κ.α. Για αυτό το λόγο δεν υπάρχει σταθερή θέση αναπληρωτή και προφανώς ο καθένας βλέπει τα δεδομένα και σύμφωνα με τις επιδιώξεις του δηλώνει τις περιοχές προτίμησής του. Δεν του υπογράφουν ένα χαρτί ότι θα τοποθετηθεί όπου και όταν θέλει: αυτή είναι η δουλειά, παίρνεις όμως τα χρήματα, τις άδειες και τα ένσημα κατά το νόμο, για αυτό και όλοι θέλουν να δουλέψουν έστω και… Διαβάστε περισσότερα »

Absurde
Absurde
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Ρένα δεν τρίγγγαρε η μετάφραση,απλώς όσοι είναι έξω από τον ξενόγλωσσο χώρο,θεωρούν λανθασμένα ότι η μετάφραση είναι λύση επιβίωσης,ενώ είναι και εξαιρετικά δύσκολο να βρεις θέση σε κάτι τέτοιο ή να σε εμπιστευτούν χωρίς εμπειρία και εξειδικευμένες σπουδές και τα χρήματα είναι άθλια και καμμιά φορά η εκπαίδευση προσφέρει περισσότερα. Δεν είναι λύση βιώσιμη η μετάφραση.

TNR
TNR
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Σε ΜΚΟ μόνο αν μιλάει αραβικά, φαρσι, νταρί, ουρντού, παντζάμπι κτλ. Τα αγγλικά δεν χρειάζονται.
Εναρξη υπηρεσίων; Δηλαδή μπλοκάκι; Ο σίγουρος τρόπος να μπεις μέσα. Και παραμέσα.

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Εγώ πάντως δεν είπα “αν γράφει καλά να γίνει δημοσιογράφος”. Μπορείς να ξαναδιαβάσεις τι έγραψα ακριβώς. Είπα αυτό που έγραφε η αγγελία που διάβασα. Και μάλιστα το δημοσιογράφος το έβαλα σε εισαγωγικά. Όσο για την μετάφραση… Προσωπικά , επειδή δουλεύω χρόνια στον κλάδο, γνωρίζω ότι για να πάρεις τη άδεια επαγγέλματος χρειάζεται ή να έχεις τελειώσει πανεπιστήμιο διερμηνείας και μετάφρασης (ελληνικό ή αντίστοιχο ξένο) ή να έχεις μεταφράσει βιβλίο το οποίο έχει εκδοθεί και έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Φυσικά πολλοί δεν το κάνουν αυτό και δουλεύουν ως μεταφραστές. Γι αυτό δεν με πείραξε καθόλου αυτή η συμβουλή που έδωσες και… Διαβάστε περισσότερα »

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  yipi

Είτε είσαι φιλόλογος, είτε φυσικός, είτε δασκάλα, είτε νηπιαγωγός η διάρκεια φοίτησης είναι η ίδια : 4 χρόνια (ή αν θέλεις , 8 εξάμηνα όπως τα λέμε εδώ). Αν τελείωσε το προπτυχιακό της ακριβώς ή και στα πέντε χρόνια ακόμα και έπιασε δουλειά αμέσως μια χαρά βγαίνει η προϋπηρεσία των 12 χρόνων και να είναι 35. (18+4+12=34)

???
???
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  WonderWoman

Όταν τελείωσα εγώ το φυσικό αυτοί που πηραν πτυχίο στα προβλεπόμενα 4 χρόνια ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και περίσσευαν κιόλας (κυριολεκτω). Από κάτι φίλες που είχα στα παιδαγωγικά θυμαμαι οτι μου λέγανε ότι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα όσοι στο δικό τους τμήμα δεν τελείωναν στα 4 χρόνια μπαμ (για την ακρίβεια 3.5 χρόνια τα μαθηματα+1 εξάμηνο η πτυχιακή). Για τα άλλα τμήματα δεν ξέρω πάντως άτομο που τελειώνει το φυσικό στα 4 χρόνια είναι φαινόμενο και δεν δυσκολεύεται να βρει πολύ καλή δουλειά όπου θέλει (και σίγουρα δεν αναλώνεται να απασχοληθεί στην εκπαίδευση).

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  ???

Χαχαχα συμφωνώ σε όλα. Ούτε εγώ τελείωσα στα 4 χρόνια…(που δεν είμαι φυσικός). Θα ήθελα, αλλά δεν…

yipi
yipi
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  WonderWoman

Κανένας απόφοιτος “καθηγητικής” σχολής δεν προσλαμβάνεται σε ιδιωτικό σχολείο σε ηλικία 24 και 25 χρόνων, παρά μόνο αν το σχολείο είναι του πατέρα ή του θείου του, ψάξτο και θα το δεις… Ωστόσο, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία είναι πολλά περισσότερα και είναι ζητούμενο το νεαρό της ηλικίας, όχι μόνο για λόγους εκμετάλλευσης, αλλά και αντοχών, απαίτησης των γονέων που πληρώνουν κ.λ.π. Ψάξτο και αυτό και θα το διαπιστώσεις. Για αυτό η κοπέλα δυσκολεύεται, δεν μπορεί να δουλέψει σε φροντιστήρια ή να κάνει τα ανεδαφικά τύπου να προετοιμάσει υποψήφιους για διαγωνισμούς κ. α. (συγγνώμη, αλλά αυτές είναι οι αλήθειες, ξέρω… Διαβάστε περισσότερα »

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  yipi

Φυσικά και δεν γίνεσαι αντιπαθής. Μια χαρά τα λες γι αυτό κι εγώ στο σχόλιο μου κατέληξα ότι καλύτερα με το ταμείο ανεργίας. Όσο για τα ιδιωτικά σχολεία δεν ξέρω καθόλου τι γίνεται. Ξέρω όμως από φροντιστήρια. Εγώ πάντως προσλήφθηκα αμέσως σχεδόν μετά το πτυχίο σε φροντιστήριο και ούτε και τους ήξερα. Από αγγελία το είχα βρει. Αλλά άλλες εποχές τότε.

yipi
yipi
8 μήνες πριν

Δεν γίνεσαι μεταφραστής, επειδή κατέχεις μια ξένη γλώσσα, όποιος έχει ασχοληθεί σοβαρά και αξιοπρεπώς, το ξέρει. Μας αρέσει ή όχι θέλει ειδικές σπουδές, όπως ακριβώς δεν γίνεσαι ψυχολόγος επειδή έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια και είσαι πρόθυμος να ακούσεις τον συνάνθρωπό σου, θέλει ειδικές σπουδές. Έτσι είναι η εξειδικευμένη και πιστοποιημένη εργασία, έτσι είναι τα πράγματα, μας αρέσει δεν μας αρέσει.

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν

Για να γίνεις μεταφραστής , δεν πρέπει μόνο να διδάσκεις ή να γνωρίζεις καλά μία ξένη γλώσσα. Χρειάζονται επιπλέον πτυχίο και προσόντα. Παρόλα αυτά επειδή η λέξη κυμαίνεται από 0,10-0,30 ευρώ (ανάλογα την γλώσσα) , μη νομίζεις ότι θα βγάλεις και τρελά χρήματα. Υπάρχουν εταιρείες που προσλαμβάνουν μεταφραστές και ορίζουν οι ίδιοι οι μεταφραστές, τις τιμές τους (αναλόγως των προσόντων τους, αν έχουν σφραγίδα κλπ, κλπ) και θα τις βρεις εύκολα με μία έρευνα στο διαδίκτυο. Αν και οι περισσότερες εταιρείες πλέον , όπως είπε και η Φανή , χρησιμοποιούν την LARA (AI) ή κάτι παρόμοιο. Αν τώρα , δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Wonderwall
Wonderwall
8 μήνες πριν

Φίλη, το τι περιμένεις, θα το βρεις μέσα σου. Αφού είσαι 12 χρόνια στην εκπαίδευση, δεν ήξερες τι να περιμένεις από την συνθήκη του αναπληρωτή; Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Από την άλλη κανείς δεν σε υποχρεώνει να είσαι με μια βαλίτσα και μωρό παιδί στην αγκαλιά, μπορείς να δηλώνεις μόνο Διευθύνσεις κοντά σου. Και όποτε σε καλέσουν. Μπορείς να ξαναγυρίσεις σε ιδιωτικό σχολείο. Με την προϋπηρεσία που έχεις δεν θα δυσκολευτείς. Άσε που η προϋπηρεσία του ιδιωτικού, μετά τα δύο έτη μετράει και στο δημόσιο. Αν δεν βρισκεις φως στην εκπαίδευση, καλά κάνεις και στέλνεις βιογραφικά και σε άλλες εργασίες.… Διαβάστε περισσότερα »

lucid dream
lucid dream
8 μήνες πριν

Να σου ζήσει το παιδάκι σου.
Όταν θα έρθει η ώρα θα δουλέψεις ξανά και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο θα σε ξαναπροσλάβουν.
Κάνεις ήδη ενέργειες. Να χαρείς αυτές τις στιγμές.

dune
dune
8 μήνες πριν

Μηπως να κοιταξεις στο fiverr για κατι που να ταιριαζει στις δεξιοτητες σου? Απλα τσεκαρε και με εναν λογιστη τα της δηλωσης

WonderWoman
WonderWoman
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  dune

Καλή ιδέα αν κάνεις μεταφράσεις ή γράφεις άρθρα. To fiverr είναι ένα ισραηλινό διαδικτυακό market place που έχει μια τεράστια δεξαμενή από freelancers. Το αντίστοιχο ελληνικό είναι το Koalla. (Το σχόλιο μου δεν είναι σοβινιστικό απλά γράφω και το αντίστοιχο ελληνικό μόνο και μόνο για τους χρόνους απόκρισης -ελληνική ζώνη ώρας- και για την προσαρμοσμένη ελληνική αγορά. Αν και τελευταία μποϊκοτάρω οτιδήποτε ισραηλινό)

Lillien
Lillien
8 μήνες πριν
Απάντηση σε  WonderWoman

Καλά έκανες και είπες ότι το fiverr είναι ισραηλινό, εγώ τουλάχιστον δεν το γνώριζα (κι εγώ μποϋκοτάρω τα ισραηλινά προϊόντα). Και να πω και κάτι άλλο για όποιον ενδιαφέρεται να στήσει ιστοσελίδα, το Wix είναι επίσης ισραηλινό.