in ,

Όταν το καλό βιογραφικό παύει να ξεχωρίζει

Από τη Νίκη Δαλιανά, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας MSc- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η AI έκανε πιο εύκολο από ποτέ να παρουσιάσουμε σωστά τον εαυτό μας σε μια αίτηση εργασίας. Για τους εργοδότες, όμως, αυτό δημιουργεί ένα καινούργιο πρόβλημα: πώς καταλαβαίνεις πλέον τι μπορεί πραγματικά να κάνει ο άνθρωπος πίσω από ένα άψογο CV; Μέχρι πρόσφατα, η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού απαιτούσε χρόνο. Έπρεπε να βρεις τον σωστό […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

writing book

Η AI έκανε πιο εύκολο από ποτέ να παρουσιάσουμε σωστά τον εαυτό μας σε μια αίτηση εργασίας. Για τους εργοδότες, όμως, αυτό δημιουργεί ένα καινούργιο πρόβλημα: πώς καταλαβαίνεις πλέον τι μπορεί πραγματικά να κάνει ο άνθρωπος πίσω από ένα άψογο CV;
Μέχρι πρόσφατα, η σύνταξη ενός καλού βιογραφικού απαιτούσε χρόνο. Έπρεπε να βρεις τον σωστό τρόπο να περιγράψεις την εμπειρία σου, να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις και τι θα αφήσεις έξω, να προσαρμόσεις το κείμενο σε μια θέση και, συχνά, να γράψεις από την αρχή μια συνοδευτική επιστολή. Σήμερα μπορείς να δώσεις σε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης την αγγελία και το υπάρχον CV σου και να ζητήσεις να κάνει σχεδόν όλα τα παραπάνω. Να βελτιώσει τις διατυπώσεις, να προσαρμόσει την αίτηση στις απαιτήσεις της θέσης, να προτείνει διαφορετικό summary και να ετοιμάσει ένα cover letter μέσα σε λίγα λεπτά.

Η χρήση αυτή έχει ήδη περάσει στο mainstream. Σε διεθνή έρευνα του LinkedIn που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, το 81% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει εργαλεία AI στην αναζήτηση εργασίας.
Δεν υπάρχει, βέβαια, κάτι μεμπτό στο να ζητήσει κάποιος βοήθεια για να παρουσιάσει καλύτερα την εμπειρία του. Το πρόβλημα αρχίζει αλλού. Όταν η δυνατότητα να δημιουργήσεις μια πολύ καλή αίτηση γίνεται διαθέσιμη σχεδόν σε όλους, το ίδιο το «καλό γράψιμο» σταματά σταδιακά να λειτουργεί ως στοιχείο διαφοροποίησης.
Ένα προσεγμένο cover letter μπορεί πράγματι να προέρχεται από έναν άνθρωπο που ξέρει να γράφει πολύ καλά. Μπορεί όμως να προέρχεται και από κάποιον που έδωσε ένα καλό prompt. Μια εντυπωσιακή περιγραφή ενός project μπορεί να αποτυπώνει με ακρίβεια όσα έκανε ο υποψήφιος, μπορεί όμως και να τα παρουσιάζει πολύ καλύτερα απ’ όσο θα μπορούσε να τα εξηγήσει ο ίδιος.

Αυτό φαίνεται να απασχολεί ήδη τους εργοδότες. Σε έρευνα της Robert Half που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2025 σε περισσότερους από 2.000 hiring managers στις ΗΠΑ, το 65% δήλωσε ότι η αύξηση των αιτήσεων που έχουν δημιουργηθεί ή βελτιωθεί με AI κάνει δυσκολότερη την επαλήθευση των πραγματικών δεξιοτήτων ενός υποψηφίου. Το 67% των στελεχών HR ανέφερε επίσης ότι η εξέταση τέτοιων αιτήσεων έχει επιβραδύνει τη διαδικασία προσλήψεων.
Η ειρωνεία είναι ότι η AI χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και από την άλλη πλευρά. Το LinkedIn καταγράφει ότι το 93% των recruiters που συμμετείχαν στην έρευνά του σχεδιάζει να αυξήσει τη χρήση AI μέσα στο 2026, ενώ το 66% σκοπεύει να τη χρησιμοποιεί περισσότερο και στο αρχικό pre-screening των υποψηφίων.
Έτσι, μια διαδικασία που υποτίθεται ότι έχει στόχο να ξεκινήσει μία εργασιακή σχέση μπορεί να ξεκινά με δύο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης: το ένα βοηθά να γραφτεί η αίτηση και το άλλο βοηθά να αποφασιστεί αν αυτή η αίτηση αξίζει να προχωρήσει.

Ίσως γι’ αυτό το βιογραφικό να χρειάζεται πλέον να το αντιμετωπίζουμε περισσότερο ως σημείο εκκίνησης και λιγότερο ως απόδειξη ικανότητας.
Η προϋπηρεσία, οι σπουδές και τα projects εξακολουθούν φυσικά να έχουν σημασία. Εκείνο που γίνεται πιο αδύναμο είναι το συμπέρασμα που βγάζουμε από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται. Η καλή διατύπωση δεν είναι πια ασφαλής ένδειξη καλής γραπτής επικοινωνίας και η τέλεια προσαρμογή μιας αίτησης στην αγγελία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο υποψήφιος έχει κατανοήσει καλύτερα τη θέση.
Αυτό μπορεί να στρέψει περισσότερο το βάρος σε όσα δεν φαίνονται τόσο εύκολα σε μία σελίδα: σε ένα portfolio, σε ένα πραγματικό δείγμα δουλειάς, στον τρόπο με τον οποίο κάποιος εξηγεί μια απόφαση που πήρε ή ένα λάθος που έκανε. Όχι επειδή αυτά δεν μπορούν να υποστηριχθούν από AI, αλλά επειδή επιτρέπουν να πας ένα βήμα παρακάτω. Να ρωτήσεις τι ακριβώς έκανε ο ίδιος, γιατί επέλεξε μια λύση, τι θα άλλαζε σήμερα.

Το ενδιαφέρον, τελικά, δεν είναι αν πρέπει να «απαγορεύσουμε» το ChatGPT στα βιογραφικά. Αυτό θα ήταν μάλλον μια συζήτηση ήδη ξεπερασμένη. Οι υποψήφιοι θα χρησιμοποιούν AI και οι recruiters επίσης.Το πιο ουσιαστικό είναι ότι ένα από τα παλαιότερα εργαλεία των προσλήψεων αρχίζει να αλλάζει αξία. Το βιογραφικό εξακολουθεί να μας λέει για την εκπαίδευση και την εμπειρία ενός ατόμου. Μας λέει όμως όλο και λιγότερα, από μόνο του, για το τι μπορεί να κάνει όταν βρεθεί μπροστά σε ένα πραγματικό πρόβλημα.Και σε μια εποχή όπου ένα άψογο CV μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, ίσως αυτό να είναι τελικά το στοιχείο που θα αποκτήσει ξανά τη μεγαλύτερη σημασία: όχι πόσο καλά παρουσιάζεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά, αλλά πόσο καλά μπορείς να το αποδείξεις.

από Νίκη Δαλιανά
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας MSc- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Founder & CEO FlameVerse AI

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

11 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
TNR
TNR
25 ημέρες πριν

Για να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά όμως θα πρέπει τουλάχιστον να σε καλέσουν για συνέντευξη. Το οποίο δυσκολεύει όταν όλα τα βιογραφικά φαίνονται πάνω κάτω τέλεια. Θα αφήσω εκτός το γεγονός ότι οι περισσότεροι αποδέκτες βιογραφικών δεν ξέρουν καν να τα διαβάζουν σωστά.

Kathrine
Kathrine
25 ημέρες πριν

Τόσα χρονια μας τα εχουν πρήξει με “τα καλά βιογραφικά” κ “την καλή συνέντευξη” κ τι να γραφεις κ τι να λες και πως να στήνεις κ πως να πουλάς τον ευατό σου και και.. Αι γαμίδια. Πάρτα τώρα. Αυτά θέλεις να δεις, αυτά θα έχεις. Μας έχουν τρελάνει. Κ σύνεντεύξεις κ κόντρα συνεντέυξεις κ στο τέλος να παίρνουν τον γνωστό κ τον ανιψιό. Ή να παίρνουν κ εσένα (ευτυχώς) αλλά και τον ανιψιό! Με το πατσαβούρι βιογραφικό κ τυπική συνέντευξη! Κ εσύ να έχεις “φτησει αιμα” να φτιαξεις cv, έχεις πληρώσει coaches να σε βοηθήσουν, τα έχεις κάνει όλα… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Chachacha
25 ημέρες πριν

Χρησιμοποιούμε ΑΙ tools για να ραφινάρουμε το βιογραφικό μας, αλλά και αυτό θέλει προσωπική δουλειά ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μας εκπροσωπεί και να μην είναι άλλο ένα τυποποιημένο και αδιάφορο βιογραφικό. Κάνει μπαμ το βιογραφικό που έχει φτιαχτεί με ΑΙ και ο υποψήφιος απλά το πέταξε μέσα και τέλος, δείχνει ότι δεν κατέχει βασικά AI skills αλλά κυρίως ότι δεν έχει κριτική σκέψη. Οπότε διαφωνώ ότι ένα καλό βιογραφικό δεν είναι αξιόλογο κριτήριο. Το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στους recruiters που πολλές φορές ψάχνουν μόνο με λέξεις κλειδιά, χωρίς γνώση ή έστω σωστή χρήση ΑΙ και καταλήγουν να καλούν υποψηφίους… Διαβάστε περισσότερα »

TNR
TNR
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Chachacha

Μα πραγματικά πόσο γελοίο. Θέλουν οι υποψήφιοι να μη χρησιμοποιούν ΑΙ αλλά οι recruiters το χρησιμοποιούν φουλ και σε κρίνουν από λέξεις κλειδιά, χωρίς να μπουν στον κόπο να κάνουν καλό screening

Mauve
Mauve
25 ημέρες πριν

Το άρθρο είναι εξοργιστικά επιφανειακό και ελλειπές. Θα διαβαατώ αρχαία όμως δεν με ενδιαφέρει. Στον χώρο εργασιας μου, το μεγαλύτερο θέμα το έχουμε με τη γενιά Ζ. Είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν το ΑΙ για τα πάντα κάνοντας καθημερινά γκάφες που τις πληρώνουμε οι μεγαλύτεροι με συνεχείς διορθώσεις και ελέγχους. Μέρος της δουλειάς μου είναι να απορρίπτω ότι έχει δημιουργηθεί με ΑΙ διότι η ανθρώπινη υφή στην επικοινωνία μας είναι απαραίτητη. Τα παιδιά της Ζ δίνουν όλη τη γνώση και τις ικανότητες τους στα ΑΙ εργαλεία. Σε λίγα χρόνια θα πληρώνουμε για να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας γνώσεις και εμπειρίες. Καταστρέφοντας… Διαβάστε περισσότερα »

Ola
Ola
25 ημέρες πριν

Στον ακαδημαικό τομέα δε ξεγελάει ένα CV από AI. Θα κοιτάξω 2 σημεία, δημοσιεύσεις και παν/μια σπουδών/εργασίας και μετά θα φανούν όλα στην παρουσίαση. Ότι και να κάνει το AI αν οι δημοσιεύσεις δεν είναι high impact δεν πρόκειται να ψηλώσουν . Σε corporate περιβάλλον που όλοι έχουν ημ/νια λήξης ίσως ισχύουν αυτά που λέει το άρθρο

AnagnostisA
AnagnostisA
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Ola

“Στον ακαδημαικό τομέα δε ξεγελάει ένα CV από AI” Ίσως ισχύει ακόμη, αλλά η γνώμη μου είναι, αν ναι, όχι για πολύ. Έλλην ακαδημαϊκός σχετικός με το αντικείμενο (τεχνολογία αιχμής και τέτοια) και ..προβοκάτορας (με την καλή έννοια) σοβαρός, έτρεξε εργασία προϊόν AI και απέδειξε ότι δεν την ..έπιασαν και ούτε και θα μπορούσαν. Άλλος (αυτός ειδικός στην ..γλώσσα) εκπόνησε εργασία χωρίς ίχνος βοήθειας από AI, γραμμένη με το προσωπικό του ύφος και τα ειδικά χαρακτηριστικά του λόγου του, το έβαλε (έδωσε και του το έβαλαν) σε εξελιγμένο εργαλείο που εντοπίζει προϊόντα AI και του έβγαλαν ότι η εργασία του… Διαβάστε περισσότερα »

Mauve
Mauve
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  AnagnostisA

Εδώ έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στα σχολεία. Καθηγητής του παιδιού μας περνάει 3 και 4 φορές τις εργασίες τους από ΑΙ για να εξακριβώσει αν λένε αλήθεια τα παιδιά ή το ΑΙ.

AnagnostisA
AnagnostisA
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  Mauve

Ναι, έτσι είναι.
Νομίζω όμως ότι το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο έχει χαθεί, για αυτό και έφερα 2 απλά (απλώς έγιναν γνωστά με εμφατικό τρόπο από αυτούς πυο τα επιχείρησαν).

Δέχομαι όμως ότι είναι χαμένο σε βάθος χρόνου, δεν λέω ότι από σήμερα πρέπει να σταματήσουμε να ελέγχουμε, να τσεκάρουμε και να επιτιμούμε την απλή αναπαραγωγή από AI.

Όμως γρήγορα πρέπει να πάμε στο επόμενο.

Kathrine
Kathrine
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  AnagnostisA

Άσχετο, αλλά μιας που σας βρήκα, να πω τον πονο μου -παρεμφερή. Ρε σεις κ με τη λογοκλοπή, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιαδες εργασίες κ αρθρα κ σου βγάζει λογοκλοπή χωρίς να έχεις κάνει, γιατί πολύ απλά όλες οι φράσεις έχουν ειπωθεί. Απηύδησα μέχρι να ολοκληρώσω τη διπλωματική μου ! Κ εβαζα μετά τις ορίτζιναλ προτάσεις μου να τις φτιάχνει το ai. Πολλά νευρα. Γιατί εγώ δεν ήθελα να τα αλλάξω. Τελοσπάντων. Απορώ τι θα γίνει κ στο μέλλον με αυτό το πράγμα. Κ η κουτσή Μαρία πλεον γράφει άρθρα κ βγαίνουν σωρηδόν. Δεν έχει μεινει φράση που να μην έχει ειπωθει… Διαβάστε περισσότερα »

???
???
25 ημέρες πριν
Απάντηση σε  AnagnostisA

Νομίζω ότι αυτό που θέλει να πει η Ola είναι ότι σε ακαδημαϊκές προκηρύξεις δεν παίζει ρόλο πόσο καλό είναι ένα βιογραφικό. Τις δημοσιεύσεις κοιτάνε κυριως.