«Τώρα καταλαβαίνει πλήρως τι εννοούν οι φεμινιστές κι έχουν απόλυτο δίκιο»

Μερικές σκέψεις για τον κάζουαλ σεξισμό

Αυτή η ερώτηση μου ξαναθύμισε πρόσφατη κουβέντα με φίλη μου. Λέγοντας λοιπόν τα νέα της, μου αναφέρει: «Δεν θυμάμαι αν σου έχω πει πως ο αδελφός μου (στα 24/25, ολοκληρώνει τις σπουδές του σε ”ανδροκρατούμενο” επάγγελμα) πάντα τσατιζόταν με τις ”φεμινίστριες του Facebook”, τις έλεγε υπερβολικές και μανιακές και αμάν με το #metooκλπ κλπ. Ε, ξεκίνησε την πρακτική του άσκηση σε μια δουλειά, και μαζί με αυτόν και μια κοπέλα, στην ηλικία του. Λοιπόν, βλέποντας τον τρόπο που της την πέφτουν όλοι συνεχώς εκεί πέρα, και σε πόσο δύσκολη θέση την φέρνουν, μου είπε ότι τα παίρνει όλα πίσω και τώρα καταλαβαίνει πλήρως τι εννοούν οι φεμινιστές κι έχουν απόλυτο δίκιο.»

Σκέφτηκα ότι κρίμα που έπρεπε να το δει με τα μάτια του, και που δεν πίστευε τις (δια)μαρτυρίες των άλλων χωρίς να θέσει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», αλλά τουλάχιστον μπράβο που δεν στύλωσε πεισματικά τα πόδια του σε μια διαμορφωμένη άποψη προκειμένου να διατηρήσει μια κοσμοθεωρία που τον βόλευε. Τουλάχιστον όταν είδε με τα μάτια του το πρόβλημα δεν το προσπέρασε ως «και τι της κάνουν μωρέ».

Στην ερώτηση που αναφέρω υπήρχε ένα σχόλιο της alpha2zeta σχετικά με το #metoo και το πώς ο άντρας της απλούστατα δε μπορούσε να φανταστεί σε τι θέση μπορεί να βρεθεί μια γυναίκα, στα καλά του καθουμένου. Μου θύμισε τον δικό μου σύντροφο: είναι το ακριβώς αντίθετο του επιθετικού, του πιεστικού, του γλοιώδους. Επίσης είναι πολύ καταδικαστικός σε κάθε μορφή παρενόχλησης και σεξιστικής συμπεριφοράς, δεν χρειάζεται να φτάσουμε στον βιασμό μετά φόνου για να το πάρει σοβαρά, κάθε άλλο.

Όμως: ενώ αντιλαμβάνεται πλήρως την σοβαρότητα περιστατικών τα οποία άλλοι θα περνούσαν στο ντούκου, δυσκολεύεται συχνά να συλλάβει τη συχνότητα των κρουσμάτων. Όντας ο ίδιος γεμάτος σεβασμό, και κινούμενος σε περιορισμένους κύκλους με συμπεριφορά αντίστοιχη με τη δική του (τουλάχιστον εξ όσων μπορεί να κρίνει), έχει κατά νου ότι φυσικά υπάρχουν απαίσιες μισογυνικές συμπεριφορές, αλλά αυτές μάλλον προέρχονται από κάτι (μάλλον λιγοστούς) άξεστους που κάνουν μπαμ από τα 20 μέτρα. Δεν παραγνώριζε την σοβαρότητα του date rape, αλλά δυσκολευόταν να φανταστεί ότι ένας φαινομενικά νορμάλ άντρας που θα είχε άνετα πιει μαζί του μια μπίρα θα μπορούσε να φερθεί έτσι. Χρειάστηκαν μερικές δυσάρεστες εξομολογήσεις εκ μέρους μου για να συνειδητοποιήσει (πιστεύω) ότι ναι, καταπιεστικές έως και ευθέως βίαιες συμπεριφορές υιοθετούν και τύποι που ΔΕΝ ταυτίζονται με το στιλ «αφιονισμένος ούγκανος της Θύρας 13».

Τα λέω όλ’αυτά γιατί πιστεύω πως είναι ελπιδοφόρο το να ξέρουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάπου. Από αυτούς που αντιλαμβάνονται τη φύση του προβλήματος, αλλά όχι το μέγεθός του. Δυστυχώς δεν μπορώ να περιμένω πολλά από ανθρώπους που όντως γίνονται μάρτυρες (ακόμη χειρότερα, θύτες) τέτοιων συμπεριφορών και τις προσπερνούν ως «σιγά μωρέ». Αν ο άλλος σου πει «και τι έγινε ρε συ αν σε πει το αφεντικό σου κούκλα μου, αν σε πάρει λίγο από τη μέση» λίγες ελπίδες έχεις να του δείξεις το φως. Στηρίζω λοιπόν τις ελπίδες μου σε όσους λένε «Φυσικά και είναι απαράδεκτο να φερθεί έτσι, αλλά εντάξει, πόσοι κάνουν τέτοια πράγματα;» Ας τους εξηγούμε σε κάθε ευκαιρία ότι τα κάνουν πολλοί, ναι, και πολλοί «υπεράνω υποψίας», «σοβαροί» και «ευυπόληπτοι». Ας μοιραστούμε τις εμπειρίες μας μαζί τους. Ας ωθήσουμε τους μη-ούγκανους να συλλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να τους μετακινήσουμε από την αμυντική στάση του #notallmen και να τους  φέρουμε στο πλευρό μας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

95 points
Upvote Downvote