Όταν ετοιμαζόταν το άρθρο: “Γίνεται ένας τοκετός να αφήσει τόσο μεγάλο τραύμα σε μια γυναίκα;“, κανείς δεν περίμενε τέτοια βροχή σχολίων. Είναι πραγματικά θλιβερό το να βιώνουν τόσο τραυματικά οι γυναίκες την γέννηση του παιδιού τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι τα περισσότερα σχόλια από τραυματικές εμπειρίες αφορούν σε καισαρικές. Υπάρχει η αντίληψη ότι μια καισαρική είναι πιο εύκολη και είναι “λιγότερος κόπος”. ‘Ομως απ’ ότι φαίνεται τόσο η διαδικασία του χειρουργείου όσο και η περίοδος της αποκατάστασης αφήνει τελικά βαθιά τραύματα.
Επειδή ακολουθεί σεντόνι, πρώτο πρώτο για να διαβαστεί σίγουρα, θα μπεί το σχόλιο της Ελένης. Όχι μόνο γιατι έζησε μια απαράδεκτη εμπειρία, αλλά γιατι οι παρατηρήσεις τις είναι τρομερά εύστοχες και αποτελούν και την προσωπική μου άποψη. Και δεύτερο της Guardian γιατί συνοψίζει με 10 γραμμές τα πάντα.
Τέλος θα ήθελα να προτείνω, εφ’ όσον υπάρχει τόση ανάγκη για κουβέντα πάνω στις εμπειρίες του τοκετού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα thread στο forum που να λειτουργεί ως ομάδα αλληλοϋποστήριξης. Η και να οργανώσουμε μια “διαδικτυακή συνάντηση” μέσω Zoom για πιο άμεση συζήτηση. Τι λέτε;
- “…οι πόνοι χειροτέρεψαν σε τέτοιο βαθμό που την ώρα που με ράβαν δε μπορούσα καν να πω οτι πονάω κι ο αναισθησιολόγος είχε φύγει από πάνω μου. Δάκρυα τρέχαν στο πρόσωπο μου, η φωνή δεν έβγαινε πια να φωνάξω κι οι γιατροί κάπου στο βάθος συζητούσαν για τις μεταγραφές του Παναθηναικού…” Δεν εχω λόγια…. Αλήθεια. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτή την εμπειρία.
- “Καταλήγω λοιπόν πως όλη η φρίκη προκύπτει απ το ότι δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση, να ξέρουμε τι μας περιμένει. Κι έτσι μετά την πρώτη φορά σεξ, που περίμενα να ακούω πουλάκια να μου τραγουδούν, λουλούδια να με ραίνουν, ήρθε κι η γέννα ως το δεύτερο τεράστιο κλισέ που έπρεπε να σπάσει.Περιμένω να σταλεί και κανένα θέμα «αγαπητή α,μπα στο γάμο μου πέρασα απαίσια, έκαψα ως και τις φωτογραφίες να μη θυμάμαι την “ωραιότερη μου στιγμή” να σας γράψω κι άλλες ιστορίες τρόμου και φρίκης” Πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκαιο και αποτελεί και δική μου προσωπική άποψη. Δεν προετοιμάζουμε σωστά τις γυναίκες για την εμπειρία του τοκετού. Και δεν βοηθάει ούτε το ίντερνετ, ούτε τα μαμαδογκρούπ, ούτε οι ταινίες, ούτε τίποτα στην όλη κατάσταση, καθώς τα περισσότερα που κυκλοφορούν είναι εκτός πραγματικότητας.
- “Αν είναι μόνο ο φόβος και τίποτα άλλο για την απόκτηση δεύτερου παιδιού να πας σε ειδικό και να μιλήσεις, να ελαφρώσει κι η ψυχή σου.” Είναι τεράστια αδικία να στερείται μια γυναίκα του δικαιώματος να μείνει έγκυος μέσα από τον ψυχικό τραυματισμό της πρώτης γέννας. Και απο πάνω να υπάρχει η απαίτηση να πει και ευχαριστώ. Μιλώντας με τους κατάλληλους ανθρώπους μπορεί να ξεπεραστεί το τράυμα και τα πράγματα την επόμενη φορά μπορούν να γίνουν καλύτερα.
@Guardian
- Φυσικά και ο τοκετός φυσιολογικός η όχι εμπεριέχει κινδύνους, απρόβλεπτα, πόνους και τουλάχιστον ταλαιπωρία. Μερικά από αυτά δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Τόσα αλλά όμως μπορείς. Σωστή ενημέρωση από το γιατρό; Σωστή ενημέρωση δίκη μας ώστε να μην παγιδεύομαστε σε ενοχές, ντροπές κλπ; Διεκδίκηση μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς; Καταγγελία σε αυτές τις άθλιες μαίες που σιχαίνονται τους εμετούς; Βοήθεια από ψυχολόγο; Όλα αυτά. Είναι δυστυχώς ταμπού να μιλάς για οποιοδήποτε πρόβλημα σωματικό και κυρίως ψυχολογικό σχετίζεται με τη γεννά. Και έτσι κάπως η γεννά γινεται τραύμα, και δε βρίσκεις άνθρωπο να μιλήσεις γι’ αυτό.
@pepe le pouf:
- “δεν θέλω να κανω επισκληρίδιο (είχα διαβασει οτι οι ουσιες της ενεσης “περνούν” στον οργανισμο του εμβρύου και δεν ήθελα)”. Το φάρμακο της επισκληριδίου δεν περναέι στο έμβρυο, και είναι απόλυτα ασφαλής. Όσο για τη μητέρα, υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών, τις οποίες στις εξηγούν πριν στην κάνουν.
- Για την καισαρική πληρώνονται τα διπλα. Χειρουργειο γαρ, οχι απλος τοκετός. Δεν γνωρίζω κανέναν γυναικολόγο να το κάνει αυτό. Το κόστος είναι το ίδιο. Μια μικρή διαφορά υπάρχει στο κόστος του μαιευτηρίου μόνο.
- Ζητας επισκληριδιο επειδη πονας. Η επισκληριδιος καθυστερει τις διαστολες. Το εμβρυο ασφυκτια. Μετρουν τους παλμους του, αυξανονται. “Για την ασφαλεια και των δυο θα σας κανουμε καισαρικη” Τσουπ! Συστημα!. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Δεν φταίει η επισκληρίδιος για τις καισαρικές, ούτε το μωρό επηρρεάζουν, ούτε καθυστερεί σημαντικά την πρόοδο του τοκετού.
- Υπαρχουν γυναικες που μετα απο 2 καισαρικες, εχουν γεννησει φυσιολογικα διοτι πάλεψαν και το εψαξαν και το κατάφεραν. Δεν συστήνεται από καμία επιστημονική εταιρεία στον κόσμο να προσπαθήσεις για φυσιολογικό τοκετό μετά από δύο καισαρικές γιατί ο κίνδυνος ρήξης της μήτρας είναι πολύ μεγάλος. Το οτι κάποιες γυναίκες το ρίσκαραν και το κατάφεραν, δεν σημαίνει τίποτα. Ας μην προτρέπουμε γυναίκες να κάνουν πράγματα που δεν συστήνεται να γίνονται. Μετά από μία μόνο καισαρική σαφώς και μία γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά.
- Πραγματικά πολύ στενάχωρη η εμπειρία σου. Δυστυχώς όμως συμβαίνει σε πάρα πολλές γυναίκες.Έχεις δίκαιο σε όλο το κείμενο, αλλά ακόμα περισσότερο στην τελευταία παράγραφό. Κάτι πρέπει να αλλάξει.
- “υπολόγισαν μερικές μέρες λαθος την εγκυμοσύνη μου, από 36+6 που ήταν σε 36+3”. H διαφορά των τριών ημερών είναι ασήμαντη, και δεν φταίει αυτή η διαφορά που τα παιδιά σου χρειάστηκαν μονάδα.
- “δημόσιο, baby friendly, μαιευτήριο…. ο θάλαμος πρόωρων ήταν σε άλλο όροφο και οι επισκεψεις ήταν 4 φορές την ημέρα σε απολύτως καθορισμένη ώρα για 30 λεπτά “. Στον υπόλοιπο κόσμο σε ένα baby friendly μαιευτήριο μπορείς να δείς και να μείνεις με το παιδί σου στη μονάδα για όση ώρα θέλεις, όλο το 24ωρο.
@Koala.
- “Και τις επόμενες μέρες να μη μπορώ να σταθώ ίσια και να περπατάω μισό μέτρο και να κλαίω. Ήταν πραγματικός πόνος και ήταν εκεί.” Το βασικό πρόβλημα της καισαρικής είναι αυτό. Ο μετεγχειρητικός πόνος και οι μπόλικες ημέρες που χρειάζεσαι προκειμένου να μπορείς να κάνεις ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Τις περισσότερες φορές με αρκετά αναλγητικά παλεύεται η κατάσταση. Γι αυτό οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν τα αναλγητικά τους για αρκετές ημέρες. Μετά βέβαια διαβασα ότι κάποιος είπε στον Χορτοφάγο Καρχαρία: “Πρέπει να αντέχεις τον πόνο”. “Να τον αντέξεις εσύ τον πόνο” είναι η απάντηση.
- “Πάντως εγώ το δήλωσα στον σύντροφο μου πως πριν να βάλουμε μπρος για το δεύτερο θα πάω ψυχολόγο γιατί νιώθω ότι θα πάθω κρίση πανικού μόλις μπω για καισαρική.” Πρώτον, δεν χρειάζεται να ξανακάνεις αναγκαστικά καισαρική στο δεύτερο παιδί. Μπορείς να δοκιμάσεις να γεννήσεις φυσιολογικά. Σε περίπτωση που επιλέξεις να ξανακάνεις καισαρική (και είναι θέμα δικής σου επιλογής και μόνο) θα πρέπει να μιλήσετε για αυτό το θέμα και με τον γιατρό σου προκειμένου να ξέρει τις ανάγκες σου και να λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη στην εγκυμοσύνη και φυσικά την ώρα της καισαρικής. Και να λάβεις την κατάλληλη υποστήριξη και αναλγητική αγωγή μετά το χειρουργείο.
- Κάποια στιγμή βγήκα έξω στο διάδρομο να περπατήσω γιατί αυτό με ανακούφιζε από τον πόνο και οι μαίες με έστειλαν σούμπιτη στο κρεβάτι μου. Σε μια γυναίκα στο πρώτο της παιδί η αρχική φάση κρατάει πολλές ώρες, ακόμα και ημέρες. Είναι αδιανόητο να περιορίζεται η γυναίκα σε ένα κρεβάτι, δεν αντέχεται με τίποτα. Άμα είσαι και μόνη σου ακόμα χειρότερα.
- Μετά από κάμποσες ώρες έτσι (κι επιπλέον ανάσκελα και ακίνητη “για να ακούν το μωρό” -κατά τη γνώμη μου η πιο επώδυνη και άβολη στάση για να γεννάς). Όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ το να γεννήσεις το πρώτο σου παιδί ανάσκελα, σε ένα κρεβάτι χωρίς επισκληρίδιο είναι πραγματικό μαρτύριο. Πόσο μάλλον να είσαι και μόνη σου. Πολύ κρίμα και αυτό.
@Σανάνθη
- “η μαία μού ψιθύριζε στο αυτί “τα πας τέλεια” (να είναι καλά η γυναίκα, απάλυνε τον τρόμο). 3 λέξεις μόνο φτάνουν για να κάνεις μια θλιβερή εμπειρία πολύ καλύτερη, και όμως πολλές φορές την παραβλέπουμε.
- “άρχισα να αιμορραγώ με τρομερά γρήγορους ρυθμούς και έπρεπε να με πάνε στο χειρουργείο για να σταματήσουν την αιμορραγία.” Αυτή είναι όντως μία από τις πιο τροματικές εμπειρίες. Περιμένω με ενδιαφέρον το μήνυμά σου. Ίσως να μπορέσω να σε βοηθήσω ξεδιαλύνοντας αν έχεις κάποια απορία για το τι, το πώς και το γιατί έγινε αυτό.
- Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιβλήθηκαν περιορισμοί στα μαιευτήρια και η εμπειρία του τοκετού είναι αρκετά χειρότερη από την προ-Covid εποχή. Που θα πάει, σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση.
- Δυστυχώς ταλαιπωρήθηκες και τελικά κατέληξες σε καισαρική. Όμως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρεις αν ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί φυσιολογικά αν δεν δοκιμάσεις. Και όταν είναι το πρώτο σου παιδί μια αγωγή τοκετού κρατάει περίπου 4 με 5 ημέρες (και όχι μόνο 12 ώρες…) . Είναι λίγο άδικη η ερώτηση “και γιατί δεν κάναμε καισαρική νωρίτερα;” Η απάντηση είναι: “Γιατί δεν ξέρουμε άν μπορείς να γεννήσεις η όχι, εκτός και αν προσπαθήσουμε. Αν είναι να προσπαθήσουμε όμως πρέπει να προσπαθήσουμε σωστά.” Από ότι διαβάζω στην ιστορία σου προσπάθησαν όσο περισσότερο μπορούσαν για να σου προσφέρουν έναν φυσιολογικό τοκετό. Είναι κρίμα να ακυρώνεις και εσύ η ίδια την προσπάθειά σου αυτή. Όταν το ξεκίνησες είχες παραπάνω από 50% πιθανότητα να καταφέρεις να γεννήσεις. Ήσουν άτυχη. Δεν είναι σωστη η λογική “γιατί δεν προχωρήσαμε νωρίτερα σε καισαρική;” γιατί αυτή η λογική καταλήγει σε ποσοστά καισαρικών 60% που έχουμε στη χώρα μας. Πιστεύω θα σε βοηθούσε τώρα που πέρασε λίγο ο καιρός να ζητήσεις να ξαναμιλήσεις με τους γιατρούς σου προκειμένου να λυθούν οι απορίες σου σε σχέση με τη διαδικασία, να εκφράσεις τα παράπονά σου και να λάβεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.
@handinhand
- στην Ελληνική πραγματικότητα τον ρόλο της doula τον αναλαμβάνει η αποκλειστική μαία. Όπως έχουμε ξαναγράψει και εδώ η παρουσία της στη διάρκεια του τοκετού είναι πολύ σημαντική. Ακόμα καλύτερα αν είναι και η ίδια μαία που έχει “συνοδεύσει” την γυναίκα στη καθ’ όλη της εγκυμοσύνης, ώστε να έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης.
- Το Αλεξάνδρα λοιπόν, που υποτίθεται πως είναι και baby friendly μαιευτήριο, έχει το πιο άθλιο πρωτόκολλο στις καισαρικές. Το Αλεξάνδρα δεν εχει τέτοια πιστοποίηση από όσο γνωρίζω εκτός και αν τη πήρε τα τελευταία ενα-δυο χρόνια (απίθανο το βλέπω). Τα μόνα στην Αθήνα είναι το Αρεταίειο, το Έλενα και το Αττικόν. Δυστυχώς το πρωτόκολλο που περιγράφεις για τις καισαρικές είναι το ίδιο σε όλα τα νοσοκομεία, και δεν θα βρεις και πουθενά τίποτα καλύτερο, απ’ ότι φαίνεται και από τη φίλη σου
- Εγώ γέννησα στο Αλεξάνδρα, με καισαρική λόγω παλιότερου χειρουργείου. Η επιλογή του τρόπου γέννησης μετά απο εκτομή ινομυωμάτων εξαρτάται πολύ από το είδος του χειρουργείου. Από τη στιγμή όμως που αποφασιστεί η μέθοδος τοκετού (φυσικά κατόπιν εκτεταμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης για τους πιθανούς κινδύνους κάθε μεθοδου) να είναι η καισαρική, δεν κερδίζεις κάτι περιμένοντας να σπάσουν τα νερά και να αρχίσει ο τοκετός.
- Ανέκαθεν θεωρούσα λίγο αστείες εκείνες που επιμένουν να γεννάνε στο σπίτι και αρνούνται την ασφάλεια που τους προσφέρει η σύγχρονη επιστήμη. Ε, λοιπόν, ξέρετε γιατί είναι τόσες πολλές κι επιμένουν; Γιατί οι σύγχρονες πρακτικές στα νοσοκομεία είναι τόσο άσχημες για τη μητέρα, που την ωθούν στο άλλο άκρο. Εδώ έχεις απόλυτο δίκαιο. Η λύση όμως δεν είναι να στερούνται μια γυναίκα και ένα μωρό την ασφάλεια που προσφέρει ένα νοσοκομείο, είναι απλά να βελτιώσουμε την συμπεριφορά μας.
- “Θα βγει ο γιατρός και δεν θα έχουμε μωρό να τους δείξουμε”. ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ.
- Δεν είχα τον ενθουσιασμό και τον τυφώνα ευτυχίας και αγάπης που λενε ότι σου φέρνει η μητρότητα. Τι έφταιγε;;; Οι προσδοκίες μου; Οι ματαιώσεις τους;;; Δεν ξέρω τι ….Πάντως για κανα τρίμηνο δεν ήμουν και πολύ καλά…Σκεφτόμουν συχνά τους πόνους τις γέννας και δάκρυζα, κοιτούσα το μωρό που ήταν όλη μέρα κρεμασμένο πάνω μου και αναρωτιούμουν που έχει πάει “ο δικός μου έρωτας”. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η γονεϊκότητα δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει με το που γεννηθεί ένα παιδί. Η οικογένεια και τα αισθήματα που τη συνοδεύουν χτίζονται σιγά σιγά και μέρα με τη μέρα, και μάλλον δεν δημιουργούνται μαγικά μέσα σε μια στιγμή, ούτε καν στο πρώτο τρίμηνο. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το ότι η λαϊκή κουλτούρα γεμίζει τις νέες μητέρες με ψευδείς προσδοκίες για τα αισθήματα της μητρότητας.
- παραλίγο να της κάνουν εμβόλιο! Ευτυχώς υπέγραψα ένα κωλόχαρτο και γλιτώσαμε το εμβόλιο (χωρίς κανέναν λόγο!!!!). Εδώ λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου. Κατ’ αρχην δεν είναι εμβόλιο είναι μια ένεση που διεθνώς συνιστάται να γίνεται σε όλα τα παιδιά. Είναι βιταμίνη Κ και ο λόγος που χορηγείται είναι επειδή κάθε νεογνο έχει πιθανότητα 1/10.000 να πάθει πολύ σοβαρή αιμορραγία. Η βιταμίνη Κ μειώνει πολύ αυτή τη πιθανότητα έχοντας μηδενική πιθανότητα παρενεργειών. Έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς άν δεν στο εξήγησαν σωστά, αν δε σου έδωσαν κάποια εναλλακτική και αν δεν ζήτησαν τη συναίνεσή σου πρώτα. Αλλά δεν θα ήθελα να περάσει το μήνυμα ότι “εμβολιάζουν το παιδί χωρίς κανένα λόγο”
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Ευχαριστώ ειλικρινά όλες σας που μοιραστήκατε τις εμπειρίες σας. Είμαι πρώτη φορά έγκυος τώρα και το απόγευμα που διάβαζα όλες αυτές τις ιστορίες και τις έλεγα και στον άντρα μου είχα σοκαριστεί και έκλαιγα. Αυτό που μου έμεινε σαν γενικό συμπέρασμα είναι πόσο συχνή είναι η απάνθρωπη και χωρίς ενσυναίσθηση αντιμετώπιση των γυναικών από γιατρούς και μαίες. Του είπα να είναι δίπλα μου και να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα με αντιμετωπίσει έτσι, αν και ξέρω ότι δεν χρειάζεται να του το ζητήσω. Νιώθω όμως πιο έτοιμη τώρα γιατί ξέρω τι συμβαίνει και πόσο σημαντικό είναι να προφυλαχθώ από τέτοιες… Διαβάστε περισσότερα »
❤️ Με ένα πόνο, κοπέλα μου! Μη μασάς!!!
Ευχαριστώ πολύ, Blanca luna! <3
Είναι κρίμα να στεναχωριέσαι. Μην ξεχνάς ότι εδώ κατά κανόνα διαβάζεις μόνο τις τραυματικές εμπειρίες και όχι τις ευχάριστες. Δεν είναι πάντα έτσι. Για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές είναι πολύ καλύτερα.
Με το καλό να έρθει και το παιδί!!!
Εντάξει είναι και λίγο οι ορμόνες, καταλαβαίνεις 🙂 Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου, Νίκο, και για όλη σου την παρουσία στο site, είσαι πολύτιμος!
aphroditimaria με το καλο να ερθει το μωρακι σας και να πανε ολα καλα! ! 🙂
Ενα θα σου πω υπαρχουν και οι ανρητικες εμεπιριες ενταξει,παιρνουμε ολοι μαθηματα αλλα υπαρχουν και οι θετικες,πχ εχω φιλες που γεννησαν και δεν καταλαβαν τιποτα! Αληθεια μιλαμε! Ηταν πως να το πω σαν να πηγαν εκαναν μια επεμβασουλα κι αυτο ηταν ολο!
Μη στανχωριεσαι καλη μου! Ολα καλα θα πανε!
Εξαλλου η καθε περιπτωση,η καθε γυναικα ειναι διαφορετικη.
Ευχομαι να πανε ολα καλα! 🙂
The Road Less Traveled, ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια, μακάρι να είναι ωραία εμπειρία για όλο και περισσότερες γυναίκες! <3
Να σαι καλά! ☺
με το καλό το μωρό σας! είπες μια πολύ σωστή κουβέντα: Του είπα να είναι δίπλα μου και να βεβαιωθεί ότι κανείς δεν θα με αντιμετωπίσει έτσι. Ελπίζω ότι οι σύντροφοί μας έχουν όλη την καλή διάθεση και την αγάπη να μας φροντίσουν, αλλά είναι ακόμα πιο ανυποψίαστοι από εμάς. Τουλάχιστον εκείνοι έχουν πιο καθαρό μυαλό την ώρα της γέννας, δεν πονάνε, δεν τρέμουν και μπορούν να βοηθήσουν στις αποφάσεις.
Ευχαριστώ πολύ, Φούστα! ❤️ Ναι, έχεις δίκιο, αν δεν είναι κανείς υποψιασμένος και προετοιμασμένος, μάλλον δεν του είναι εύκολο να εντοπίσει κάποια λάθος συμπεριφορά και να επέμβει, για αυτό είναι τόσο σημαντικό να ακούμε αυτές τις εμπειρίες.
Με το καλό γλυκιά μου!! Να ξέρεις δεν είναι μόνο έτσι, αλήθεια, ήμουν τυχερή και δεν είχα κάποια τέτοια συμπεριφορά και εύχομαι ολόψυχα να πάνε όλα άψογα και σε σένα. Είμαι δίπλα σε όλες τις γυναίκες που δέχτηκαν απανθρωπες συμπεριφορές και χαίρομαι που υπάρχει ο χώρος να ακουστούν κι αυτές οι εμπειρίες για να προετοιμαζομαστε όλες μας.
Ευχαριστουμε για τα σχολια, γεματα ενσυναισθηση παντα (αγαπησα κ την απαντηση στο σχολιο προς λευκο καρχαρια❤). Ειμαι εγκυος αυτο το διαστημα κ,.ηταν πραγματικα σοκαριστικο να διαβαζω ολα αυτα. Μιας και ηδη νιωθω τρομο στο αγνωστο και στο ποσο ασχημα μπορουν να πανε ολα. Λυπαμαι τοσο για οσα εχετε περασει ολες και ελπιζω να νιωθετε πως δεν ειστε μονες. Ειδικα στην αμποκοινοτητα νιωθω οτι υπάρχει κατανοηση και ασφάλεια και ειναι πολυ ομορφο και καθησυχαστικο αυτο. (Για την.ιστορια εγω μαλωσα με το συντροφο μου οταν του εδωσα να διαβασει το αρθρο και τα σχολια. Τα θεωρησε… υποκειμενικα??? Τι ειναι ο πονος? Αντικειμενικος?…)… Διαβάστε περισσότερα »
Είναι αρκετά αγχωτική η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι αλήθεια. Το να απαιτούν όλοι να λάμπεις είναι ακόμα χειρότερο.
Με 60% ποσοστά καισαρικών στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι ότι τελικά μόνο ιστορίες για καισαρικές ακούγονται. Η δε φράση “είμαι υπέρ του τοκετού/ είμαι υπέρ της καισαρικής” είναι λάθος συθέμελα.
Ο μόνος που μπορεί να εκφράσει επιθυμία για τον τρόπο γέννησης είναι μόνο η έγκυος και κανένας άλλος… Όπως και με το θηλασμό άλλωστε…
Συμφωνώ απολυτα οτι η αποφαση ειναι της εγκυου, αλλα.μ αρέσει να τα συζηταω με τοτο συντροφο μου, κυριως επειδη νιωθω πως βαδιζω στο αγνωστο και μονο.απο τυχη θα πανε ολα καλα. Και νιωθω και.οτι με τη συζητηση γινεται περισσοτερο συμμετοχος στην.εγκυμοσυνη. Πρεπει να ειναι περιεργο για τον αλλο γονιο, σκεφτομαι καμια φορα.
Με το καλό Karlee! Θύμωσα λίγο με το σύντροφό σου η αλήθεια είναι και να του πεις ότι δεν είναι δημοκρατική η απόφαση, καισαρική ή όχι είναι δική σου απόφαση και του/της γιατρού σου, αυτός δεν έχει ψήφο. Κατα τ’ άλλα, επειδή κι εγώ είμαι στην ίδια φάση με σένα τώρα κι έχω περάσει 2 μήνες με εμετούς, ναυτία κι εξάντληση, αν κάποιος μου πει γιατί δεν είμαι χαρούμενη κι ότι αυτή είναι η πιο χαρούμενη περίοδος της ζωής μου, κάτι θα του φέρω στο κεφάλι οπωσδήποτε!
Χαχα μ αρεσεις! Κι εσενα ευχομαι να πανε ολα καλα.❤ κι.εγω θυμωσα και οντως ειναι δικη μ αποφαση, αλλα μ αρεσει να συζηταω στα πλαισια του να μοιραστω ανησυχιες, φοβους, να ακουσω και τη γνωμη του συντροφου μου. Νομιζω κι εκεινος ξαφνιαστηκε μ αυτα που διαβασε, γιατι πραγματικα δεν τα ακους πουθενα, και αντεδρασε ετσι, αλλα μετα με τη συζητηση ολα ηρθαν στη θεση τους. Σου ευχομαι να φυγουν και οι ναυτιες και η εξαντληση και ολα να ειναι πιο ευκολα στο εξης❤
Ευχαριστώ πολύ Karlee μου και αντάποδίδω! Ας έρθει επιτέλους αυτό το πολυδιαφημισμένο pregnancy glow του δεύτερου τριμήνου! Αμήν!
Χαχαχα ελληνιστί λαμπεις μπαμπη μου!
Karlee μου με το καλό, τι ωραία νέα!
Σ ευχαριστώ φουστα μου αγαπημενη❤❤😘
Με το καλο Karlee και να πάνε ολα καλα!! 👍☺
Ευχαριστω Road😊😊
☺
Karlee, aphroditimaria με το καλο τα μωρα σας!
Υπαρχουν πολλες, παρα πολλες υπεροχες ιστοριες γεννας. Σας τις ευχομαι❤
Ευχαριστώ πολύ, este! ❤️ Με τόση θετική ενέργεια που παίρνουμε από εδώ μέσα, θα πιάσουν οι ευχές, δεν μπορεί!
Ειλικρινά ναι! ☺👍
Ωωωω συγχαρητήρια!
Όσες φορές έχω αφηγηθεί την ιστορία του τοκετού μου, μου φωνάζουν σταμάτα, σταμάτα! Αλλά μιας που είμαστε safe space, ας πω μερικά πράγματα κι εγώ. Γέννησα σε ένα από τα 3 προαναφερθέντα baby friendly δημόσια νοσοκομεία, γενικό, πανεπιστημιακό, το 2010. Θεωρώ ότι πέρασα και τους πόνους του φυσιολογικού τοκετού, αλλά και όλη την ταλαιπωρία της καισαρικής. Πώς το πετύχαμε αυτό?? Ιδού…Η πιθανή μέρα τοκετού μου είχε περάσει κατά 3 μέρες όταν τηλεφώνησα στον γιατρό, ο οποίος μου είπε εεεεεχμ, έλα αύριο. Πήγα όντας 12 ώρες νηστική, όπως με καθοδήγησαν. Ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο τεχνητών πόνων, όπου η διαστολή μου παρέμενε στο… Διαβάστε περισσότερα »
Εξαίρετο άρθρο και τρομερά ενδιαφέρον θέμα. Από αυτά που είναι, κυριολεκτικά, ΜΕΣΑ στη ζωή, αλλά, για πολλούς λόγους, μένουν “έξω” απ’το κοινωνικό discourse. Προφανώς, ως άνδρας, ουδέποτε θα βιώσω αυτήν την εμπειρία, όμως, εάν ποτέ έρθω στη θέση τού μελλοντικού πατέρα, δεν θα ήθελα σε καμμία περίπτωση η σύντροφός μου να περάσει κάτι τέτοιο. Είναι απλά τρομερά άδικο και απόλυτα θλιβερό, να στιγματίζεται και να σημαδεύεται έτσι αυτή η τόσο σπάνια και δυνατή στιγμή ζωής μιας γυναίκας. Έχω γνωρίσει κοπέλες που θέλουν να γίνουν μητέρες κι έχουν αποκλείσει ήδη από τώρα την ιδέα τής κλινικής, ακριβώς λόγω αυτών τών πρακτικών… Διαβάστε περισσότερα »
Σας ευχαριστώ πολύ ολ@ για τις απαντήσεις σας εκείνη τη μέρα. Από τις λίγες φορές που το συζήτησα με κάποιους και ένιωσα πως δείχνουν κατανόηση. Κ εσάς γιατρέ για τα σχόλια σας σήμερα. Απλά να διευκρινησω, ανέφερα τη δεύτερη καισαρική (δεν ήταν επιλογή ούτε η πρώτη και ήταν κάτι που ανακαλυψαμε όταν έσπασαν τα νερα) γιατί ο γιατρός μου είπε ότι λόγω του προβλήματος που έχω (στενή λεκάνη με πλατοειδη άνοιγμα, αν θυμάμαι κ καλά, ήμουν λίγο χαμένη εκείνες τις 12 ώρες μέχρι να γεννήσω) δεν θα μπορώ να γεννήσω φυσιολογικα. Του έκανε μάλιστα τόση μεγάλη εντύπωση που είχε και… Διαβάστε περισσότερα »
Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ, γιατρέ, που απαντήσατε σε όλες και σε μένα προσωπικά. Ήταν ανέλπιστη ευκαιρία για μένα να εκφραστώ, και με τις απαντήσεις σας με βοηθάτε πολύ στην επούλωση του τραύματος. Οι προτάσεις σας για φορουμ και για zoom είναι εξαιρετικές, θεωρώ ότι θα βοηθηθεί πολύς κόσμος: και γυναίκες που έχουν γεννήσει αλλά και εκείνες που θα το κάνουν στο μέλλον. Είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ενημέρωση και η ενδυνάμωση των γυναικών ούτως ώστε να αποφευχθούν άλλες τέτοιες καταστάσεις κατά το δυνατόν. Και φυσικά θα βοηθήσει και όσους φίλους άνδρες διαβάζουν το σάιτ, όχι μόνο για μια ενδεχόμενη μελλοντική… Διαβάστε περισσότερα »
Λοιπον εγω δεν εχω γεννησει αλλα νιωθω αν μπορω να πω απο τα σχολια και καταλαβαινω αυτες που εγραψαν για πονο κλπ.Εκανα μια εγχειριση αφαιρεσης χολης και ενιωθα σαν ανοιγμενη γαλοπουλα (κυριολεκτικα) και τωρα διαβαζοντας ολα αυτα,ειπα αμα πονουσε ετσι το δικο μου,φανταζομαι μια γεννα και ποσο μαλλον μια καισαρικη. Λοιπον στον ιδιο θαλαμο που ημουν εφεραν μια μουσουλμανα η οποια ειχε κανει 8 γεννες και τις 8 με καισαρικη και ειχε φριχτους πονους (δεν ξερω αν σχηματιζονται ουλωδεις συμφυσεις μετεχγειρητικα το εχω διαβασει για αλλες επεμβασεις,οτι το σωμα δημιουργει στο χειρουργημενο μερος εναν ουλωδη ιστο που μπορει μετα να… Διαβάστε περισσότερα »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, κ Αθανασόπουλε, είναι πάντα ανακουφιστικό να ακούς κάποιον να αναγνωρίζει τον πόνο και την ψυχολογική πίεση που έζησες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχει αυτό το σάιτ, όπου δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εν πολλοίς αποτελεί ταμπού. Θα ήθελα να προσθέσω, για τις εγκύους που διαβάζουν και φρικάρουν-με το καλό κορίτσια, με έναν πόνο!-και κάποια πράγματα για τον δεύτερο τοκετό μου,ο οποίος, σε αντίθεση με τον πρώτο, ήταν… ευχάριστος! Βέβαια, είχα την εμπειρία της πρώτης φοράς, του τι με είχε δυσκολέψει και τι θα ήθελα να είναι διαφορετικό. Άλλαξα γιατρό και βρήκα… Διαβάστε περισσότερα »
Δεν είχα σχολιάσει στο πρώτο άρθρο, έκλαιγα μόνο καθώς θυμήθηκα ξανά το είχε συμβει. Μπήκα για μη προγραμματισμένη καισαρική πάνω στην ημερομηνία γιατί το μωρό “δε θα βγαινε”. Όλα πήγαν καλά στην αρχη αν εξαιρέσουμε την τραγική μαία που πήρε 500 ευρώ για να μου φωνάζει και να μη μου δώσει το μωρό μόλις γεννήθηκε. Το πρόβλημα όμως ήταν η ανάνηψη. Ξαφνικά αρχισα να ζαλιζομαι και ζήτησα βοήθεια.Μια νοσοκόμα μου έβαλε πάλι τις φωνές μέχρι που είπα ότι το.κεφαλι μου θα σπάσει και λυποθυμησα. Θυμάμαι το γιατρό να με χαστουκιζει δυνατά και το πιεσόμετρο να δείχνει ένα τρομακτικό νούμερο. Βγήκα… Διαβάστε περισσότερα »
Πολύ βοηθητικό άρθρο και μπράβο σας κ.Αθανασοπουλε που μπήκατε στον “κόπο” να το γράψετε.
aphroditimaria και Karlee σας εύχομαι τα καλύτερα!Με έναν πόνο και με υγεία τα μωράκια σας κι εσεις❤️