Το πρόβλημα με την Κατερίνα Καινούργιου και την κάθε Καινούργιου

Δεν θα υποκριθώ ότι είμαι τέλεια. Τα έχω πετάξει και γω τα βατράχια μου. Αλλά ευτυχώς, είχα μικρότερο κοινό. Θυμάμαι πριν ένα χρόνο που άλλαξα τελευταία φορά σπίτι, έκανα την μετακόμιση από τρίτο σε δεύτερο όροφο χωρίς ασανσέρ. Μόνη μου. Ναι, εξαιρετική ιδέα το γνωρίζω. Σχεδόν μόνη μου δηλαδή. Γιατί για κάποια βαριά αντικείμενα (βλ κρεβάτι), με βοήθησε ο Ισπανός συγκάτοικος μου ο Ούγο. Και εκεί που κουβαλούσαμε τον σκελετό του κρεβατιού κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο, πετάω αγανακτισμένη ένα “Όλα κι όλα, χωρίς να έχω αγόρι, μετακόμιση δεν ξανακάνω!”

“Μα αυτό δεν είναι πολύ σεξιστικό;” απόρησε ξαφνιασμένος.

“Ω! Δίκιο έχεις! Δεν το είχα σκεφτεί!”

Και ντράπηκα. Και το σκέφτηκα. Και λέω τσουπ! Ο σεξισμός είναι ύπουλος και εσωτερικευμένος. Και θέλει δουλειά. Γιατί είμαι προϊόν της κοινωνίας μου και μου έχουν μάθει ότι για τις βαριές δουλειές είναι ο άντρας, και ΟΦΕΙΛΕΙ να με βοηθήσει. Ξέρετε … γιατί είναι άντρας.

Fast forward μερικές μέρες πριν, όταν είδα το βιντεάκι με την Καινούργιου και τους Κορεάτες. Ενοχλήθηκα πολύ. Στεναχωριέμαι διπλά, γιατί αισθάνομαι ότι χάνεται μια σπουδαία ευκαιρία για να γίνει μια συζήτηση που τουλάχιστον ακόμα δεν γίνεται.

Ακούστηκαν ξεκάθαρα ξενοφοβικά και σεξιστικά σχόλια από την παρουσιάστρια και το πάνελ της. Και αυτά βαφτίστηκαν προσωπικές γνώμες και χιούμορ.

Στο νούμερο 15 της λίστας με τους πιο ωραίους άντρες ένας Κορεάτης- “Κίνεζος!” (γιατί στην ελληνική τηλεόραση όλοι οι Ασιάτες είναι Κινέζοι), “έχει ασιατικά χαρακτηριστικά (γκντουπ!)”,  “βάφει τα μαλλιά του κόκκινα, είναι χάλιας(!!!)”. Ανασηκωμένα φρύδια, απορία πως αυτός ο χάλιας σύμφωνα με την αποψάρα τους ψηφίστηκε ως ωραίος.

Στο 11, πάλι Ασιάτης, η αγανάκτηση δεν κρυβόταν. Η παρουσιάστρια αναρωτήθηκε “είναι άντρας;”,”Είστε σίγουροι ότι είναι άντρας;”, “έπρεπε να ναι στην άλλη αντίστοιχη λίστα (με τις γυναίκες ). “Παιδιά είστε σίγουροι ότι είναι άντρας;. Άντρας-άντρας…;”, για να ακολουθήσει ένα «εγώ δεν έχω πρόβλημα με τις προτιμήσεις καθενός!» Η πορεία ήταν ήδη προδιαγραμμένη.

Στο 5, “αυτός δεν είναι άντρας. Για μένα είναι γυναίκα. Όσοι τον ψήφισαν (για άντρα) δεν βλέπουν καλά!”

Στο 2, “μήπως τον έχουν βάψει πολύ τον άνθρωπο;” “Α το έχεις προσέξει το κραγιόν και συ ε;”Είμαι σίγουρη ότι είδατε το βιντεάκι, την “απολογία” της παρουσιάστριας στο ίνσταγκραμ καθώς και το αφιέρωμα που ακολούθησε στην εκπομπή για το φαινόμενο του ..insert korean k-pop group name.

Αυτό που με βγάζει από τα ρούχα μου είναι η αντίδραση της Καινούργιου που κάθεται και οικτίρεται ότι δέχεται μπούλινγκ γιατί είπε απλά την γνώμη της(!). Πράγμα που με φέρνει στο προσκείμενο.

Ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, δεν είναι άποψη που πρέπει να ακούμε κ να σεβόμαστε. Ούτε υπάρχει λίγος ρατσισμός και λίγο σεξισμός. Είναι κάτι σαν την εγκυμοσύνη, ή είσαι έγκυος ή όχι. Είναι τρόπος ζωής (τουλάχιστον για 9 μήνες). Θλίβομαι απεριόριστα διότι εν έτει 2019, αυτή η αντίδραση βρωμάει αμορφωσιά. Δεν ξέρουμε τι λέμε δημόσια, πως να αξιολογήσουμε τι λέμε και κυρίως η λέξη απολογισμός είναι φανερά άγνωστη.

Αυτή την στιγμή, η φωτογραφία της Καινούργιου στο ίνσταγκραμ που ζήτα να σταματήσουν οι απειλές για τα χιουμοριστικά (sic) σχόλια που κάναν στην εκπομπή, μετρά πάνω από 50.000 σχόλια από εξοργισμένους φαν.Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει τι ακριβώς παίχτηκε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

84 points
Upvote Downvote