Το παιδί μου δεν μαθαίνει τίποτα στο σχολείο

Η φιλόλογος Εύα Ευσταθιάδου γράφει στο Α,μπα

Η κόρη μου πηγαίνει Ε’ Δημοτικού και σπάνια έχουν κάποια άσκηση για το σπίτι. Σε 5 λεπτά έχει “διαβάσει” για την επόμενη μέρα. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπέθεσα ότι τα κάνουν όλα στο σχολείο μέχρι που άνοιξα τα βιβλία και είδα ότι οι μισές ασκήσεις ήταν άγραφες ή ότι τις είχαν απαντήσει προφορικά (ακόμη και στα μαθηματικά απαντάνε προφορικά στα προβλήματα). Επίσης παρατήρησα ότι για αρκετό καιρό μέναν κολλημένοι στο ίδιο μάθημα, ειδικά στην Ιστορία και στη Γεωγραφία. Έτσι άρχισα να ρωτάω. “Τι κάνατε στην ώρα της Ιστορίας;” ” Η κυρία μας έβαλε να ακούσουμε ένα τραγούδι” και παρόμοιες απαντήσεις. Το συζήτησα και με άλλες μαμάδες για να βεβαιωθώ ότι είναι αλήθεια γιατί ανησύχησα ότι η κόρη μου παραμελεί τα μάθημα της ή ότι δεν προσέχει στη τάξη κλπ. Και κατάλαβα ότι η κόρη μου έλεγε την αλήθεια. Οι υπόλοιπες μαμάδες (όσες γνωρίζω) είναι ενθουσιασμένες με τη δασκάλα και είμαι η μόνη απογοητευμένη. Εν τω μεταξύ συζητώντας με μαμάδες που τα παιδιά τους πάνε σε άλλα σχολεία βλέπω ότι είμαστε και πολύ πίσω στην ύλη. Δεν ξέρω τι να κάνω. Με αγχωνει και κατά κάποιο τρόπο με κουράζει το γεγονός ότι το παιδί μου δεν μαθαίνει κάτι. Είναι σαν να μην πηγαίνει σχολείο, πραγματικά βλέποντας την ύλη έχουν μάθει τα μισά (ακόμη και από τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί). Και το κακό είναι ότι θα έχουν την ίδια δασκάλα και του χρόνου. Έχω σκεφτεί να απευθυνθώ στον Διευθυντή αλλά φοβάμαι ότι δε θα βρω το δίκιο μου (αν έχω δίκιο). Έχεις να μου προτείνεις κάτι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή μαμά,

Χαίρομαι που νοιάζεσαι για την πρόοδο του παιδιού σου και αγωνιάς για τα μαθησιακά του αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο. Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, στην Ελλάδα η ποσότητα του homework είναι δυσανάλογα μεγάλη και οι γονείς, λανθασμένα, θεωρείτε ως κριτήριο ποιότητας μαθήματος την ύπαρξη φωτοτυπίας ή πολλών ασκήσεων. Τα παιδιά 10-12 ετών δεν πρέπει να σπαταλούν στην σχολική μελέτη παραπάνω από μία ώρα και σε αυτήν συνυπολογίζεται και όλο το εξωσχολικό διάβασμα π.χ γλώσσες. Έχοντας αυτό ως δεδομένο δεν μου φαίνεται περίεργο που η δασκάλα δεν βάζει ασκήσεις για το σπίτι, μπορεί, πράγματι, να ακολουθεί τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Ούτε μου φαίνεται περίεργο που προσπερνά ασκήσεις: οι δάσκαλοι επιλέγουμε από το πλήθος των προτεινόμενων ασκήσεων αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών μας. Καλύτερα να διαλέγει δυο και καλές, παρά να τις βάζει όλες με τις σειρά, άκριτα. Όπως βλέπεις, υπάρχει παιδαγωγικά στοιχειοθετημένος αντίλογος στα παράπονα σου.

Επίσης, αδίκως μπαίνεις σε σύγκριση με τους άλλους δασκάλους: δεν ξέρεις τι δάσκαλοι είναι, σε τι τάξεις απευθύνονται, πόσο καλό μάθημα κάνουν, τι μαθαίνουν τα παιδιά. Καλά καλά, δεν ξέρεις αν σου λένε αλήθεια οι άλλοι γονείς. Άντε και είστε όντως πίσω, είναι τόσο πρόβλημα; Και πως θα πείσεις την δασκάλα να τρέξει χωρίς να την προσβάλεις με υποδείξεις;

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε ότι οι άλλες μαμάδες είναι ενθουσιασμένες, μήπως η δική σου οπτική είναι λάθος; Η σύγχρονη διδακτική απομακρύνεται από την απομνημόνευση ή τα κατεβατά ασκήσεων και προτείνει νέους τρόπους διδασκαλίας μέσα από έρευνα, εκδρομές, αξιοποίηση τεχνών. Φαντάζομαι, η δασκάλα δεν βάζει τυχαία τραγούδια από το ραδιόφωνο αλλά αυτά που σχετίζονται με το μάθημα, αλλιώς θα διαμαρτύρονταν και άλλες μαμάδες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σοφή επιλογή να απορρίπτεις τις επιλογές της δασκάλας γιατί περνάς λάθος μήνυμα στο παιδί σου. Ειδικά δε, αφού το παιδί δεν παραπονιέται ούτε έχεις παράπονα για την συμπεριφορά της, αλλά μόνο για θέματα που δεν είσαι σε θέση να αξιολογήσεις επαρκώς.

Αν πάλι συνεχίζεις να νιώθεις ότι το παιδί σου είναι γνωστικά πίσω, μπορείς πάντα να το βοηθήσεις εσύ, όχι με έξτρα ασκήσεις, δεν είσαι η δασκάλα, αλλά με βιβλία, ταινίες, συζητήσεις γύρω από τα θέματα που πραγματεύονται στο σχολείο. Που ξέρεις, μπορεί να εκπλαγείς και όντως η μικρή σου να γνωρίζει. Και αν δε ξέρει, τι καλύτερο από το να ανακαλύψει την γνώση μαζί με τους γονείς της;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

29
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
Mia ideaEleanor OliphantKaramouzaZouzouna GoutsounaΙκμάδα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Eva
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ, πόσο αγαπώ αυτήν την απάντηση! ❤️ Δεν ξέρω αν συνηθίζεται, καθώς δεν έχω παιδιά και έχουν περάσει πολλααααα χρόνια από όταν ήμουν Ε’ δημοτικού, αλλά ισως θα μπορούσατε και να μιλήσετε με την δασκάλα; Όχι επικριτικά βέβαια, αλλά ανοιχτόμυαλα και με ενδιαφέρον να μάθετε για την παιδαγωγική μέθοδο που χρησιμοποιεί. Μια συζήτηση τύπου «παρατήρησα ότι ο τρόπος που κάνετε μάθημα διαφέρει από αυτά που ήξερα από όταν ήμουν εγώ παιδί/ από αυτόν που έχω συνηθίσει από αλλους δασκάλους, θέλετε να μου πείτε λίγο παραπάνω για αυτό;»

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καλά για το homework συμφωνώ με την απάντηση αλλά να λύνουν ασκήσεις μαθηματικών προφορικά πρώτη φορά το ακούω. Βάλτην μια φορά να λύσει καμιά άσκηση από αυτές του βιβλίου που έκαναν στο πόδι για να δεις αν έχει όντως αποδώσει το σύστημα και από εκεί θα καταλάβεις. Είναι άσχημο να κάνεις υποδείξεις στον εκπαιδευτικό για το πώς θα κάνει τη δουλειά του αλλά επειδή υπάρχει πάντα η περίπτωση να έχεις πέσει σε κάποιον όντως κακό στη δουλειά του έχε το νου σου καλού κακού.

Elfa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μέχρι την ηλικία των 10/11, τα παιδιά κάνουν συνήθως αριθμητικές πράξεις, όχι εξισώσεις με δύο αγνώστους. Και είναι απίθανη γυμναστική για το μυαλό να κάνουν νοητά απλή μέθοδο των τριών.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Στο σχολείο των παιδιών ο γιος μου φέτος (10 ετών) εξετάζεται σε ασκήσεις μαθηματικών τις οποίες λύνει χωρίς χαρτί και πρέπει μόνο να γράψει το αποτέλεσμα στον υπολογιστή σε συγκεκριμένο χρόνο.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να κρίνουμε ένα δάσκαλο. Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών αλλά και οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι σε θέση να κρίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία ενός δασκάλου, δεν είναι γνωστές του αντικειμένου. Και ειδικά όταν δεν υπάρχει παράπονο από κανέναν. Και ειλικρινά, τι σημασία έχει αν κάποιες ασκήσεις γίνονται προφορικά η γραπτά; Αλλάζει η αξία της μάθησης αν την άσκηση την κάνουμε στον πίνακα ή αν τα παιδιά την αντιγράψουν ; Ας μην στεκόμαστε στη στείρα διδασκαλία που μάθαμε εμείς στο σχολείο. Και ναι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπαίνουν βουνά από φωτοτυπίες και… Διαβάστε περισσότερα »

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ξέρω πως ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας μπορεί να μεταλαμπαδεύσει γνώσεις.Πάντως,και εγω που παπαγαλιζα την ιστορία,τωρα στα 28 μου,δεν ξερω ούτε τα βασικά!

Shea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη η απάντηση. Πιστεύω πράγματι να βοηθηθούν οι γονείς να αποκτήσουν μια νέα οπτική και προσέγγιση ως προς την εκπαίδευση. Παρόλα αυτά ήθελα να σχολιάσω ότι δεν έχουν όλοι οι γονείς την δυνατότητα να εξετάζουν σε βάθος και να αξιολογούν το μάθημα, τις ελλείψεις και να προσφέρουν γνώση στο παιδί, σε όποια μορφή. Είναι από μόνο του μια δουλειά αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα. Μακάρι να μπορούσαν να την κάνουν όλες οι οικογένειες στην περίπτωση που όντως χρειάζεται. Αν όμως δεν μπορούν, για όποιον λόγο, να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί “να ανακαλύψει την γνώση” και στο σχολείο… Διαβάστε περισσότερα »

ElementaryMyDearWatson
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με την απάντηση αλλά επειδή υπάρχουν όντως και κακοί εκπαιδευτικοί, μπορεί να μην ισχύει το “ακολουθεί τις τελευταίες παιδαγωγικές μεθόδους” και απλά να μην την ενδιαφέρει και πολύ. Θα σου πρότεινα να δεις εσύ σε ποιό επίπεδο βρίσκεται το παιδί σου στην Ιστορία πχ. Μπορείς αντί για τεστ, να κάνετε απλά μια χαλαρή κουβέντα και δες. Πιθανώς όντως να συμβαίνει αυτό που είπε η κυρία της απάντησης αλλά μπορεί και όχι.

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ακριβώς, υπάρχουν, όπως παντού, κακοί επαγγελματίες. Όταν πήγαινα Ε’ Δημοτικού, ο δάσκαλος αργούσε πάντα, έμπαινε με τυρόπιτα και φραπέ, άραζε και κουτσοέκανε και λίγο μάθημα , αν και κυρίως έβγαινε έξω και κάπνιζε. Δεν μάθαμε τίποτα για μήνες, ειδικά Μαθηματικά (δεν είχα ούτε τετράδιο). Με τα πολλά, οι γονείς, δηλ οι μαμάδες, το πήραν χαμπάρι και μάζεψαν υπογραφές και τον έδιωξαν=μετατέθηκε σε άλλο σχολείο (αθάνατο Δημόσιο). Ο διευθυντής μας την είπε ότι ο άνθρωπος περνούσε διαζύγιο και ότι θα έπρεπε να ντρεπόμαστε και τι θα παθαίναμε πχια; Παράνοια. Όχι ότι συμβαίνει εδώ ντε και καλά, αλλά υπάρχουν κι αυτά. Κατά… Διαβάστε περισσότερα »

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ή μπορεί να νομίζει ότι ακολουθεί τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους αλλά στην πράξη να κάνει μια τρύπα στο νερό. Το πιο πιθανό

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Εγω στη θεση σου θα πηγαινα και θα εβαζα τις φωνες να αλλαξουν στο παιδι μου τμημα.
Τραγουδια την ωρα της ιστοριας;!
Μη χειροτερα!

Elmyra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ τί ωραία ιδέα! Τί τραβάνε οι εκπαιδευτικοί από τις μανούλες που τα ξέρουν οοοοολα καλύτερα!
Μη χειρότερα πραγματικά!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Εννοείται, άμα δεν ξέρει τη δουλειά του δασκάλου η μάνα ποιος θα την ξέρει; Ο δασκαλος; Απαπαπα

Elfa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο μεταξύ το πιο πιθανό είναι ότι τα παιδιά διδάσκονται κανονικότατα την ύλη απλώς με λιγότερο “σχολικό” τρόπο, και λένε αυτό που τα εντυπωσιάζει και τους τραβάει την προσοχή: το τραγούδι.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Origami Lover

Αυτό το τραγούδι μου φαίνεται πολύ καλή αρχή για μάθημα ιστορίας
https://www.youtube.com/watch?v=MpE4IRtc1BY

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Elfa μου, η κορουλα της γραφουσας ειναι 11 χρονων .Ποσα τραγουδακια πρεπει να κανουν πια, δεν ειναι και στην δευτερα δημοτικου. Υπαρχει συγκεκριμενη υλη που θα επρεπε να ειχε ως τωρα διδαχτει. Και η γραφουσα βλεπει οτι η κορη δεν εχει μαθει σχεδον τιποτε .Εκ του αποτελεσματος κρινονται ολα. Κατι αλλο, υπαρχουν και τα ντοκυμαντερ γι ´αυτες τις ηλικιες. Και σιγουρα καθε παιδι μαθαινει με διαφορετικο τροπο , οποτε δοκιμαζονται πολλες διαφορετικες προσεγγισεις πανω στη διδακτεα υλη. Ναι. Να κανουν και το οπτικοακουστικο υλικο τους. Και τα τραγουδακια βοηθανε ακομα και στην ηλικια των 11 ενιοτε, δε λεω. Αλλα εδω… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός
bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εγώ θα πρότεινα και τον δημόσιο λιθοβολισμό της δασκάλας προς παραδειγματισμό!!! Άκου τραγούδια….

Elmyra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μα είναι τούβλο το παιδί αφού! Επιβάλλεται

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

μανούλα του φέισμπουκ αλέρτ

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Τι παει να πει αυτο το : μανουλες του fb?
Στοχοποιηση και γελοιοποιηση μεριδας γυναικων και ειδικα εδω στο αμπα;

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

μόνες τους γελοιοποιούνται δε χρειάζονται βοήθεια

phychodelico
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Εγώ που πήγαινα 5η Δημοτικού πριν 200 χρόνια και μας βάζανε ένα σωρό μαθήματα για το σπίτι, 5 λεπτά διάβαζα.

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Η αλήθεια ειναι οτι δυσκολα μπορει να καταλαβει ενας γονιος τι ακριβως συμβαινει σε μια ταξη αν δεν ειναι συναδελφος η φιλολογος για να εχει μια αντιληψη παιδαγωγικης, της καταστασης εκ των εσω, της υλης, των υπουργικων οδηγιων για τη διδασκαλία κλπ. Μπορει οντως η δασκαλα να ακολουθει μια καινοτόμο προσεγγιση αλλα μπορει και να βαριεται να βαζει ασκησεις για να μην εχει να διορθώνει κατι που συμβαινει συχνα στον κλαδο αυτο. Οταν ακούτε για ανθρωπο που διορθωνει δεν το λεει για πλακα ειναι πολλη δουλειά να διορθώνεις ορθογραφια και ασκησεις τμηματων καθε μερα. Επισης πολλοι γονείς χαιρονται οταν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

AHatFullOfSky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το μόνο εύκολο στην τάξη είναι να γεμίσουν οι ασκήσεις του βιβλίου χωρίς κατανόηση και να δωθούν φωτοτυπίες με το κιλό για το σπίτι. Ο πιο απλός τρόπος να διαπιστώσεις αν το παιδί σου μαθαίνει στο σχολείο είναι να κρινεις αν γράφει, διαβάζει και συζητάει και λύνει πρακτικά προβλήματα σε παρόμοιο επίπεδο με τα παιδιά της ηλικίας της. Η πληροφορία δεν είναι γνώση, θα μπορούσε να παπαγαλιζει κάθε μέρα άπειρα πράγματα και να τα ξεχνάει την επόμενη μέρα.