Το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση κατακτάται αργά και σταθερά

Η έρευνα για την πρόοδο των κοριτσιών στην εκπαίδευση τα τελευταία 25 χρόνια ήταν θετική

16% περισσότερα κορίτσια εκπαιδεύονται από το 1995 έως και σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας σχετικά με την παγκόσμια πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Το ποσοστό των κοριτσιών που εκπαιδεύονται σε όλο τον κόσμο έχει φτάσει αισίως το 89% και η νέα γενιά κοριτσιών μετράει 180 εκατομμύρια κορίτσια περισσότερα εγγεγραμμένα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. 

Οι μελετητές της έρευνας δηλώνουν πολύ θετικοί και αισιόδοξοι, αφού αναγνωρίζουν ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι βασικό θεμέλιο της ισότητας και με τις γυναίκες να εισάγονται τρεις φορές περισσότερο στα πανεπιστήμια σε σχέση με δυο δεκαετίες πίσω, ένας πιο ισότιμος κόσμος δεν μοιάζει πια τόσο μακρινός.

Η μεγαλύτερη εκπαιδευτική πρόοδος κοριτσιών παρατηρείται στην Υποσαχάρια Αφρική, στη Νότια Ασία και στην Ινδία, στα δημοτικά του Νεπάλ, του Bhutan και του Djibuti και στα πανεπιστήμια της Βόρειας Αφρικής και της Δυτικής Ασίας.

Αν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και η πλήρης ισότητα, σύμφωνα με άλλες έρευνες, θα κάνει πολλά χρόνια να φτάσει, η έρευνα είναι ενδεικτική της κινητικότητας, της παγκόσμιας φυλετικής πάλης και της συνείδησης του σημαντικού ρόλου της εκπαίδευσης για την εξάλειψη των ανισοτήτων.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

5
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
Sally SpectraΜαύρος ΓάτοςΔιάφανο Σελοφάν Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αναρωτιέμαι, υπάρχει καμια έρευνα για την εκπαίδευση των κοριτσιών Ρομά στην Ελλάδα. Αν δινόταν και σε αυτήν μια κάποια σημασία, ίσως να μην αναγκάζονταν να παντρεύονται από τα δώδεκα ή να καταλήγουν στις γυναικείες φυλακές, όπου είναι δυστυχώς η πλειοψηφία των κρατουμένων…

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

@Sally για έρευνα δεν ξέρω αλλά υπάρχουν δράσεις/προγράμματα εκπαίδευσης και στήριξης. Όταν κάναμε κάτι σαν πρακτική σε οικισμούς η αλήθεια είναι ότι τα κορίτσια ρωτούσαν περισσότερο γιατί στα 22 δεν έχουμε παντρευτεί αλλά σιγά σιγά αλλάζει αυτό. Πλέον όταν μία Ρομα καταφέρνει όχι μόνο να βγάλει το σχολείο αλλά και να σπουδάσει γίνεται παράδειγμα για τα παιδιά του οικισμού, παρά τα εμπόδια. Δυστυχώς για την ώρα θα ακούσεις για μία μόνο περίπτωση που μπήκε στο πανεπιστήμιο και μάλλον δε θα ακούσεις ανάλογη είδηση την επόμενη χρονιά. *Η εγκατάλειψη του σχολείου στην περίπτωση των Ρομά γίνεται και από τα αγόρια και… Διαβάστε περισσότερα »

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Διάφανο Σελοφάν, σε ευχαριστώ για την απάντηση! Μακάρι να αλλάζει έστω και αργά η κατάσταση, εννοείται και για τα αγόρια και για τα κορίτσια.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Γνωρίζω καθηγητές σε σχολείο πολλαπλά υποβαθμισμένης συνοικίας, με αρκετούς μαθητές Ρομά, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν τους Ρομά -και κυρίως τα κορίτσια- στο σχολείο, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δυστυχώς, ελάχιστες γνώσεις αποκτούν και ελάχιστοι κατορθώνουν να πάρουν απολυτήριο γυμνασίου, ωστόσο, στο επίπεδο της κοινωνικοποίησης, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως για τα κορίτσια. Και μόνο το γεγονός ότι 14χρονες ή 15χρονες κοπέλες περνούν χρόνο εκτός της κοινότητάς τους και αποκτούν στοιχειώδεις γνώσεις αντισύλληψης τη στιγμή που πολλές συνομήλικές τους είναι ήδη μητέρες, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό

Sally Spectra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ευχαριστώ μαύρε γατε για τις πληροφορίες. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα να ακουστεί μια γυναίκα ρομα σε συνέντευξη εδώ, μια που έχει καταφέρει να σπουδάσει και τι εμπόδια αντιμετωπισε, ποιο είναι το αποτέλεσμα και τι ξέρει η ίδια για τα νέα κορίτσια της φυλής της.