Τι να μαγειρεύω για το παιδί μου;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Ερώτημα προς τη διατροφολόγο του Α! μπα (αν γίνεται δηλαδή…. αλλιώς ζητώ συγγνώμη). Θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της διατροφής των παιδιών. Έχω ένα γιο 3 ετών και θα ήθελα να έχω κάποιους απλούς κανόνες για το τι να μαγειρεύω για κύριο γεύμα κάθε εβδομάδα γι αυτόν αλλά και για εμάς αν γίνεται (μην κάνω 2 φαγητά). Η παιδίατρος μου είχε πει όταν ήταν μικρότερος: “2 μέρες κοτόπουλο, 2 μέρες ψάρι, 1 μέρα κόκκινο κρέας, 1 μέρα λαχανικά (φασολάκια, μπιζέλια κλπ) και 1 μέρα όσπρια” και αυτό ακολουθώ πλην των 2 ημερών ψάρι γιατι εν τω μεταξύ μετακομίσαμε Ελβετία και εδω το ψάρι είναι πιο δύσκολο να το βρω οπότε κάνω 1 μέρα ψάρι και 2 ημέρες κόκκινο κρεας. Προσπαθώ να συνδυάζω τα κρέατα (ασπρα και κόκκινα) με λαχανικά ή με ρύζι. Αυτό που δεν ξέρω αν είναι σωστό είναι ότι αυτό που περιγράφω είναι το κύριο γεύμα για εμένα και τον άντρα μου αλλά για το μικρό είναι το βραδινό του (στις 7 το απόγευμα) γιατι το μεσημέρι (12 το μεσημέρι) τρώει στον παιδικό όπου τρώνε κυρίως μακαρονια, ρυζι, πατατες, πιτσοειδή σε διάφορες βερσιον με σαλάτα. Μαγειρεμένα βέβαια εκεί από μάγειρα. Κρέας τρώνε σπάνια λόγω κόστους (εδω το κρέας είναι πανάκριβο). Καλά τα κάνω ή πρέπει να κάνω αλλαγές; Τι πρέπει να προσέχω;

(Οι συμβουλές που ακολουθούν δεν είναι εξατομικευμένες, αλλά βασίζονται στις κατευθυντήριες οδηγίες των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών. Παίρνω ως δεδομένο ότι το παιδί έχει φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης και καλές αιματολογικές εξετάσεις, όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί από την παιδίατρο.)

Η σκέψη του να μαγειρεύεις ένα φαγητό για όλη την οικογένεια, πέρα από πρακτική και οικονομική, είναι σωστή για τη διατροφική διαπαιδαγώγηση του παιδιού, καθώς έτσι δε συνηθίζει στο ΄΄ιδιαίτερο΄΄ ατομικό μενού και μαθαίνει να αποδέχεται όλες τις γεύσεις. Οι οδηγίες της γιατρού είναι σωστές, απλά νομίζω θα είναι αρκετά βοηθητικό να δούμε κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες.

Η σύσταση για τα παιδιά άνω των 2 ετών είναι να καταναλώνουν 3 κυρίως γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 1-2 σνακ:

  • Το πρωινό προτείνεται να περιλαμβάνει γαλακτοκομικό, δημητριακό και φρούτο ή λαχανικό: πχ γάλα + βρώμη + αχλάδι ή τυρί + ψωμί + ντομάτα κτλ
  • Τα ενδιάμεσα σνακ προτείνεται να περιλαμβάνουν φρούτα, ξηρούς καρπούς (αλεσμένους στις μικρές ηλικίες), ταχίνι, γιαούρτι, αυγό κτλ, σε διάφορους συνδυασμούς.
  • Τα κυρίως γεύματα προτείνεται να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη (πχ κρέας, ψάρι, τυρί, όσπρια, αυγό), δημητριακά (πχ ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι, ψωμί) και λαχανικά (πχ ωμή ή βρασμένη σαλάτα, ”λαδερό”).

Σχετικά με τη συχνότητα και τις ενδεδειγμένες μερίδες (σε μαγειρεμένα τρόφιμα) για τα παιδιά στην ηλικία των 3 ετών, ορίζονται ως εξής:

  • Γαλακτοκομικά 2 μερίδες* καθημερινά (*πχ 1 φλιτζ γάλα, 30 γρ σκληρό τυρί, ~200 γρ γιαούρτι)
  • Λαχανικά τουλάχιστον 1 φλιτζ ωμή ή βρασμένη σαλάτα καθημερινά και 1 φορά εβδομαδιαίως ως λαδερό φαγητό
  • Φρούτα 1 μερίδα* καθημερινά (*πχ 120-200 γρ)
  • Δημητριακά 3 μερίδες* καθημερινά (*πχ 1/2 φλιτζ ρύζι, πλιγούρι κτλ, ~120 γρ πατάτα, 30 γρ ψωμί)
  • Κρεατικά 3 μερίδες* εβδομαδιαίως (*60 γρ λευκό ή κόκκινο κρέας)
  • Ψάρια & θαλασσινά 2 μερίδες* εβδομαδιαίως (*60-90 γρ ψάρι ή θαλασσινά)
  • Αυγά 4-7 εβδομαδιαίως
  • Υγρά* 5 ποτήρια ημερησίως (*κυρίως νερό, συμπεριλαμβάνονται γάλα, σούπες κτλ)

Με βάση τις παραπάνω κατευθύνσεις λοιπόν, θα σε συμβούλευα να διατηρήσεις τη συχνότητα με την οποία μαγειρεύεις τα κυρίως γεύματα, αλλά αντί να αντικαταστήσεις τη 2η μερίδα ψάρι με κόκκινο κρέας, να προτιμήσεις επιπλέον μερίδα όσπρια. Ίσως είναι χρήσιμο παράλληλα να συζητήσεις με την παιδίατρο τη χορήγηση ενός συμπληρώματος ω3 λιπαρών οξέων ως υποκατάστατο του ψαριού που χάνεται εκείνη την ημέρα. Επίσης, εφόσον στον παιδικό σταθμό το μεσημεριανό γεύμα δεν περιλαμβάνει πηγή πρωτεΐνης, να φροντίζεις στο πρωινό και τουλάχιστον σε 1 σνακ να υπάρχουν γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό. Τέλος, σημαντική είναι η ποικιλία στα φρούτα και λαχανικά, ενώ δεν πρέπει να παραλείπετε τη σωστή ενυδάτωση σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ελπίζω να βοήθησα! 🙂

in

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
3 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
Ευαγγελία ΣχοινάLifowormno-noMitsiMia idea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μόνο σε μένα φαίνεται απαράδεκτο στον παιδικό σταθμό να τρώνε τέτοια μονο τέτοια φαγητά;

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Κι εμένα μου κάνει εντύπωση, έχοντας 2 παιδιά στην Ελβετία, με εμπειρία σε 3 παιδικούς. Μάλλον ο συγκεκριμένος παιδικός σερβίρει τέτοια γεύματα. Σε αυτό που πηγαίνουν οι δικοί μου, το μενού της εβδομάδας περιλαμβάνει και κρέας και ψάρι και κοτόπουλο, συνδυασμένο με ρύζι ή πατάτες ή πολέντα ή μακαρόνια, και λαχανικά. Για τα παιδιά των χορτοφάγων έχει πάντα και 2η επιλογή, χορτοφαγική. Επίσης οι Ελβετοί τρώνε συχνά τυρί,και το μαγειρεύουν και στα φαγητά τους. Τα σνακ είναι φρούτα, κράκερς ολικής, γιαούρτι, μπαστουνάκια λαχανικών και τα γλυκά απαγορεύονται – μόνο σε γενέθλια τρώνε.

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όχι, είναι απαράδεκτο, ειδικά αν τρώνε τέτοια σε καθημερινή βαση. Για το μία στις τόσες σαφώς και δεν έγινε κάτι…

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η κεντρική Ευρώπη έχει τραγική διατροφή στους παιδικούς σταθμούς. Αν μαγειρευαν κανονικό φαγητο για τα παιδιά το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο για τους περισσότερους ακομη και για ελβετους με καλο μισθο οπότε προσφέρουν ότι είναι ντόπιο π.χ. σαλάτες πατάτες και ότι είναι φτηνό και χορταίνει. Φρούτα και κρέας είναι πανάκριβα δυστυχώς και τα παιδιά δε τα τρώνε σχεδόν ποτέ.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Με τόσες αγελάδες στην Ελβετία γιατί το κρέας είναι τόσο ακριβό; Εντύπωση μου κάνει!

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Πουλάνε μόνο καθαρό κρέας, χωρίς λίπος ή κόκαλα. Οι αγελάδες εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο ως επι το πλείστον, το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις Άλπεις για να βοσκήσουν τα βότανα που φυτρώνουν εκεί. Έτσι γίνεται και το γάλα τους πιο ιδιαίτερο. Μέχρι και μασαζ τις κάνουν, είχα δει ένα ντοκιμαντέρ. Και γενικά όλα είναι πιο ακριβά στην Ελβετία, καθώς και οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι από τις άλλες χώρες.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Οταν λεμε 60 Φγρ ψάρι ειναι ώμο ή βρασμένο αυτο;

Mia idea
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Απλά δεν κατάλαβα γιατί ως λαχανικά προτείνεται η σαλάτα (ωμή ή βρασμένη). Μήπως είναι θέμα μετάφρασης; Κανονικά χρειάζεται ποικιλία στα λαχανικά εποχής και όχι μόνο μαρούλι ή λάχανο ή ντομάτα. Προσωπικά αγοράζω από βιολογικό σουπερμάρκετ (πλέον υπάρχουν αλυσίδες με άπειρα προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας και σε καλές τιμές) και ψωνίζω ό,τι υπάρχει ανάλογα την εποχή. Τώρα ας πούμε έχει σπανάκι, σέσκουλα, λάχανα, μπρόκολο κουνουπίδι και όλων των ειδών τις ρίζες πχ παντζάρια, γογγύλια, καρότα όλων των χρωμάτων, λαχανόχορτο, λαχανάκια βρυξελλών, πολλά, ίσως όχι τόσο γνωστά στην ελλλαδα αλλά νόστιμα. Δεν θα πάρεις τώρα κολοκύθια, ντομάτες μελιτζάνες πιπεριές αν και υπάρχουν… Διαβάστε περισσότερα »

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Παράδειγμα δίνει, λέει “πχ”:
“λαχανικά (πχ ωμή ή βρασμένη σαλάτα, »λαδερό»)