Τι διάβασαν και είδαν οι αναγνώστες μας την εβδομάδα που πέρασε

Όλα όσα τους άρεσαν, τους ταρακούνησαν και τους έκαναν εντύπωση

Από BBQ

Διάβασα την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μιας transgender γυναίκας και τις αλλαγές στον τρόπο που την αντιμετωπίζουν οι άλλοι στον εργασιακό χώρο μετά τη διόρθωση φύλου στο blog της Alison Green

 

Από Αράχνη

Το πρωθυπουργικό ζεύγος στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση. Τι θα κάνει η πρώτη κυρία για να προβληθεί, όχι τόσο σαν προσωπικότητα, όσο σαν ρόλος; Θα ανοίξει φύλλο για πίτα  φορώντας ποδιά κουζίνας πάνω από τα ρούχα πανακρίβου και με τη μαλλούρα λυτή. Μπορεί να είναι πολύ λίγες οι γυναίκες στην κυβέρνηση, οι σύζυγοι όμως των αντρών είναι προκομμένες, όχι αστεία. Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα Βάζοντας ποδιά και ανοίγοντας φύλλο η Μαρέβα, υιοθετεί τύποις τους υποτελείς ρόλους που επιφυλάσσει η πατριαρχία για τις γυναίκες, για να τους μετουσιώσει σε εργαλεία χειραφέτησης. Αναλαμβάνει τα σεξιστικά στερεότυπα για να τα αποδομήσει, αναμετράται με την πατριαρχική παράδοση και βγαίνει νικήτρια: μια σύγχρονη, αυτόνομη γυναίκα όπως εκείνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλή νοικοκυρά, δίχως να υποβιβάζεται η θέση της ή να μειώνεται η αξία της..

Επιπλέον, το μαγείρεμα και οι δουλειές του σπιτιού – καθήκοντα που ακόμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται ως γυναικεία – αναπληρώνουν τη θηλυκότητα που της αφαιρεί η επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα – ρόλος κατεξοχήν ανδρικός, σύμφωνα με τους άρρητους πατριαρχικούς κανόνες. Έτσι, η Μαρέβα νικά τους άνδρες στο γήπεδό τους και τις γυναίκες στο δικό τους πεδίο. Είναι περισσότερο «άνδρας» και από τους άνδρες και πιο γυναικά από τις γυναίκες. Είναι, με άλλα λόγια μια άριστη, απολύτως άξια να στέκεται δίπλα στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Άλλωστε, πίσω από κάθε επιτυχημένο δεξιό κρύβεται μια δυναμική νοικοκυρά, δούλα αλλά και κυρά.

Και από το infonewstime «Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά». Προσωπικά διαφωνώ με τη δουλεία, αλλά χούντα Μητσοτάκη έχουμε, κι όπως γίνεται σε κάθε χούντα, η γυναίκα πρέπει να υποτάσσεται στον άντρα της και αυτός να υποτάσσεται στα αφεντικά. (Το απαιτούν εξάλλου και οι ιερές γραφές). Η γυναίκα στην κουζίνα της λοιπόν. Δε πα να ναι πλούσια, θα δώσει το σωστό παράδειγμα. Ποιο είναι αυτό; Το έγραφε site που κολακεύει την κυβέρνηση. Η γυναίκα του νοικοκύρη, του δεξιού, του εποχιακού πατριώτη, πρέπει: 1) Να βγάζει το σκασμό. 2) Να είναι όλη μέρα στην κουζίνα. Φυσικά να μαγειρεύει ότι θέλει ο πασάς τέλεια. 3) Να είναι πουτάνα στο κρεβάτι. 4) Να ανέχεται να την κερατώνει το άντρας της γιατί «το αρσενικό είναι κυνηγός». 5) Να είναι υπάκουη σκλάβα, να φροντίζει τα παιδιά, να καθαρίζει το σπίτι, τα ρούχα του αφέντη… Γενικά να της βγαίνει η πίστη κάθε μέρα. Κάτι σαν τη Μαίρη Παναγιωταρά… Δίκιο έχουν οι δεξιοί να μας φοβούνται. Θα πάρουμε τις γυναίκες τους τελικά. Θα τους παρατήσουν. Μόνο κορόιδα θα υπέμεναν τόσα και θα έμεναν με τέτοιους μισογύνηδεςμαλάκες. Η Μαρέβα λοιπόν εφαρμόζει το πρόγραμμα της ΝΔ. Αλλά δεν το έχει. Πρώτη φορά πήγε να φτιάξει φαΐ μόνη της κι έκανε μερικά λαθάκια. Το φύλο πχ δεν το ανοίξεις με δακτυλίδι. Μπορεί να χάσεις την κοτρόνα και να πνιγεί κάποιος. Για τις τρίχες που λένε, δεν ανησυχώ. Τόσες τρίχες είπε ο Κούλης στη ΔΕΘ, για μια – δυο παραπάνω κανείς δεν θα δώσει σημασία. Σαν πρώτη και μοναδική προσπάθεια με άριστα το 10, βάζω 2. Παραδέχομαι πως είμαι πολύ επιεικής, αλλά τη λυπάμαι. Έχει άντρα τον Κούλη. Τι έφτιαχνε η Μαρέβα; Μπουγάτσα με κουτόχορτο. Το φύλο το ανοίξει η ίδια ενώ ο Κούλης αναλαμβάνει το κουτόχορτο. Ο Μαρινάκης και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες βόθρων κάνουν το delivery. Δείχνουν και πως στήνεται μια επιχείρηση. Βέβαια η γυναίκα έχει και καμιά πενηνταριά offshore προίκα, μήπως δεν μασήσουν οι ψηφοφόροι.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-1 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
3 Συντάκτες σχολίων
leasMatryoshkaβλαχάκι(το) Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρώτη συνέντευξη με την γυναίκα transgender και νομίζω ότι αυτό το perspective περί male privilege, αλλά όχι μόνον αυτό (microaggressions κ.λπ), θα μπορούσε να ενδιαφέρει και τις γυναίκες cis.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δεν θα μιλήσω για το κουτόχορτο (που όποιος το τρώει δεν το ξέρει, αν το ήξερε πως το τρώει, δεν θα ήταν κουτόχορτο). Θα τολμήσω μια αυθαιρεσία. Θα πω πως ίσως εξηγούνται οι λιγοστές γυναίκες στην κυβέρνηση, αν σκεφτούμε πώς μεγάλωσε αυτός ο άνθρωπος. Μία πολύ ισχυρή μάνα και 3 μεγαλύτερες αδελφές, εκ των οποίων η μια μοιάζει καπελωτική. Πήρε και πολύ δυναμική γυναίκα, ε τι άλλο. Πάντως μοιάζει να το έλυσε το θέμα με κάποιο τρόπο (!), αν και τελικά βγήκε από μια χαραμάδα που μάλλον δεν φαντάστηκε εκ των προτέρων.

Matryoshka
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δηλαδή επειδή έχει mommy issues, δεν έβαλε γυναίκες στην κυβέρνηση. Θα μπορούσε να είναι ξέπλυμα αν δεν ήταν τόσο αφελές αυτό που είπες.

Ένας αγνός δεξιός μισογυνης είναι και αρκεί ένα απλό γκουγκλάρισμα για να δεις και τις συνεντεύξεις του για τη θέση της γυναίκας, αλλά και οοολες τις τροπολογίες που έχει ψηφίσει η νέα κυβέρνηση υποβαθμιζοντας την.

leas
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Όταν λες ένας αγνός δεξιός μισογύνης, προσδιορίζεις τους μισογύνηδες ως δεξιούς; Εμένα προσωπικά το να είναι μισογύνης κάποιος (αν ο συγκεκριμένος είναι, που δεν είπα αυτό, εγώ τουλάχιστον δεν έχω στοιχεία για να πω κάτι τέτοιο με σιγουριά) δεν μου φτάνει η πατριαρχία ως αιτία μισογυνισμού. Καθόλου όμως. Ψάχνω να βρω τι κρύβεται πίσω από αυτό, το πάω από άλλον δρόμο. Αφελές δεν ήταν αυτό που είπα. Αυθαίρετο ήταν (το είπα και μόνη μου). Αλλά όσα γράφουμε για τους άλλους, πάντα αυθαίρετα είναι. Το ότι έβαλε ελάχιστες γυναίκες στην κυβέρνηση, ναι, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι γιατί έχει θέματα με… Διαβάστε περισσότερα »