Τελικά πως πρέπει να καταγράφω την περίοδό μου;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Ποια μέρα θεωρείται η πρώτη μέρα της περιόδου; Προσωπικά μια ζωή θεωρούσα πρώτη μέρα την πρώτη μέρα που θα έβλεπα κάτι κόκκινο, αλλά η γυναικολόγος μου είπε ότι πρώτη μέρα μετράει ως η μέρα που θα δούμε καθαρό κόκκινο στο εσώρουχο μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Αν έχει περάσει από 12 το μεσημέρι ως πρώτη μέρα μετράει η επόμενη. Στο ίντερνετ που ψάχνω βρίσκω και διαφορετικές πληροφορίες και έχω μπερδευτεί.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή φίλη,

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Είτε θεωρήσεις ως πρώτη μέρα περιόδου την πρώτη μέρα που βλέπεις κόκκινο ανεξαρτήτως ώρας, είτε αν δεις το αίμα μετά το μεσημερι θεωρήσεις ως πρώτη μέρα περιόδου την επόμενη μέρα το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Ακολούθησε αυτό που σε βολεύει καλύτερα.

Με την ευκαιρία ας πούμε και για τις υπόλοιπες αναγνώστριες ποιος θεωρείται φυσιολογικός κύκλος και πως θα πρέπει να παρακολουθεί και να τον καταγράφει μια γυναίκα.

  1. Ενας φυσιολογικος κύκλος μπορεί να διαρκεί από 24 μέχρι 35 ημέρες. Η ροή μπορεί να διαρκεί από 2 μέχρι και 7 ημέρες ενώ η συνολική απώλεια αίματος μπορεί να είναι από 30 μέχρι 80ml.
  2. Μια γυναίκα πρέπει να καταγράφει τον κύκλο της σε ημερολόγιο (υπάρχουν και σχετικά δωρεάν app) ξεκινώντας με την πρώτη μέρα που βλέπει κόκκινο ζωηρό χρώμα, και επιπλέον να σημειώνει πόσες ημέρες είχε διάρκεια η ροή, καθώς και πόσες σερβιέτες (γεμάτες) χρειάστηκε.
  3. Πολύ σημαντικό είναι στο ίδιο ημερολόγιο να σημειώνονται τυχόν συμπτώματα που μπορεί να συσχετίζονται με τον κύκλο, και ιδιαίτερα τα εξής: αίσθημα τάσης-σφίξιμο στο στήθος λίγο πριν την περίοδο (είναι δεικτης φυσιολογικής ωορρηξίας) καθώς και πόνος στην κοιλιά -ιδιαίτερα αν αυτός κάνει την εμφάνισή του λίγες μέρες πριν την περίοδο και προκαλεί και σημαντική δυσμηνόρροια.
  4. Το ημερολόγιο περιόδου ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των γόνιμων ημερών ως μέθοδος αντισύλληψης γιατί τα ποσοστά ανεπιθύμητων κυήσεων είναι πολύ υψηλά. Η ωορρηξία δεν επισυμβαίνει στα μισά της περιόδου στις περισσότερες γυναίκες (και για την ακρίβεια συμβαίνει 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο). Επίσης, ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είναι καλύτερο να χρησιμοποιούν τεστ ωορρηξίας προκειμένου να προσδιορίζουν με ακρίβεια τις γόνιμες ημέρες τους και όχι το ημερολόγιο περιόδου.
  5. Φυσικά, σε κάθε επίσκεψη στον γυναικολόγο πρέπει να φέρνουμε το ημερολόγιο μαζί μας…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

4
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
4 Συντάκτες σχολίων
misko & mariskoEMno_roots Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
EM
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί χρειάζεται να καταγράφουμε πόσες σερβιέτες χρειάστηκαν; Τι μας δείχνει το αν σε κάποια περίοδο είχαμε περισσότερο ή λιγότερο αίμα;

misko & marisko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχει σημασία για να ξέρεις αν αιμορραγείς περισσότερο από το συνηθισμένο σου.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Έχει πολλή πλάκα γιατί στο πρώτο κέντρο εξωσωματικής που πήγα μου είπαν πως πρώτη μέρα θεωρείται αν δούμε αίμα μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στο δεύτερο κέντρο μου είπαν πως πρώτη μέρα θεωρείται αν δούμε αίμα μέχρι τις 6 το απόγευμα. Για τις εξωσωματικές αυτό είναι σημαντικό γιατί τη δεύτερη μέρα ξεκινούν συγκεκριμένα φάρμακα. Ε τελικά κατάλαβα πως η ώρα που έλεγαν ήταν η ώρα που έκλεινε η γραμματεία. Φοβερό;